A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások: Az Úrkuti őskarszt és túra Zircen, a Pintér-hegy erdejében

2021. március 13., 08:30


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Ki korán kel, tumultust nem lel. Az Úrkúti őskarszt szédületes, érdemes meglátogatni. Kutyabarát hely, ha a kutya elég atletikus. A hosszabb kutyás túrát Zircen ejtettük meg. A kapuval szemben állva fordulj balra és négylábú barátoddal szabad az út, vár az erdő! 

Egykor mangánércet bányásztak a területen, ami kevés robbantással járt és jelentősebb kézi fejtéssel. Ennek köszönhetően kevésbé károsodtak a nagyon távoli múlt mészkőben hagyott apró emlékei. Tengeri állatok lenyomatát fedezheti fel az, aki kellően nyitott szemmel jár. „Csárda-hegyi Őskarszt” - hirdette a kapu feletti felirat. Tábla jelezte, hogy természetvédelmi területen járunk. Kellemes, széles út vezet fenyőfák és sziklák mellett az első útbaigazítást adó, térképes tábláig. Könnyű felderíteni a terepet kezdőként is. Ezt a kirándulóhelyet olyan kutyával javasolt felkeresni, aki jól tolerálja a tömeget és a szűk helyeket, könnyedén mozog a csúszós falépcsőkön is. Ha szintekre osztanánk a kutyás kiránduló helyeket, akkor ez már a haladó pálya lenne. Korábbi indulás és/vagy rossz idő esetén a forgalom is mérsékeltebb.

 

 

A Csárda-hegyi Őskarszt bejárata
A Csárda-hegyi Őskarszt bejárata
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Könnyű tájékozódni, távolban az információs tábla
Könnyű tájékozódni, távolban az információs tábla
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Több kisebb testű kutyával kiránduló családdal is találkoztunk. Az egyik csapattal éppen a lépcsőn találkoztunk össze. A két kutya bizonytalanul méricskélte egymást, legkevésbé sem számítottak éppen itt egy fajtársra. A kistestű kutya gazdája megkérdezte, hogy felvegye-e a kutyáját. Megnyugtattam, hogy nem szükséges. A velük ellenkező oldalamra hívtam Tövist és elhaladtunk egymás mellett. Érdemes a kirándulásra szánt kutyának szemkontaktus felvételét és tartását tanítani. De az is praktikus, ha tudja, hogy mit jelent a „hagyd”. A kutyaiskolában rá lehet szoktatni, hogy nyugodtan viselkedjen egy másik kutya közelében. Az már haladó lecke, hogy az izgatott másik kutya mellett is higgadtan elhaladjon, de ez sem lehetetlen. A jutalomfalat önmagában kevés. Közös munka, játék és sport kovácsolja egységgé kutyát és gazdáját. Rendszeres gyakorlás a titka mindennek.

 

 

A lépcső kihívást rejthet egyes kutyák számára, így olyan kutyával érdemes ide túrát szervezni, amelyik könnyedén mozog az akár csúszós falépcsőkön is.
A lépcső kihívást rejthet egyes kutyák számára, így olyan kutyával érdemes ide túrát szervezni, amelyik könnyedén mozog az akár csúszós falépcsőkön is.
Fotó: Dala Orsolya

 

 

 

A dzsungel
A dzsungel
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Az információs táblától balra arra az ösvényre térhetünk rá, ami megkerüli az apró dzsungelt magába rejtő katlant. Mi ősszel kerestük fel ezt a szép helyet, de nyáron még intenzívebb lehet az internetet fellelt képek alapján ez az érzet, hogy a trópusokon kirándulunk éppen. A táblától jobbra a szakadékba vezető lépcső található. Nyirkos lépcsőfokok vezettek a mélybe. Érezhető volt, ahogy egyre hűlt a hőmérséklet, minél lejjebb ereszkedtünk. Lent sziklákon és sárban lépkedtünk felváltva, de megérte. Nagyon hangulatos.

 

 

Hívnak a csúszós lépcsőfokok
Hívnak a csúszós lépcsőfokok
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Kilátás a Csárda-hegyi Őskarsztra
Kilátás a Csárda-hegyi Őskarsztra
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A hasadék szélén sétálva lenéztünk, a számomra szédítő mélységbe. Apró figurának tűntek az emberek a távoli lépcsősoron. Szorosabban fogtam Tövis pórázát. Elszakítottam a tekintetem az apró alakokról és a szürke sziklákat ostromló növényzetet vettem szemügyre. Egyszerűen szép.

 

 

Lent a mélyben 2
Tövis lent a mélyben
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Lent a mélyben
Lent a mélyben
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Az úrkúti őskarszt előtt is található parkoló, de érdemes alternatív lehetőséget nézni a községen belül, ha esetleg nem sikerülne elég korán érkezni. Mi a postánál parkoltunk le, ahol több szabad parkolóhely is volt, ami nem olyan meglepő, hiszen egész hétvégén zárva van itt. Mindössze 900 méterre található innen a látványosság.

 

 

Tövis a lépcső előtt
Tövis a lépcső előtt
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Kiadósabb mozgatási lehetőség után néztünk hazafelé.

„Valami erdő kellene.”

 

A Pintér-hegyi parkerdő székelykapus bejárata a temetővel szemben helyezkedik el, van parkolási lehetőség. Játszótér és táborhely vár mindenkit, aki kutya nélkül érkezik. A táblától balra fordulva az erdőbe vezet az út, minket négylábú barátunkkal ez az ösvény hívogatott.

 

 

Pintér-hegyi parkerdő Zirc
Pintér-hegyi parkerdő Zirc
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Vadban gazdag terület, még muflonok csapatát is láthattuk. Nekünk már van tapasztalatunk abban, hogy mi történik, ha Tövis mellett felpattan egy őz: szokásos sétaútvonalunkon történt, ahol nem számítottam a jelenlétére. Felfigyelt rá, de ennyi. Az ösztönpróbán nagy távolságból vissza tudtam hívni a mocorgó nyájtól. Akinek nincs ilyen irányú pozitív tapasztalata, mindenképp hosszú pórázzal engedje nézelődni a kutyáját.

 

 

Keresd a muflont a képen! :)
Keresd a muflont a képen! :)
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Pintér-hegyi parkerdő Zirc, Galacsinhajtó bogár
Galacsinhajtó bogár
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Bejártuk az erdészeti tanösvényt és még ráadásképp a vadon pici szegletét, mert a GPS jel nem volt túl stabil. Viszonylag kevesen voltak az erdőben, barátságos túrázókkal találkoztunk. Sok szakaszon magunkban lehettünk, nagyon felszabadító volt távol lenni a város zajától. A fák suhogó leveleit hallgathattuk, madárcsiripelést … Ősszel különösen szépek a sárguló levelek, de tavaszi túrának is ideális választás. Kicsit korábban érdemes indulni és a télre bezárt, majd az első rügyekkel együtt kiszabaduló tömegeket is elkerülhetjük.

 

 

Jelzések a zirci Pintér-hegyi parkerdőben
Jelzések a zirci Pintér-hegyi parkerdőben
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Pintér-hegyi parkerdő
Pintér-hegyi parkerdő
Fotó: Dala Orsolya

 

A fák törzsére egyszerű mosolygós arcot festettek narancs színű festékkel. Sokáig nem is figyeltünk rájuk, de aztán szemből érkezett egy pár. Megkérdeztek minket, hogy milyen messze van még a Fiatalító forrás. Nagyjából eligazítottuk őket. Megtudhattuk, hogy ők egyébként ezt a mosolygós fejet követték idáig. Mi azt az útvonalat nem teszteltük, de mint kiderült, így is érdekes túrát lehet összehozni. A pihenőhely jelzést kell követni, attól balra egy kis fa hídon áthaladva található a forrás.

 

A Fiatalító forrást Tövis próbálta csak ki. Remélem használt, mert még sok közös kaland vár ránk!

 

 

Pintér-hegyi parkerdő Zirc, Tövis a Fiatalító forrásnál
Pintér-hegyi parkerdő Zirc, Tövis a Fiatalító forrásnál
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Pintér-hegyi parkerdő Zirc, a Fiatalító forrás körüli fenyves
Pintér-hegyi parkerdő Zirc, a Fiatalító forrás körüli fenyves
Fotó: Dala Orsolya

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Szénási Szabolcs

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája
A rókák veszettség elleni őszi immunizálása 2023. szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Váratlan fordulatot vett a legénybúcsú, amikor meghallották egy kutya segélykérő ugatását Váratlan fordulatot vett a legénybúcsú, amikor meghallották egy kutya segélykérő ugatását
A szomorú bernáthegyi ott hevert a térdig érő sárban, és csak várta, hogy valaki segítsen rajta...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor MTI Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Igaz történet alapján – Kutyás regények kutyabarátoknak Hírek - Címlapon
Igaz történet alapján – Kutyás regények kutyabarátoknak
Az emberek étrendje is segíthette a kutyák háziasítását Hírek - Címlapon
Az emberek étrendje is segíthette a kutyák háziasítását