A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az időskori demencia előfordulása évente 50%-kal nő, miután a kutya betölti a 10. életévét

2022. szeptember 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Egy friss tanulmány szerint a betegség kockázata évről-évre nő, ha kedvencünk elérte a 10 évet.



 

Azt mondják, öreg kutya nem vén kutya, és bizony ők is tudnak újat mutatni, új trükköket tanulni, legfeljebb kicsit lassabban. De nem mindig van ez így, és talán éppen az az állapot gördíthet akadályokat a mindennapok megszokott folyamába, mellyel nem igazán szeretnénk szembenézni. Pedig létezik: az időskori demencia, vagyis a kognitív diszfunkció (Canine Cognitive Dysfunction – CCD) a kutyáknál is megjelenhet:

 

Az időskori szellemi hanyatlást vizsgálva, a Washingtoni Egyetem tudósai azt találták, hogy azok a kutyák, akiknél diagnosztizálták az állapotot, alábbiakat tapasztalhatják: „a tanulási és emlékezési képességek visszaesése, a térérzék elvesztése, a szociális interakciók megváltozása, az alvási szokások zavara”.

 

 

Az időskori demencia előfordulása évente 50%-kal nő, miután a kutya betölti a 10. életévét
Az időskori demencia előfordulása évente 50%-kal nő, miután a kutya betölti a 10. életévét
Fotó: rover.com

 

 

Éppen ezért fontos, hogy a gazdik még jobban odafigyeljenek idősödő kedvencükre, és észrevegyék a demencia jeleit, mondta el Dr. Dana Varble, az Észak-Amerikai Állatorvos Közösség állatorvos-vezérigazgatója a CNN hírcsatorna kérdésére:

 

„Sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy a kisállattartók úgy vélik, kutyájuk 'csak elkezdett lelassulni', és nem ismerik fel, mi mindent tehetnek a szellemi hanyatlás folyamatának lassítása, a vele járó problémák enyhítése érdekében”. Hozzátette, hogy a szellemi aktivitás és gyakorlás ugyanúgy fontos a kutya mentális jóllétének és egészségének megőrzésében, mint nálunk, embereknél.

 

Az elmét is megdolgoztató feladatok, játékok csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát. A kutatás rámutatott arra, hogy a CCD előfordulásának aránya 6.5-ször nagyobb volt azoknál a kutyák, akiknél erre nem fordítottak figyelmet.

 

 

Az elmét is megdolgoztató feladatok, játékok csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát
Az elmét is megdolgoztató feladatok, játékok csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát
Fotó: petplace.com

 

 

„Talán éppen ennek köszönhető, hogy az általunk vizsgált kutyák körében ritkábban jelent meg a betegség tevékenyebb életmód esetén. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy ez az összefüggés pusztán azért is lehetséges, mert kognitív hanyatlásuk miatt a kutyák kevesebb aktivitást mutattak” - feltételezik a kutatók a Scientific Reports-ban megjelent tanulmányban. Ezek az eredmények segíthetnek a betegség diagnosztizálásában nemcsak kutyáknál, de embereknél is.

 

„A kutyákat és embereket érintő kognitív betegségek között egyre nyilvánvalóbb párhuzamot vélünk felfedezni. Ha a kutyák esetében pontos a CCD diagnózis, a kutatóknak lehetőséget ad, hogy jobb modelleket alkothassanak az állatokra vonatkozóan, mely az emberi populációk öregedésének vizsgálatában is segítséget nyújt” - fejtették ki álláspontjukat.

 

A kutatók több mint 15 ezer kutyát tanulmányoztak a Dog Aging Project (Kutya Öregedés Project) 2019 decemberétől egy éven át. A gazdikat egy alapos kérdőív kitöltésére kérték, melyben kutyájuk egészségével és mentális hogylétével kapcsolatos válaszokat kellett adniuk. Ezt követően életkor szerint csoportosították a négylábú résztvevők adatait.

 

 

Fontos, hogy időben felismerjük a szellemi hanyatlás jeleit a kutyánál
Fontos, hogy időben felismerjük a szellemi hanyatlás jeleit a kutyánál
Fotó: Getty

 

 

Az életkorra vonatkozóan kiderült, hogy a CCD kialakulásának kockázata évente 68 %-kal nőtt, ha a kutya elérte a 10. születésnapját. Ugyanakkor ez az arány 52%-ra csökkent, amikor olyan tényezőket is számításba vettek, mint a kutya fajtája, meglévő egészségügyi problémái, és az ivartalanítást is ide sorolták.

 

Az eredmények alapján maguk a kutatók is meglepődtek, amikor a megkérdezettek csupán 1.4 %-a válaszolta azt, hogy kedvencénél időskori demenciát diagnosztizáltak.

 

Úgy tűnik, a betegség jóval gyakoribb, mint hinnénk – éppen ezért is fontos tudnunk róla, hogy segíthessünk kisöregünknek eligazodni a mindennapokban.

 

 

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz - Kutyabarát helyek

Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: rover.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
DNS-vizsgálattal nyomoznák ki Németországban, ki nem szedte össze kutyája után a piszkot Hírek - Címlapon
DNS-vizsgálattal nyomoznák ki Németországban, ki nem szedte össze kutyája után a piszkot
Felfüggesztett szabadságvesztés várhat az állatkínzóra Hírek - Címlapon
Felfüggesztett szabadságvesztés várhat az állatkínzóra