A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Barangolás Noszvajon és környékén a kutyákkal

2024. február 16., 15:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás




A Bükkalja festői fekvésű településeit fedeztük fel. Kirándultunk Cserépfalu környékén, majd az idilli hangulatú Noszvaj vendégszerető, hagyományait őrző látnivalóiban merültünk el, aminek a természeti környezete is felejthetetlen volt. Kutyabarát szállásunk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ottlétünk felejthetetlen maradjon.



Hazánk egyik legváltozatosabb táján barangoltunk, Bükkalján. A Hór-völgyben elterülő Cserépfaluból, a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközponttól kezdtük a túránkat, ahol ingyenesen lehet parkolni. Az út elején már egy érdekesség fogadott, 1,5 kilométerre a parkolótól található a Suba-lyuk barlang. A barlanghoz vezető utat egy Neander-völgyi családot ábrázoló dombormű jelzi.

 

 

Millenniumi kilátó
Millenniumi kilátó
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Tovább haladva az út könnyen járható, a Hór-patak szegélyezte utunkat, elhaladtunk egy elhagyott kőfejtő mellett is, majd az Oszlai tájháznál elkanyarodtunk és kezdődött a felfelé menet.

Az elhagyott zöld lakókocsiig kellemesen emelkedett az út, de a változatos táj feledtette a szintkülönbséget. Innen indultunk lefelé a Kupán-tető irányába. Lentebb a réten kilátás nyílik a tájra, érdemes itt elidőzni és megpihenni a fűben.

 

 

Kőporos szurdok
Kőporos szurdok
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Újra sík terepre érve fordultunk be egy fenyvesbe, amit Anna néni setét völgyének hívnak. Jobb, ha nem tudom miért ez a neve, de egyébként káprázatos volt ez a rész.

A Kőporos szurdok következett, amit a Mész-patak alakított ki vulkáni tufából. Majd az Ördögtoronynak nevezett kaptárkőhöz sétáltunk fel, a 6 m magas tufakúp oldalában három faragott fülke található. Egy hosszabb mezei úton jutunk el a Berezdalja pincesorhoz, a Berezdalja utcából egy táblával jelzett kis ösvény a Kis-Amerikának nevezett barlanglakásokhoz vezet. A puha riolittufába vájt barlanglakások nagyon elterjedtek voltak a Bükkalja településein.

 

 

Barlanglakások
Barlanglakások
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Utolsó látványosságunkhoz értünk, a Millenniumi kilátóhoz, ahonnan szintén csodás panoráma tárul a környékre. A torony formája egy kaptárkövet idéző alkotás, apró nyílásai a Göncölszekér csillagképét formázzák. A dácittufa tömbökből épült kilátóba beillesztett régi faragott kövekkel az egykori cserépi kőfaragóknak állítanak emléket. A pincesoroknál tértünk vissza a faluba, onnan egy mezei úton a parkolóhoz.

 

 

 

Túra hossza: 19 km, 500 m szintkülönbség, kb. 5 óra, a megállóktól függően.

Érdemes a hosszú túrára elég italt és ételt csomagolni. Bátran merjetek nekivágni, mert annyi látványosság van az útvonalon, hogy fel sem tűnik a táv hossza.

 

 

 

Késő délután értünk Noszvajba a kutyabarát szállásunkra, ami a Nomád Hotel & Glamping volt. A honlapukon írtak teljesen fedik a valóságot: „A Nomád egy kicsit olyan, mintha Narniában nyaralnál. Nálunk kilépsz a megszokottból. Különleges helyeken alhatsz, izgalmas ételeket ehetsz, fantasztikus italokat kóstolhatsz, és megengedheted magadnak, hogy ne csinálj semmit…”

 

 

A Nomád Hotel
A Nomád Hotel
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Tényleg nem csináltunk semmit, csak élveztük a vendégszeretetet, ami a hotel fogadtatásából és törődéséből áradt. A szoba hangulata is tükrözi az otthonos és kuckós miliőt, minden apró részletre figyelnek, ami a bútorokon köszön vissza. Érkezésünkkor virág és finom, szív alakú sütemény várt minket a szobában. Este csak lazultunk, élveztük egy zamatos pohár bor társaságában a háromfogásos vacsorát, majd mondanom sem kell, de a hosszú túra után már csak aludni volt erőnk. 

 

A szombati napon (február 10.) Bálint-napi Szerelemhétvége volt Noszvajban. A hétvégén Noszvaj a szerelmesek falujává változott, tényleg mindenhol párok sétálgattak, nekem pedig a kutyák voltak a kísérőim. Minden program, minden helyszín a szerelmet, a szeretetet hirdette, így volt ez a szálláhelyünkkel is. A program keretén belül több helyszínen aktivitások várták a látogatókat, ez jó alkalmat adott arra, hogy a falut körbejárjuk és felfedezzük a látnivalókat, kicsit jobban megismerjük a helyi kultúrát és embereket. Különleges ajánlatokkal készültek ezen a napon a helyi cukrászdák, éttermek és szálláshelyek is.

 

 

Millecentenáriumi emlékmű, Noszvaj
Millecentenáriumi emlékmű, Noszvaj
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Napközben a kutyák miatt egy kisebb kirándulást is beterveztem, ami a Síkfőkúti-tó mellől indult. Nagyjából 5 km volt a túra, de ezt lehet 8 km vagy akár nagyobb kirándulásra is bővíteni. A szállásunk egyébként a tavak mellett volt, az erdő szélén, így innen autózás nélkül tudtunk barangolni indulni. A Nomád Hotelnek hatalmas kertje van, saját medencével rendelkezik, a teraszon és lounge részein ejtőzhetünk szép időben, miközben a kutyák szabadon mászkálhatnak és hozzánk hasonlóan élvezhetik a friss noszvaji levegőt.

 

 

A De la Motte-kastély
A De la Motte-kastély 
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Délután a Bálint-napi program zárásaképp a Nomád Hotelben minden résztvevőt vendégül láttak forró itallal és túrófánkkal, amit házi baracklekvárral tálaltak. Szuper zárása volt a programsorozatnak, szerencsére gyönyörű napsütéses időnk volt egész nap, ami miatt is melegséggel gondolok vissza a hétvégére.

 

Persze a jóból sosem elég. A hotel éttermében, a Trakta by Nomádban egy választható, több fogásos vacsorán vehettem részt. Az étterem a Stílusos Vidéki Éttermiség alapító tagjai, fontos számukra, hogy noszvaji éttermükben minőségi konyhát vigyenek, ami a bőséges reggelinél és vacsoránál tapasztalható volt. Ezen kívül nem csak a hotelnek volt fantasztikus berendezése, vintage bútorok és mindenféle csecsebecse jóvoltából, hanem az étterem is tükrözte ezt a takaros, otthonos hangulatot, ami miatt jó volt itt lenni.

 

A szombati napról az összefoglaló videónkat a Instagram oldalunkon tudjátok megnézni.

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hírek - Címlapon
Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? Hírek - Címlapon
A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?