A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?

2022. október 15., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?Az ember legjobb barátja számtalan tanulmány résztvevője volt a múltban, és napjainkban is. Lenyűgöző világukról szeretnénk mindent megtudni, amit csak lehet, annyi azonban bizonyos, hogy hihetetlenül értelmes, intelligens, okos lények, és sokkal összetettebbek, mint valaha hittük volna.

 

Hűséges társaink, akiknek sohasem lehetünk eléggé hálásak azért, hogy mellettünk vannak. Olvashatunk kutyákról, akik megmentették gazdájuk életét, évek múltán találták meg a hazavezető utat, miután elvesztek, és még hosszan sorolhatnánk. Hatodik érzékük is segíti őket abban, hogy felismerjék, amikor fajtársukkal, fajtatársukkal találkoznak.

 

 

Bár színük eltér, a fajta alapján felismerhetik egymást
Bár színük eltér, a fajta alapján felismerhetik egymást.jpg
Fotó: thepetcity.com

 

 

Tudósok és állatorvosok véleménye alapján lehet némi alapja e feltételezésnek. Az állatfajok sokszínűségét tekintve a kutya mint faj előkelő helyet foglal el azok listáján, ahol óriási különbségek akadnak a fajták és egyedek között, megjelenés és viselkedésbeli tulajdonságok tekintetében is. Ennek ellenére képesek kapcsolatot teremteni fajtársaikkal, talán még saját fajtájukat is felismerik. Azokban a kutatásokban például, ahol kutyáknak mutattak fényképeket, melyen ugyanolyan fajtájú eb szerepelt, előfordult, hogy nagyobb érdeklődést tanúsítottak más fotókon látható kutyákhoz képest.

 

Milyen jelekből tudhatjuk, hogy felismerte fajtáját?

 

Az emberi beavatkozásnak köszönhetően ma már több száz kutyafajta létezik, és időről-időre újabbak is felkerülnek a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) jegyzékébe. És akkor még nem beszéltünk a hibridekről, illetve a keverékek kavalkádjáról - milliónyi mix, a minitől az óriásig, mindenféle színben, szőrtípusban, néha a legelképzelhetetlenebb formában. Hogyan is gondolhatná bárki, hogy fajtatiszta kedvence tényleg tudja, ha ugyanolyan fajtával találkozik?

 

 

A méret- és színkülönbség ellenére a hasonló testfelépítés és habitus is elősegítheti, hogy két kutya összebarátkozzon
A méret- és színkülönbség ellenére a hasonló testfelépítés és habitus is elősegítheti, hogy két kutya összebarátkozzon
Fotó: arlgp.org

 

 

A fajta elsősorban nekünk, embereknek fontos, hiszen bizonyos célokra, feladatokra lettek kitenyésztve. Tovább segít megkülönböztetni a kutyákat, a legismertebb fajtákat még azok is be tudják azonosítani, akik amúgy nem igazán kutyások. De négylábú barátaink számára jóval kisebb jelentőséggel bír mindez.

 

Lehet, hogy azért jön ki olyan jól egymással két vizsla, két spániel, labrador vagy németjuhász (hogy csak pár népszerűbb fajtát említsünk), mert hasonló fajtajegyek és habitus jellemzi őket, így hamarabb „megvan az összhang”, de az is lehet, hogy mindkét fél szeret ismerkedni, játszani, és örül, ha végre lehetősége akad erre.

 

Kis odafigyeléssel mi is meg tudjuk mondani annak jeleit, ha egy kutya felismeri fajtársát: lelkesen szimatol, érdeklődve oldalra dönti fejét, hegyezi füleit, barátságosan csóvál, testtartása, hangadása jelzi, hogy szívesen barátkozna. Az érzés fokozottabb lehet, ha fajtatársát véli felfedezni. 

 

 

A kölykök felismerik anyjukat és testvéreiket - ez kihathat arra, hogyan viselkednek ugyanolyan vagy hasonló kutyákkal életük során
A kölykök felismerik anyjukat és testvéreiket - ez kihathat arra, hogyan viselkednek ugyanolyan vagy hasonló kutyákkal életük során
Fotó: sandypawsdayspa.com

 

 

De mivel minden kutya egyedi, a csak rá jellemző vonásokkal, tulajdonságokkal, fontos, hogy minél behatóbban ismerjük meg viselkedését, így egy-egy mozdulatából is sejteni fogjuk, mi járhat a fejében, hogyan érezheti magát, milyen lépést fontolgat.

 

Bár vonzónak tűnhet az ötlet, hogy egy ugyanolyan fajtájú kutya láttán rögtön menjünk oda ismerkedni, egyáltalán nem biztos, hogy kedvencünk és a másik kutya, pláne a gazdája is így gondolja. Nem szabad erőltetni az interakciót, ha úgy látjuk, nem igazán nyitottak rá.

 

 

Egy kis tudomány

 

Látás, hallás, szaglás – három fontos érzék, mely segít a kutyáknak eldönteni, hogy fajtásukkal találkoznak-e. Rendszerint akkor is működik, amikor olyan fajtájú vagy megjelenésű eb jön szembe, amelyikkel még életükben nem találkoztak. Emellett olyan kognitív folyamatok is segítik őket, mint a kategorizálás - Dr. Autier-Derian, neves állatorvos egyik tanulmányában rámutatott arra, hogy gyakran vizuális jelek alapján is képes megállapítani egy kutya, hogy a különféle állatfajokat tartalmazó fényképek közül melyik az, amelyiken fajtársa portréját látja.

 

 

Fekete bunda - A hasonló szín is szerepet játszhat abban, kivel barátkozik szívesen a kutya
Fekete bunda - A hasonló szín is szerepet játszhat abban, kivel barátkozik szívesen a kutya
Fotó: Pixabay

 

 

Tanulmányozták azt is, hogyan reagálnak a kutyák mamájuk és testvéreik, valamint más, az alanyéval megegyező színezetű fajtatiszta ebek fényképére. Nagyon is elképzelhető, hogy a kutyák képesek felismerni anyukájuk képét, amennyiben kellő időt tölthettek el egymás társaságában, de valóban be tudják azonosítani saját fajtájuk bizonyos jegyeit, tulajdonságait is? Nos, több részvevő képes volt megkülönböztetni saját fajtáját a többitől. Mindenesetre érdekes kihívás lenne igazolni ezt a feltevést, remélhetőleg erre vonatkozóan még több tanulmány készül a jövőben. 

 

 

Meg lehet tanítani a kutyát arra, hogy felismerje saját fajtája egyedeit?

 

… merülhet fel a kérdés, ugyanakkor azt is érdemes megfontolni, szükség van-e rá? Ha sokat járunk olyan helyre, ahol kutyánk fajtatársaival találkozhat, bevezethetünk egy szót, amely a későbbiekben, máshol, más körülmények között is segíthet neki abban, hogy felismerje, ha ugyanolyan fajtájú kutyával találkozik. Ez lehet a fajta neve, beceneve vagy egy jellemzője (például pöttyös, hosszú, fekete, stb). Mutathatunk neki képeket és videókat is ehhez – meglepő, akár mulattató reakcióknak lehetünk szemtanúi. 

 

Felismeri magát a kutya a tükörben? - Kutyabarát helyek

Aranyosnak tűnhet, ahogy kedvencünk a tükör előtt állva megpróbálja játékra hívni vagy ugatással elijeszteni tükörképét. Tisztában van vele, hogy mit lát?

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: Pixabay
Cikk első megjelenése: 2022. március 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában Hírek - Címlapon
A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában
Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Hírek - Címlapon
Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?