A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát

2023. május 03., 14:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Állatvédelem




Az állatvédők hosszas kampányolásának hatására betiltották Angliában az elektromos nyakörvek használatát. A törvény 2024. február 1. napjától hatályos.



 

Az e-nyakörvek egy távirányítón keresztül áramütést adnak le a kutya nyakára helyezett nyakörvbe, akár olyan távolságban is, amikor a kutya a gazdája látótávolságán kívül van. A legtöbb ilyen eszköz több fokozatban állítható a rezgéstől, a hangjelzésen át az áramütésig – típustól függően. Mivel Angliában a kutyatulajdonosok 5 százaléka használ áramütéses nyakörvet, a használatuk teljes betiltása az Egyesült Királyságban azt jelenti, hogy mintegy félmillió kutyán nem lesz alkalmazható ez az erősen averzív eszköz a neveléshez.

 

A bejelentés tizenhárom évvel azután érkezett, hogy Walesben betiltották ezeket a kegyetlen és elavult eszközöket az állatjóléti szabályozás értelmében. Akárcsak nemrég Franciaországban, ahol 2023 januárjától tilos a használatuk.
Az angliai Kennel Club tovább folytatja kampányát, amellyel szeretnék elérni, hogy Skócia is csatlakozzon a tilalomhoz.

 

 

Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát
Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát
Fotó: livekindly.com

 

 

Széleskörű bizonyítékok támasztják alá, hogy ezek milyen káros hatással lehetnek a kutyák jólétére. 2019-ben a Lincoln Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az áramütéses nyakörvek még akkor is veszélyeztetik a kutya jólétét, ha a „professzionális” e-nyakörvet oktatók használták, és nem voltak hatékonyabbak a képzésben, mint a pozitív megerősítéses módszerek.

Mark Beazley, a Kennel Club igazgatója elmondta: „Az áramütéses nyakörveket tiltó jogszabály, amely Angliában jövőre lép életbe, történelmi pillanat az állatjólét szempontjából, és véget vet számtalan olyan kutya nyomorúságának és szenvedésének, akik még mindig ki van téve ezeknek a kegyetlen és szükségtelen eszközöknek. Egyszerűen nincs mentség ezeknek az eszközöknek a használatára, amelyek fizikai és pszichológiai károsodást okoznak, különösen, ha figyelembe vesszük a rendelkezésre álló pozitív nevelési módszerek széles skáláját.
Ez a több mint egy évtizedes kampány csúcspontja számunkra, és gratulálunk minden támogatónak, amiért segítettek megóvni nemzetünk nagyon szeretett kutyáinak jólétét. Sürgősen több intézkedésre van szükség azonban Skóciában, ahol új szabályozásra van szükség a jelenleg érvényben lévő nem hatékony iránymutatás felváltására, és nem nyugszunk addig, amíg nem látjuk a szenvedést és kárt okozó eszközök teljes betiltását ott is.”

 

 

 

Forrás: thekennelclub.org.uk
Indexkép forrás: livekindly.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Póráz nélkül sétáltatott kutyák okozták egy lovas sérülését és egy ló halálát Póráz nélkül sétáltatott kutyák okozták egy lovas sérülését és egy ló halálát
Szörnyű tragédia történt Kamaraerdőn: egy póráz nélkül sétáltatott kutya hajszolt halálba egy lovat.

Automata póráz: mindegy milyen nyakörvet választunk mellé, megrántása könnyen sérülést okozhat Automata póráz: mindegy milyen nyakörvet választunk mellé, megrántása könnyen sérülést okozhat
Számos nyakörvtípus veszélyességét tesztelte a Notthinghami Trent Egyetem kutatócsoportja. Egy kutyanyakat utánzó modellen nyomásmérővel mérték meg, mekkora nyomást fejt ki a nyakörv és az automata póráz, ha meghúzzák a szárat.

Rövid láncon tartott németjuhászt mentettek a rendőrök - az utolsó pillanatban érkezett a segítség Rövid láncon tartott németjuhászt mentettek a rendőrök - az utolsó pillanatban érkezett a segítség
Sírva próbált segítséget kérni a másfél méteres láncon szenvedő németjuhász. A lánc már a nyakába is belenőtt, és élelem híján olyan gyenge lett, hogy többször össze is esett. Szerencsére, még ha az utolsó pillanatban is, de érkezett segítség.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egyre több kutyát érint a szívférgesség Hírek - Címlapon
Egyre több kutyát érint a szívférgesség
Sántít a kutyám – mit tegyek, amíg eljutok vele az állatorvoshoz? Hírek - Címlapon
Sántít a kutyám – mit tegyek, amíg eljutok vele az állatorvoshoz?