A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sántít a kutyám – mit tegyek, amíg eljutok vele az állatorvoshoz?

Előfordulhat olyan, hogy akkor kezd sántítani kutyusunk, amikor épp nincs elérhető közelségben állatorvos. Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan tudjuk megvizsgálni? És hogyan segíthetünk neki, amíg orvoshoz tudjuk vinni?


2023. május 03., 06:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




A kutyusok fájdalomküszöbe elképesztően magas. Magasabb az emberénél. És kiválóan képesek arra is, hogy elmaszkírozzák a fájdalmat. Ha tehát bicegni, vagy sántikálni kezd kedvencünk, akkor minél előbb meg kell vizsgálni, hogy mi lehet az oka. Ha épp nincs állatorvos a közelben, akkor egy előzetes vizsgálatot mi magunk is elvégezhetünk és átmenetileg elláthatjuk, amíg orvoshoz nem jutunk vele.



 

Először lépj hátra, és nézd meg kedvenced mozgását! Ha olyan fájdalmai vannak, hogy egyáltalán nem akarja letenni a lábát, akkor nyilvánvaló lesz, hogy melyik végtag érintett. Ha nem, nézd meg séta közben.
Segíthet, ha pár lépésre eltávolodsz tőle és onnan hívod magadhoz. Van olyan, hogy a kutya csak séta közben sántít, és felemeli a fejét, amikor leteszi a fájó lábát, majd a jó lábon sétálva ismét leengedi. Lehet olyan is, hogy merev a végtagja járás közben, de más jeleket nem mutat. Miután beazonosítottad, hogy melyik láb okozza a problémát, érdemes azt alaposabban megvizsgálni.

 

 

Sántaság
Séta közben figyeld meg, hogy melyik lábára sántít.
Forrás: images.saymedia-content.com

 

 

Ha valamelyik mellső tappancsára sántít:

  • Vizsgáld meg a talppárnákat, és nézd meg, hogy vannak-e nyilvánvaló vágások, sebek, horzsolások vagy duzzanatok.
  • Nézd meg, hogy nem ragadt-e be valami a lábujjak közé, például tüske, kavics vagy nem oda fúrta-e be magát egy kullancs?
  • Ellenőrizd a körmöket! Nyomd meg minden körmét a tövénél, és mozgasd meg egy kicsit; néha nincs nyilvánvaló jel, de a kutyus felvisít, amikor megérintik a fájdalmas körmöt.
  • Hajlítsd meg a lábfejet, majd a csuklót, a láb feletti ízületet. Ha kutyus egy helyen sokat nyalogatja, az lehet a sérülés helye, vagy akár az ízületi gyulladás jele is lehet. Az ízületi gyulladás sokkal gyakoribb az idősebb kutyáknál, de akár fiatal kutyákat is érinthet.
  • Simíts végig a kezeddel fel-le a láb hosszú csontjain. Ha sérült, vagy zúzódott a csont előfordulhat, hogy a helye megduzzad, és kutyus nyüszíthet vagy odakaphat, amikor megérinted.
  • Mozgasd meg finoman a könyökét.
  • Dörzsöld meg a váll izmait. Óvatosan forgasd meg körkörös mozdulatokkal az egész lábat.
     

 

Hátsó láb sántasága:

  • Ellenőrizd a talppárnákat, hogy nincsenek-e rajta vágások, horzsolások vagy duzzadások.
  • Ujjaidat húzd át a lábujjak között, hogy ellenőrizd, nincsen-e ott tövis, kavics vagy sérülés.
  • Vizsgáld meg a körmöket. Keress rajtuk repedéseket, és érintsd meg őket, hogy lásd, hogyan reagál a kutyus.
  • Hajlítsd be a lábujjakat, majd mozgasd meg a bokát.
  • Vizsgáld meg a csánkot (az ízületet közvetlenül a lábfej felett).
  • Futtasd végig a kezed fel-le a láb hosszú csontjain. Ne gondold feltétlenül, hogy a duzzanat csonttörés, mivel a méhcsípés vagy a kígyócsípés is duzzanatot okozhat.
  • A térdekre fordíts különös figyelmet! A kistestű kutyákra jellemzőbb a patella ficam, amikor a térdkalács ki tud csúszni oldalra, mert túl sekély az árok, amiben mozognia kell. Ha ez „kiakad”, a kutyus sánta lesz. Az aktív kutyák nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek keresztszalag-szakadást.
  • Forgasd el a lábát a csípőnél. Ha a kutyusnak fájdalmat jelez, lehet, hogy csípőízületi-gyulladásban szenved.

 

 

Egyszerű kezelési módok gyakori sérülésekre
 

Mancspárna sérülései
 

Tisztítsuk meg a sebet vízzel, fiziológiás sóoldattal vagy híg hidrogén-peroxiddal. Fertőtlenítsük hígított jódtinktúrával vagy betadine-nal. A seb mélységétől függően, érdemes egy kis antibiotikumos kenőcsöt kenni rá (Ez csípheti neki!), és ha a kutya olyan, hogy túlzottan nyalogatja a sebeit, akkor gézzel tekerjük be.
 

Gyorsabban gyógyul a seb a levegőn. Azonban, ha kivisszük a kutyust sétálni, akkor célszerű bekötni a tappancsát, vagy egy zoknit húzni rá, hogy ne kerülhessen kosz a sebbe.
 

Ha bekötözzük neki, akkor ügyeljünk rá, hogy semmiképp se legyen túl szoros a kötés! A kötés alatt be is fülledhet, bepálhat a seb, ami sajnos kedvez a baktériumok elszaporodásának. Ezért ha kénytelenek vagyunk bekötözve hagyni, akkor cseréljük sűrűn a kötést!

 

 

Sérült talppárna
A mancspárna sérülése nagyon tud fájni!
Forrás: pinterest.com

 

 

A lábujjköz sérülései

 

Ha a kutyus a lábujjak közötti érzékeny bőrfelületen szenved sérülést, távolítsd el, ami a sérülést okozta, majd mosd le a területet vízzel, sóoldattal vagy híg hidrogén-peroxiddal. Sterilizáld betadine-nal (vagy klórhexidinnel, ha van ilyen), és rendben kell lennie.
 

Ha vérzik, be kell kötözni a lábfejet, csak győződj meg róla, hogy a lábujjak láthatóak legyenek. Ha észreveszel bármilyen duzzanatot, azonnal távolítsd el a kötést, hogy megakadályozd a üszkösödést.


 

A karmok sérülései
 

Amikor egy lábujjköröm megsérül javasolt ellenőrizni mindegyiket, mivel minden hosszú lábköröm beakadhat és megsérülhet. Tisztítsd meg a sérült lábkörmöt. Ha vérzik, tekerd be körülbelül 15 percig, vagy amíg a vérzés el nem áll.
Ha beszakadt, leszakadt mindenképpen mutasd meg állatorvosnak!

A karmok sérüléseit azonban a legegyszerűbb elkerülni. Ehhez csupán rendszeresen kurtításra, reszelésre, koptatásra van szükség.
 

 

Fájó ízületek
 

A fájó ízületet ajánlott rendszeresen masszírozni kifejezetten kutyák számára kifejlesztett ízület géllel/spray-vel. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy olyan készítményt használjunk, ami után nem baj, ha esetleg nyalogatja a kezelt területet, vagy gondosan távolítsuk el a maradékot a szőrről, bőrről.

 

Ízületi gyulladás esetén a hideg borogatás is segíthet, de ezzel se hagyjuk felügyelet nélkül a kutyust!

 

Porckopás miatti fájadalom esetén viszont inkább a meleg borogatás hatásos.

 

 

Tappancs nyalogatás
Ahol feltűnően sokszor és sokáig nyalogatja a lábát, ott bizony probléma lehet!
Forrás: hotdogonaleash.com

 

 

Törött csontok
 

Ha lábszárcsontja törött – feltételezhetően – a kutyusnak, akkor nyugalomban kell tartani, lehetőség szerint rögzíteni a sérült lábat - és mielőbb megmutatni állatorvosnak! A rögzítés segíthet, hogy a sérült csont végei ne mozduljanak el, viszont a házi kötözés hosszú távon orvosi felügyelet nélkül nem jó megoldás, mivel elkezdhet rosszul összeforrni a csont, és azt utána helyrehozni nagyon fájdalmas, időigényes és költséges mulatság, ha egyáltalán lehetséges. Ezen kívül fekélyt okozhat a kutyusnak ott, ahol érintkezik a sín a bőrrel.
 

Kisebb csontok, mint például egy lábujjcsont törésének kezelése, gyógyulása nagyon nehéz a kutyusoknál, mivel kénytelenek terhelni a sérült lábat, ezért csak sokára várható javulás. A kötözés sikeressége pedig kérdéses. Ha viszont nem terheli a sérült lábat, akkor a teste többi részét terheli túl, ami megint csak okozhat egészségügyi problémákat a későbbiekben. Ezért ilyenkor javasolt a többi lábat, gerincet óvatosan átmasszírozni időnként, hogy a túlterhelés miatti károkat minimalizálni tudjuk.
 

Méh- vagy rovarcsípés
 

A méhcsípés vagy a rovarcsípés valószínűleg magától helyrejön, de fajtától függően egyes rovarok csípése nagyobb duzzanatot és fájdalmat okozhat. Ha nem tudod, hogy mi csípte meg a kutyusodat és furán viselkedik (kedvtelen, aluszékony, csökken az étvágya, stb.), illetve ha a csípés helye elkezd beduzzadni, akkor mindenképp mutasd meg állatorvosnak! Különösen igaz ez akkor, ha száját, nyelvét csípi meg a rovar kedvencednek! Ha ugyanis a nyelve, vagy a garat környéke beduzzad, akkor meg is fulladhat!

Ha még sosem történt korábban méhcsípés kutyáddal, akkor fokozottan figyeld a következő órákban, mivel ők is lehetnek allergiásak a csípéssel bejutó méhméregre!

 

 

Méhcsípés
Sajnos a kutyusok között is vannak olyanok, akik allergiásak a méhméregre! Számukra akár egyetlen csípés is végzetes lehet.
Forrás: boredpanda.com

 

 

Ha van otthon antihsztamin és pontosan tudod a kutyus súlyához mért megfelelő adagolást, akkor az segíthet, amíg eljuttok az orvoshoz.
 

A csípés helyén jelentkező fájdalmat pedig hideg vizes borogatással lehet enyhíteni.
 

 

További javaslatok
 

Összeállíthatsz kutyusodnak egy rá szabott elsősegély csomagot, amibe a fertőtlenítő- és kötszereken kívül néhány gyógyszer is jó, ha helyet kap. Azonban mindig egyeztess az állatorvosotokkal előtte, hogy melyek azok a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, stb gyógyszerek, amik megfelelőek négylábú barátodnak! (Nem minden humán gyógyszer vethető be az állatoknál. Van, amelyik egyenesen végzetes nekik!)
A pontos adagolást is kérdezd meg! Ezeket aztán egy laminált kártyára a csomagba teheted, hogy ne akkor kelljen gondolkodni, amikor esetleg előállt egy vészhelyzet és gyorsan kellene cselekedned.
 

És szépen kérlek, hogy ezekről ne a közösségi média népétől informálódj! Nem lehetsz biztos benne, hogy aki tanácsot ad, az valóban ért is hozzá és a megfelelő megoldást javasolja, a megfelelő dózisban. Így még, ha segítő szándéka vitathatatlan is, de nagyobb bajt okozhat, mint az eredeti.
 

 

Ami még mindenképpen legyen otthon, a kocsiban, az elsősegély csomagban:
 

Géz kötöző. Ebből ugyanis végszükség esetén szájkötőt is lehet készíteni. Előfordulhat ugyanis annyira fájdalmas sérülés, ami miatt kedvenced oda kaphat – esetleg komolyabban is –, amikor meg szeretnéd vizsgálni.

 

 

géz szájkötő
A gézből készített szájkötöző hasznos lehet, ha különösen fájdalmas területet kell átvizsgálni. Ezt azonban szigorúan csak a vizsgálat, kezelés idejére szabad fent hagyni!
Forrás: wikihow.com

 

 

Figyelmeztetés!
 

A kutyusod tőled függ! Egyes problémákat nem lehet diagnosztizálni, kivéve vérvétellel, vagy röntgenfelvétellel, és vannak olyan állapotok, amik műtétet igényelnek.
Egy fájó ízület hátterében is több minden állhat. Vegyük csak például a kullancsok által terjesztett betegségeket, amin a pihentetés nem segít.
De a csonttörés is létrejöhet osteosarcoma (csontrák) miatt, és ha nem kezelik azonnal megfelelően, akár a kutya életébe is kerülhet.


Tegyél meg hát mindent, amit tudsz, hogy kedvenced minél előbb megfelelő orvosi kivizsgálásban, ellátásban részesüljön!

 

 

 

Forrás: pethelpful.com
Indexkép forrás: Unsplash - Fabian Gieske

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Beagle Club Online MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát Hírek - Címlapon
Betiltották Angliában az elektromos nyakörv használatát
Hazaszökött eredeti gazdáihoz a kutya, akit 64 kilométerrel odébb fogadtak örökbe Hírek - Címlapon
Hazaszökött eredeti gazdáihoz a kutya, akit 64 kilométerrel odébb fogadtak örökbe