A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egyre több kutyát érint a szívférgesség

Május 10-e a szívférgesség napja


2023. május 03., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Az egyik legalattomosabb betegség a kutyák körében a szívférgesség, amely Magyarországon egyre több kutyát érint. A megelőzés sokkal hatékonyabb módja a betegség leküzdésének, mint a kezelése, a gazdiknak pedig fontos szerepük van ebben a folyamatban, a rendszeres szűrővizsgálatok és a rendszeres megelőzés ugyanis hozzátartoznak a felelős állattartáshoz – derül ki az Elanco vezető innovatív gyógyszergyártó vállalat összefoglalójából. Május 10-e a szívférgesség napja hazánkban, amely célja, hogy minél több állatbarát megismerje a szívférgesség veszélyeit és a védekezési lehetőségeket.



 

Évek óta kiemelt figyelmet kap a szívférgesség témája a szúnyogszezon kezdetén, 2017-ben pedig május 10-ét jelölték ki a Szívférgesség Napjának. Magyarországon is egyre ismertebb a gazdik körében ez a kutyákat veszélyezetető, szúnyog által terjesztett parazitafertőzés. A szívféreg-lárvák a szúnyog vérszívásakor juthatnak a kutyába és 5-7 évet is elérhet az élettartamuk. A fertőzés hosszú ideig észrevétlen maradhat, és gyakran mire kiderül, már súlyos vagy visszafordíthatatlan károsodást okoz a kutya szervezetében. A szívférgesség napján, május 10-én ezért az Elanco vezető innovatív gyógyszergyártó vállalat kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a betegség veszélyeire, a szűrővizsgálatok jelentőségére és a prevenció fontosságára.

 

 

Fókuszban a megelőzés

 

A figyelemfelhívó akcióhoz csatlakozott Tornóczky Anita is, aki okleveles habilitációs kutyakiképző és 15 éve aktív állatmentő, maga is nyolc kutya gazdája. Egyre gyakoribb, hogy szívférges kutyával találkozik, saját mentett kutyái között is volt, akit kezeltetni kellett. Számos kezelési móddal találkozott már, amelyek hosszadalmas és költséges folyamatok és rendkívül megterhelőek lelkileg és fizikailag is a kutyák számára. Ezért fontos a megelőzésre koncentrálni. „Munkám során nagyon sok kutyatartóval találkozom, és úgy látom, hogy az oltások, a normál féreghajtás, a bolha és kullancs elleni védelem kapcsán egyre tudatosabbak az gazdik, de a szívféreg elleni védelem még nem épült be a köztudatba, ezért is fontos erre felhívni a figyelmet. A felelős kutyatartás része, hogy odafigyeljünk kedvencünk egészségére és rendszeresen elvisszük szűrővizsgálatokra”- mondta Tornóczky Anita.

 

Szívférgesség ellen minden 6 hónapnál idősebb kutyát érdemes szűrni, amely egy gyors és fájdalommentes folyamat. Az első szűrés után fél évvel, majd utána folyamatos védekezés mellett is évente szükséges ellenőrizni a megelőző kezelések hatékonyságát.

 

 

Tornóczky Anita, Ria, Izé, Pizsi, Teo
Tornóczky Anita, Ria, Izé, Pizsi, Teo

 

 

Ilyenek a felelős gazdik

 

Ezt a szemléletet hangsúlyozza Dr. Vetter Szilvia PhD. az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ vezetője, jogász is. „A felelősségteljes állattartás magában foglalja a jogszabályi követelmények betartását, de amik a jogszabályokban vannak, mindig a minimum követelmények, nem az optimális tartás, gondozás. A jó gazda gondossága azt jelenti, hogy az állatokat olyan körülmények között kell tartani, ahol azok testi és mentális szükségletei kielégülnek, és megfelelő életkörülményeket biztosítunk nekik, méghozzá fajtól, egyedtől függően”- mondta Dr. Vetter Szilvia.

 

Hozzátette, hogy a felelősségteljes állattartás egyik legfontosabb feltétele az állattartói tudatosság, hiszen pontosan fel kell mérnünk azt, hogy az állat életének végéig előreláthatólag tudjuk-e biztosítani a tartáshoz szükséges feltételeket. A gazdik tudatossága az állatok egészségének megőrzésében változó, de a felvilágosító kampányok és az állatorvosi tanácsadások segíthetnek ebben.

 

 

Dr. Vetter Szilvia
Dr. Vetter Szilvia

 

 

Sok még a tennivaló

 

Dr. Vetter Szilvia elmondta, hogy az állattartók hozzáállása az elmúlt években egyértelműen javult Magyarországon, azonban még mindig van hova fejlődni ezen a területen: „Számos olyan eljárás, praktika, amely szüleink, nagyszüleink korában elfogadott volt, ma már jogszerűtlen magatartás, ilyen például a kutyák tartósan kikötve tartása, amely 2016 óta tilos. A jogszabályaink elég jók, a társadalmi változások elindultak, de nagyon sok tennivalónk van még.” Hangsúlyozta, hogy az állattartók felvilágosítása és a megfelelő oktatás segíthet abban, hogy a gazdik még tudatosabbak legyenek, és megfelelően tudják gondozni az állataikat, ezért is állt a szívférgesség napja kampány mellé.

 

 

A szívférgesség napja alkalmából 500 kutya ingyenes szűrését biztosítja az Elanco országszerte, a kampányban résztvevő állatorvosi rendelők listája az alábbi linken található:

 

https://kedvencemesen.elanco.com/hu/kampany/szivfergesseg-napja

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Samuel Thompson

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége
A rutin tesztek segítségével fontos információkat kaphatunk kedvencünk egészségi állapotáról. Melyeket ajánlatos elvégeztetni?

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk
Május 10-e a szívférgesség napja hazánkban. Jelenleg a kutyák 4-5%-a lehet fertőzött a hivatalos adatok alapján, de vannak olyan területek, elsősorban az ország Dunától keletre eső régióiban, a déli országhatár közelében, valamint a folyók mentén, ahol magasabb a fertőzésveszély. Az Elanco, vezető innovatív állatgyógyszergyártóként felvette a kesztyűt az alattomos betegséggel. Céljuk felhívni a figyelmet a szívférgesség veszélyeire, a szűrővizsgálatok jelentőségére és a prevenció fontosságára. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatársat, PhD-t, állatorvost, parazitológust kérdeztük, hogyan védekezhetünk: külön csak a szúnyogok vagy külön csak a szívférgesség elleni védelem nem elég.

A kutyák szívférgességének elterjedését mérik fel a kutatók, melyhez a lakosság segítségét kérik A kutyák szívférgességének elterjedését mérik fel a kutatók, melyhez a lakosság segítségét kérik
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a szúnyogok által terjesztett szívférgességet vizsgálják, és arra kérik a lakosságot, hogy egy felmérés részeként válaszoljanak néhány kérdésre - olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) szerdai közleményében.

Életveszélyes szúnyogok fenyegetik a Horvátországban nyaraló gazdikat és kutyáikat Életveszélyes szúnyogok fenyegetik a Horvátországban nyaraló gazdikat és kutyáikat
Emberre és állatra egyaránt veszélyt jelent a Balkánon élő lepkeszúnyog, amely a kutyák esetében akár halálos kimenetelű is lehet. A Leishmánia a horvátországi nyaralásokon jelent komoly veszélyt az ebekre, a lepkeszúnyog egyetlen csípése hegesedéssel járó sebeket, vese- vagy májelégtelenséget, valamint a száj és az orrgyulladást is előidézhet náluk. A betegség kezelésére nincs igazán hatékony megoldás, ezért érdemes a megelőzésre koncentrálni, és repellens hatású készítménnyel megelőzni a bajt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál MTI MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismét olyan kutyát mentettek az állatvédők, akinek belenőtt a nyakába a bálamadzag Hírek - Címlapon
Ismét olyan kutyát mentettek az állatvédők, akinek belenőtt a nyakába a bálamadzag
Pitbull segített az eltévedt tacskónak hazajutni! Hírek - Címlapon
Pitbull segített az eltévedt tacskónak hazajutni!