A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk

2023. május 10., 09:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Május 10-e a szívférgesség napja hazánkban. Jelenleg a kutyák 4-5%-a lehet fertőzött a hivatalos adatok alapján, de vannak olyan területek, elsősorban az ország Dunától keletre eső régióiban, a déli országhatár közelében, valamint a folyók mentén, ahol magasabb a fertőzésveszély. Az Elanco, vezető innovatív állatgyógyszergyártóként felvette a kesztyűt az alattomos betegséggel. Céljuk felhívni a figyelmet a szívférgesség veszélyeire, a szűrővizsgálatok jelentőségére és a prevenció fontosságára. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatársat, PhD-t, állatorvost, parazitológust kérdeztük, hogyan védekezhetünk: külön csak a szúnyogok vagy külön csak a szívférgesség elleni védelem nem elég.



 

A kutyák szívférgességét egy fonalféreg (Dirofilaria immitis) okozza. A szívférgek 6-9 hónapos korukban lesznek ivarérettek, ezután kezdenek szaporodni, azaz féreglárvákat (ún. mikrofiláriákat) kibocsájtani a véráramba. Ezután a lárvák (mikrofiláriák) hosszú ideig elélhetnek a vérben, várva a szúnyogok csípését. A szúnyogok tovább oltják a betegséget okozó, fertőző lárvákat egy másik kutya vérébe, és azok onnan vándorolnak tovább a tüdő ereibe és a szívbe.

„Nagyon nehéz otthoni körülmények között észlelni a szívférgesség tüneteit: függ az eb korától, kistestű vagy nagytestű, házikedvencről vagy munkakutyáról, vadászkutyáról beszélünk. A szívférgek száma és elhelyezkedése is meghatározza a tünetek súlyosságát. Házi kedvenc esetében általában jóval később fog gyanút a tulajdonos: ha azt látjuk, hogy kutyánk fáradékony, köhög sürgősen forduljunk állatorvoshoz”— mondta el Dr. Fok Éva állatorvos és elismert parazitológus. Hozzátette, hogy elzárhatja a légutakat, légzési problémák léphetnek fel, ez az oka, hogy fáradékonyabb lesz kedvencünk. Ha súlyos fertőzöttségről van szó, akkor akár mozgásképtelen is lesz a kutya, nehézlégzés lép fel és hasvízkór alakul ki, azaz jelentős mennyiségű folyadék halmozódik fel a hasüregben.

 

Macskák, házi görények és vadon élő ragadozók is veszélyben vannak

Korábbi években a mediterrán és trópusi, szubtrópusi országokban fordult elő a betegség és csak külföldre utaztatott kutyák esetében észlelték hazánkban. Első alkalommal 2007-ben találtak férget olyan kutyánál, amely azt megelőzően nem járt külföldön, és bizonyítottan Magyarországon fertőződött meg.

A parazitológus felhívta a figyelmet, hogy a kutyák mellett a macskákat és a vadon élő ragadozókat, például rókákat is érint a parazitafertőzés. A hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 4-5%-a fertőzött, de az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség, ugyanakkor mivel nagy az állatok „mozgatása” az országon belül, erre nem lehet alapozni. A legveszélyesebbek a vizek menti területek, ahol gyakoribbak a szúnyogok.

 

 

Egyre több kutyát érint a szívférgesség
Egyre több kutyát érint a szívférgesség
Fotó: Unsplash - Samuel Thompson

 

 

Menhelyről örökbefogadott kutyáknál gyakoribb a szívférgesség

Ha állatmenhelyről vagy ismeretlen környezetből fogadunk örökbe kutyát, gyakrabban fordul elő a parazitafertőzés, bár már sok menhelyen ügyelnek a prevencióra. Tenyésztőtől vásárolt kutya esetében tájékozódjunk, hogyan védekeztek a szúnyogok ellen.

„Gyanú esetén az állatorvos vérvételt követően megvizsgálja a mikrofiláriák (kis lárvák) jelenlétét a vérben, majd egy antigén gyorsteszt következik, amellyel előzetesen megállapítja, hogy szívférges-e a kutya. Ha a teszt pozitív, akkor abban is támpontot nyújt, hogy a lárvák bőr- vagy szívféregtől származnak-e. Ha fennáll a fertőzés gyanúja, akkor molekuláris biológiai módszerrel (PCR) bizonyosodnak meg a laboratóriumokban, hogy valóban szív- vagy bőrféreg lárvákról van szó. Ezt követi a mellkasröntgen és a szívultrahang vizsgálat, amely megerősítheti a diagnózist, valamint információval szolgál a betegség súlyosságáról. A paraziták együtt akarnak élni a gazdával, amelyben élősködnek és ezért is igyekeznek elbújni. A szúnyogfertőzést követően a szívféreg lárva elkezd a tüdő irányába vándorolni és közben fejlődni. Amikor eléri a tüdőt és a kifejlett állapotot, a nőstényféreg lerakja utódait, azaz a mikrofiláriákat. Ekkor már több lehetőség van szívférgesség kimutatására”— mondta el Dr. Fok Éva. Hozzátette, hogy a megelőzés jóval egyszerűbb, ugyanis, ha bebizonyosodik a fertőzöttség egy nagyon hosszú, költséges és a kutya számára is megterhelő folyamat vár ránk. A tulajdonos és az állatorvos szoros együttműködésére van szükség, hogy a kedvencünk meggyógyulhasson.

 

A prevenció a kulcs: védekezzünk időben!

Dr. Fok Éva azt tanácsolja, hogy a szűrést minden 6 hónapnál idősebb kutyán végeztessük el, fiatalabb korban nem érdemes, mert nem mutatható még ki a fertőzöttség. Egy hónappal a fő szúnyogszezon előtt már fontos a szúnyogok elleni védekezésre felkészülni. Vannak csak szúnyogok elleni készítmények és vannak, amelyek kifejezetten a szúnyogok által beoltott férgeknek a fejlődését akadályozzák meg.

„A megelőzés is költségekkel jár, de aki kutyát vállal, az felelősséget is vállal érte és ebbe beletartozik a kutya egészségének megőrzése. A nehéz gazdasági helyzet és a klímaváltozás hatása észlelhető, 2007 óta alattomosan növekszik a fertőzöttség, de az állattartókat célzó edukációs kampányoknak és az állatorvosok kitartó tevékenységének köszönhetően remélhetőleg nem fog robbanásszerűen terjedni a szívférgesség”— tette hozzá a doktornő.

 

Óriási az érdeklődés a kampány iránt

„2017-ben kezdtük el a tulajdonosok széleskörű tájékoztatását, és neveztük ki május 10-ét a szívférgesség napjának. Idén május 2-án indultunk el a kampánnyal, amelynek a fő célja az állattulajdonosok figyelmének felkeltése a szívférgesség veszélyeire, valamint a preventív, megelőző vizsgálatok és kezelések kulcsszerepére. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon nagy az érdeklődés, amely jól mutatja, hogy van létjogosultsága az ilyen edukációs programoknak”— mondta el Dr. Aladics Balázs, az Elanco ügyvezető igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy az innovatív állatgyógyszergyártó az állatorvos kollégákkal együttműködésben, a szívférgesség napján 50 rendelőben összesen 500 kutyának biztosít ingyenes szűrést országszerte.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák Hírek - Címlapon
A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Büszkén viseli tűzoltó sisakját a kutya, aki több családot is megmentett a tűztől Hírek - Címlapon
Büszkén viseli tűzoltó sisakját a kutya, aki több családot is megmentett a tűztől