A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet

Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon


2024. május 08., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége. Az állatorvosok tapasztalatai alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a fertőzött. Az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség. A szívférgesség tüneteire már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatárs, PhD, állatorvos, parazitológus elmondta, hogyan védhetjük meg négylábú kedvenceinket: a prevenció a kulcs a harcban.



 

Növekedett a szívférges kutyák száma

 

A szívférgességet egy fonálféreg okozza. A szívférgek 6-9 hónapos korukban lesznek ivarérettek, ezután kezdenek el szaporodni, azaz a nőstény férgek pici lárvákat (mikrofiláriákat) bocsájtanak a véráramba. Ezután a mikrofiláriák hosszú ideig elélhetnek a vérkeringésben, várva a köztigazda szúnyogok csípését. A szúnyogokban ezekből a pici élőlényekből, kedvező hőmérsékleti viszonyok között, vedlések révén kialakulnak az úgynevezett fertőző lárvák, amelyeket vérszíváskor egy másik kutya vérébe tudnak átvinni. A nevével ellentétben azonban nem a szívben, hanem elsősorban a tüdő nagy ereiben élnek, a szívbe már a nagyon előrehaladott állapotban juthatnak el. Dr. Fok Éva állatorvos, parazitológus elmondta, hogy átfogó országos kutatás jelenleg nem áll rendelkezésre, de az állatorvosok tapasztalatai és a kutatások alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a lehet fertőzött.  A fertőzés terjedésének egyik oka, hogy a szúnyogok elleni védekezés nem minden esetben megfelelő, gyakran csak a kifejlett szúnyogokat pusztítják el a gyérítés során, és a vizes területeken megmaradnak a szúnyoglárvák. Másrészt az állatok utaztatása is növelheti a kockázatot, ugyanis a déli országrészeken és a Tisza bizonyos területein magasabb a fertőzöttségi ráta, amely szintén elősegítheti a terjedést. Az edukációs kampányoknak, valamint az állatorvosok fáradhatatlan munkájának köszönhetően egyre tájékozottabbak az állattartók a témában, így nagyobb a vizsgált vérminták száma és több esetben diagnosztizálnak szívférgességet.

 

 

A szívférgesség fejlődésmenete
Képaláírás

 

 

 

Ingyenes szűrővizsgálatok

 

Dr. Fok Éva elmondta, hogy Magyarországon márciustól szeptember végéig kiemelten fontos a szúnyogok elleni védekezés. A prevenciónál figyelembe kell venni, hogy milyen tartási körülmények között van az állat, és ha víz melletti területen lakik, akkor érdemes korábban megkezdeni a szúnyogok elleni védekezést. Kiemelte, hogy fontos a következetesség, ha a gazda elfelejti beadni a készítményt időben vagy kihagy 1-2 hónapot, akkor szükség van vérvételre, hiszen a kutya megfertőződhetett.

 

Az Elanco vezető innovatív gyógyszergyártó vállalat szívügye már évek óta a szívférgesség megelőzése: „Idén már 8. alkalommal indítottuk el a szívférgesség napja alkalmából a kampányunkat, amely keretében május 6. és 10. között 1000 kutya ingyenes szűrését biztosítjuk országszerte. A kezdeményezéssel szeretnénk felhívni az állattulajdonosok figyelmét a szívférgesség veszélyeire, valamint a preventív vizsgálatok és kezelések kulcsszerepére. Fontos a megelőző intézkedések alkalmazása annak érdekében, hogy minimalizáljuk a betegség előfordulását és terjedését” — mondta el Dr. Aladics Balázs, az Elanco ügyvezető igazgatója.

 

 

 

A tünetek nagyon előrehaladott állapotban észlelhetőek

 

A szívférgesség tüneteire általában már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres, teljesen fájdalommentes szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében:

„A súlyosan fertőzött állatok jellemzően fáradékonyabbak, köhögnek, a paraziták elzárhatják a légutakat, ezért légzési problémák léphetnek fel. Akár mozgásképtelenné is válhat a kutya, nehézlégzés léphet fel és jelentős mennyiségű folyadék halmozódhat fel a hasüregben. Ha ezeket a tüneteket észleljük azonnal forduljunk állatorvoshoz” — hívta fel a figyelmet Dr. Fok Éva.

 

 

 

A prevencióval százezreket spórolhatnak a kutyatartók

 

A már megfertőződött kutyák kezelése egy nagyon hosszadalmas, 2 éves folyamat, amely igen költséges, akár több százezer forint kiadást jelenthet a gazdának. A teljes gyógyulás lehetséges, de az állatorvos és az állattartó nagyon szoros együttműködésére van szükség. Jellemzően akkor pusztulnak el a fertőzött kutyák, ha nagyon későn veszik észre a betegséget, vagy nem viszik rendszeres kezelésre a kutyát, mert például az anyagi körülmények nem teszik ezt lehetővé. A gyógyulást követően is figyelemmel kell követni a kutya állapotát, mert 1-2 féreg maradhat a tüdőben.

Dr. Fok Éva hozzátette, hogy a gyógykezelés után nem jellemzőek a szövődmények. A tüdőben kezdik meg a kártételt a férgek, ha sikerül onnan eltávolítani őket, akkor szépen rendeződhet az állapot.  „A kifejlett nőstények által lerakott mikrofiláriák a vérkeringésben mindenhol megtalálhatóak, ezért szükséges ezek ellen is végrehajtani a gyógykezelést és azokat is elpusztítani” — hangsúlyozta a doktornő.

 

 

Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet
Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet
Fotó: Unsplash - Karsten Winegeart

 

 

 

Bent tartott kutyák sincsenek biztonságban

 

A kinti kutyák nagyobb mértékben vannak kitéve a fertőzésnek, de a lakásban tartott állatok sincsenek biztonságban, hiszen a fertőzött szúnyogok ugyanúgy bejuthatnak a lakásba.  Kiváltképp a víz melletti területeken jelentősebb a kitettség. A szúnyogok elleni védelem és a megelőző készítmények mellett fontos a lakásban tartott kutyák esetében a szúnyogháló felszerelése, az udvaron tartott kutyáknál pedig érdemes a bozótos területeket kiirtani, amely a kullancs elleni védelmet is szolgálja. A szúnyogok elleni védelemnél fontos, hogy kistestű vagy nagytestű, rövid vagy hosszú szőrű kutyáról van szó, milyen gyakran vágják a szőrét. Mérlegelni kell azt is, hogy milyen gyakran viszik vízbe, úsztatják-e. Szokták-e kozmetikushoz vinni, ugyanis minden esetben ügyelni kell arra, hogy a készítményeket a leírásnak megfelelően adjuk.

A macskák és a házigörények ugyanúgy értintettek lehetnek, sajnos erre általában nem gondolnak az állattartók. Nagyon sok macskának van légzőszervi vírus okozta fertőzése és mire kiderülne a szívférgesség gyakran elpusztulnak. Még sajnos gyerekcipőben jár hazánkban ezeknél, a szintén végleges gazdaállatoknál a védekezés, de a kutyákhoz hasonlóan komplex védelemre van szükség, sőt a megelőzést szolgáló készítmények adását a macskák esetében is már 2 hónapos korban el lehet kezdeni.

 

 

 

Az ember is megfertőződhet, de a szívféregnek aberráns gazdatest

 

Szúnyogok által terjesztett kórokozókról van szó, így a szúnyogok, mint köztigazda fontos szerepet tölt be. „Példaként vegyünk egy szúnyog által fertőzött kutyát. A benne lévő nőstény féreg lerakja a mikrofiláriákat, majd jön a következő szúnyog, amely ezeket felveszi. Ez a szúnyog nem csak másik kutyával, hanem emberrel is találkozhat. Ha szívféreg került be a véráramba, akkor eljuthat a tüdőbe, ahol jellemzően elhal, de semmiképp nem fejlődik tovább, mert az ember nem a megfelelő gazdatest. Így nem tud 15-16 cm-re megnőni és átkerülni a szívbe. A tüdőben is 1-2 góc kialakulhat, amely inkább diagnosztikai problémát okozhat egy tüdőröntgen esetében. Magyarországon még nem írtak le szívféreg fertőzöttséget emberben, nincs mitől tartani. Az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol a leggyakoribb a szívférgesség, extrém ritka a fertőzés embernél” — mondta el a doktornő.

Hozzátette, hogy a bőrférgességnek, ami szintén szúnyoggal terjed, már van közegészségügyi jelentősége, mert látványos, de könnyen kezelhető. Ha a bőrféreg fertőző lárvái jutottak be az emberi szervezetbe, elakadnak többnyire a beoltás helye közelében. Bizonyos fejlődést elérhetnek, kisebb bőrcsomó alakulhat ki a ruhával nem fedett helyeken, például a karon, a combon vagy arcon.

A szívférgesség elleni komplex védelemmel a gyakoribb bőrférgesség terjedése is csökkenthető.

 

 


A szívférgesség napja alkalmából május 6. és 10. között 1000 kutya ingyenes szűrését biztosítja az Elanco országszerte 48 helyszínen. Az országos szűrésben résztvevő állatorvosi rendelők listája az alábbi linken elérhető:

 

https://kedvencemesen.elanco.com/hu/kampany/szivfergesseg-napja

 


 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Karsten Winegeart

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége
A rutin tesztek segítségével fontos információkat kaphatunk kedvencünk egészségi állapotáról. Melyeket ajánlatos elvégeztetni?

Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon - A parazita ellen a megelőzés a legerősebb fegyverünk
Május 10-e a szívférgesség napja hazánkban. Jelenleg a kutyák 4-5%-a lehet fertőzött a hivatalos adatok alapján, de vannak olyan területek, elsősorban az ország Dunától keletre eső régióiban, a déli országhatár közelében, valamint a folyók mentén, ahol magasabb a fertőzésveszély. Az Elanco, vezető innovatív állatgyógyszergyártóként felvette a kesztyűt az alattomos betegséggel. Céljuk felhívni a figyelmet a szívférgesség veszélyeire, a szűrővizsgálatok jelentőségére és a prevenció fontosságára. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatársat, PhD-t, állatorvost, parazitológust kérdeztük, hogyan védekezhetünk: külön csak a szúnyogok vagy külön csak a szívférgesség elleni védelem nem elég.

Egyre több kutyát érint a szívférgesség Egyre több kutyát érint a szívférgesség
Az egyik legalattomosabb betegség a kutyák körében a szívférgesség, amely Magyarországon egyre több kutyát érint. A megelőzés sokkal hatékonyabb módja a betegség leküzdésének, mint a kezelése, a gazdiknak pedig fontos szerepük van ebben a folyamatban, a rendszeres szűrővizsgálatok és a rendszeres megelőzés ugyanis hozzátartoznak a felelős állattartáshoz – derül ki az Elanco vezető innovatív gyógyszergyártó vállalat összefoglalójából. Május 10-e a szívférgesség napja hazánkban, amely célja, hogy minél több állatbarát megismerje a szívférgesség veszélyeit és a védekezési lehetőségeket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Hírek - Címlapon
Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Hírek - Címlapon
Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti