A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Biztonságosak az antibiotikumok a kutyád számára?

2018. június 09., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Tudtad, hogy több baktérium és mikroorganizmus él a kutyák szervezetében, mint a sejtjeik száma? Sokan úgy gondolják, hogy a baktériumok csak élősködők, vagy kórokozók a szervezetben, de ez a legtöbbjükre nem igaz!



Az interneten fellelhető információk legtöbbje a baktériumoknak kizárólag a káros oldalát mutatja be, pedig jóval több olyan fajuk létezik, melyek épen tartják az immunrendszert. Az utóbbi évtizedek kutatásai kimutatták, hogy a baktériumok sokkal többet jelentenek a szervezetben, mint azt gondolnánk.

A legtöbb ember úgy véli, hogy a probiotikus baktériumok segítik az emésztést és az immunrendszert. Tudósok megerősítették, hogy ennél jóval több feladatot látnak el, és a szervezet legtöbb működési folyamatában elengedhetetlenek. Hozzájuk köthető a hízásra, a hosszú életre, és a depresszióra való hajlam is.

 

Természetes antibiotikumok kutyának, és gazdának
Természetes antibiotikumok kutyának, és gazdának
Fotó: s-media-cache-ak0.pinimg.com

 

Az érdekesség, hogy azonos fajok különböző, egyedre jellemző mikrobionokkal rendelkeznek, és az is bizonyított tény, hogy a földrajzi elhelyezkedés alapján változik ezek összetétele. Azoknak a csecsemőknek a szervezetében, akik császármetszéssel születnek teljesen más a baktérium összetétel, és általánosságban gyengébb az immunrendszerük, mivel nem haladtak át a megváltozott baktériumtartalmú szülőcsatornán. Meglepő, de az anya szervezetének baktériumháztartása a szülést megelőző néhány napon átalakul, kapcsolatban állva a szervezettel.

 

Az antibiotikum használatnak és túl használatnak káros hatásai lehetnek az állat sajátos baktériumstruktúrájára. Az antibiotikumok előírása szinte mindennapos az állatorvosok körében. Néha elengedhetetlen, de legtöbbször még csak nem is szükséges. A tapasztalat az, hogy az antibiotikum használat a gyakorlatban 90%-kal csökkenthető lenne.

 

Óvatosan a mennyiséggel!
Óvatosan a mennyiséggel!
Fotó: dogsnaturallymagazine.com

 

Az antibiotikumok túladagolásának hatása a szervezetre az esőerdők tarvágásával hasonlítható össze. Olyan, akárcsak az ökoszisztéma felborítása, ami az egyensúly megszűnéséhez vezet. Ez az oka annak, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a kutyák gyógyszer fogyasztását, különösen az antibiotikumokét, ugyanakkor, ha tényleg szükséges, ne tagadjuk meg a beadásukat.

 

5 lépés, ami segít antibiotikum kúra esetén:

  1. Válts nyers, vagy főtt húsos étrendre legalább erre az időszakra.
  2. Kezdj bele egy kimondottan kutyák számára előállított probiotikum kúrába, melynek során a normál probiotikum adag kétszeresét kapja az eb két hétig. Az emberek számára előállított készítmények nem megfelelőek az állatok számára, felborítják a baktérium háztartásukat.
  3. Ha többféle antibiotikumot írnak fel, mindenképpen kérj részletes tájékoztatást arról, miért szükséges mindez. Gyakran nem tudnak pontos választ adni, hogy miért indokolt a mennyiség.
  4. Ha nem vagy biztos benne hogy kezeld a hasmenést és a bőrbetegségeket, akkor az állatorvos szakvéleménye mellett kérd ki homeopátiás gyógymódokkal foglalkozók véleményét, vagy keress rá az interneten természetes gyógymódokra is. Meg fogsz lepődni, mennyi lehetőség létezik.
  5. Ami a szervezetnek jót tesz, az jót tesz a mikrobáknak is, és ennek az ellentéte is igaz. Ezért fontos megfelelő minőségű, tejszármazék mentes, bio probiotikummal levezetni a kúrát.

 

A baktériumok nagy része elengedhetetlen a szervezet számára. Vegyük ezt figyelembe, és ez alapján óvjuk kutyáink egészségét, a hosszú élet reményében. 

Forrás: peterdobias.com
Indexkép forrás: doggyadvices.com
Cikk első megjelenése: 2016. március 18.

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Praktiker Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vagy én, vagy a kutyáid - szétköltözés lett a vége Hírek - Címlapon
Vagy én, vagy a kutyáid - szétköltözés lett a vége
Kutyabarát munkahely lett a MOL Hírek - Címlapon
Kutyabarát munkahely lett a MOL