A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Cesar Millan interjú a Class FM rádióban

2015. december 15., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű
Már csak néhány nap, és a csodálatos kutyadokit köszönthetjük a Papp László Sportarénában. Hangolódjatok velünk az élő showra!Vágó Piros, a Class FM műsorvezetője a csodálatos kutyadokival beszélgetett! Cesar Millan megosztotta vele legfontosabb tanácsait is. 

 

VP: Mi lenne a három legfontosabb tanácsod a kutyatulajdonosok számára, amit mindenképpen követniük kellene?
CM: Nagyon fontos, hogy átalakítsuk a viselkedésünket. A legtöbb ember szokása, ha meglát egy kutyát, hogy: hűűűűűűű, kutya. És ez egy nagyon rossz szokás. Elsősorban azért, mert a kutya ettől azt hiszi, hogy azt akarod, hogy ő is folyton izgatott legyen. Tehát ha téged egy ilyen izgalomforrásnak lát, azt fogja hinni, hogy minden ember az. És a fő probléma ezzel, hogy ugyanezt gondolja a gyerekekről és az idősekről is, akiket akár fel is tud lökni. Ami nem túl biztonságos. Persze nem azt mondom, hogy ne legyünk soha izgatottak. Amit mondani szeretnék, hogy először legyünk nyugodtak, aztán jöhet az izgalom. Ebben a sorrendben. Nyugalom. Izgalom. 

 

Cesar Millan a ClassFM rádióban
Cesar Millan a ClassFM rádióban
Fotó: classfm.hu


A legtöbb ember még csak a közelében sincs a nyugalomnak. Szóval, ha a kutya rosszalkodik, azonnal ráförmednek, hogy: állj, nem, fujj, csitt, marad, vagy akármilyen szó, ami eszükbe jut. És a kutya nem is lesz képes megnyugodni. Mivel te sem vagy nyugodt, nem tudja, hogy neki meg kellene nyugodnia. Kicsit olyan ez, mint a munkamániások. Ők sem tudják, hogyan kell kikapcsolni, tehát nem tudják, hogyan legyenek nyugodtak. Ez ennyire egyszerű. 
A munkamániásoknak muszáj kialakítani maguknak határokat, különben az agyuk egyszer csak lekapcsol majd. Egy napon abból biztosan összeomlás lesz. A kutya ugyanez. Annyira izgatott, annyira neurotikus lesz, hogy előbb-utóbb már csak bajba tud kerülni. Ásás, ugatás, ugrálás, harapás, húzás… De ezek mind egy túlpörgött agy melléktermékei. 
Szóval ez az első pont. Jön a második.
Amikor először találkozol egy kutyával, ne érintsd meg, ne szólj hozzá és ne teremts szemkontaktust. Nagyon fontos elmondani a gyerekeknek. Mert így a kutya úgy érezheti, hogy tisztelik. Ha úgy közelítesz: hello bébi (és nyúlsz felé), az nagy tiszteletlenség. Mert betörtél a személyes terébe. De ha hagyod, hogy ő tegye meg az első lépést, ő érdeklődni fog. Nyugodtan fog közeledni. Kíváncsi lesz. Értékelni fogja, hogy neked is van személyes tered, bizalmat ébresztesz és tisztelni fog téged. Mert követted a rendszert: orr-szem-fül. Nincs érintés, nincs hang, nincs szemkontaktus, amivel lehetőséget biztosítasz neki, hogy kövesse az orr, szem- fül sorrendet. 
Ha fordítva csinálod, akkor fül, szem és visszautasítás lesz belőle. Minden alkalommal, ha megszegjük a törvényt, valami rossz fog történni. Ez a törvény: orr, szem, fül. Megszegni: fül, szem, nem. Tudni kell, ha megszeged, a kutya harapni fog, vagy elszaladni. Az egyik meg fog ijedni, egy másik pedig téged fog megijeszteni. Hogyan lehet ezt elkerülni? Orr, szem, fül. Ez egy egyetemes dolog a világ minden részén, én is így nyerem el a kutyák bizalmát. Nem arról van szó, hogy beszélem egy adott ország nyelvét. Én a kutyák nyelvét beszélem. 
A harmadik. Gyakorlat, fegyelem, szeretet. Test, tudat, szív. Edzés a testnek, kihívás a tudatnak és jutalom a szívnek. Ebben a sorrendben. 

 

Cesar Millan és Astra, Abaházi Csaba angol cocker spánielje
Cesar Millan és Astra, Abaházi Csaba angol cocker spánielje
Fotó: classfm.hu


VP: Oké, tehát edzés, fegyelem…
CM: A fegyelem nem büntetés. A fegyelem az, amiben a németek különösen jók. Nagyon fegyelmezettek. Vagy a pilóták. A focisták, nekik is nagyon fegyelmezettnek kell lenniük. Minden, ami sikeres, amögött van fegyelem. Igen. Az emberek viszont összekeverik a figyelmet a büntetéssel. A fegyelem kell, hogy fejlődni tudj bármiben. Hogy jobb legyél abban, amit csinálsz. Ha az ember le akar fogyni, akkor fegyelemre van szüksége, ha nem fegyelmezi magát, akkor sosem fogja leadni a fölösleget. Szóval ne keverjük a fegyelmet a büntetéssel, mert ez egy általános hiba a világ minden táján. Az emberek nekem is mondják… De én azt mondom, hogy a fegyelem egészséges! Így leszel sikeres az életben. Ha nincs benned fegyelem, nem is tarthatod magad annak. 


VP: Igen. Ez igaz. Folyamatosan dolgozni kell.
CM: A futballisták nem szereznek gólt gyakorlás és fegyelem nélkül. A gól pedig a szeretet, az a jutalom. Nem csak azért szerzik, mert ott voltak az edzőtáborban. Nem, meg kell érte dolgozni. Együtt kell működni, ki kell dolgozni a stratégiát. Van egy falkavezérük, a csapatkapitány, az edző, és teljesen úgy dolgoznak, mint egy falka. 
Nagyon fontos. Gyakorlás, fegyelem, szeretet. Nincs érintés, nincs hang, nincs szemkontaktus. Nyugodt energiák. A helyes sorrendben. Három nagyon fontos, alapvető dolog, amivel egészséges kapcsolatunk lehet egy kutyával.

 

 

 

Forrás: classfm.hu
Indexkép forrás: redlemon.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák és az epilepszia – a rejtélyes betegség 3. Kutyák és az epilepszia – a rejtélyes betegség 3.
Mindennapok egy epilepsziás kutyával: Mire számíthatunk? Mire érdemes figyelni? Hasznos megfigyelések egy gyakorló állatorvos praxisából.

Junior emlékére - Megható szavakkal búcsúzik Cesar Millan hű társától Junior emlékére - Megható szavakkal búcsúzik Cesar Millan hű társától
"Ez a legnehezebb dolog az életben, különösen, ha szeretsz valakit, aki óriási hatással volt a világra."

Cesar Millan újra Magyarországon - Apa és fiai együtt a színpadon Cesar Millan újra Magyarországon - Apa és fiai együtt a színpadon
Cesar Millan, a világhírű kutyapszichológus és motivációs szakember, szerte a világon milliók gondolkodásmódját és életét változtatta már meg televízióműsorai, könyvei, tanfolyamai és élő előadásai segítségével.

10 tipp Cesar Millantól a nyári meleg idejére 10 tipp Cesar Millantól a nyári meleg idejére
A legmelegebb évszak sok boldog percet okoz nekünk: szabadság, napsütés, strandolás… De az éremnek két oldala van, a hőségben sok dologra kell odafigyelnünk mind a saját, mind kutyáink egészségének megőrzése érdekében.

Ezüst Mancsok - egy különleges kezdeményezés az idős menhelyi kutyákért Ezüst Mancsok - egy különleges kezdeményezés az idős menhelyi kutyákért
Pécsi állatbarátok elkötelezett csapata segíti a hosszú ideje menhelyen élő őszülő gazdikeresőket. Vallják, hogy "az idős kutyáknak is megjár ugyanaz a gondoskodás, mint fiatal társaiknak." Ismerjétek meg az Ezüst Mancsok projektet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak Hírek - Címlapon
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak
Putyin kiskutyát ajándékozott egy kislánynak Hírek - Címlapon
Putyin kiskutyát ajándékozott egy kislánynak