A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy kutya, két kutya, három kutya...jaj! De mennyi az ideális?

2016. december 20., 06:00


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Jó tudni!
Örök dilemma a kutyaszeretők körében, hány kutyát érdemes egyszerre tartani? Jót tesz-e kutyánknak, ha van társa, hasznos-e nekik, ha ketten, vagy többen élnek együtt?Tény, hogy bármennyi időt, energiát is fordítunk kutyusunkra, bármennyire odafigyelünk és szeretetben neveljük, nem tudunk helyettesíteni egy olyan társat, akivel “saját nyelvén” kommunikálhat, ugrándozhat, játszhat, és aki nem fárad el az első lefutott kör után. És tény, ha újabb kutyát/kutyákat viszünk haza, az nem helyettesíti az emberi nevelést, és nem jelenthet kevesebb figyelmet, kevesebb törődést. Ha az ember több gyermeket vállal, az a választás is jóval több energiaráfordítást, figyelmet követel. Nem állítjuk se azt, hogy jobb csak egy kutyát tartani, vagy azt, jobb több kutyát tartani egyszerre. Számos előnye és hátránya van mindkét esetnek, ezeket részletesen kivesézve igyekszünk segíteni a döntést.

 

A több kutya, nagyobb felelősség. Amikor hazaviszünk egy kutyát, hajlamosak vagyunk először csak az esemény érzelmi vonzataival foglalkozni, hiszen örülünk, izgulunk az új jövevény miatt. A kettő vagy több kutya esetében, nem csak az öröm és a szeretet sokszorozódik. Az oltási és egyéb orvosi költségek, kiadások, és a rájuk fordított idő is többszörösévé válik. Ha több kutyát tartunk, olyan dolgokra is oda kell figyelnünk, amik egy kutya esetén, nem merülnek fel. Fontos, hogy törődjünk azzal, hogy igényeik miben különböznek, hiszen a kutyafajták sokfélesége miatt hatalmas eltérések lehetnek kedvenceink között. Fontos az is, hogyan viszonyulnak egymáshoz, hogyan szoktatjuk össze őket, amennyiben nem kölyök koruk óta élnek együtt.

 

Együtt sokkal jobb játszani - kutyáinknak más kutyák társaságára is szüksége van!
Együtt sokkal jobb játszani - kutyáinknak más kutyák társaságára is szüksége van!
Fotó: officialhuskylovers.com

 

Hogyan változtat életünkön a második kutya?

Amikor új kutyát viszünk haza, alaposan meg kell fontolnunk a döntést, és oda kell figyelnünk a beilleszkedés folyamatára, a falka bővülés kockázataira, megváltozott falka-hierarchiára. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem létezik két egyforma kutya, a fajtabeli eltéréseken kívül a kutyák személyisége is eltérő. Így többféle igényhez kell alkalmazkodnunk. Egy dolog biztos: a második kutya változást fog hozni a falkaéletbe, változtat az addig megszokott mindennapokon, kihat mind az ember, mind a meglévő kutya életére. Fontos figyelembe vennünk, lesz-e elég helyünk, hogy a közös élet mindenkinek kényelmes legyen. Ha más kutyákkal találkozunk, az együtt élő kutyáink közösen máshogyan viselkedhetnek, mintha egyedül találkoznak más kutyákkal.

 

Etetéskor az amúgy békés hangulat megváltozhat
Etetéskor az amúgy békés hangulat megváltozhat
Fotó: iriepets.com

 

Több kutyával az etetés is több időt és odafigyelést igényel. A külön etetés a legbiztonságosabb megoldás, hiszen minden kutyának eltérnek az evési szokásai. A második kutya vállalását nem mindig előzi meg hosszas megfontolás, holott ez igen fontos lenne. De még a részletes megbeszélés, átgondolás, körültekintés sem garantálhatja, hogy a kutyák kijönnek majd egymással, és könnyen pokollá válhat a megszokott gazdi-kutya kapcsolat is. Ezért nagyon fontos, hogy a végső döntést ne a kutya feje felett hozzuk meg! Érdemes előtte bemutatni őket egymásnak, néhány találkozóval összeszoktatni őket. Ez sokszorozottan fontos felnőtt és/vagy menhelyről befogadott kutyáknál. Már itthon is megszokott módszer egyes menhelyeken, hogy örökbefogadás előtt el kell vinnünk magunkkal a már meglévő kutyánkat, hogy az összeköltözés előtt, néhány találkozó alkalmával, megismerhessék, megszokhassák egymást.

 

Miért jó nekik együtt?

Ha több kutya él együtt, távollétünkben nem áll fenn az egyedüllét okozta problémák kockázata, még akkor sem, ha a kutyák nem foglalkoznak egymással. A legtöbb kutya számára jobb lehetőség, ha nem egyedül kell várnia a gazdira. Ez azonban nem jelenti azt, hogy több időre magukra hagyhatjuk őket.

 

Idilli állapot - de mindig békések lesznek a kutyák?
Idilli állapot - de mindig békések lesznek a kutyák?
Fotó: wallpapersbuilder.com

 

Többféle kutya-ember és kutya-kutya kapcsolat

Mivel kutyáink igényei, sajátosságai és jelleme is eltérő, figyelnünk kell rá, hogy mindkettőjükkel (vagy mindannyiukkal), jó kapcsolatunk legyen. Viszont ez nem jelent egyforma kapcsolatot, és ez egyáltalán nem baj. Nem szabad erőltetnünk, hogy kutyáink mindenképpen egyformán viselkedjenek velünk. Ahogy egy kutya esetében, úgy többnél is, az egymás megismerése, és az odafigyelés a feltétele a megfelelő kapcsolat kialakulásának. Kutyáink egymásra is hatnak, átvehetnek jó és rossz szokásokat is a másiktól. Bármennyire is szófogadó egy kutya, ha más kutyával él együtt, változhat a magatartása, lazítani próbálhat az engedelmességen. Viszont ennek nagy előnyei is lehetnek. Ha fiatalabb kutyát viszünk haza, egy engedelmességre nevelt, szófogadó kutya mellé, könnyen eltanulja tőle a fegyelem elemeit is.

 

Szuka-kan, szuka-szuka, kan-kan

Gyakran eltúlozzák a nemek arányának kérdését, probléma azonos és ellentétes nemű kutyák együttéléséből is egyformán adódhat. A különböző nemű kutyáknál a tüzelési időszakban kell jobban oda figyelnünk, ivartalanított kutyák esetében is! Azonos neműeknél az esetleges rivalizálás okozhat problémákat. Egyik felállásra sem mondhatjuk, hogy könnyebb, vagy előnyösebb. Fontos, hogy utána olvassunk, mikor hogyan viszonyulnak egymáshoz az ellentétes és azonos nemű kutyák.

 

A kutyák ösztöneikből eredően igénylik a falkabeli, csoportos életet. Mi emberek is társas lények vagyunk, több kutyával együtt élni azonban nem egyszerű feladat. Ha megfelelően körültekintőek vagyunk, számos örömünk lesz a több-kutyás életben.

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: officialhuskylovers.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot
A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet segítségével végzett szeptemberi felmérése szerint - tájékoztatta az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja az MTI-t.

Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz? Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?
Ahhoz, hogy a kutya fülei egészségesek maradhassanak, időről-időre érdemes gondot fordítanunk ápolásukra. Ilyenkor azonban nem minden eb bizonyul együttműködőnek... Kis odafigyeléssel és kreativitással számukra is kellemesebbé tehetjük a műveletet!

Minden reggel így várja a postást a hatalmas kutya, hogy üdvözölhesse Minden reggel így várja a postást a hatalmas kutya, hogy üdvözölhesse
Egyszerűen imádják egymást!

Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen
Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen októberben; a programra, amelynek célja a professzionális kutyatartással kapcsolatos legmagasabb szintű tudás átadása, szeptember 18-ig lehet jelentkezni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Irodakutya.com Ebugatta MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kedvenceink titkos élete - Itt a karácsonyi kisfilm! Hírek - Címlapon
Kedvenceink titkos élete - Itt a karácsonyi kisfilm!
Budapesti fogvatartottak dolgoztak a Rex kutyáiért Hírek - Címlapon
Budapesti fogvatartottak dolgoztak a Rex kutyáiért