A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Éhező kutyák a kiállításon? Botrány az FCI körül

2017. július 07., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
2017. június 23-án rendezték meg Szentpéterváron az agár klubkiállítást, melyen Oroszország legszebb kutyái vonultak fel gazdáik kíséretében. Az eseményt követően kirobbant botrányra az FCI elnöke is reagált.Oroszország elsőszámú agaras eseményén a fajták legszebb egyedei képviseltették magukat, ám a nagyszabású showt követően napvilágra került fényképek láttán jóérzésű kutyabarátok tömegei bolydultak fel világszerte. Több felvétel is arra enged következtetni, hogy néhányukat közel sem megfelelő körülmények között tartják. A közösségi oldalon villámsebességgel terjedő bejegyzésben látható győztes Sloughi (arab agár) kórosan sovány, láthatóan alultáplált:

 

Csontsovány kutyákat is díjaztak az oroszországi agárkiállításon
Csontsovány kutyákat is díjaztak az oroszországi agárkiállításon
Fotó: Szabó Anna

 

Az FCI (Fédération Cynologique Internationale, magyarul: Nemzetközi Kinológiai Szövetség) belgiumi székhellyel rendelkező nemzetközi ebtenyésztő egyesület. 92 taggal és szerződött partnerrel rendelkezik, az ő feladatuk a törzskönyvek kiállítása és a bírói tevékenységet végző személyek képzése. A szövetség célját alapszabályában az Általános Rendelkezések alatt található 2. pont írja le:

 

Az FCI céljai 

(1)    bátorítani és elősegíteni a fajtatiszta kutyák tenyésztését és alkalmazását, akiknek funkcionális egészsége és fizikai jellegzetességei megfelelnek a standardoknak, amelyeket minden érintett fajta számára meghatároztak, és amelyek képesek dolgozni, és a funkcióiknak megfelelni a fajtáik speciális jellemzőivel összhangban;

 

(2)    védeni a fajtatiszta kutyák alkalmazását, tartását és tenyésztését azokban az országokban, ahol az FCI-nek tagja vagy szerződéses partnere van; támogatni a kutyák non-profit cseréjét és a kinológiai információk áramlását a tagok között, valamint kiállítások, versenyek, vizsgák és egyéb tevékenységek rendezését kezdeményezni, mint sport rendezvények, mentési gyakorlatok, stb.

 

(3)    elősegíteni és támogatni világszerte a kutyázást. 

 

A kiállításon díjazott csontsovány arab agár és egy egészséges arab agár képe
A kiállításon díjazott csontsovány arab agár és egy egészséges arab agár képe
Fotó: Facebook/Geert Jan Wagemans

 

Így már kevésbé meglepően hangzik az FCI 10. fajtacsoport (Agarak) bírálására is felhatalmazott Robert Blümel, osztrák FCI teljesítménybíró véleménye:

 

„Nem tudom, a képen a győztes Saluki szerepel-e, nem ismerem a tenyésztőjét, sem a felvezetőjét, de napok óta azon gondolkozom, vajon mi folyik Oroszországban? Hová tűntek a show-n résztvevő képviselők, az állatorvosok és a szakemberek? Hogyan lehetséges mindez, hogy a kutyákat díjazó bírók nem foglalnak állást az ügyben? (...) Egyszerűen nem találok erre szavakat. Csupán egy dolgot mondhatok: BOTRÁNY! Nem hiszem el, hogy egy kiállításon ilyen megtörténhet, méghozzá következmények nélkül.”

 

Heves felszólalások követték a képek megjelenését, július 6-án Rafael de Santiago, az FCI elnöke sajtóközleményben reagált a szervezetet és személyét érintő vádakra. Nyilatkozatából többek közt kiderül az is, hogy a kiállításon afgán, angol és orosz agarakat bírált, a képeken szereplő kutyafajtákat (arab és perzsa agár) nem ő bírálta és díjazta. A záróeseményen közös fotók készítéséhez kérték fel, ám a - hosszú napra és a fáradtságra hivatkozva - sajnálatos módon elkerülte a figyelmét az előtte felvonuló kutyák állapota. Mélységesen elszomorította, hogy mindez közfelháborodást váltott ki, felelősségre vonta a szervezőbizottságot és vizsgálatot indított az ügyben. Ígéretet tett arra is, hogy továbbra is minden erejével a kutyák jólétének megőrzése és támogatása mellett áll az FCI berkein belül, ahogy eddig is.

 

Az egyik győztes perzsa agár és egy egészséges, jól táplált perzsa agár
Az egyik győztes perzsa agár és egy egészséges, jól táplált perzsa agár
Fotó: Facebook/Geert Jan Wagemans

 

Közleménye alatt folyamatosan gyűlnek a hozzászólások. Egyesek véleménye szerint teljesen lényegtelen, hogy az elnök fáradt volt-e vagy sem, s az sem lehet mentség, mennyire nyúlt hosszúra a napja. Látnia kellett, milyen állapotban vannak az előtte felvonuló kutyák, hiszen több győztesnek személyesen is gratulált a szalagok átadásakor. A véleményüket nyíltan felvállaló állatbarátok elképzelhetetlennek tartják, hogy elsiklott a figyelme a nyilvánvaló felett.

 

Szavak és kifogások helyett tetteket várnak, s a szégyenteljesnek nevezett ügy okán egyesek egyenesen az elnök lemondását követelik. Az FCI keretein belül megrendezett kiállítások elsődlegesen az ő felelőssége alá tartoznak, s mint az állatok jólétének – azon belül is a kutyák jólétének – kiemelt jelentőséget tulajdonító szervezet képviselője, még nagyobb felelősség hárul rá. 

 

A Norvég és a Dán Kennelklub, valamint az Egyesült Királyság Arab Agár Klubja hivatalos nyilatkozatban adott hangot aggodalmának. Az alultáplált agár és a mellette mosolygó FCI-elnök látványa sokkolóan hatott számukra is - érthetetlen, hogyan engedhették meg, hogy egy ilyen állapotban lévő kutya részt vegyen a versenyen? Tájékoztatták-e egyáltalán arról a tulajdonost/felvezetőt, hogy a kutya egészsége, fizikai és mentális jóléte a legfontosabb szempont, és csak utána következik a standard?

 

Az egyik győztes arab agár
Az egyik győztes arab agár
Fotó: Szabó Anna

 

Állatbarátok és állatvédők világszerte várnak válaszokat kérdéseikre, egyúttal az ügyben érintett személyek felelősségét is taglalják, s konkrét lépéseket követelnek a hatóságok, az állatorvosi kamara és az FCI részéről is. A botrány tovább gyűrűzik, a történtek pedig nem maradhatnak következmények nélkül: a kiállítás szervezői, lebonyolítói, a jelenlévő személyzet, a szóban forgó kutyák tenyésztői/tulajdonosai, a felvezető handlerek és az őket díjazó bírók számonkérését is szorgalmazzák. 

 


A kiállításon készült további fényképek megtekinthetőek ITT 


Forrás: Facebook, FCI
Indexkép forrás: Szabó Anna

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Első alkalommal lett keverék kutya agility-győztes a Westminster Kutyakiállításon Első alkalommal lett keverék kutya agility-győztes a Westminster Kutyakiállításon
Történelmet írt Nimble, a fekete-fehér kutyus: a fajtatiszta ebeket is megelőzte a rangos megmérettetésen.

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Hírstart MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Eledel és pénz nélkül maradt egy menhely Hírek - Címlapon
Eledel és pénz nélkül maradt egy menhely
Kutyabaráttá váltak a MOL töltőállomásai Hírek - Címlapon
Kutyabaráttá váltak a MOL töltőállomásai