A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról?

2019. november 22., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Riasztó hír kapott szárnyra a kutyás csoportokban, miszerint a kutyák chipjén lévő regisztrált adatok egyszer csak eltűnnek. Komoly probléma lehet ez, különösen így szilveszter előtt! Megkerestük a Magyar Állatorvosi Kamarát is az üggyel kapcsolatban.



Minden gazdi számára kötelező kutyájának mikrochippel való ellátása, és azon az érvényes adatainak regisztrálása. A lelkiismeretes, felelős gazdik nem mulasztják el ezt, hiszen a saját érdekeiket szolgálják: ha ne adj’ isten elszökik/elveszik/ellopják a kutyát, a chip életmentő lehet - enélkül szinte esélytelen, hogy a kutya hazakerülhessen gazdájához. 

 

De mi van akkor, ha mi lelkiismeretesen megtesszük a kötelességünket, ám mégis hiba csúszik a rendszerbe?

Pont ez történt Bettyvel, aki a 16. kerületi kutyások csoportban írta meg tapasztalatait. Betty új oltási könyvet igényelt kutyusának, és mikor az állatorvosuk egyeztette volna az adatokat, kiderült: a chipen egyáltalán nincsenek regisztrált adatok. A chip másfél évvel ezelőtt került a kutyába, minden adattal együtt - ezek azonban mintha egyszerűen felszívódtak volna. 

 

 

Betty kutyájának chipjén nem találtak semmilyen adatot, holott azokat másfél éve regisztrálta az állatorvos
Betty kutyájának chipjén nem találtak semmilyen adatot, holott azokat másfél éve regisztrálta az állatorvos
Fotó: Várnai Betty


 

 

Mit mond a Kamara?

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Magyar Állatorvosi Kamarát is. Dr. Horváth László főtitkár úr kérdésünkre elmondta, hogy a fenti és a hasonló esetekben valószínűleg az a probléma léphetett fel, hogy az adatok regisztrációjakor a chip 15 számjegyből álló kódjában elütés történt. "Ritkán, de előfordul ez a hiba, hiszen a számsort kézzel viszik fel az állatorvosok a rendszerbe. A hiba általában akkor szokott kiderülni, amikor egy új chipet ültet be egy állatorvos és regisztrálná be rá a gazdi és a kutya adatait. A rendszer azonban jelez hogy a megadott számon már regisztrálva van egy kutya. A Kamaránál ügyintézés során pár nap alatt orvosolható ez a hiba, de ez az oka, hogy a chipszám alapján nem ad ki adatot a rendszer, hiszen oda más számsorral lettek az adatok regisztrálva. "

A Kamaránál egyébként a rendszer adminisztrátorai le tudják szűrni az adatok alapján, hol lehet a hiba. Ehhez általában elég a gazdi neve és címe, ami a chipre regisztrálva lett. 

Dr. Horváth László rámutatott: adatvesztés nincs a PetVetData rendszerében, így ettől nem kell tartani. 

 

Annak pedig, hogy a chipen nem találhatók adatok, sok oka lehet: az egyik, hogy az állatorvosoknak nyolc napjuk van arra, hogy a beültetett chipre vonatkozó adatokat beregisztrálja a rendszerbe. Előfordulhat olyan eset, hogy az adott kutya e nyolc napon belül szökik el és bár sikerül megfogni, chipet olvasni, eredménye nem lesz, mert az orvos még nem regisztrálta be azokat. Sajnos akkor is szembesülhetünk regisztrálatlan chippel, ha szaporítótól veszünk kutyát. Ők ugyanis sokszor úgymond “fű alatt” szerzik be a chipeket, amiket ők maguk ültetnek a kutyába - de csak azokba, amelyiket sikerül eladniuk. Hozzáférésük azonban nincs a PetVetData rendszeréhez, így nyilvánvalóan regisztrálni sem fogják az adatokat. Ilyen esetben a gazdán múlik a regisztráció: általában a következő oltáskor derül ki, hogy hiányoznak az adatok. 

 

 

A chip regisztrációjakor a gazdának és az állatorvosnak is oda kell figyelnie, minden adat pontos-e
A chip regisztrációjakor a gazdának és az állatorvosnak is oda kell figyelnie, minden adat pontos-e
A kép illusztráió
Fotó: dogtime.com

 

 

 

Mit tehetünk, ha ilyen problémával találkozunk?

  • Különösen oda kell figyelni a gazdinak és az állatorvosnak is a regisztrációkor, hogy az adatok helyesen legyenek feltüntetve a rendszerben, ne történjen elütés!
  • Mindenképp hasznos lehet, ha időről időre ellenőriztetjük a chipet az állatorvosunkkal! Sajnos előfordulhat az is, hogy néha “elfelejtődnek” a regisztrálások: a gazdik gyakran nyugodtan vannak, hiszen kutyájukban ott a chip, minden rendben. Igen ám, de a chipen nem találhatók regisztrált adatok. Ritkán, de előfordulhat az is, hogy valamilyen okból a chip tönkremegy, nem ad jelet. 
    • Különösen fontos ez olyan kritikus időszakok előtt, mint a szilveszter, vagy az augusztus 20-i tűzijáték előtt!
  • Ha adatainkban, elérhetőségeinkben bármilyen változás lenne, azt is jelezzük az állatorvosnál, hogy frissíthesse az újakra a chipen szereplőket!

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba Hírek - Címlapon
Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba
Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Hírek - Címlapon
Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat