A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Félreértik egymás jelzéseit a kutyák és a kisgyerekek

2015. június 27., 09:15


Szerző: kiberov


Kategória: Nevelés
Másként értelmeznek egyes jelzéseket a kisgyerekek és a kutyák, gyakran ez vezet végzetes támadásokhoz.Elsősorban a négyéves gyerekek azok, akik a figyelmeztető jelzésként szolgáló vicsorgó fogakat nevető, boldog, barátságos arcként értelmezik. Ezt az arckifejezést az esetek 62 százalékában kapcsolatfelvételre való felhívásként értékelik, még akkor is, ha kutya társaságában nevelkedtek.

 

Félreérthető arckifejezés?  - pixabay.com

 

Egyelőre nem világos, miért épp négyéves korban jellemző ez a probléma. Később a gyermekek megtanulják, hogy az emberi arckifejezések nem ültethetők át egyszerűen más fajokra. Ebben nagy szerepe van a szülői tanításnak is.

Alexandra Horowitz, az amerikai Columbia Egyetem tudósa szerint is túlságosan emberi módon értékeljük a kutyák jelzéseit és viselkedését. Empirikus kutatások során megállapították, hogy - bár a gazdik gyakran meg vannak róla győződve - négylábú kedvenceik nem néznek "bűnbánó arccal", hiszen nincs lelkiismeret-furdalásuk sem.


Az ebek ugyanis nem saját, hanem a gazdi szigorú, feddő viselkedésére reagálnak. A kutyák tehát a szó hagyományos értelmében véve nem szégyellik magukat, csupán bizonyos nyugtató viselkedést tanúsítanak, amelyet az emberek hajlamosak rossz lelkiismeretként értelmezni.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a kutyák akkor is alázatosan viselkednek, ha nem követtek el semmit, de ok nélkül szembesülnek a gazdi büntető jelzéseivel.

 

Ugyanakkor négylábú barátaink rendelkezhetnek bizonyos szintű igazságérzettel: ha úgy vélik, igazságtalanul bánnak velük, csökken együttműködési készségük és kevésbé akarnak megfelelni a gazdinak.
Hogy ennek hátterében egyfajta természetes igazságérzet, vagy pedig a kontaktszemély következetlen viselkedéséből fakadó zavar áll-e, egyelőre kérdéses.

 

Egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák máshogy viszonyulnak női és a férfi gazdikhoz. Kurt Kotrschal, Manuela Wedl, Iris Schöberl és munkatársaik megállapították, hogy az ebek gyakrabban keresik a kapcsolatot és a testi közelséget a férfiakkal, mint a nőkkel.

Ezzel összefüggésben az emberek részéről is megfigyelhetőek a viselkedést illető nemi különbségek: a férfiak gyakrabban tartják ebüket fizikai kontroll alatt, mint a nők.

A viselkedéstanulmányok mellett a kutatók gyakran végeznek olyan kísérleteket is, amelyek során az embert és a kutyát ért stressz mértékét vizsgálják különböző helyzetekben a nyálban lévő stresszhormon, a kortizol segítségével.

 

Stresszhelyzet?  - pixabay.com

 

Megállapították, hogy a házon kívüli stresszhelyzetekben - például állatorvosnál - gyakorlatilag egyáltalán nem emelkedik a kortizolkoncentráció. Kutya és gazdija ugyanakkor egyaránt erőteljes stresszt él át, ha otthonukba vendég érkezik - mondta el Schöberl.
Ez az állat esetében egészen egyszerűen magyarázható a területvédő viselkedéssel, az embernél azonban nem találtak rá magyarázatot.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: MTI
Cikk első megjelenése: 2015. február 13.

Témába vág

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit? Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Kedvenceink megannyi módon fejezik ki irántunk való rajongásukat, és ebbe beletartozik az is, hogy olykor elcsennek ezt-azt, ami felkelti kíváncsiságukat. De mitől olyan ellenállhatatlan a zokni, amit nemrég viseltünk?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Miért szeretne a kutyám evés után játszani? Miért szeretne a kutyám evés után játszani?
Jóízűen elfogyasztotta vacsoráját, majd hirtelen rátör a játszhatnék. Tényleg annyira finom volt, hogy kedvencünk örömében nem tudja visszafogni magát, és ki kell mozognia jókedvét? De hát pihennie kellene...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI Ebugatta Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így segíthetsz háziállatodon, ha baj van! Hírek - Címlapon
Így segíthetsz háziállatodon, ha baj van!
Elnézést, csak meleg van… Hírek - Címlapon
Elnézést, csak meleg van…