A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Genetikailag van kódolva a kutyákban az emberszeretet

2016. október 06., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Új felfedezést tettek a kutatók: olyan géneket találtak kedvenceinkben, melyek felelősek lehetnek a hozzánk való hűségért, szeretetért. Ez lehet a magyarázat arra, miért is ők a legjobb négylábú barátaink?



A tudósok találtak egy maroknyi gént, melyek magyarázhatják, miért keresik a kutyák az emberek közelségét, társaságát - és sok esetben segítségét.

“Szeretnénk megérteni, mi a genetikai alapja, háttere a háziasításnak: mi az, ami segítette az ősi kutyákat abban, hogy legyőzzék az ember kerülésének késztetését, majd az ember társaságát kedvelő háziállattá váljon.” - mondta Per Jensen, a kutatás társszerzője a svéd Linköping Egyetemről. “Az első lépéseket megtettük azzal, hogy a genetikai háttér egy részét megtaláltuk.”

 

A kutyák keresik az ember társaságát
A kutyák keresik az ember társaságát
Fotó: abcnews.go.com

 

A kutatásban több száz kutya viselkedését vizsgálták. Átlátszó műanyag dobozokba jutalomfalatokat tettek a kutatók, ám az egyik tetejét úgy zárták le, hogy azt a kutya ne tudja kinyitni, bárhogy próbálkozik is. “Tudjuk, hogy a farkasok nem kérnek segítséget, ők megpróbálják inkább egyedül megoldani a feladatot. A kutyák közt is ez a megfigyelhető, viszont a próbálkozás után legtöbbjük az emberekhez fordulnak segítségért.”

 

A genetika is befolyásolhatja, miért kötődnek hozzánk annyira
A genetika is befolyásolhatja, miért kötődnek hozzánk annyira
Fotó: tailoredpetservices.com

 

A feladatot legsikeresebben teljesítő 95 -, valamint a legutolsó 95 kutyának a DNS mintáit elemezték és hasonlították össze a kutatók. Öt olyan gént találtak, melyek befolyásolhatják ezt a fajta viselkedést. Ez még valószínűleg nem a teljes kép, csak egy szeletét sikerült megtalálnia a kutatóknak. A csapat a következő lépésként még több, különböző fajtájú kutyákat is meg fog vizsgálni. A tanulmány arra is rámutat, hogy a genetika csak egy része a viselkedés meghatározásának: nagyon sokat számít az egyed élete során szerzett tapasztalata.

 

 

 

Forrás: theguardian.com
Indexkép forrás: tailoredpetservices.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így trollkodta szét egy Jack Russel Ferenc pápa fotóját Hírek - Címlapon
Így trollkodta szét egy Jack Russel Ferenc pápa fotóját
Megérzi a kutyám, ha félek? Hírek - Címlapon
Megérzi a kutyám, ha félek?