A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ha nem szeretsz, a kutyám se szeret!

Kutatási eredmények a társadalmi együttműködés területén


2015. június 15., 19:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!




Japán kutatók kísérleti csoportok által vizsgálta a kutyák társadalmi együttműködését. Ezzel bizonyíthatóvá vált, hogy az állatokban is megtalálhatóak bizonyos együttélési normák.



Korábban már foglalkoztunk a kutyák és gazdák közötti szoros érzelmi kötelékről ebben a cikkünkben. Most ennek egy magasabb fokát vizsgálták egy japán egyetemen. 

 

Összhang és együttműködés
Összhang és együttműködés
Fotó: http://blogs.denverpost.com/

 

Fudzsita Kazuo, a Kiotói Egyetem professzora és csapata érdekes kísérletet vezetett kutyás élethelyzetben. Három olyan csoportot alkottak 18 kutyatulajdonosból, ahol segítségre volt szüksége a gazdának

 

Az alapszituáció az volt, hogy egy helyiségben, kutyával együtt tartózkodott a gazda. Még két ember érkezett, akiket az állat korábról nem ismert. A gazdának egy dobozt kellett kinyitnia, melyhez segítséget kért a két idegentől. 

 

Aki a gazdát nem szereti, az jobb, ha békén hagyja a kutyát!
Aki a gazdát nem szereti, az jobb, ha békén hagyja a kutyát!
Fotó: https://poolhouse.s3.amazonaws.com

 

A kutatók utasításokat adtak a segítőknek a szerepjátékhoz. Az első 18-as csoport mindegyikében a két beérkező idegentől hiába kért segítséget a gazda, azok elutasították az együttműködést.

A másik 18 kutyásnál a látogatók valóban hozzájárultak a doboz kinyitásához. A harmadik volt a kontrollcsoport, ott semlegesen viselkedtek a segítők.

A dobozos szituációnál a kutya is jelen volt. Számára a két idegen finom falatot kínált a feladat végeztével. Az eredmény új aspektusba helyezte a kutyákról alkotott társadalmi elképzeléseket.

 

Kiderült, hogy az első csoportban lévő emberekkel, akik a gazdájukkal undokok voltak, azokkat a kutyák elutasították, és a jutifalit nem fogadták el! A másik két csoportnál a kutatók nem figyeltek meg hasonló kutyaviselkedést. Még a semleges idegenek közeledését is jobban tolerálták. 

 

Undokságra nincs kedves válasz
Undokságra nincs kedves válasz
Fotó: http://i2.wp.com/

 

Ebből egyértelmű, hogy olyan együttműködésre képesek négylábú barátaink, amire csak néhány állatfajta képes - az embert is beleértve.

- Első ízben mutattuk ki, hogy a kutyák szociálisan és emocionálisan értékelik az embereket, a saját érdekeiket is háttérbe szorítva”– mondta Fudzsita. - Ez a képesség kulcsfontosságú egy magas szinten együttműködő társadalom kiépítésében.

 

A tanulmány a júniusi Animal Behaviour magazinban jelenik meg.

 

 

Forrás: origo.hu
Indexkép forrás: http://www.askthedogguy.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Miért mászkál cikk-cakkban a kutyám a sétán? Miért mászkál cikk-cakkban a kutyám a sétán?
Kiborít, amikor kedvenced ide-oda jön-megy, össze-vissza kóvályog a sétán? Miért nem tud egyszerűen "csak" sétálni? Szépen, nyugodtan, okosan... Lássuk, mi okozhatja ezt a viselkedést, és hogyan javíthatunk a helyzeten!

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Friss lista a kutyabarát strandokról! Hírek - Címlapon
Friss lista a kutyabarát strandokról!
Az ivartalanított kutyák tovább élnek Hírek - Címlapon
Az ivartalanított kutyák tovább élnek