A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hat évre eltiltottak az állattartástól egy Nógrád megyei férfit

2020. május 21., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A Nógrád Megyei Főügyészség Közjogi Szakágának keresete alapján a Balassagyarmati Törvényszék hat évre eltiltotta az állattartástól azt a férfit, aki kutyáinak és más állatainak tartásáról, etetésükről, ivóvízzel történő ellátásukról nem gondoskodott megfelelően.



 

A Nógrád megyei férfi az ingatlanán többféle állatot – köztük két kutyát, nyulakat, sertéseket, kecskéket – tartott, azonban nem látta el őket megfelelően, az ápolási és a felmerülő gyógykezelési feladatainak sem tett eleget. Az állatok ezért kórosan soványak, elhanyagoltak voltak, illetve többük a takarmány és ivóvíz hiánya, valamint a súlyos elhanyagolás következtében elpusztult.

 

A férfi a staffordshire terrier kutyáit az udvaron igen rövid, 30 és 80 centire feltekeredett láncon tartotta, az állatok több hete éheztek, fülük és testük több helyen vérzett, a mozgásukhoz szükséges minimális tér, továbbá ól vagy menedék sem volt biztosítva számukra.


A férfi nemcsak az ebeket, hanem a sertéseket, kecskéket is bezárva tartotta, így azok saját maguk sem voltak képesek élelmet és ivóvizet keresni annak ellenére, hogy gazdájuk sem táplálékkal, sem ivóvízzel nem látta el őket.

A hatósági eljárást bejelentés alapján folytatták le. A haszonállatokat a férfi egyik hozzátartozója vette magához, míg a kutyák befogadása egy megyei állatmentő egyesület közreműködésével valósult meg.

 

A főügyészség közjogi szakága megállapította, hogy az alperes nem képes önállóan felmérni az állattartással járó felelősségét, továbbá az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályi előírásokat, erkölcsi és társadalmi normákat több tekintetben is súlyosan megszegte, ezért keresetet nyújtott be a Balassagyarmati Törvényszékre annak érdekében, hogy a bíróság tiltsa el őt az állattartástól. Az ügyészség keresetében utalt arra is, hogy az állattartástól eltiltás alapjául szolgáló jogellenes magatartást az állatkínzás miatt indult büntetőügyben hozott bírósági határozat is megállapította.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi keresetnek helyt adott és bírósági meghagyásban a férfit hat évre eltiltotta az állattartástól. A bíróság döntése jogerős.

 

 

 

Forrás: ugyeszseg.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Állatkínzás miatt vádat emeltek egy kutyákat tartó gyöngyösi nő ellen Állatkínzás miatt vádat emeltek egy kutyákat tartó gyöngyösi nő ellen
Állatkínzás miatt vádat emelt a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy kutyákat tartó helyi nő ellen - közölte a Heves Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról
A kutyatartók közel negyede szerint a kutyájuk fontosabb, mint a legtöbb családtagja vagy ismerőse. A legfiatalabb kutyagazdák között az arány egy harmad. Többek között ez derült ki a Whizzopet.hu webáruház által készített kutatásból.

Szombaton rendezik meg a felelős állattartás napját a Rex Állatszigeten Szombaton rendezik meg a felelős állattartás napját a Rex Állatszigeten
A Rex Kutyaotthon Alapítvány szombaton rendezi meg a felelős állattartás napja elnevezésű rendezvényét a Rex Állatszigeten, ahol kutyabemutatókkal, lovas foglalkozásokkal, kincskereső játékokkal, interaktív élő állatos gyermekelőadással, postagalamb-bemutatóval és kézműves programokkal is várják az érdeklődőket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Versenypályáról mentett agarat fogadott örökbe a Rolling Stones dobosa Hírek - Címlapon
Versenypályáról mentett agarat fogadott örökbe a Rolling Stones dobosa
Segíts a menhelyi állatokon: ne feledkezz el rendelkezni adód 1 százalékáról! Hírek - Címlapon
Segíts a menhelyi állatokon: ne feledkezz el rendelkezni adód 1 százalékáról!