A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

“Hogyan fejlődhetünk így a jó irányba?” - Egy állatvédelemre és felelős állattartásra fókuszáló rendezvény margójára

2018. július 28., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Állatvédelem. Felelős állattartás. Két terület, ahol bizony még rengeteget kell fejlődnünk. Jó irányba haladunk, de nagyon messze van még az út vége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon lassan járunk az úton. Egyet előre, kettőt hátra… Mi lehet ennek az oka?Egy első rendezvényt megszervezni és lebonyolítani sosem egyszerű, bármilyen jellegű legyen is az. Hát még akkor, ha egy kategóriájában is nagy volumenű eseményről van szó. Nagyon sokat tanulhatunk. Szervezőként, látogatóként, előadóként is. Magunkról, a szakmai titkokról, lehetséges komplikációkról, és legfőképp az emberekről. Azokról, akikkel egy helyen élünk, hasonló problémáink vannak, akiknek hasonló az érdeklődése a miénkhez. Hiszen egy tematikus rendezvényre ki más látogatna ki, mint akit az adott téma érdekel.

 

Ez esetben a kutyák, a felelős állattartás és legfőképp az állatvédelem.

 

Elmondhatjuk a szokásos sémákat, amikkel nem is hazudunk, hiszen valóban remek hangulatú rendezvényről volt szó, minden résztvevő jól érezte magát. A kutyáknak volt pancsoló és friss víz biztosítva, a gazdik megismerkedhettek különféle kutyás szolgáltatásokkal, termékekkel, koncerteken szórakozhattak és szakmai előadásokból tanulhattak a kutyatartásról, kutyákról, de még saját magukról mint gazdikról is. Rengeteg állatvédő szervezet képviseltette magát, megismerhették a látogatók a munkásságukat, az örökbefogadható védenceiket, az önkéntesek pedig adományt gyűjthettek a négylábúak számára.

Minden adott volt hát egy tökéletes kutyás rendezvényhez, ahol mindenki jól érezheti magát.

 

De.

 

Mégis maradt egy enyhe keserű szájíz a szervezőkben. Minden flottul ment a rendezvényen, mégis…

Beszélgetésünk során Feller Kitti, az első Dogmopolitan Kutyafesztivál szervezője elmesélte nem csak a pozitív élényeit, de azt is, mi okozott egy kis kiábrándultságot számára az emberekben. “Nagyon nehéz lesz bármin változtatni itthon. Nincs érdeklődés a szakmai programok iránt. A jószándékú, tanító szavak süket fülekre találnak. Nem tudom, hogyan fogunk tudni így fejlődni, hogyan fogunk felzárkózni az állatvédelem és felelős állattartás területén a nyugati országokhoz.”

 

Kitti tapasztalata sajnos nem egyedülálló. Több helyen is hallani, olvasni, hogy óriási a széthúzás, bármilyen területet is nézzünk. Nincs együttműködés, nem segítjük egymást, mindenki csak saját magával törődik. Természetesen, kinek nem inge, ne vegye magára, hiszen láttunk már olyan példaértékű összefogásokat is, amikkel fantasztikus eredményeket értek el: vegyük például a söjtöri szaporítótelep felszámolását, ahol több mint tíz állatvédő szervezet dolgozott együtt egy nemes célért, az állatok megmentéséért.

 

Gazdikereső kutyák is voltak a Dogmopolitanon - néhányuk talált is gazdát
Gazdikereső kutyák is voltak a Dogmopolitanon - néhányuk talált is gazdát
Fotó: ebugatta.hu

 

Meglepő volt sok ember hozzáállása is Kitti szerint. Mint arról mi is írtunk, és a rendezvény felületein is kommunikálva volt, a Dogmopolitan egy jótékonysági rendezvény volt. A belépőjegyek tulajdonképpen támogatói jegyek voltak. A rendezvény idén az Ebárvaházat támogatta, de mellettük több szervezet is részesült a szervezők adományában nyakörvek, eledel formájában. Mégis “akadtak, akik felháborodásukat fejezték ki, hogy egyáltalán belépőjegyet kell vennie a rendezvényen való részvételhez. Az egy dolog, hogy az előadók, a kellékek, a helyszínbérlés pénzbe kerül, de ezek támogatói jegyek voltak, amik jótékony célt szolgálnak. Volt pár ember, aki ezt egyáltalán nem akarta megérteni - ráadásul nem is tűntek éppen rosszmódúaknak…”

 

“A legnagyobb csalódásom mégis az volt, mennyire érdektelenek az emberek a tanításra. Az előadásokon. A repertoárban megtalálható volt minden a kölyökkutya érkezésétől kezdve a kedvencünk elvesztésekor érzett gyász és fájdalom feldolgozásáig. Állatorvosok, trénerek segítettek hasznos tanácsokkal.” És itt nem is azokról beszélünk, akik már évtizedek óta, akár profiként kutyáznak. Számukra ezek az előadások talán kevés újat mondtak, hiszen maguk is sok mindent taníthatnának a kevésbé tapasztalt kutyásoknak. Azok nem figyelnek oda, akiknek leginkább kéne…

 

“Mindezek ellenére nagyon jó hangulatú volt a rendezvény, minden résztvevő jól érezte magát” - fejezi be Kitti az élményeit. - “A rendezvényen több kutyus is gazdára talált, a résztvevő állatvédő szervezetek is tudtak adományt gyűjteni, támogatókat szerezni.”

 

 

 

És hogyan tovább? Kitti azt tervezi, a következő Dogmopolitan tavaszi vagy őszi időszakban kerül majd megrendezésre. A szakmai előadásokról nem mond le, hiszen ezek nélkül nem lehet fejlődni - ha csak egy ember is meghallgatja őket és beépíti a hallottakat a mindennapi kutyás életébe, már elért valamit a rendezvény. Emellett azonban még több közönségprogramot szeretne, mint kutyaszépségversenyek, ügyességi versenyek.

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: ebugatta.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék! Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék!
A statisztikák arról tanúskodnak, hogy sajnos még mindig nem tudatosult az emberekben, hogy nem feltétlen jó ötlet élő állatot választani karácsonyi ajándékként… Az ünnepet megelőző hetekben ugrásszerűen megnő a kereslet a kisállatok iránt.

Kutyajó nap volt hétvégén Szombathelyen Kutyajó nap volt hétvégén Szombathelyen
A csöpörgő eső ellenére is sok érdeklődő látogatott el az első Kutyajó nap Szombathelyen nevezetű rendezvényre. Előadások, bemutatók és kerekasztal beszélgetések várták az érdeklődőket a felelős állattartás jegyében.

Kutyajó nap vár a vasi megyeszékhelyen Kutyajó nap vár a vasi megyeszékhelyen
Az állatok világnapja alkalmából, a felelős állattartás jegyében kerül megrendezésre a Kutyajó nap Szombathelyen. Az egész napos rendezvényen bemutatók, előadások, kerekasztal beszélgetés, de még kutya-gazdi fotózás is várja az érdeklődőket.

Ünnepeld sztárokkal és kutyákkal az Állatok Világnapját! Ünnepeld sztárokkal és kutyákkal az Állatok Világnapját!
2019. október 5-én nagyszabású rendezvénnyel ünnepli az Állatok Világnapját a Rex Kutyaotthon Alapítvány. Az év legfontosabb rendezvényéről nem hiányozhatnak a sztárok sem, akik ezzel az akcióval hívják fel mindenki figyelmét az ember és állat kapcsolatának erősítésére.

Kutyás Critical Mass lesz októberben Budapesten Kutyás Critical Mass lesz októberben Budapesten
Kutyás Critical Mass felvonulást rendeznek október 12-én Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Tacskók szállták meg Gödöllőt Tacskók szállták meg Gödöllőt
Több száz tacskó jelent meg vasárnap Gödöllőn - és mindannyian magukkal vitték gazdijaikat is. Az apropó a VI. Hivatalos Tacskó Találkozó volt!

Idén is vár a Hivatalos Tacskó Találkozó! Idén is vár a Hivatalos Tacskó Találkozó!
Imádnivaló tacsik, családias hangulat, színes programok, versenyek, bemutatók várják a tacsirajongókat a VI. Hivatalos Tacskó Találkozón. A rendezvény idén is jótékony célt szolgál: a Futrinka Egyesület Tacskó Fajtamentést támogatják vele.

Új kutyás rendezvényhelyszín Szabolcsban - ráadásul vízparton! Új kutyás rendezvényhelyszín Szabolcsban - ráadásul vízparton!
Kutyás rendezvényekre járni jó buli: találkozhatunk más kutyákkal, gazdikkal, a programoknak hála pedig színes élményekre tehetünk szert. Na és ha mindezt összeköthetjük egy kis vízparti mókával – felejthetetlen lesz!

Újra találkoznak a szabolcsi tacskók és tacskósok Újra találkoznak a szabolcsi tacskók és tacskósok
Második alkalommal rendezik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tacskó Találkozót. A nyíregyházi Erdei Tornapályán versenyek, kutyás bemutatók, hasznos tanácsok és örökbe fogadható ebek is várják az érdeklődőket. Az ingyenes találkozón minden kutyabarát megtalálhatja a neki tetsző programot vasárnap

Kiemelt híreink

Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba
Kutyás filmekből sosem elég! Ezúttal Harrison Ford főszereplésével készült film érkezik a mozikba. A történet négylábú főszereplőjét most nem egy kutya-színész alakítja, hanem animációval...

Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról? Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról?
Riasztó hír kapott szárnyra a kutyás csoportokban, miszerint a kutyák chipjén lévő regisztrált adatok egyszer csak eltűnnek. Komoly probléma lehet ez, különösen így szilveszter előtt...

Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat
Csodálatos szaglásával menti a koalákat az Ausztráliában tomboló bozóttüzek elől Bear, a border collie keverék.

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? 18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya?
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják...

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele
Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk...

Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől
Az emberek világa a végleteké - nagyszerűen bizonyítja ezt Jindol története. A kutya megismerhette az emberi gonoszság legjavát, ugyanakkor az önzetlen szeretet és békés otthon fogalmát...

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Rehabportál Vizslatúra MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Vaddisznótámadások a Balatonnál: legyünk figyelemmel a kutyasétán Hírek - Címlapon
Vaddisznótámadások a Balatonnál: legyünk figyelemmel a kutyasétán
Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére Hírek - Címlapon
Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére