A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

“Hogyan fejlődhetünk így a jó irányba?” - Egy állatvédelemre és felelős állattartásra fókuszáló rendezvény margójára

2018. július 28., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Állatvédelem. Felelős állattartás. Két terület, ahol bizony még rengeteget kell fejlődnünk. Jó irányba haladunk, de nagyon messze van még az út vége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon lassan járunk az úton. Egyet előre, kettőt hátra… Mi lehet ennek az oka?Egy első rendezvényt megszervezni és lebonyolítani sosem egyszerű, bármilyen jellegű legyen is az. Hát még akkor, ha egy kategóriájában is nagy volumenű eseményről van szó. Nagyon sokat tanulhatunk. Szervezőként, látogatóként, előadóként is. Magunkról, a szakmai titkokról, lehetséges komplikációkról, és legfőképp az emberekről. Azokról, akikkel egy helyen élünk, hasonló problémáink vannak, akiknek hasonló az érdeklődése a miénkhez. Hiszen egy tematikus rendezvényre ki más látogatna ki, mint akit az adott téma érdekel.

 

Ez esetben a kutyák, a felelős állattartás és legfőképp az állatvédelem.

 

Elmondhatjuk a szokásos sémákat, amikkel nem is hazudunk, hiszen valóban remek hangulatú rendezvényről volt szó, minden résztvevő jól érezte magát. A kutyáknak volt pancsoló és friss víz biztosítva, a gazdik megismerkedhettek különféle kutyás szolgáltatásokkal, termékekkel, koncerteken szórakozhattak és szakmai előadásokból tanulhattak a kutyatartásról, kutyákról, de még saját magukról mint gazdikról is. Rengeteg állatvédő szervezet képviseltette magát, megismerhették a látogatók a munkásságukat, az örökbefogadható védenceiket, az önkéntesek pedig adományt gyűjthettek a négylábúak számára.

Minden adott volt hát egy tökéletes kutyás rendezvényhez, ahol mindenki jól érezheti magát.

 

De.

 

Mégis maradt egy enyhe keserű szájíz a szervezőkben. Minden flottul ment a rendezvényen, mégis…

Beszélgetésünk során Feller Kitti, az első Dogmopolitan Kutyafesztivál szervezője elmesélte nem csak a pozitív élényeit, de azt is, mi okozott egy kis kiábrándultságot számára az emberekben. “Nagyon nehéz lesz bármin változtatni itthon. Nincs érdeklődés a szakmai programok iránt. A jószándékú, tanító szavak süket fülekre találnak. Nem tudom, hogyan fogunk tudni így fejlődni, hogyan fogunk felzárkózni az állatvédelem és felelős állattartás területén a nyugati országokhoz.”

 

Kitti tapasztalata sajnos nem egyedülálló. Több helyen is hallani, olvasni, hogy óriási a széthúzás, bármilyen területet is nézzünk. Nincs együttműködés, nem segítjük egymást, mindenki csak saját magával törődik. Természetesen, kinek nem inge, ne vegye magára, hiszen láttunk már olyan példaértékű összefogásokat is, amikkel fantasztikus eredményeket értek el: vegyük például a söjtöri szaporítótelep felszámolását, ahol több mint tíz állatvédő szervezet dolgozott együtt egy nemes célért, az állatok megmentéséért.

 

Gazdikereső kutyák is voltak a Dogmopolitanon - néhányuk talált is gazdát
Gazdikereső kutyák is voltak a Dogmopolitanon - néhányuk talált is gazdát
Fotó: ebugatta.hu

 

Meglepő volt sok ember hozzáállása is Kitti szerint. Mint arról mi is írtunk, és a rendezvény felületein is kommunikálva volt, a Dogmopolitan egy jótékonysági rendezvény volt. A belépőjegyek tulajdonképpen támogatói jegyek voltak. A rendezvény idén az Ebárvaházat támogatta, de mellettük több szervezet is részesült a szervezők adományában nyakörvek, eledel formájában. Mégis “akadtak, akik felháborodásukat fejezték ki, hogy egyáltalán belépőjegyet kell vennie a rendezvényen való részvételhez. Az egy dolog, hogy az előadók, a kellékek, a helyszínbérlés pénzbe kerül, de ezek támogatói jegyek voltak, amik jótékony célt szolgálnak. Volt pár ember, aki ezt egyáltalán nem akarta megérteni - ráadásul nem is tűntek éppen rosszmódúaknak…”

 

“A legnagyobb csalódásom mégis az volt, mennyire érdektelenek az emberek a tanításra. Az előadásokon. A repertoárban megtalálható volt minden a kölyökkutya érkezésétől kezdve a kedvencünk elvesztésekor érzett gyász és fájdalom feldolgozásáig. Állatorvosok, trénerek segítettek hasznos tanácsokkal.” És itt nem is azokról beszélünk, akik már évtizedek óta, akár profiként kutyáznak. Számukra ezek az előadások talán kevés újat mondtak, hiszen maguk is sok mindent taníthatnának a kevésbé tapasztalt kutyásoknak. Azok nem figyelnek oda, akiknek leginkább kéne…

 

“Mindezek ellenére nagyon jó hangulatú volt a rendezvény, minden résztvevő jól érezte magát” - fejezi be Kitti az élményeit. - “A rendezvényen több kutyus is gazdára talált, a résztvevő állatvédő szervezetek is tudtak adományt gyűjteni, támogatókat szerezni.”

 

 

 

És hogyan tovább? Kitti azt tervezi, a következő Dogmopolitan tavaszi vagy őszi időszakban kerül majd megrendezésre. A szakmai előadásokról nem mond le, hiszen ezek nélkül nem lehet fejlődni - ha csak egy ember is meghallgatja őket és beépíti a hallottakat a mindennapi kutyás életébe, már elért valamit a rendezvény. Emellett azonban még több közönségprogramot szeretne, mint kutyaszépségversenyek, ügyességi versenyek.

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: ebugatta.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tanfolyamot kell végeznie a bécsieknek, ha kutyát akarnak tartani Tanfolyamot kell végeznie a bécsieknek, ha kutyát akarnak tartani
Újabb szigorítás a bécsi kutyatartók és leendő kutyatartók számára: egy tanfolyamon kell részt vennie annak, aki újdonsült gazdi, vagy hamarosan kutyatartóvá szeretne válni. A tanfolyammal a felelős kutyatartást szeretnék még inkább tudatosítani a bécsi kutyás lakosokban.

Kutyák a múzeumban? Rex Alapítvány a Múzeumok Éjszakáján Kutyák a múzeumban? Rex Alapítvány a Múzeumok Éjszakáján
Idén a Múzeumok Éjszakáján a legugatósabb négylábú barátaink lesznek a főszereplők a Vajdahunyadvárban.

Ez a kölyöknap biztosan állati lesz az AsiaCenterben! Ez a kölyöknap biztosan állati lesz az AsiaCenterben!
Egyszer volt, hol nem volt, a Szentmihályi úton túl…. ahol a disznó évének tiszteletére idén díszvendégként a kurta farkú malac túr. Ismét AsiaCenter Állati Kölyöknap!

Élő állat húsvéti ajándéknak? Rossz ötlet! Élő állat húsvéti ajándéknak? Rossz ötlet!
Sajnos a figyelemfelhívásokból sosem elég, még mindig túl sokan gondolják úgy, hogy jó ötlet a gyerekeket, rokonokat élő állattal meglepni húsvéti ajándékként. Nyuszi, kiscsibe, cica, kutya… ezzel a húzással akár halálra is ítélhetjük őket!

Elaltatnád kutyádat, csak mert eltörte a csontját? Elaltatnád kutyádat, csak mert eltörte a csontját?
"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél." Úgy tűnik, az ember hajlamos ezt elfelejteni.

Elkeserítő számok: már több mint félezer eltűnt kutyáról érkezett bejelentés - Frissítve! Elkeserítő számok: már több mint félezer eltűnt kutyáról érkezett bejelentés - Frissítve!
Ennél azonban sokkal több eltűnt állatról lehet szó, akiknek nagy része már soha többé nem jut vissza gazdájához.

Ments meg 17.000 kutyát! Ments meg 17.000 kutyát!
… és macskát. A cél, bármilyen hihetetlenül is hangzik, nem elérhetetlen, és nem is szükséges olyan hatalmas ráfordítás mint hinnénk.

A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem! A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem!
Biztos sokan láttunk már kedves képeket könnyeikkel küszködő gyerkőcökről, amint épp kibontják ajándékukat a karácsonyfa alatt - és a nagy dobozból egy csillogó szemű kiskutya néz vissza rájuk. Megható pillanat! De mi lesz ezután?

Ázsiai kutyakiállítás az AsiaCenterben Ázsiai kutyakiállítás az AsiaCenterben
Finom falatok, vidámság Király Viktor-koncerttel, a Kifli Zenekarral és különleges kutyakiállítással az AsiaCenterben - Mindenkit vár a 3. Asia GasztroFesztivál!

Állatok világnapja az Ürömi Állatotthonban Állatok világnapja az Ürömi Állatotthonban
Mindenkit szeretettel látnak családi napjukra az Ürömi Állatotthon lakói és munkatársai! Rengeteg szórakoztató programmal és gazdikereső kutyussal várják a látogatókat.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Vaddisznótámadások a Balatonnál: legyünk figyelemmel a kutyasétán Hírek - Címlapon
Vaddisznótámadások a Balatonnál: legyünk figyelemmel a kutyasétán
A kutyások jobban odafigyelnek az utasbiztosításra - de miért is? Hírek - Címlapon
A kutyások jobban odafigyelnek az utasbiztosításra - de miért is?