A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

“Hogyan fejlődhetünk így a jó irányba?” - Egy állatvédelemre és felelős állattartásra fókuszáló rendezvény margójára

2018. július 28., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Állatvédelem. Felelős állattartás. Két terület, ahol bizony még rengeteget kell fejlődnünk. Jó irányba haladunk, de nagyon messze van még az út vége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon lassan járunk az úton. Egyet előre, kettőt hátra… Mi lehet ennek az oka?



Egy első rendezvényt megszervezni és lebonyolítani sosem egyszerű, bármilyen jellegű legyen is az. Hát még akkor, ha egy kategóriájában is nagy volumenű eseményről van szó. Nagyon sokat tanulhatunk. Szervezőként, látogatóként, előadóként is. Magunkról, a szakmai titkokról, lehetséges komplikációkról, és legfőképp az emberekről. Azokról, akikkel egy helyen élünk, hasonló problémáink vannak, akiknek hasonló az érdeklődése a miénkhez. Hiszen egy tematikus rendezvényre ki más látogatna ki, mint akit az adott téma érdekel.

 

Ez esetben a kutyák, a felelős állattartás és legfőképp az állatvédelem.

 

Elmondhatjuk a szokásos sémákat, amikkel nem is hazudunk, hiszen valóban remek hangulatú rendezvényről volt szó, minden résztvevő jól érezte magát. A kutyáknak volt pancsoló és friss víz biztosítva, a gazdik megismerkedhettek különféle kutyás szolgáltatásokkal, termékekkel, koncerteken szórakozhattak és szakmai előadásokból tanulhattak a kutyatartásról, kutyákról, de még saját magukról mint gazdikról is. Rengeteg állatvédő szervezet képviseltette magát, megismerhették a látogatók a munkásságukat, az örökbefogadható védenceiket, az önkéntesek pedig adományt gyűjthettek a négylábúak számára.

Minden adott volt hát egy tökéletes kutyás rendezvényhez, ahol mindenki jól érezheti magát.

 

De.

 

Mégis maradt egy enyhe keserű szájíz a szervezőkben. Minden flottul ment a rendezvényen, mégis…

Beszélgetésünk során Feller Kitti, az első Dogmopolitan Kutyafesztivál szervezője elmesélte nem csak a pozitív élényeit, de azt is, mi okozott egy kis kiábrándultságot számára az emberekben. “Nagyon nehéz lesz bármin változtatni itthon. Nincs érdeklődés a szakmai programok iránt. A jószándékú, tanító szavak süket fülekre találnak. Nem tudom, hogyan fogunk tudni így fejlődni, hogyan fogunk felzárkózni az állatvédelem és felelős állattartás területén a nyugati országokhoz.”

 

Kitti tapasztalata sajnos nem egyedülálló. Több helyen is hallani, olvasni, hogy óriási a széthúzás, bármilyen területet is nézzünk. Nincs együttműködés, nem segítjük egymást, mindenki csak saját magával törődik. Természetesen, kinek nem inge, ne vegye magára, hiszen láttunk már olyan példaértékű összefogásokat is, amikkel fantasztikus eredményeket értek el: vegyük például a söjtöri szaporítótelep felszámolását, ahol több mint tíz állatvédő szervezet dolgozott együtt egy nemes célért, az állatok megmentéséért.

 

Gazdikereső kutyák is voltak a Dogmopolitanon - néhányuk talált is gazdát
Gazdikereső kutyák is voltak a Dogmopolitanon - néhányuk talált is gazdát
Fotó: ebugatta.hu

 

Meglepő volt sok ember hozzáállása is Kitti szerint. Mint arról mi is írtunk, és a rendezvény felületein is kommunikálva volt, a Dogmopolitan egy jótékonysági rendezvény volt. A belépőjegyek tulajdonképpen támogatói jegyek voltak. A rendezvény idén az Ebárvaházat támogatta, de mellettük több szervezet is részesült a szervezők adományában nyakörvek, eledel formájában. Mégis “akadtak, akik felháborodásukat fejezték ki, hogy egyáltalán belépőjegyet kell vennie a rendezvényen való részvételhez. Az egy dolog, hogy az előadók, a kellékek, a helyszínbérlés pénzbe kerül, de ezek támogatói jegyek voltak, amik jótékony célt szolgálnak. Volt pár ember, aki ezt egyáltalán nem akarta megérteni - ráadásul nem is tűntek éppen rosszmódúaknak…”

 

“A legnagyobb csalódásom mégis az volt, mennyire érdektelenek az emberek a tanításra. Az előadásokon. A repertoárban megtalálható volt minden a kölyökkutya érkezésétől kezdve a kedvencünk elvesztésekor érzett gyász és fájdalom feldolgozásáig. Állatorvosok, trénerek segítettek hasznos tanácsokkal.” És itt nem is azokról beszélünk, akik már évtizedek óta, akár profiként kutyáznak. Számukra ezek az előadások talán kevés újat mondtak, hiszen maguk is sok mindent taníthatnának a kevésbé tapasztalt kutyásoknak. Azok nem figyelnek oda, akiknek leginkább kéne…

 

“Mindezek ellenére nagyon jó hangulatú volt a rendezvény, minden résztvevő jól érezte magát” - fejezi be Kitti az élményeit. - “A rendezvényen több kutyus is gazdára talált, a résztvevő állatvédő szervezetek is tudtak adományt gyűjteni, támogatókat szerezni.”

 

 

 

És hogyan tovább? Kitti azt tervezi, a következő Dogmopolitan tavaszi vagy őszi időszakban kerül majd megrendezésre. A szakmai előadásokról nem mond le, hiszen ezek nélkül nem lehet fejlődni - ha csak egy ember is meghallgatja őket és beépíti a hallottakat a mindennapi kutyás életébe, már elért valamit a rendezvény. Emellett azonban még több közönségprogramot szeretne, mint kutyaszépségversenyek, ügyességi versenyek.

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: ebugatta.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Irodakutya.com Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vaddisznótámadások a Balatonnál: legyünk figyelemmel a kutyasétán Hírek - Címlapon
Vaddisznótámadások a Balatonnál: legyünk figyelemmel a kutyasétán
Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére Hírek - Címlapon
Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére