A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

“Hogyan fejlődhetünk így a jó irányba?” - Egy állatvédelemre és felelős állattartásra fókuszáló rendezvény margójára

2018. július 28., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Állatvédelem. Felelős állattartás. Két terület, ahol bizony még rengeteget kell fejlődnünk. Jó irányba haladunk, de nagyon messze van még az út vége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon lassan járunk az úton. Egyet előre, kettőt hátra… Mi lehet ennek az oka?Egy első rendezvényt megszervezni és lebonyolítani sosem egyszerű, bármilyen jellegű legyen is az. Hát még akkor, ha egy kategóriájában is nagy volumenű eseményről van szó. Nagyon sokat tanulhatunk. Szervezőként, látogatóként, előadóként is. Magunkról, a szakmai titkokról, lehetséges komplikációkról, és legfőképp az emberekről. Azokról, akikkel egy helyen élünk, hasonló problémáink vannak, akiknek hasonló az érdeklődése a miénkhez. Hiszen egy tematikus rendezvényre ki más látogatna ki, mint akit az adott téma érdekel.

 

Ez esetben a kutyák, a felelős állattartás és legfőképp az állatvédelem.

 

Elmondhatjuk a szokásos sémákat, amikkel nem is hazudunk, hiszen valóban remek hangulatú rendezvényről volt szó, minden résztvevő jól érezte magát. A kutyáknak volt pancsoló és friss víz biztosítva, a gazdik megismerkedhettek különféle kutyás szolgáltatásokkal, termékekkel, koncerteken szórakozhattak és szakmai előadásokból tanulhattak a kutyatartásról, kutyákról, de még saját magukról mint gazdikról is. Rengeteg állatvédő szervezet képviseltette magát, megismerhették a látogatók a munkásságukat, az örökbefogadható védenceiket, az önkéntesek pedig adományt gyűjthettek a négylábúak számára.

Minden adott volt hát egy tökéletes kutyás rendezvényhez, ahol mindenki jól érezheti magát.

 

De.

 

Mégis maradt egy enyhe keserű szájíz a szervezőkben. Minden flottul ment a rendezvényen, mégis…

Beszélgetésünk során Feller Kitti, az első Dogmopolitan Kutyafesztivál szervezője elmesélte nem csak a pozitív élényeit, de azt is, mi okozott egy kis kiábrándultságot számára az emberekben. “Nagyon nehéz lesz bármin változtatni itthon. Nincs érdeklődés a szakmai programok iránt. A jószándékú, tanító szavak süket fülekre találnak. Nem tudom, hogyan fogunk tudni így fejlődni, hogyan fogunk felzárkózni az állatvédelem és felelős állattartás területén a nyugati országokhoz.”

 

Kitti tapasztalata sajnos nem egyedülálló. Több helyen is hallani, olvasni, hogy óriási a széthúzás, bármilyen területet is nézzünk. Nincs együttműködés, nem segítjük egymást, mindenki csak saját magával törődik. Természetesen, kinek nem inge, ne vegye magára, hiszen láttunk már olyan példaértékű összefogásokat is, amikkel fantasztikus eredményeket értek el: vegyük például a söjtöri szaporítótelep felszámolását, ahol több mint tíz állatvédő szervezet dolgozott együtt egy nemes célért, az állatok megmentéséért.

 

Gazdikereső kutyák is voltak a Dogmopolitanon - néhányuk talált is gazdát
Gazdikereső kutyák is voltak a Dogmopolitanon - néhányuk talált is gazdát
Fotó: ebugatta.hu

 

Meglepő volt sok ember hozzáállása is Kitti szerint. Mint arról mi is írtunk, és a rendezvény felületein is kommunikálva volt, a Dogmopolitan egy jótékonysági rendezvény volt. A belépőjegyek tulajdonképpen támogatói jegyek voltak. A rendezvény idén az Ebárvaházat támogatta, de mellettük több szervezet is részesült a szervezők adományában nyakörvek, eledel formájában. Mégis “akadtak, akik felháborodásukat fejezték ki, hogy egyáltalán belépőjegyet kell vennie a rendezvényen való részvételhez. Az egy dolog, hogy az előadók, a kellékek, a helyszínbérlés pénzbe kerül, de ezek támogatói jegyek voltak, amik jótékony célt szolgálnak. Volt pár ember, aki ezt egyáltalán nem akarta megérteni - ráadásul nem is tűntek éppen rosszmódúaknak…”

 

“A legnagyobb csalódásom mégis az volt, mennyire érdektelenek az emberek a tanításra. Az előadásokon. A repertoárban megtalálható volt minden a kölyökkutya érkezésétől kezdve a kedvencünk elvesztésekor érzett gyász és fájdalom feldolgozásáig. Állatorvosok, trénerek segítettek hasznos tanácsokkal.” És itt nem is azokról beszélünk, akik már évtizedek óta, akár profiként kutyáznak. Számukra ezek az előadások talán kevés újat mondtak, hiszen maguk is sok mindent taníthatnának a kevésbé tapasztalt kutyásoknak. Azok nem figyelnek oda, akiknek leginkább kéne…

 

“Mindezek ellenére nagyon jó hangulatú volt a rendezvény, minden résztvevő jól érezte magát” - fejezi be Kitti az élményeit. - “A rendezvényen több kutyus is gazdára talált, a résztvevő állatvédő szervezetek is tudtak adományt gyűjteni, támogatókat szerezni.”

 

 

 

És hogyan tovább? Kitti azt tervezi, a következő Dogmopolitan tavaszi vagy őszi időszakban kerül majd megrendezésre. A szakmai előadásokról nem mond le, hiszen ezek nélkül nem lehet fejlődni - ha csak egy ember is meghallgatja őket és beépíti a hallottakat a mindennapi kutyás életébe, már elért valamit a rendezvény. Emellett azonban még több közönségprogramot szeretne, mint kutyaszépségversenyek, ügyességi versenyek.

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: ebugatta.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez
Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez, amelyet október 2. és 15. között rendeznek meg - közölte Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére 95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja - közölték hétfőn, Budapesten.

Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét
Állatorvosok és jogászok segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét - közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos titkársága az MTI-vel.

Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős? Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős?
Facebook oldalukon nemrég felhívást tettek közzé és arra kérik a gazdikat, hogy kitöltésével minél többen segítsenek feltérképezni a fővárost, hogy hogyan változott a helyzet az elmúlt években és merre vannak a legproblémásabb területek. Vajon jogos e a felháborodás a gazdik részéről vagy csupán egy felfújt sztoriról van csak szó?

Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják
A Kaposvári Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik olyan körülmények között tartották kutyáikat, amely alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vaddisznótámadások a Balatonnál: legyünk figyelemmel a kutyasétán Hírek - Címlapon
Vaddisznótámadások a Balatonnál: legyünk figyelemmel a kutyasétán
Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére Hírek - Címlapon
Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére