A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így nézett ki a 4000 évvel ezelőtt élt ember kutyája

2019. április 18., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Rekonstruálták az őskori kutya fejét, így közelebb kerülhetünk őseink és kutyáink őseinek megismeréséhez. Az is kiderült a vizsgálatok során, hogy a több mint 4000 évvel ezelőtt élt emberek nagy becsben tartották kutyáikat.A Skóciához tartozó Orkney-szigeteken fedezték fel több mint száz évvel ezelőtt, 1901-ben a sírt, melyben több ember mellett kutyák maradványait is megtalálták a feltárás során. A nyughelyet 4500-5000 évvel ezelőtt építhették a térségben élő földművesek.

 

A Skót Történelmi Környezeti Intézet az ősi sírban talált kutya koponyája alapján rekonstruálta, hogyan is nézhettek ki az akkori kutyák. A koponyán CT-vizsgálatot végeztek, ennek segítségével létrehozták a kutya fejének 3D modelljét, egy törvényszéki modellező pedig felépítette a modellre az izmokat, bőrt és szőrzetet, így adva meg a teljes képet.  A modellen megjelenített bundát az európai szürke farkasok szőrzete ihlette. A kutatók szerint az akkori kutya mérete körülbelül a mai modern collie méretének felelhet meg.

 

 

Így nézett ki a 4000 évvel ezelőtt élt ember kutyája
Így nézett ki a 4000 évvel ezelőtt élt ember kutyája
Fotó: Historic Environment Scotland

 

 

A szénizotópos technológia segítségével egyébként azt is meg tudták állapítani a kutatók, hogy a kutyák csontjait a sírok kialakítása után helyezték a földbe, ami arra utalhat, hogy rituális céllal temették el őket. Lehetséges, hogy az akkori emberek totemként tekintettek kutyáikra, mindenesetre nagyon valószínű, hogy nagy becsben tartották a hűséges négylábúakat a földművesek. Az ebek segíthették egyébként őket nem csak a házőrzésben, de az állatok terelésében is.

 

 

 

Forrás: ng.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau
Magánéletében és hivatásában is hűséges társra talált egy kedves szőrmók személyében.

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Sokkal ősibb a kutyák és az ember kapcsolata, mint azt valaha gondolták Sokkal ősibb a kutyák és az ember kapcsolata, mint azt valaha gondolták
A tanulmány feltárja, hogy a korai emberek és kutyák szoros kapcsolata sokkal korábban alakult ki, mint azt eddig gondolták. Az Arizonai Egyetem kutatói által végzett és a Science folyóiratban megjelent tanulmányban modern kutyák és farkasok DNS-ét elemezték, és összehasonlították a több mint 15 000 évvel ezelőtt élt ősi kutyák és farkasok DNS-ével.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Allergia kutyáknál – sokat segít az immunerősítés! Hírek - Címlapon
Allergia kutyáknál – sokat segít az immunerősítés!
Több száz kilométerre a parttól találtak egy kutyát a tengerben Hírek - Címlapon
Több száz kilométerre a parttól találtak egy kutyát a tengerben