A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Így nézett ki a 4000 évvel ezelőtt élt ember kutyája

2019. április 18., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Rekonstruálták az őskori kutya fejét, így közelebb kerülhetünk őseink és kutyáink őseinek megismeréséhez. Az is kiderült a vizsgálatok során, hogy a több mint 4000 évvel ezelőtt élt emberek nagy becsben tartották kutyáikat.A Skóciához tartozó Orkney-szigeteken fedezték fel több mint száz évvel ezelőtt, 1901-ben a sírt, melyben több ember mellett kutyák maradványait is megtalálták a feltárás során. A nyughelyet 4500-5000 évvel ezelőtt építhették a térségben élő földművesek.

 

A Skót Történelmi Környezeti Intézet az ősi sírban talált kutya koponyája alapján rekonstruálta, hogyan is nézhettek ki az akkori kutyák. A koponyán CT-vizsgálatot végeztek, ennek segítségével létrehozták a kutya fejének 3D modelljét, egy törvényszéki modellező pedig felépítette a modellre az izmokat, bőrt és szőrzetet, így adva meg a teljes képet.  A modellen megjelenített bundát az európai szürke farkasok szőrzete ihlette. A kutatók szerint az akkori kutya mérete körülbelül a mai modern collie méretének felelhet meg.

 

 

Így nézett ki a 4000 évvel ezelőtt élt ember kutyája
Így nézett ki a 4000 évvel ezelőtt élt ember kutyája
Fotó: Historic Environment Scotland

 

 

A szénizotópos technológia segítségével egyébként azt is meg tudták állapítani a kutatók, hogy a kutyák csontjait a sírok kialakítása után helyezték a földbe, ami arra utalhat, hogy rituális céllal temették el őket. Lehetséges, hogy az akkori emberek totemként tekintettek kutyáikra, mindenesetre nagyon valószínű, hogy nagy becsben tartották a hűséges négylábúakat a földművesek. Az ebek segíthették egyébként őket nem csak a házőrzésben, de az állatok terelésében is.

 

 

 

Forrás: ng.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért
Szívmelengető plakátok készültek az 1930-as évek Amerikájában, hogy felhívják a figyelmet az állatok védelmére. A plakátokon nem csak kutyák, de macskák és lovak is megjelennek - hiszen mindannyian vágynak a szeretetünkre és törődésünkre.

Titina, az első kutya az Északi-sark felett Titina, az első kutya az Északi-sark felett
Ki hinné, hogy az Északi-sark első átrepülése során a pilóta legkitartóbb támasza, bátor kis segédje egy virgonc kiskutya volt? Olvassátok el izgalmas történetüket!

Több mint 11 ezer éve segíthet a kutya a vadászatban az embernek Több mint 11 ezer éve segíthet a kutya a vadászatban az embernek
Mintegy 11 ezer 500 évvel ezelőtt kezdett el a kutya az ember mellett élni a mai Jordánia északkeleti részén, a kutyákat feltehetően vadászatra is használták - idézte az Eurekalert.com dán és brit tudósok friss kutatását.

Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás! Ilyen volt 100 éve egy kutyakiállítás!
Kosárugrás, parfümfelhők és jelmez-versenyek. Hogy mi a közös bennük? Mind egy kutyakiállítás programja volt! Furcsa versenyek, státuszszimbólumként szereplő méregdrága kutyák - ilyen volt egy kiállítás 100 éve!

Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot
A kutyák mindig is nagy szerepet töltöttek be az emberek életében. Ezt bizonyítja az a kutatás is, amelyben kiderül, már a nagy vándorlások korában is velünk tartottak négylábú barátaink.

50 ezer éves, jégbe fagyott farkaskölyköt találtak Kanadában 50 ezer éves, jégbe fagyott farkaskölyköt találtak Kanadában
Egy farkas és egy rénszarvas jégbe fagyott tetemét találták meg aranybányászok, a kanadai Yukonban. Ez az első olyan farkasmaradvány, amely a jégkori időkből származik.

Farkasból barát - új kutyás mozifilm jön! Farkasból barát - új kutyás mozifilm jön!
Pontosabban farkasos. Az új mozifilm első előzetese megérkezett és egy igen izgalmas filmet ígér főszerepben egy farkassal és egy őskori fiúval, akik a túlélésért szövetséget kell kötniük.

Őseinket még félelmetes, farkas kinézetű kutyák kísérték Őseinket még félelmetes, farkas kinézetű kutyák kísérték
Kutatók vizsgálták a mai kutyák-, a régmúlt idők kutyáinak több ezer éves leleteiből nyert mintáit a farkasok mintáival hogy megismerjék a kutyák evolúciójának genetikai hátterét.

Sokkal korábban alakulhatott ki a kötődés a kutya és az ember között, mint hittük Sokkal korábban alakulhatott ki a kötődés a kutya és az ember között, mint hittük
Egy új kutatási eredmény szerint már 14 000 évvel ezelőtt is kötődött az ember a kutyájához.

Kutyás hiedelmek, mítoszok Kutyás hiedelmek, mítoszok
A mai kutyatartást és állatokba vetett szeretetet tanulmányozva eszünkbe sem jutna, hogy a középkorban és a koraújkorban a kutya nem jelentett jót. Féltek tőle, baljós tulajdonságokkal ruházták fel, vagy áldozatnak mutatták be, ha éppen arra volt szükség.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Hírek - Címlapon
Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Több száz kilométerre a parttól találtak egy kutyát a tengerben Hírek - Címlapon
Több száz kilométerre a parttól találtak egy kutyát a tengerben