A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket

2023. november 25., 16:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb. 

Előfordult már, hogy olyan emberrel hozott össze az élet, aki valamiképp sokkal jobban megtalálta a közös hangot kedvencünkkel, mint velünk? Vagy mi is így érzünk, amikor meglátunk egy kutya-gazdi párost? Talán furcsán hangzik, de igenis vannak olyan emberek, akik általában véve is könnyebben kijönnek a kisállatokkal, mint embertársaikkal.

 

Vajon mi lehet ennek az oka? Ezt a kérdést tették fel a Northeastern University kutatói a jelenség kapcsán, és arra jutottak, hogy ezek az emberek mélyebben együtt éreznek kedvenceikkel, főként a kutyákkal, mint mások. A bántalmazással kapcsolatos helyzetekben pedig különösen így van.

 

 

Mélyebben együttérzünk kedvenceinkkel, jobban törődünk a védtelenekkel
Mélyebben együtt érzünk kedvenceinkkel, jobban törődünk a védtelenekkel
Fotó: westnewsmagazine.com

 

 

Society and Animals (Társadalom és Állatok) tudományos szaklapban megjelent tanulmány vezetői, Arnold Arlike és Jack Levin arra voltak kíváncsiak, miért törődnek egyesek jobban a kutyákkal, mint embertársaikkal. Kísérleteikben azt vizsgálták, hogy az alanyok nagyobb fokú stresszt éltek-e át, ha állatbántalmazást láttak, mintha emberek szerepeltek a helyzetben. Érdekes módon segítette annak megértésében, milyen érzések kavaroghatnak ilyenkor az emberben.

 

Elméleti feltevésnek indult, ám a kutatók szerint az áldozat kora fontos tényező lehetett a bántalmazás okozta distressz szintjének ingadozásában. Az életkor mellett hasonlóan fontos szerepet játszott az áldozat faja is.

 

240 hallgató vett részt a vizsgálatban, ahol empatikus képességeiket mérték. Meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozták őket: olyan cikkeket tártak eléjük, melyekben felnőttek, gyermekek, illetve kölyökkutyák bántalmazásáról olvashattak.

 

 

Egy bántalmazott kutya látványa együttérzést és szeretetet válthat ki az emberből
Egy bántalmazott kutya látványa együttérzést és szeretetet válthat ki az emberből
Fotó: Shutterstock

 

 

Természetesen a kutatók találták ki e „híreket”, ám az erőszakos jelenetek leírásának valódisága nagyon is meggyőzően hatott a diákok számára. Azok, akik a gyerekek, kutyák és kölykök bántalmazásáról olvastak, sokkal mélyebb együttérzésről tettek tanúbizonyságot, mint az a csoport, mely felnőttek bántalmazásáról szóló híreket kapott.

 

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az embereket sokkal jobban felzaklatja az állatok szenvedése (akár olvasnak róla, akár szemtanúi), mint amikor más embereket tesznek ki fájdalmas kísérleteknek. Az egyetlen kivétel az volt, amikor gyermekek bántalmazása szerepelt a hírben.

 

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezek az érzések azért támadhatnak bennünk, mert a kisállatok nem tudnak kiállni magukért az ilyen helyzetekben, teljesen tehetetlenek a bántalmazással szemben. Az életkor itt semmit sem jelent.

 

 

Miért szeretjük jobban kutyáinkat, mint az embereket?
Miért szeretjük jobban kutyáinkat, mint az embereket?
Fotó: ukpets.com

 

 

Gyermekek esetében szintén a gyámoltalanság váltotta ki a tesztalanyok együttérzését, míg a felnőtteknél ez csupán kis mértékben volt szempont. Úgy jellemezték őket, hogy „egyszerűen nem voltak képesek arra, hogy megvédjék saját magukat”. Itt tehát az életkor már többet nyomott a latban.

 

Kiderült tehát, hogy a résztvevők szemmel láthatóan mélyebb empátiát mutattak a bántalmazott gyermekek, mint a felnőttek irányába. Ugyanígy éreztek akkor is, amikor kisállatok voltak az áldozatok, hiszen ők tényleg nem tehetnek semmit annak érdekében, hogy megvédjék magukat.

 

Az együttérzés mértékbe pedig arra is enged következtetni, hogy hajlamosabbak vagyunk jobban törődni azokkal, akik védtelennek bizonyulnak mások erejével szemben, egyúttal több gyengédséget és szeretetet érzünk irántuk.

 

Forrás: truththeory.com
Indexkép forrás: ukpets.com
Cikk első megjelenése: 2023. január 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Hírstart Irodakutya.com Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Hírek - Címlapon
Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Hírek - Címlapon
Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével