A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket

2023. január 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb. 

Előfordult már, hogy olyan emberrel hozott össze az élet, aki valamiképp sokkal jobban megtalálta a közös hangot kedvencünkkel, mint velünk? Vagy mi is így érzünk, amikor meglátunk egy kutya-gazdi párost? Talán furcsán hangzik, de igenis vannak olyan emberek, akik általában véve is könnyebben kijönnek a kisállatokkal, mint embertársaikkal.

 

Vajon mi lehet ennek az oka? Ezt a kérdést tették fel a Northeastern University kutatói a jelenség kapcsán, és arra jutottak, hogy ezek az emberek mélyebben együtt éreznek kedvenceikkel, főként a kutyákkal, mint mások. A bántalmazással kapcsolatos helyzetekben pedig különösen így van.

 

 

Mélyebben együttérzünk kedvenceinkkel, jobban törődünk a védtelenekkel
Mélyebben együtt érzünk kedvenceinkkel, jobban törődünk a védtelenekkel
Fotó: westnewsmagazine.com

 

 

Society and Animals (Társadalom és Állatok) tudományos szaklapban megjelent tanulmány vezetői, Arnold Arlike és Jack Levin arra voltak kíváncsiak, miért törődnek egyesek jobban a kutyákkal, mint embertársaikkal. Kísérleteikben azt vizsgálták, hogy az alanyok nagyobb fokú stresszt éltek-e át, ha állatbántalmazást láttak, mintha emberek szerepeltek a helyzetben. Érdekes módon segítette annak megértésében, milyen érzések kavaroghatnak ilyenkor az emberben.

 

Elméleti feltevésnek indult, ám a kutatók szerint az áldozat kora fontos tényező lehetett a bántalmazás okozta distressz szintjének ingadozásában. Az életkor mellett hasonlóan fontos szerepet játszott az áldozat faja is.

 

240 hallgató vett részt a vizsgálatban, ahol empatikus képességeiket mérték. Meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozták őket: olyan cikkeket tártak eléjük, melyekben felnőttek, gyermekek, illetve kölyökkutyák bántalmazásáról olvashattak.

 

 

Egy bántalmazott kutya látványa együttérzést és szeretetet válthat ki az emberből
Egy bántalmazott kutya látványa együttérzést és szeretetet válthat ki az emberből
Fotó: Shutterstock

 

 

Természetesen a kutatók találták ki e „híreket”, ám az erőszakos jelenetek leírásának valódisága nagyon is meggyőzően hatott a diákok számára. Azok, akik a gyerekek, kutyák és kölykök bántalmazásáról olvastak, sokkal mélyebb együttérzésről tettek tanúbizonyságot, mint az a csoport, mely felnőttek bántalmazásáról szóló híreket kapott.

 

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az embereket sokkal jobban felzaklatja az állatok szenvedése (akár olvasnak róla, akár szemtanúi), mint amikor más embereket tesznek ki fájdalmas kísérleteknek. Az egyetlen kivétel az volt, amikor gyermekek bántalmazása szerepelt a hírben.

 

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezek az érzések azért támadhatnak bennünk, mert a kisállatok nem tudnak kiállni magukért az ilyen helyzetekben, teljesen tehetetlenek a bántalmazással szemben. Az életkor itt semmit sem jelent.

 

 

Miért szeretjük jobban kutyáinkat, mint az embereket?
Miért szeretjük jobban kutyáinkat, mint az embereket?
Fotó: ukpets.com

 

 

Gyermekek esetében szintén a gyámoltalanság váltotta ki a tesztalanyok együttérzését, míg a felnőtteknél ez csupán kis mértékben volt szempont. Úgy jellemezték őket, hogy „egyszerűen nem voltak képesek arra, hogy megvédjék saját magukat”. Itt tehát az életkor már többet nyomott a latban.

 

Kiderült tehát, hogy a résztvevők szemmel láthatóan mélyebb empátiát mutattak a bántalmazott gyermekek, mint a felnőttek irányába. Ugyanígy éreztek akkor is, amikor kisállatok voltak az áldozatok, hiszen ők tényleg nem tehetnek semmit annak érdekében, hogy megvédjék magukat.

 

Az együttérzés mértékbe pedig arra is enged következtetni, hogy hajlamosabbak vagyunk jobban törődni azokkal, akik védtelennek bizonyulnak mások erejével szemben, egyúttal több gyengédséget és szeretetet érzünk irántuk.

 

Forrás: truththeory.com
Indexkép forrás: ukpets.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem Hírek - Címlapon
A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem
Honnan tudhatom, hogy itt az idő a búcsúra? Hírek - Címlapon
Honnan tudhatom, hogy itt az idő a búcsúra?