A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban bízunk a kutyás emberekben, mint a kutyátlanokban

2022. március 30., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Úgy tűnik, nemcsak ránk, gazdikra van jó hatással kedvenceink jelenléte, de kapcsolatainkat is különleges módon segíti.Egy kutatás szerint az állattartók magasabb társadalmi tőkével rendelkeznek, mint azok az emberek, akik nem osztják meg életüket egy kisállattal. Négylábú barátaink ugyanis kiemelt helyet foglalnak el szívünkben. Ami a számokat illeti, 2021 nyarára minden második magyar háztartás kutyatartó lett, így a kutyák száma Magyarországon mára már jócskán meghaladhatja a 3 milliót.

 

Egyre többen tekintenek rájuk családtagként, az utóbbi évek nehézségeinek köszönhetően pedig sokunknál még az eddiginél is szorosabbá vált e különleges kötelék. Érzelmi támaszt nyújtanak, feledtetik a gondokat, megtanítanak arra, hogy örüljünk az apróságoknak, éljük meg a pillanatot, itt és most, a jelenben.

 

 

Négylábú családtag - a kutya érzelmi támaszt nyújt gazdájának
Négylábú családtag - a kutya érzelmi támaszt nyújt gazdájának
Fotó: Dreamstime

 

 

De ez még nem minden: egy friss tanulmány szerint szociális kapcsolatainkra is kifejezetten jó hatással lehetnek kedvenceink, nemcsak abban segítenek, hogy új ismeretségekre tehessünk szert, de a meglévő barátságokat is erősíthetik, általuk megbízhatóbbnak tűnünk mások szemében. Ennek pedig közösségi szinten is megfigyelhető a hatása: az emberek ugyanis pozitívabban állnak hozzá azokhoz, akik szeretettel bánnak kutyájukkal, macskájukkal.

 

 

A kisállatok társas kapcsolatainkat is támogatják

 

Közismert tény, hogy a háziállatok jelenléte megkönnyítheti az ismerkedést, kezdetnek például remek beszédtémát adhatnak, mint kapcsolódási pont. Közös érdeklődés, hobbi, figyelemfelkeltő információk, kedves emlékek és mókás történetek fonalán még azok a gazdik is beszédbe elegyedhetnek egymással, akiknek a kedvenceiken túl más közös témájuk aligha akadna.

 

Bizonyára sokan tapasztaltuk már azt, ahogy kutyánkkal sétálva magunkra vonjuk a pillantásokat, ami legtöbbször párosunk négylábú tagja felé irányul. Egy-egy kedves szó, bók „Jaj, de aranyos!” mellett a „Megsimogathatom?” kérdése is felmerülhet, és szinte észre sem vesszük, azon kapjuk magunkat, hogy idegenekkel társalgunk kedvencünkről. A "Hogy hívják, hány éves?" alapvető információkon túl még a másik fél saját kutyájáról, macskájáról, tengerimalacáról is hallhatunk egy-egy anekdotát.

 

 

A kutyák jelenléte megkönnyítheti az ismerkedést
A kutyák jelenléte megkönnyítheti az ismerkedést
Fotó: theconversation.com

 

 

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a terápiás kutyák és segítőkutyák is felkeltik a figyelmünket, bárhol is bukkannak fel. Egy tanulmányból az is kiderült, hogy a kerekesszékkel közlekedő embereket gyakrabban közelítették meg idegenek, amikor segítőkutyájuk is velük volt.

 

A házikedvenceknek köszönhetően a megbízhatóság és felelősség fogalma is új megvilágítást nyer. Nagyobb bizalommal fordulhatunk a gazdik felé, ez pedig a társas interakciókra is pozitívan hat. A kutatók azt találták, hogy szívesebben segítünk egy kutyás idegennek, mint olyannak, akik egyedül van. Egy állat jelenléte növelheti az általunk érzett bizalmat a másik ember irányában, még úgy is, hogy nem ismerjük az illetőt.

 

Azok a gyermekek, akiknek lehetőségük van kisállatokkal találkozni, játszani, sokat tanulhatnak a pozitív társas interakciókról, gyakorlatot szerezhetnek e téren, ennek eredményeként fejlődik együtt érző lényük, empatikusabbá válhatnak. Ha a kutyát is családtagként kezelik otthon, a gyermek szociális és érzelmi készségei is fejlettebbnek bizonyulnak. Jelen kutatásból pedig azt is megtudhatjuk, hogy azok a kamaszok, akik szorosan kötődnek kedvencükhöz, a társas készségek és empátia mérésekor magasabb szinten teljesítettek, szemben azokkal a kamaszokkal, akiknek életéből hiányzik egy ilyen kapcsolat.

 

 

Jobban bízunk a kutyás emberekben, mint a kutyátlanokban
Jobban bízunk a kutyás emberekben, mint a kutyátlanokban
Fotó: Twitter

 

 

A kedvencek és a társadalmi tőke

 

Talán nem is gondolnánk, mennyi mindenben segítenek minket kutyáink, de ma már azt is tudjuk, hogy az ún. társadalmi tőke szempontjából is kifejezetten előnyös a jelenlétük. A fogalom meglehetősen összetett, ha egyszerűen szeretnénk leírni, azt mondhatnánk, hogy felöleli az ember társas kapcsolatainak hálózatát, mind a közvetlen környezetével, mind a tágasabb közösség tekintetében, továbbá benne foglaltatik annak mértéke is, mennyire van jelen e hálóban egymás segítésének, támogatásának kultúrája.

 

Mennyire vagyunk együttérzőek egymással? Barátsággal, kedvesen fordulunk egymáshoz, és meghallgatjuk a másikat, segítjük, ha bajban van? Vagy éppen ellenkezőleg? E tőke tehát egyfajta erőforrás, mely függ kapcsolataink minőségétől, mennyiségétől és szerkezetétől, egyaránt kihat az egyén és a közösség, végső soron a társadalom jólétére, boldogulására. Ehhez pedig a bizalom, mint „összetevő” is elengedhetetlen.

 

És itt jön képbe négylábú barátaink szerepe: a gazdik ugyanis jóval több társadalmi  tőkét tudhatnak magukénak, mint azok az emberek, akik nem tartanak állatot – állapították meg, ám ez nemcsak a kutatás hazájában (USA), hanem világszerte elmondható. Erősítik az egymásba vetett bizalmunkat egy adott közösségen belül, például, ha jó viszonyt ápolunk szomszédainkkal, szívesebben viseljük gondját kedvenceiknek, és ez fordítva is igaz. A közös használatú terek, mint a kutyafuttatók, parkok és zöldterületek látogatása, a közös séták más gazdikkal és kutyákkal is javíthatják társas kapcsolatainkat. Mindez pedig tovább növeli a bizalmi faktort a közösségen belül.

 

 

A kutyafuttatók és zöldterületek látogatása, a közös séták más gazdikkal és kutyákkal is javíthatják társas kapcsolatainkat
A kutyafuttatók és zöldterületek látogatása, a közös séták más gazdikkal és kutyákkal is javíthatják társas kapcsolatainkat
Fotó: houstoniamag.com

 

 

Visszatekintve az elmúlt két évre, a korlátozások közepette a gazdik java része továbbra sem mondott le a sétákról, kirándulásokról, és nagyobb valószínűséggel mozdultak ki, mint állatot nem tartó társaik. A társas elszigetelődés időszakában a kutyások jelenléte kiemelt szerepet töltött be a közösségek életében, hiszen lehetőséget biztosított arra, hogy beszédbe elegyedhessünk embertársainkkal. Ez pedig a kutyabarát munkahelyekre is érvényes, ahol a kedvenceknek hála pozitív interakciókba léphettünk másokkal.

 

Természetesen az eredményekre nem szabad úgy tekinteni, mintha az állattartás lenne az egyetemes bizalom létrejöttének kulcsa. Bár pozitívan hatnak kapcsolatainkra és interakcióinkra, még nagyon-nagyon sokat kell tanulnunk az emberek és kisállatok kölcsönös viszonyában rejlő lehetőségekről.

Forrás: theconversation.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kutya lett a menedzsere és névadója egy kaliforniai könyvesboltnak Hírek - Címlapon
Egy kutya lett a menedzsere és névadója egy kaliforniai könyvesboltnak
ADHD – a Te kutyád is érintett lehet? Hírek - Címlapon
ADHD – a Te kutyád is érintett lehet?