A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jól nevelt kutyák és szoros kutya-gazdi kapcsolat napi gyakorlással

2018. december 02., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Izgalmas kihívást indítunk útnak decemberben! A kihívást kezdő és haladó gazdiknak egyaránt ajánljuk, hiszen nem csak tanulásra, de gyakorlásra és játékként is ideális! Az eredmény: kiegyensúlyozott kutyusok, szoros kutya-gazdi kapcsolat, és jól nevelt ebek!



Jól tudjuk, hogy a kutyatartás nem csak annyiból áll, hogy magunkhoz veszünk menhelyről, vagy tenyésztőtől egy kutyust, és kész. A négylábú éhes, szomjas. Alapvető igénye van a mozgásra, ugyanígy a játékra, nem utolsósorban pedig a társas kapcsolatokra, hiszen kutyáink társas lények: falkában élnek. Ma a falkát és elsőszámú társat a gazdi jelenti a kutyának. A felelős állattartás ott kezdődik, hogy nem csak “tartjuk” a kutyát, esetleg enni-inni adunk neki, hanem egyéb szükségleteivel is foglalkozunk, biztosítjuk számára az egészséges élethez való körülményeket. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű mozgás, a játék. A fáradt kutya a jó kutya, ám nem csak a testet, az elmét is fárasztani kell!

 

Ezért indítjuk útjára decemberi kihívásunkat, melyben Piros Petrával, a Pawsitively kutyatrénerével megtanulhatjátok az alapengedelmesség feladatait, trükköket, melyeket majd akár kombinálhattok is. Petra rövid videókban mutatja majd be, hogyan tudod megtanítani ezekre kutyádat.

 

Mindenekelőtt azonban ismerjétek meg Petrát:

 

 

Piros Petra és kutyusai
Piros Petra és kutyusai

 

               

 

Mióta foglalkozol kutyákkal? Mikor vált ez a hétköznapi kutyaszeretetből igazi hivatássá?

Gyermekkorom óta életem részét képezték a kutyák. 16 éves koromban kezdtem el komolyabban foglalkozni velük. Első saját kutyám szocializációs problémái kapcsán jutottunk el egy kutyaiskolába, ahol később többféle tevékenységet is elkezdtünk. Miután egyre több időt töltöttünk ott, részt vettem egy oktatói képzésen, hogy bővíthessem a kutyákkal kapcsolatos ismereteimet, később pedig oktatóként is tevékenykedhessek.

Világossá vált számomra, hogy a kutyaoktatás az, amivel foglalkozni szeretnék, amit hivatásomnak érzek. Azonban úgy gondoltam, nem volt kellő tudásom egy olyan "nyelvet" átadni a gazdáknak, melynek segítségével kölcsönösen megérthetik egymást kutyáikkal. Melyben pozitív megerősítéssel, lépésről lépésre haladva tanítjuk a kutyát, tiszteletben tartva szükségleteit. Amellett, hogy mi is tanulunk róluk, önmagunkról, személyiségünkről.

Így jelentkeztem Dömötör Júlia, "Én a Szuper Tréner" képzésére, ahol megtaláltam mindazt, amit kerestem. Lehetőségem volt elsajátítani egy olyan oktatási módszert, melyben a kutyát tiszteletben tartva, pozitív megerősítéssel tanítunk a "Láthatatlan Póráz Módszer és Program segítségével.

Azóta célom a gazdák segítése, hogy - kutyáikat megismerve - harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatot alakíthassanak ki egymással.

 

 

A megtanult feladatokat újabb és újabb környezetben is jó gyakorolni a kutyával
A megtanult feladatokat újabb és újabb környezetben is jó gyakorolni a kutyával

 

 

Hogy látod a hétköznapi átlagos gazdikat és kedvenceiket kutyatréner szemmel? Úgy értem: mennyire tartják fontosnak a kutya nevelését, mit tesznek meg érte, vagy épp mit nem?

Szerencsére találkozom olyan tudatos gazdikkal, akik időt, energiát nem sajnálva szentelnek hosszú hónapokat arra, hogy változtassanak kutyájukkal való viszonyukon vagy már az első pillanattól kezdve dolgoznak kapcsolatukon. De olyanokkal is, akik kevésbé tudatosan állnak hozzá a kutyatartáshoz vagy klasszikus sémákat akarnak a kutyájukra erőltetni nem foglalkozva az okokkal, ami miatt valami nem működik közöttük.

Fontos lenne, hogy ne csak akkor kezdjük el tanítani kutyánkat, amikor már kialakultak bizonyos problémák, amikre megoldásokat keresünk. Ha az elejétől kezdve elkezdünk dolgozni a kapcsolatunkon, megtanítjuk kedvencünket az együttélésre bizonyos szabályokat kialakítva, mentális, fizikai és szociális igényeit kielégítve, sokkal harmonikusabb lehet a közös életünk.

Azt tapasztalom, hogy sokszor hajlamosan vagyunk megfeledkezni arról, hogy kutyáink más igényekkel rendelkeznek, mint mi. Nem látjuk, vagy nem akarjuk látni valós lényükből adódó, igényeiket, szükségleteiket. Vannak gazdik, akik ilyenkor a sajátos szeretetnyelvükön igyekeznek kompenzálni, enyhíteni bűntudatukat, mert legbelül érzik, hogy valami nincs rendben. Például meseszép nyakörveket, hámokat, pórázokat, fekhelyeket (…) vesznek kedvenceiknek, de vajon nekik valóban erre van szükségük? Boldogabbak, elégedettebbek lesznek tőle? Vagy a következő 8-10 órás egyedüllét alkalmával az új szerzemény -és még pár elől hagyott holmink- szétrágott darabjaira érünk haza?! Ilyenkor sok esetben értetlenül állunk a dolog előtt. Nem tudjuk miért rombolt kutyánk vagy elgondolkodunk rajta, hogy elkényeztettük, “Bezzeg, ha pár napot az utcán vagy menhelyen töltene, akkor értékelné milyen “jó világot” biztosítunk neki… / Biztos bosszút akar állni rajtam…“. Előfordulhat, hogy páran tágra nyílt szemekkel olvassátok ezt a helyzetet, azonban én már többször hallhattam.

Pedig kutyáink ennél sokkal egyszerűbben “működnek”. Nem a drága kiegészítőktől, a szuper prémium különlegességektől, a legújabb és legszebb egyedi, nekik tervezett kis kanapéktól lesz teljes és boldog életük.  Ennél sokkal többet számít a velük eltöltött minőségi idő. Amikor a séták közben nem a telefonunkat nyomkodjuk, hanem csak rá figyelünk, vele foglalkozunk. Ha időnként a számára természetes környezetbe - erdőbe, mezőre, rétre - visszük a nagyvárosi forgatag helyett. Ha lehetőséget biztosítunk neki a fajtársaival való játékra.  Ha időt és energiát fektetünk mentális igényeinek kielégítésére (például különböző együttműködési feladatokra tanítjuk, - melyek elengedhetetlenek a mindennapokban) és a közös aktivitásokra (mint például a különböző kutyás sportok, trükkök, kirándulások…).

Nehéz kilépni a komfortzónánkból, de kutyát tartani, kutyával élni nem kötelező, hanem egy életre szóló döntés, mellyel felelősséget vállaltunk. A változtatás mellett elköteleződni pedig soha nem késő, ha úgy érzi a gazdi, hogy eddig nem szentelt elég minőségi időt kutyájára, aki végtelenül hálás lesz érte!

 

 

Apró trükköket akár rossz idő esetén a szobában is gyakorolhatunk kutyáinkkal, így dolgoztatva meg szellemileg is őket
Apró trükköket akár rossz idő esetén a szobában is gyakorolhatunk kutyáinkkal, így dolgoztatva meg szellemileg is őket 

 

 

Mennyi időt szánnak a kutyáikra átlagosan? Elegendő vajon ez?

Sokszor nem az idő mennyisége, hanem a minősége az, ami számít. Hogy a fizikai energiák levezetése mellett mentálisan is foglalkoztatják-e kedvencüket. Például egy monoton reggeli séta is színesíthető, tele tűzdelhető feladatokkal.

 

A kihívásra rátérve: Miért lesz jó ez az akció?

A rendszeres gyakorlásokkal színesíthetjük a mindennapokat. Emellett nem csak fizikailag, mentálisan is megmozgatja a kutyusokat. Ha otthon elsajátítottunk, megtanítottunk egy trükköt/feladatot kedvencünknek fokozatosan egyre magasabb ingerkörnyezetben is gyakorolhatjuk vele.

 

Mire hívja fel a figyelmet?

Arra, hogy szenteljünk elég minőségi időt kutyánkra a mindennapokban. Foglalkozzunk vele, legyünk jelen és élvezzük a közösen eltöltött időt úgy, ahogy arra szüksége van. Próbáljuk meg egy kicsit az ő szemüvegén keresztül nézni a világot és aszerint minél többet adni neki, ami igazán fontos számára.

 

Egyáltalán: miért érdemes csatlakozni és végigvinni?

Amellett, hogy szuper közös időtöltés, kapcsolatunkra is jó hatással lesz. A feladatok által a mentális energiák levezetésén is dolgozhatunk. A végén pedig egy rövid kis koreográfiával készülünk, amit Nektek is lesz lehetőségetek bemutatni videók formájában a tanult feladatokból.

 

Érdemes gyakorolni és végül a koreográfiát is megpróbálni, ugyanis a fent említett videófeltöltők között egy meglepetést is kisorsolunk!

A kihívás hamarosan indul, figyeld az oldalunkat az első videóért! Addig is íme az „előzetes” :)  :

 

 

 

 

 

 


 

A 30 napos kutyás megjelent feladatait az alábbi cikkeinkben találod:

 


 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Már a Fórum Debrecen is kutyabarát! Hírek - Címlapon
Már a Fórum Debrecen is kutyabarát!
Hivatalosan is megnyílt a Balaton első kutyabarát fürdőhelye! Hírek - Címlapon
Hivatalosan is megnyílt a Balaton első kutyabarát fürdőhelye!