A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Jól nevelt kutyák és szoros kutya-gazdi kapcsolat napi gyakorlással

2018. december 02., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Izgalmas kihívást indítunk útnak decemberben! A kihívást kezdő és haladó gazdiknak egyaránt ajánljuk, hiszen nem csak tanulásra, de gyakorlásra és játékként is ideális! Az eredmény: kiegyensúlyozott kutyusok, szoros kutya-gazdi kapcsolat, és jól nevelt ebek!Jól tudjuk, hogy a kutyatartás nem csak annyiból áll, hogy magunkhoz veszünk menhelyről, vagy tenyésztőtől egy kutyust, és kész. A négylábú éhes, szomjas. Alapvető igénye van a mozgásra, ugyanígy a játékra, nem utolsósorban pedig a társas kapcsolatokra, hiszen kutyáink társas lények: falkában élnek. Ma a falkát és elsőszámú társat a gazdi jelenti a kutyának. A felelős állattartás ott kezdődik, hogy nem csak “tartjuk” a kutyát, esetleg enni-inni adunk neki, hanem egyéb szükségleteivel is foglalkozunk, biztosítjuk számára az egészséges élethez való körülményeket. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű mozgás, a játék. A fáradt kutya a jó kutya, ám nem csak a testet, az elmét is fárasztani kell!

 

Ezért indítjuk útjára decemberi kihívásunkat, melyben Piros Petrával, a Pawsitively kutyatrénerével megtanulhatjátok az alapengedelmesség feladatait, trükköket, melyeket majd akár kombinálhattok is. Petra rövid videókban mutatja majd be, hogyan tudod megtanítani ezekre kutyádat.

 

Mindenekelőtt azonban ismerjétek meg Petrát:

 

 

Piros Petra és kutyusai
Piros Petra és kutyusai

 

               

 

Mióta foglalkozol kutyákkal? Mikor vált ez a hétköznapi kutyaszeretetből igazi hivatássá?

Gyermekkorom óta életem részét képezték a kutyák. 16 éves koromban kezdtem el komolyabban foglalkozni velük. Első saját kutyám szocializációs problémái kapcsán jutottunk el egy kutyaiskolába, ahol később többféle tevékenységet is elkezdtünk. Miután egyre több időt töltöttünk ott, részt vettem egy oktatói képzésen, hogy bővíthessem a kutyákkal kapcsolatos ismereteimet, később pedig oktatóként is tevékenykedhessek.

Világossá vált számomra, hogy a kutyaoktatás az, amivel foglalkozni szeretnék, amit hivatásomnak érzek. Azonban úgy gondoltam, nem volt kellő tudásom egy olyan "nyelvet" átadni a gazdáknak, melynek segítségével kölcsönösen megérthetik egymást kutyáikkal. Melyben pozitív megerősítéssel, lépésről lépésre haladva tanítjuk a kutyát, tiszteletben tartva szükségleteit. Amellett, hogy mi is tanulunk róluk, önmagunkról, személyiségünkről.

Így jelentkeztem Dömötör Júlia, "Én a Szuper Tréner" képzésére, ahol megtaláltam mindazt, amit kerestem. Lehetőségem volt elsajátítani egy olyan oktatási módszert, melyben a kutyát tiszteletben tartva, pozitív megerősítéssel tanítunk a "Láthatatlan Póráz Módszer és Program segítségével.

Azóta célom a gazdák segítése, hogy - kutyáikat megismerve - harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatot alakíthassanak ki egymással.

 

 

A megtanult feladatokat újabb és újabb környezetben is jó gyakorolni a kutyával
A megtanult feladatokat újabb és újabb környezetben is jó gyakorolni a kutyával

 

 

Hogy látod a hétköznapi átlagos gazdikat és kedvenceiket kutyatréner szemmel? Úgy értem: mennyire tartják fontosnak a kutya nevelését, mit tesznek meg érte, vagy épp mit nem?

Szerencsére találkozom olyan tudatos gazdikkal, akik időt, energiát nem sajnálva szentelnek hosszú hónapokat arra, hogy változtassanak kutyájukkal való viszonyukon vagy már az első pillanattól kezdve dolgoznak kapcsolatukon. De olyanokkal is, akik kevésbé tudatosan állnak hozzá a kutyatartáshoz vagy klasszikus sémákat akarnak a kutyájukra erőltetni nem foglalkozva az okokkal, ami miatt valami nem működik közöttük.

Fontos lenne, hogy ne csak akkor kezdjük el tanítani kutyánkat, amikor már kialakultak bizonyos problémák, amikre megoldásokat keresünk. Ha az elejétől kezdve elkezdünk dolgozni a kapcsolatunkon, megtanítjuk kedvencünket az együttélésre bizonyos szabályokat kialakítva, mentális, fizikai és szociális igényeit kielégítve, sokkal harmonikusabb lehet a közös életünk.

Azt tapasztalom, hogy sokszor hajlamosan vagyunk megfeledkezni arról, hogy kutyáink más igényekkel rendelkeznek, mint mi. Nem látjuk, vagy nem akarjuk látni valós lényükből adódó, igényeiket, szükségleteiket. Vannak gazdik, akik ilyenkor a sajátos szeretetnyelvükön igyekeznek kompenzálni, enyhíteni bűntudatukat, mert legbelül érzik, hogy valami nincs rendben. Például meseszép nyakörveket, hámokat, pórázokat, fekhelyeket (…) vesznek kedvenceiknek, de vajon nekik valóban erre van szükségük? Boldogabbak, elégedettebbek lesznek tőle? Vagy a következő 8-10 órás egyedüllét alkalmával az új szerzemény -és még pár elől hagyott holmink- szétrágott darabjaira érünk haza?! Ilyenkor sok esetben értetlenül állunk a dolog előtt. Nem tudjuk miért rombolt kutyánk vagy elgondolkodunk rajta, hogy elkényeztettük, “Bezzeg, ha pár napot az utcán vagy menhelyen töltene, akkor értékelné milyen “jó világot” biztosítunk neki… / Biztos bosszút akar állni rajtam…“. Előfordulhat, hogy páran tágra nyílt szemekkel olvassátok ezt a helyzetet, azonban én már többször hallhattam.

Pedig kutyáink ennél sokkal egyszerűbben “működnek”. Nem a drága kiegészítőktől, a szuper prémium különlegességektől, a legújabb és legszebb egyedi, nekik tervezett kis kanapéktól lesz teljes és boldog életük.  Ennél sokkal többet számít a velük eltöltött minőségi idő. Amikor a séták közben nem a telefonunkat nyomkodjuk, hanem csak rá figyelünk, vele foglalkozunk. Ha időnként a számára természetes környezetbe - erdőbe, mezőre, rétre - visszük a nagyvárosi forgatag helyett. Ha lehetőséget biztosítunk neki a fajtársaival való játékra.  Ha időt és energiát fektetünk mentális igényeinek kielégítésére (például különböző együttműködési feladatokra tanítjuk, - melyek elengedhetetlenek a mindennapokban) és a közös aktivitásokra (mint például a különböző kutyás sportok, trükkök, kirándulások…).

Nehéz kilépni a komfortzónánkból, de kutyát tartani, kutyával élni nem kötelező, hanem egy életre szóló döntés, mellyel felelősséget vállaltunk. A változtatás mellett elköteleződni pedig soha nem késő, ha úgy érzi a gazdi, hogy eddig nem szentelt elég minőségi időt kutyájára, aki végtelenül hálás lesz érte!

 

 

Apró trükköket akár rossz idő esetén a szobában is gyakorolhatunk kutyáinkkal, így dolgoztatva meg szellemileg is őket
Apró trükköket akár rossz idő esetén a szobában is gyakorolhatunk kutyáinkkal, így dolgoztatva meg szellemileg is őket 

 

 

Mennyi időt szánnak a kutyáikra átlagosan? Elegendő vajon ez?

Sokszor nem az idő mennyisége, hanem a minősége az, ami számít. Hogy a fizikai energiák levezetése mellett mentálisan is foglalkoztatják-e kedvencüket. Például egy monoton reggeli séta is színesíthető, tele tűzdelhető feladatokkal.

 

A kihívásra rátérve: Miért lesz jó ez az akció?

A rendszeres gyakorlásokkal színesíthetjük a mindennapokat. Emellett nem csak fizikailag, mentálisan is megmozgatja a kutyusokat. Ha otthon elsajátítottunk, megtanítottunk egy trükköt/feladatot kedvencünknek fokozatosan egyre magasabb ingerkörnyezetben is gyakorolhatjuk vele.

 

Mire hívja fel a figyelmet?

Arra, hogy szenteljünk elég minőségi időt kutyánkra a mindennapokban. Foglalkozzunk vele, legyünk jelen és élvezzük a közösen eltöltött időt úgy, ahogy arra szüksége van. Próbáljuk meg egy kicsit az ő szemüvegén keresztül nézni a világot és aszerint minél többet adni neki, ami igazán fontos számára.

 

Egyáltalán: miért érdemes csatlakozni és végigvinni?

Amellett, hogy szuper közös időtöltés, kapcsolatunkra is jó hatással lesz. A feladatok által a mentális energiák levezetésén is dolgozhatunk. A végén pedig egy rövid kis koreográfiával készülünk, amit Nektek is lesz lehetőségetek bemutatni videók formájában a tanult feladatokból.

 

Érdemes gyakorolni és végül a koreográfiát is megpróbálni, ugyanis a fent említett videófeltöltők között egy meglepetést is kisorsolunk!

A kihívás hamarosan indul, figyeld az oldalunkat az első videóért! Addig is íme az „előzetes” :)  :

 

 

 

 

 

 


 

A 30 napos kutyás megjelent feladatait az alábbi cikkeinkben találod:

 


 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Elhunyt a legtöbb szót ismerő kutya Elhunyt a legtöbb szót ismerő kutya
A border collie több mint ezer szavunkat ismerte, amivel ő is és gazdija is világszerte ismertté váltak.

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad 7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad
Majd’ kicsattan az örömtől, a boldogságtól! Folyton örül, nagyon ritka, hogy ne lenne jó kedve. De mi lehet kutyáink titka? Lessük el tőlük, tanuljunk négylábú tanítómestereinktől!

A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted? A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted?
Kutyáink sajátos jelzésekkel adják tudtunkra, hogy szeretnek minket - az alábbi pontok segítségével pedig mi is könnyedén elmesélhetjük nekik, mit érzünk irántuk.

„Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál? „Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál?
Körbe-körbe rohangál, szemei kikerekednek, füleit hátracsapja és fikarcnyit sem törődik azzal, kit vagy mit borít fel a féktelen tombolásban... Ismerős?

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell! Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell!
Szemünk előtt a kép: a kutya parancsra ugrik át az akadályon, felkapja a labdát, majd szájában tartva visszafut hozzánk. Elénk ül és szinte mondani sem kell semmit, máris kezünkbe adja féltett kincsét. Nagyon sok gazdi első kérdése, mennyi idő, ameddig a kutya megtanulja az alapengedelmességet?

30 napos kutyás kihívás – 8. Feladat - Feladatok összekapcsolása 30 napos kutyás kihívás – 8. Feladat - Feladatok összekapcsolása
A kihívás utolsó részében Petra megmutatja, hogyan tujátok lépésről lépésre összekapcsolni az eddig megtanult feladatokat, hogy végül egy szép koreográfiát kapjatok.

30 napos kutyás kihívás - hetedik feladat: Ugrás láb között 30 napos kutyás kihívás - hetedik feladat: Ugrás láb között
December végéhez értünk, ezzel a kutyás kihívás is a végéhez közeledik. Megérkezett az utolsó feladat, ami már kicsit talán bonyolultabb, ám kis gyakorlással ezt is könnyedén elsajátíthatjátok!

Kiemelt híreink

Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót
Arról már beszámoltunk Nektek, hogy egy zuglói kutyafuttató nemrégiben megújult, érdemes azonban pár szót ejteni a mögötte álló kezdeményezésről is.

Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben...

12 év után lett meg egy család eltűnt kutyája 12 év után lett meg egy család eltűnt kutyája
Megható hazatérés: több mint tíz év után szólalt meg a család telefonja az örömhírrel. A régen elveszett kutyusukat közel 2000 kilométerrel odébb találta meg egy állatvédő szervezet. ...

Vad- és háziállatokat szaporító telepet számoltak fel az állatvédők Vad- és háziállatokat szaporító telepet számoltak fel az állatvédők
Borzalmas körülmények fogadták az állatvédőket és rendőröket a gödi háznál. A legkülönbözőbb fajú állatok voltak összezárva embertelen körülmények között, betegen, vemhesen...

Börtönbe mehet a balotaszállási állatkínzó - megtörtént a vádemelés Börtönbe mehet a balotaszállási állatkínzó - megtörtént a vádemelés
Vádat emeltek a balotaszállási állatkínzó nő ellen: az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért!

Depressziós a kutyám? Depressziós a kutyám?
Étvágytalan, letargikus, elment a kedve a játéktól és a sétától? Bár sokunknak elképzelhetetlen, a depresszió sajnos kutyánkat is érintheti. Tudj meg többet az okokról és kezelési...

Kalifornia állam betiltotta a szőrmekereskedelmet Kalifornia állam betiltotta a szőrmekereskedelmet
Egy lépéssel közelebb egy együttérző jövő felé - Kalifornia államban elfogadták a törvényjavaslatot, mely a szőrmekereskedelem betiltását javasolta.

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a...

Miért is jó, ha van kutyád? Miért is jó, ha van kutyád?
Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek...

5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol! 5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol!
Egy igazi barátságos otthon elengedhetetlen díszei a szobanövények. Sok gazdi talán nem is gondol rá, hogy ezek kutyájára nézve akár veszélyesek is lehetnek! Számos szoba- és dísznövény...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Vizslatúra Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Karácsonyi kutyás mese az önzetlenségről Hírek - Címlapon
Karácsonyi kutyás mese az önzetlenségről
Eltűnt egy különleges megjelenésű kutya Hírek - Címlapon
Eltűnt egy különleges megjelenésű kutya