A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Karácsonyi gaztettek – Így "szépítik meg" kedvenceink az ünnepet

2021. december 26., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Még legjobb barátaink is képesek olykor-olykor felborítani a karácsony rendjét. 

Az ünnepek közeledtével készülődünk, egy kis szerencsével már beszereztük az ajándékokat és talán a menü elkészítésének is nekiálltunk. Már alig várjuk, hogy újra találkozhassunk szeretteinkkel, amennyire a helyzet lehetővé teszi. És kedvenceinkről sem feledkezhetünk meg, bizonyára számukra is vettünk egy kis finomságot, új játékokat, pulcsit, kabátkát, nyakörvet, hámot, pórázt. Mindent megteszünk, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, igyekszünk elkerülni a malőröket, de megesik, hogy hiba csúszik a számításba.

 

Ennek kapcsán végeztek az Egyesült Királyságban egy felmérést, melyen érdekes eredmények születtek. 2000 kutya és macska gazdáját kérdezték meg, és kiderült, hogy igen kreatív módokat találtak a bosszantásukra. A karácsonyfa feldöntése, a díszek szétrágása, a becsomagolt ajándékok kibontása, megrongálása csupán néhány arról a listáról, mely a gaztetteket összesíti.

 

 

Karácsonyi kutyás fotózás - Lehet, hogy egy kis rosszalkodás jön utána
Karácsonyi kutyás fotózás - Lehet, hogy egy kis rosszalkodás jön utána - Jack Russell Terrier
Fotó: countryliving.com

 

 

A válaszadók 53%-a jelezte, hogy kedvence komoly támadást intézett a karácsony ellen, 12%-uk pedig a vendégek előtt hozta zavarba a gazdikat. A megkérdezettek közel egynegyedénél „véletlenül” felborult a karácsonyfa, 5% esetében pedig a Betlehem egyes figuráinak kelt lába.

 

 

Íme, a leggyakoribb karácsonyi csínytevések:

 • Az ünnepi dekoráció megrongálása
 • Felmászás a karácsonyfára
 • A karácsonyfa feldöntése
 • A sülthús ellopása a pultról, asztalról, és a vendégek tányérjáról
 • Az ajándékok megrongálása
 • Kan kutyák esetében a „rúzs” előhúzása a család/barátok szeme láttára
 • Szellentés a karácsonyi ebéd, vacsora közben
 • A vendégek megszaglászása kellemetlen helyeken
 • A papucs, mamusz, cipő megrágcsálása
 • Meglepetésként döglött kisállatot, rágcsálót, hüllőt vitt be a házba
 • A karácsonyfa lepisilése
 • Az ajándékok közé rejtette el saját kis „csomagját”
 • A nagyobb méretű dekorációk (hóember, rénszarvasok, Betlehem, stb.) lepisilése
 • Nagyszülők felborítása (vagy az útjukba feküdt, és átestek rajta)
 • Elfogyasztották a Mikulásnak kitett sütiket, kekszeket
 • Ajándékkártyák, kuponok és borítékok elpusztítása a rajtuk/bennük lévő pénzzel együtt
 • Betlehemi figurák ellopása
 • A karácsonyfa koronadíszének szétrágása
 • Vendégek ruháinak, értéktágyainak elorozása
 • Váratlan kis vendégek (pl. bolhák) behurcolása a házba

 

E lista az érdekességen túl arról is hasznos infókat ad, hogy mik azok a sarkalatos pontok, amikre különösen oda kell figyelnünk karácsonykor. Például, hogy ne legyen elérhető magasságban a kikészített süti, amit kedvencünk fél pillanat alatt eltüntet, míg mi az ajándékokat bontjuk vagy a vendégekkel csevegünk.

 

Jónéhány kedvenc borzolja tehát családja idegeit az ünnepek idején. A gazdik több, mint negyedének ugyanakkor ez nem okozott gondot, hiszen a rokonok és vendégek fogadása, jelenléte legalább akkora (ha nem nagyobb) kihívást jelent számukra.

 

A karácsony a kutyák számára is izgalmas, egyben fárasztó esemény lehet
A karácsony a kutyák számára is izgalmas, egyben fárasztó esemény lehet - Cocker Spániel
Fotó: bluecross.org

 

Érthető, hiszen kedvenceinket is izgalommal tölti el a karácsonyi időszak. Érzik, hogy valami szokatlan zajlik éppen: a gazdik fel-alá rohangásznak, a fejüket fogják, nyomkodják az okostelefont, és a számítógépet bújják valami után kutatva. Sütnek-főznek, csomagolnak és behozzák a fenyőfát a szobába, aminek rettentő jó illata van, meg még izékéket is aggatnak rá. Mindettől furamód nagyon boldogok lesznek. Vagy valami olyasmi. Négylábú barátaink annyit bizonyára érzékelnek, hogy fontos dolog történik, amiből ők sem szeretnének kimaradni: mindent megszimatolnak és természetesen meg is kóstolnák, ha lehetőségük nyílik rá.

 

A gaztettek listáját bizonyára tudnánk bővíteni még, de még ennél is érdekesebb a felmérés kutyafajtákra vonatkozó pontja. Az eredmények alapján ugyanis egyes fajták hajlamosabbak egy kis karácsonyi rosszalkodásra társaiknál. Lássuk, melyek voltak ezek:

 

 1. Jack Russell Terrier
 2. Yorkshire Terrier
 3. Csivava
 4. Labrador retriever
 5. Springer spániel
 6. Boxer
 7. Keverék kutya
 8. Német juhászkutya
 9. Cocker spániel
 10. Francia bulldog
 11. Cockapoo (Cocker spániel és uszkár keresztezéséből született kutya)
 12. Dalmata

 

A listán szereplő fajták igen népszerűek az Egyesült Királyságban, így a létszámuk is hozzájárult ahhoz, hogy előkelő helyet foglaljanak el a rangsorban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogyha kedvencünk fentiek képviselője vagy csupán kíváncsi, minden lében kanál típus, akkor nem ünnepelhet velünk együtt. A helyes viselkedés elsajátítására nem a karácsony a legalkalmasabb időpont, hiszen pár óra, napok alatt aligha lehet megtanulni mindazt, ami a gazdik elvárásait tükrözi. A kutya kutya, a macska macska, és a nevelésre attól a pillanattól időt és energiát kell szánnunk, mikor magunkhoz vesszük őt. Például, ha nem szívesen barátkozik idegenekkel, ne kényszerítsük arra, hogy hagyja, minden vendég megsimogassa, különösen, ha gyerekekről van szó, akik már alig várják, hogy megölelgethessék kutyánkat.

 

 

A karácsony veszélyeket is rejthet magában a kutyák számára
A karácsony veszélyeket is rejthet magában a kutyák számára
Fotó: cutewallpaper.org

 

 

Igyekezzünk a megszokott napi rutinhoz igazodni: ne hanyagoljuk a sétákat, és ne adjunk neki mindenféle falatkákat az ünnepi fogásokból, bármennyire is ínycsiklandóak. A túletetés és az össze-vissza etetés is gyomorrontást, hasmenést, hányást okozhat – akár a vendégek előtt… A díszek, ajándékok szétrágása, a csomagolópapír lenyelése életveszélyes állapothoz vezethet, ha azok darabjai megrekednek emésztőrendszerében. Az égő gyertyákat, mécseseket pedig helyezzük olyan helyre, ahol kedvencünk nem érheti el! További tippjeinket alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze: A karácsony veszélyei kutyákra - hogyan kerüljük el a bajt?

 

Tartsuk tiszteletben kutyánk határait. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy családunk - beleértve kedvenceink - számára is kellemesen és biztonságban teljenek az ünnepek!

 

 

 

Forrás: countryliving.com
Indexkép forrás: cutewallpaper.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Rehabportál Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák kontra Karácsony Hírek - Címlapon
Kutyák kontra Karácsony
Okos kutyák: ők is ismerik az ok-okozat elvét Hírek - Címlapon
Okos kutyák: ők is ismerik az ok-okozat elvét