A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Karácsonyi gaztettek – Így "szépítik meg" kedvenceink az ünnepet

2021. december 26., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Még legjobb barátaink is képesek olykor-olykor felborítani a karácsony rendjét. 

Az ünnepek közeledtével készülődünk, egy kis szerencsével már beszereztük az ajándékokat és talán a menü elkészítésének is nekiálltunk. Már alig várjuk, hogy újra találkozhassunk szeretteinkkel, amennyire a helyzet lehetővé teszi. És kedvenceinkről sem feledkezhetünk meg, bizonyára számukra is vettünk egy kis finomságot, új játékokat, pulcsit, kabátkát, nyakörvet, hámot, pórázt. Mindent megteszünk, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, igyekszünk elkerülni a malőröket, de megesik, hogy hiba csúszik a számításba.

 

Ennek kapcsán végeztek az Egyesült Királyságban egy felmérést, melyen érdekes eredmények születtek. 2000 kutya és macska gazdáját kérdezték meg, és kiderült, hogy igen kreatív módokat találtak a bosszantásukra. A karácsonyfa feldöntése, a díszek szétrágása, a becsomagolt ajándékok kibontása, megrongálása csupán néhány arról a listáról, mely a gaztetteket összesíti.

 

 

Karácsonyi kutyás fotózás - Lehet, hogy egy kis rosszalkodás jön utána
Karácsonyi kutyás fotózás - Lehet, hogy egy kis rosszalkodás jön utána - Jack Russell Terrier
Fotó: countryliving.com

 

 

A válaszadók 53%-a jelezte, hogy kedvence komoly támadást intézett a karácsony ellen, 12%-uk pedig a vendégek előtt hozta zavarba a gazdikat. A megkérdezettek közel egynegyedénél „véletlenül” felborult a karácsonyfa, 5% esetében pedig a Betlehem egyes figuráinak kelt lába.

 

 

Íme, a leggyakoribb karácsonyi csínytevések:

 • Az ünnepi dekoráció megrongálása
 • Felmászás a karácsonyfára
 • A karácsonyfa feldöntése
 • A sülthús ellopása a pultról, asztalról, és a vendégek tányérjáról
 • Az ajándékok megrongálása
 • Kan kutyák esetében a „rúzs” előhúzása a család/barátok szeme láttára
 • Szellentés a karácsonyi ebéd, vacsora közben
 • A vendégek megszaglászása kellemetlen helyeken
 • A papucs, mamusz, cipő megrágcsálása
 • Meglepetésként döglött kisállatot, rágcsálót, hüllőt vitt be a házba
 • A karácsonyfa lepisilése
 • Az ajándékok közé rejtette el saját kis „csomagját”
 • A nagyobb méretű dekorációk (hóember, rénszarvasok, Betlehem, stb.) lepisilése
 • Nagyszülők felborítása (vagy az útjukba feküdt, és átestek rajta)
 • Elfogyasztották a Mikulásnak kitett sütiket, kekszeket
 • Ajándékkártyák, kuponok és borítékok elpusztítása a rajtuk/bennük lévő pénzzel együtt
 • Betlehemi figurák ellopása
 • A karácsonyfa koronadíszének szétrágása
 • Vendégek ruháinak, értéktágyainak elorozása
 • Váratlan kis vendégek (pl. bolhák) behurcolása a házba

 

E lista az érdekességen túl arról is hasznos infókat ad, hogy mik azok a sarkalatos pontok, amikre különösen oda kell figyelnünk karácsonykor. Például, hogy ne legyen elérhető magasságban a kikészített süti, amit kedvencünk fél pillanat alatt eltüntet, míg mi az ajándékokat bontjuk vagy a vendégekkel csevegünk.

 

Jónéhány kedvenc borzolja tehát családja idegeit az ünnepek idején. A gazdik több, mint negyedének ugyanakkor ez nem okozott gondot, hiszen a rokonok és vendégek fogadása, jelenléte legalább akkora (ha nem nagyobb) kihívást jelent számukra.

 

A karácsony a kutyák számára is izgalmas, egyben fárasztó esemény lehet
A karácsony a kutyák számára is izgalmas, egyben fárasztó esemény lehet - Cocker Spániel
Fotó: bluecross.org

 

Érthető, hiszen kedvenceinket is izgalommal tölti el a karácsonyi időszak. Érzik, hogy valami szokatlan zajlik éppen: a gazdik fel-alá rohangásznak, a fejüket fogják, nyomkodják az okostelefont, és a számítógépet bújják valami után kutatva. Sütnek-főznek, csomagolnak és behozzák a fenyőfát a szobába, aminek rettentő jó illata van, meg még izékéket is aggatnak rá. Mindettől furamód nagyon boldogok lesznek. Vagy valami olyasmi. Négylábú barátaink annyit bizonyára érzékelnek, hogy fontos dolog történik, amiből ők sem szeretnének kimaradni: mindent megszimatolnak és természetesen meg is kóstolnák, ha lehetőségük nyílik rá.

 

A gaztettek listáját bizonyára tudnánk bővíteni még, de még ennél is érdekesebb a felmérés kutyafajtákra vonatkozó pontja. Az eredmények alapján ugyanis egyes fajták hajlamosabbak egy kis karácsonyi rosszalkodásra társaiknál. Lássuk, melyek voltak ezek:

 

 1. Jack Russell Terrier
 2. Yorkshire Terrier
 3. Csivava
 4. Labrador retriever
 5. Springer spániel
 6. Boxer
 7. Keverék kutya
 8. Német juhászkutya
 9. Cocker spániel
 10. Francia bulldog
 11. Cockapoo (Cocker spániel és uszkár keresztezéséből született kutya)
 12. Dalmata

 

A listán szereplő fajták igen népszerűek az Egyesült Királyságban, így a létszámuk is hozzájárult ahhoz, hogy előkelő helyet foglaljanak el a rangsorban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogyha kedvencünk fentiek képviselője vagy csupán kíváncsi, minden lében kanál típus, akkor nem ünnepelhet velünk együtt. A helyes viselkedés elsajátítására nem a karácsony a legalkalmasabb időpont, hiszen pár óra, napok alatt aligha lehet megtanulni mindazt, ami a gazdik elvárásait tükrözi. A kutya kutya, a macska macska, és a nevelésre attól a pillanattól időt és energiát kell szánnunk, mikor magunkhoz vesszük őt. Például, ha nem szívesen barátkozik idegenekkel, ne kényszerítsük arra, hogy hagyja, minden vendég megsimogassa, különösen, ha gyerekekről van szó, akik már alig várják, hogy megölelgethessék kutyánkat.

 

 

A karácsony veszélyeket is rejthet magában a kutyák számára
A karácsony veszélyeket is rejthet magában a kutyák számára
Fotó: cutewallpaper.org

 

 

Igyekezzünk a megszokott napi rutinhoz igazodni: ne hanyagoljuk a sétákat, és ne adjunk neki mindenféle falatkákat az ünnepi fogásokból, bármennyire is ínycsiklandóak. A túletetés és az össze-vissza etetés is gyomorrontást, hasmenést, hányást okozhat – akár a vendégek előtt… A díszek, ajándékok szétrágása, a csomagolópapír lenyelése életveszélyes állapothoz vezethet, ha azok darabjai megrekednek emésztőrendszerében. Az égő gyertyákat, mécseseket pedig helyezzük olyan helyre, ahol kedvencünk nem érheti el! További tippjeinket alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze: A karácsony veszélyei kutyákra - hogyan kerüljük el a bajt?

 

Tartsuk tiszteletben kutyánk határait. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy családunk - beleértve kedvenceink - számára is kellemesen és biztonságban teljenek az ünnepek!

 

 

 

Forrás: countryliving.com
Indexkép forrás: cutewallpaper.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Nem hagyta el sérült barátját a kutya – mellette maradt, míg megérkezett a segítség Nem hagyta el sérült barátját a kutya – mellette maradt, míg megérkezett a segítség
A fekete-fehér keverék óvta, védelmezte sérült társát, s ha az élete múlik rajta, akkor sem hagyta volna magára.

Újabb kutya halt meg a Budai várban Újabb kutya halt meg a Budai várban
Gino, a lagotto kutyus csütörtökön a várban sétált gazdáival a kutyafuttatásra kijelölt területen, amikor máig érthetetlen okból felugrott a Tóth Árpád sétány külső falára, majd a mélybe zuhant. Súlyos sérülései következtében sajnos a gondos orvosi kezelés ellenére belehalt a balesetbe. Részvétünk a gazdinak!

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Elvezette sérült gazdájához a mentőcsapatot a kutya, miután a férfi 20 métert zuhant a hegyoldalon Elvezette sérült gazdájához a mentőcsapatot a kutya, miután a férfi 20 métert zuhant a hegyoldalon
A négylábú hősnek volt annyi lélekjelenléte, hogy az ijedtség ellenére átszelje az erdőt, és segítséget hozzon gazdájának.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ajándék a beteg kutyának - szívmelengető karácsonyi videó Hírek - Címlapon
Ajándék a beteg kutyának - szívmelengető karácsonyi videó
Karácsonyi kutyás mese az önzetlenségről Hírek - Címlapon
Karácsonyi kutyás mese az önzetlenségről