A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Karácsonyi veszedelmek a kutyáink számára - Egy állatorvos tanácsai

2023. december 18., 11:30


Szerző: Dr. Piller Pálma


Kategória: Egészség




Milyen veszélyek leselkednek kedvenceinkre a karácsonyi készülődés és az ünnep ideje alatt? És ami még fontosabb: hogyan védhetjük ki ezeket a veszélyeket, és előzhetjük meg a baleseteket? Dr. Piller Pálma állatorvos osztja meg velünk tapasztalatait és tanácsait!



A karácsonyi időszak varázslatossága ellenére számos veszélyforrást tartogat kedvenceink számára. Ilyenkor kerül a legtöbb balesetes kutya az ügyeletre, így állatorvosként kiemelten fontosnak tartom felhívni a gazdik figyelmét a kutyák számára potenciális veszélyforrásokra. A karácsonyi dekorációk és ünnepi ételek, sajnos komoly kockázatot jelenthetnek a kíváncsi kutyusok számára. 

Szeretnék megosztani néhány gondolatot arról, hogyan óvjuk meg kedvenceinket ezekben a hetekben, és mire kell ügyelnünk, hogy elkerüljük a bajt?

 

 

Felelős gazdiként fontos, hogy az ünnepek alatt is vigyázzunk kutyáink biztonságára!
Felelős gazdiként fontos, hogy az ünnepek alatt is vigyázzunk kutyáink biztonságára!
Fotó: Unsplash - noelle

 

 

Veszélyes ajándékok

 

Sokszor bizony a méret a lényeg - a gyerekjátékok, apró mütyürök, vagy kisebb labdák, amiket játék közben lenyelnek a kutyák bélelzáródást okozhatnak, amit csak műtéti úton lehet orvosolni. Ha kedvencünknek szeretnék karácsonyra új játékkal kedveskedni, ügyeljünk rá, hogy megfelelő nagyságú legyen, hogy ne férhessen le a kutya torkán, ne tudja lenyelni azt.

 

Ha pedig nem szeretnénk, hogy az eb bontsa ki a családtagjainknak szánt ajándékokat, akkor ne hagyjuk a csomagokat őrizetlenül a fa alatt! A csomagolóanyagok lenyelése szintén emésztőrendszeri problémákhoz, bélelzáródáshoz vezethet.

 

A megelőzés érdekében sose hagyjuk kedvencünket felügyelet nélkül az ünnepi időszakban, és lehetőleg ne hagyjuk őket játszani a csomagolóanyagokkal.

 

 

 

A karácsonyfa és díszei

 

Maga a karácsonyfa is veszélyes lehet, ha kedvencünk játszani próbál a díszekkel, és magára rántja a fát, vagy heves játék, futkározás közben véletlenül felborítja - így mindenképp rögzítsük a fát akár több helyen - elkerülve ezzel a baleseteket.

 

A karácsonyfadíszekkel való játék további sérüléseket is okozhat, - a törékeny díszek összetörése szájüregi sérülésekhez, lenyelése az emésztőrendszer sérüléséhez, vagy bélelzáródáshoz vezethet - ami sürgősségi műtétet igényel. 

 

Az elektromos égősorok, kábelek megrágása pedig súlyos áramütést okozhat, illetve ezek darabjainak lenyelése szintén elzárhatja a kutyus emésztőrendszerét.

 

Ne díszítsük fel kutyusainkat égősorokkal, szalagokkal, mert ezek a nyakára tekeredve fulladást okozhatnak, kedvencünk könnyen pánikba eshet, ha belegabalyodik, beleakad a szalagokba. 

 

 

Olyan, mint egy labda... de a karácsonyfadísz törékeny, ami sérüléshez vezethet!
Olyan, mint egy labda... de a karácsonyfadísz törékeny, ami sérüléshez vezethet! 
Fotó: Unsplash - Saeed Karimi

 

 

Ünnepi falatok és sütemények

 

Még akkor is, ha kutyusunk sóvárgó szemekkel kunyerál egy aprócska falatért, meg kell állni, hogy etessük az ünnepi asztalról. A maradékokkal való etetés hányást, hasmenést vagy súlyos mérgezést is okozhat.

 

Milyen ételekkel kell különösen vigyáznunk?

 

Népszerű édesítőszer, a xylitol (vagy más néven nyírfacukor) már egy teáskanálnyi mennyiségben is halálos méreg lehet kedvenceink számára. Hirtelen vércukorszint leesést, májkárosodást okoz - ha 30 percen belül nem kerül állatorvoshoz az állat, könnyen életét vesztheti.

 

A kakaóban található Theobromin nevű vegyület szintén mérgező a kutyák számára - így a csokoládékat, kakaós süteményeket szintén zárjuk el kedvenceink elöl, és semmiképp ne csokival próbáljunk kedveskedni nekik!

 

A gyakori sütemény alapanyag, a mazsola is mérgező a kutyák számára - ugyan egyedi érzékenység figyelhető meg, de súlyos vesekárosodást okoz a legtöbb esetben. 

 

Ezen kívül a csontok és a zsíros ételek is emésztési zavarokat okozhatnak: nagy mennyiségű csont etetése székrekedéshez vagy bélelzáródáshoz vezethet, míg a zsíros ételek etetése hasmenést, súlyos esetben hasnyálmirigy gyulladást okozhat.

 

A vendégek figyelmét is hívjuk fel arra, hogy ne adjanak kedvencünknek az ünnepi vacsorából. Jó megoldás lehet, ha kikészítjük kedvencünk jól bevált, kedvelt jutalomfalatait, hogy abból kínálják meg kuncsorgó négylábúinkat. 

 

 

Égők, vezetékek, díszek... Úgy rendezzük el őket, hogy kutyánk ne tudja megrágni, és ne is akadhasson bele
Égők, vezetékek, díszek... Úgy rendezzük el őket, hogy kutyánk ne tudja megrágni, és ne is akadhasson bele
Fotó: Unsplash - Tom Gough

 

 

Vendégség

 

Természetesen nem lehet elkerülni a karácsonyi sürgés-forgást, de a vendégsereg, készülődés, pakolás stresszes és kimerítő lehet a négylábúak számára. Bizonyosodjunk meg róla, hogy kedvencünknek van-e lehetősége elvonulni egy csendes, nyugodt helyre, ahol kipihenheti magát. A stressz gyakori kiváltója a hasmenésnek, ingerlékenységnek is. Ha tudjuk, hogy kedvencünk nehezen viseli a tömeget és nyüzsgést, vagy nem tudjuk magunkkal vinni a családi látogatásokra, jó döntés megbízható, képzett PetWiseCare kutyaszitterre bízni.

 

 

Növények 

Néhány, az adventi időszakban népszerű növény, például a mikulásvirág, magyal és fagyöngy mérgező a kutyák számára. Ezek hányást, hasmenést, bőrkiütéseket, súlyosabb esetben vesekárosodást okozhatnak.

 

 

 

Tippek, hogyan Óvjuk Meg Kedvenceinket az ünnepi veszélyektől:

  • Igyekezzünk úgy elhelyezni a karácsonyfát és a díszeket, hogy kedvenceink ne férjenek hozzájuk.
  • Rögzítsük a karácsonyfát több módon - nehogy felborítsa, vagy magára rántsa kedvencünk
  • Tartsuk távol a számukra káros ételektől négylábú családtagunkat, ne kínáljuk meg az ünnepi vacsorából, és a vendégsereg figyelmét is hívjuk fel - ne nasiztassa sutyiban a bociszemek ellenére sem. 
  • Készítsünk ki pár jutalomfalatot - inkább ebből adjanak a látogatók, családtagok is, mint a saját tányérjukból - ami akár ügyeleti látogatást is eredményezhet
  • Figyeljünk oda, hogy karácsonyi dekorációnk ne tartalmazzon mérgező, vagy lenyelhető dolgokat, amik potenciális veszélyforrást jelenthet kedvencünknek
  • Sose hagyjuk egyedül, őrizetlenül a karácsonyfával, vagy ünnepi falatokkal. Ha szükséges, vegyük igénybe kutyaszitter segítségét - ebben az időszakban akár életmentő is lehet.

 

 

Felelős állattartóként a mi feladatunk, hogy biztonságos környezetet biztosítsunk kedvenceinknek. Egy kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel megőrizhetjük kutyusaink egészségét és biztonságát, miközben velük együtt élvezzük az ünnepeket.


 

 


 

Írásunk Dr Piller Pálma állatorvos, a PetWiseCare alapítója tanácsai alapján készült. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

„Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog „Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog
Szívéből szólt a kívánság. Megható videó!

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Fényfüzér, girlandok, hógömbök és mézes-mázas díszek... Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni, hogy kutyáink és macskáink számára is biztonságban teljenek az ünnepek!

Karácsonyfadíszítés kutyussal – a kutyatréner tippjei Karácsonyfadíszítés kutyussal – a kutyatréner tippjei
Kutyás díszekkel ékítem az ágakat? Vagy együtt díszítem kutyatársammal szenteste a plafonig érő, gyantaillatú fát (jó, műfenyőt, ami mellett természetesen illatgyertya adja a gyerekkorunkból jól ismert finom illatot)? Bármelyikről is legyen szó, van néhány sarkalatos pont, amiknél előzetes átgondolás hiányában a díszítés minimum komédiába fulladhat vagy könnyen nem várt fordulatot vehet.

Árva állatok karácsonya - 200 állatvédő szervezet részesül tápadományban Árva állatok karácsonya - 200 állatvédő szervezet részesül tápadományban
Az előző évekhez hasonlóan, idén is tápadományban részesülnek az állatvédelmi civil szervezetek - közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az MTI-vel.

Kutyával kevésbé magányos az Y generáció Kutyával kevésbé magányos az Y generáció
A karácsony közeledtével sokakban felerősödik a magány érzése. Az Y generáció (azaz a 25-35 éves korosztály) szingli tagjai számára azonban általában kevésbé okoz gondot az egyedüllét, és pozitívabban tekintenek az életükre is, ha a mindennapjaikat egy kutyával osztják meg – derült ki az ELTE TTK munkatársai által végzett felmérésből, mely a Cofidis Kutyaszemmel program támogatásával valósult meg. A hitelintézet egy másik kutatása szerint Magyarországon tízből hét kutyás ünnepli valamilyen módon kedvencével a karácsonyt: a legtöbben az ünnepi ételek megosztásával kedveskednek, ajándékot pedig 29 százalékuk ad a négylábúnak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A népszerűség ára – újabb problémát fedeztek fel a rövid orrú kutyáknál Hírek - Címlapon
A népszerűség ára – újabb problémát fedeztek fel a rövid orrú kutyáknál
Miért bámul rám a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért bámul rám a kutyám?