A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kitüntették az Afganisztánban szolgált háromlábú kutyát

2016. április 07., 17:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Lucca, a 12 éves német juhászkutya amerikai katonák százainak életét mentette meg szolgálata alatt. A hős kutya elnyerte az állatoknak járó legmagasabb háborús kitüntetést!



Lucca az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságánál tejlesített szolgálatot hat éven át, robbanószerkezetek kiszagolására képezték ki. Tevékenysége során egyetlen alkalommal sem sérültek meg emberek. 2012. tavaszán egy bevetés során veszítette el bal mellső lábát, szerencsésen felépült, de felmentették a szolgálat alól.

 

A napokban hatalmas megtiszteltetésben részesítették hősiessége és bátorsága eredményeként. Ő lett a 67. állat, aki megkapta a Dickin-medált, mely a Victoria Kereszt (a brit fegyveres erők legmagasabb kitüntetése) állatok számára létrehozott változata. 

 

Christian Willingham és Lucca, a keresőkutya a Dickin-medál átvétele után
Christian Willingham és Lucca, a keresőkutya a Dickin-medál átvétele után
Fotó: washingtonpost.com

 

Lucca és gazdája, Chris Willingham tüzér őrmester nemrég Londonba utaztak, hogy együtt vehessék át a medált. „Rendkívül intelligens, hűséges kutya, keresőkutyaként elképesztő hévvel vetette bele magát a mindennapos feladatokba.” – mondta el Willingham. „Egyedül neki köszönhetem, hogy épségben hazatérhettem családomhoz. Szerencsésnek tartom magamat, hogy mellette teljesíthettem szolgálatot. Igyekszem minden jóval elhalmozni a jól megérdemelt nyugdíjas évei alatt.”

 

Willingham és Lucca kétszer is szolgáltak Irakban, számos felkelés leverésében és tisztogató hadműveletben vettek részt, mielőtt Afganisztánba küldték őket 2011-ben. 75 járőrszolgálatot vezettek a házilag fabrikált robbanószerkezetekkel sűrűn aláaknázott Helmand Tartományban.

 

Lucca, a bátor német juhászkutya, nyakában a Dickin-medállal
Lucca, a bátor német juhászkutya, nyakában a Dickin-medállal
Fotó: metro.co.uk

 

2012. március 23-án Lucca új vezetője, Juan Rodriguez tizedes mellett amerikai csapatok előtt haladva vezette az aznapi járőrözést. Egy sikeres bevetést követően azonban a német juhász súlyosan megsérült egy robbanásban. Elveszítette bal mellső lábát, mellkasát égési sebek borították. A férfi azonnal elsősegélyben részesítette a kutyát, míg megérkezett a segítség. 

 

„Folyamatosan mellette voltam, a műtét és a felépülés időszakában is. Oly sok alkalommal mentette már meg az életemet, biztos akartam benne lenni, hogy érzi, vele vagyok, ha szüksége lenne rám.” A sérülést követő 10. napon Lucca felállt és elindult, immár három lábon.

 

Rodriguez nem győzte dícsérni a kutya bátorságát: „A kezelések és fájdalmai ellenére is ugyanaz a kutya maradt. Láthattuk küzdőszellemét, hihetetlenül büszke voltam rá, olyan hamar felépült!”

 

Juan Rodriguez végig Lucca mellett volt gyógyulása alatt
Juan Rodriguez végig Lucca mellett volt gyógyulása alatt
Fotó: corriere.it

 

Jan McLoughlin, a díjátadó szervezet, a People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) igazgatója elmondta: „Lucca bátorsága és szolgálat iránti elkötelezettsége bámulatos, joggal érdemelte ki a Dickin-medált. A fegyverek és bombák felkutatásában nyújtott kimagasló képessége és határozottsága emberéleteket mentett meg a világnak azon a részén, ahol napjaink leghevesebb katonai konfliktusai zajlanak.”

 

Lucca jelenleg Kaliforniában él Willingham otthonában. Családja minden nap hatalmas szeretettel veszi körül az életmentő hölgyet. 

 

Lucca kitüntetése, a Dickin-medál
Lucca kitüntetése, a Dickin-medál 
Fotó: telegraph.co.uk

 

A díj 1943-as megalapítása óta 31 kutya (köztük Diesel, a 2015. novemberi párizsi terrortámadások során életét vesztő rendőrkutya), 32 második világháborús postagalamb, három ló és egy macska kapta meg a medált.
 

Forrás: metro.co.uk, telegraph.co.uk
Indexkép forrás: metro.co.uk
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Lehet, hogy mégsem Bobi volt a világ legöregebb kutyája? Lehet, hogy mégsem Bobi volt a világ legöregebb kutyája?
A Guinness Világ Rekordok vizsgálatot indított az ügyben, egyúttal felfüggesztette a Világ Legidősebb Kutyája cím kiadását. Mi történhetett?

Egy ritka terrierfajta lett Amerika legszebb kutyája 2023-ban Egy ritka terrierfajta lett Amerika legszebb kutyája 2023-ban
Stache, a selymes bundájú szakállas eb büszkén pózolt a kamerák előtt hálaadás napján.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem talál gazdira a cuki agár, mert túl jó alvó Hírek - Címlapon
Nem talál gazdira a cuki agár, mert túl jó alvó
Nagy kutyával a vonatokon - közvéleménykutatás Hírek - Címlapon
Nagy kutyával a vonatokon - közvéleménykutatás