Petissimo - Karácsonyi ajánlatok 2018
Fotópályázat 2018

hirdetés (X)

A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Kitüntették az Afganisztánban szolgált háromlábú kutyát

2016. április 07., 17:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Lucca, a 12 éves német juhászkutya amerikai katonák százainak életét mentette meg szolgálata alatt. A hős kutya elnyerte az állatoknak járó legmagasabb háborús kitüntetést!

Lucca az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságánál tejlesített szolgálatot hat éven át, robbanószerkezetek kiszagolására képezték ki. Tevékenysége során egyetlen alkalommal sem sérültek meg emberek. 2012. tavaszán egy bevetés során veszítette el bal mellső lábát, szerencsésen felépült, de felmentették a szolgálat alól.

 

A napokban hatalmas megtiszteltetésben részesítették hősiessége és bátorsága eredményeként. Ő lett a 67. állat, aki megkapta a Dickin-medált, mely a Victoria Kereszt (a brit fegyveres erők legmagasabb kitüntetése) állatok számára létrehozott változata. 

 

Christian Willingham és Lucca, a keresőkutya a Dickin-medál átvétele után
Christian Willingham és Lucca, a keresőkutya a Dickin-medál átvétele után
Fotó: washingtonpost.com

 

Lucca és gazdája, Chris Willingham tüzér őrmester nemrég Londonba utaztak, hogy együtt vehessék át a medált. „Rendkívül intelligens, hűséges kutya, keresőkutyaként elképesztő hévvel vetette bele magát a mindennapos feladatokba.” – mondta el Willingham. „Egyedül neki köszönhetem, hogy épségben hazatérhettem családomhoz. Szerencsésnek tartom magamat, hogy mellette teljesíthettem szolgálatot. Igyekszem minden jóval elhalmozni a jól megérdemelt nyugdíjas évei alatt.”

 

Willingham és Lucca kétszer is szolgáltak Irakban, számos felkelés leverésében és tisztogató hadműveletben vettek részt, mielőtt Afganisztánba küldték őket 2011-ben. 75 járőrszolgálatot vezettek a házilag fabrikált robbanószerkezetekkel sűrűn aláaknázott Helmand Tartományban.

 

Lucca, a bátor német juhászkutya, nyakában a Dickin-medállal
Lucca, a bátor német juhászkutya, nyakában a Dickin-medállal
Fotó: metro.co.uk

 

2012. március 23-án Lucca új vezetője, Juan Rodriguez tizedes mellett amerikai csapatok előtt haladva vezette az aznapi járőrözést. Egy sikeres bevetést követően azonban a német juhász súlyosan megsérült egy robbanásban. Elveszítette bal mellső lábát, mellkasát égési sebek borították. A férfi azonnal elsősegélyben részesítette a kutyát, míg megérkezett a segítség. 

 

„Folyamatosan mellette voltam, a műtét és a felépülés időszakában is. Oly sok alkalommal mentette már meg az életemet, biztos akartam benne lenni, hogy érzi, vele vagyok, ha szüksége lenne rám.” A sérülést követő 10. napon Lucca felállt és elindult, immár három lábon.

 

Rodriguez nem győzte dícsérni a kutya bátorságát: „A kezelések és fájdalmai ellenére is ugyanaz a kutya maradt. Láthattuk küzdőszellemét, hihetetlenül büszke voltam rá, olyan hamar felépült!”

 

Juan Rodriguez végig Lucca mellett volt gyógyulása alatt
Juan Rodriguez végig Lucca mellett volt gyógyulása alatt
Fotó: corriere.it

 

Jan McLoughlin, a díjátadó szervezet, a People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) igazgatója elmondta: „Lucca bátorsága és szolgálat iránti elkötelezettsége bámulatos, joggal érdemelte ki a Dickin-medált. A fegyverek és bombák felkutatásában nyújtott kimagasló képessége és határozottsága emberéleteket mentett meg a világnak azon a részén, ahol napjaink leghevesebb katonai konfliktusai zajlanak.”

 

Lucca jelenleg Kaliforniában él Willingham otthonában. Családja minden nap hatalmas szeretettel veszi körül az életmentő hölgyet. 

 

Lucca kitüntetése, a Dickin-medál
Lucca kitüntetése, a Dickin-medál 
Fotó: telegraph.co.uk

 

A díj 1943-as megalapítása óta 31 kutya (köztük Diesel, a 2015. novemberi párizsi terrortámadások során életét vesztő rendőrkutya), 32 második világháborús postagalamb, három ló és egy macska kapta meg a medált.
 

Forrás: metro.co.uk, telegraph.co.uk
Indexkép forrás: metro.co.uk
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.

Emlékplaketteket kapnak házukra a különleges házi kedvencek Angliában Emlékplaketteket kapnak házukra a különleges házi kedvencek Angliában
Egy új, megható kezdeményezés indult útjára Nagy-Britanniában: az arra érdemes házi kedvencekről emlékplakettel emlékeznek meg, ahogy a kátlábúakról szoktak. A kezdeményezéssel szeretnék ráirányítani a figyelmet négylábú barátaink nagyszerűségére.

Chi Chi, az amputált mancsú kutya nyerte az idei Hero Dog díjat Chi Chi, az amputált mancsú kutya nyerte az idei Hero Dog díjat
Az élet rengeteg megpróbáltatást állított a bájos golden retriever elé, most ő lett a jól megérdemelt, „American Hero Dog” cím birtokosa.

Kubinyi Enikő etológus nyert rangos díjat Kubinyi Enikő etológus nyert rangos díjat
Kubinyi Enikő etológus nyerte idén a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű magyar ösztöndíjat. Az elismert etológus mellett Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Vegytani Intézetének főmunkatársa részesült az elismerésben.

Tudd biztonságban kutyusodat a külföldi utazáson is! Tudd biztonságban kutyusodat a külföldi utazáson is!
Mi tudjuk, milyen fontos neked, hogy kedvenced is biztonságban legyen, ha külföldre utazol városlátogatás vagy nyaralás céljából. Ahogy veled, úgy vele is bármi megtörténhet az utazásotok alatt. Természetesen magadra tudsz kötni utasbiztosítást, de mi a helyzet a kutyusoddal?

A legcukibb börtönőr - Zserbó, a kábítószer-kereső tanonc A legcukibb börtönőr - Zserbó, a kábítószer-kereső tanonc
Most még ő a legaranyosabb kis tanonc a kutyavezetők kezében, hamarosan azonban rettegett rendőrkutyává válik, kiképzését követően kiváló kábítószer-kereső kutya válhat belőle.

A kutyások jobban odafigyelnek az utasbiztosításra - de miért is? A kutyások jobban odafigyelnek az utasbiztosításra - de miért is?
Az utóbbi években egyre többen kötnek utasbiztosítást a külföldi utazásaikhoz, kiemelkedően a nyári időszakban. Köszönhető ez a folyamatosan erősödő tudatos gondolkodásnak és felelősségérzet javulásának. De mi köze ennek a kutyákhoz?

Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére
A rendőrkutya túl jól végzi a munkáját, és a banda több szállítmányát is kiszagolta már, ami igen kellemetlenül érintette a bűnszervezetet, ezért csinos összeget ígértek annak, aki eltávolítja a kutyát az élők sorából. Az eb most rendőri védelmet kap.

Hat katona életét mentette meg a kutya Hat katona életét mentette meg a kutya
A képzett belga juhász egy terrorista nyakát harapta el, ezzel megmentve hat kétlábú társának életét.

Olasz rendőrkutya mentette meg a magyar kölyökkutyákat Olasz rendőrkutya mentette meg a magyar kölyökkutyákat
Különleges “rakományt” szagolt ki Caboto, az olasz rendőrkutya a határon: két autóban is papírokkal nem rendelkező kölyökkutyákat szállítottak Olaszország fele.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért ne használj flexi pórázt? Hírek - Címlapon
Miért ne használj flexi pórázt?
Nagy kutyával a vonatokon - közvéleménykutatás Hírek - Címlapon
Nagy kutyával a vonatokon - közvéleménykutatás