A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Koptasd a körmöket!

...mert nagyon nem mindegy a köröm hossza!


2016. június 05., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség
Nem egy gazdától hallottam már a vállrándítással kísért kijelentést: „Nincs Bodri körmével semmi, jó az, koptatja a füvön eleget!” – Kár, hogy ez a kijelentés több ponton is logikai falakba ütközik, amellett, hogy magát a témát sem érdemes egy mondattal letudni.A farkaskörömről remélhetőleg minden kutyatartó hallott már, és szembesült is, a görbe tépő „alkalmatossággal”, kedvence mancsán. Ez az a szaru rész, amely folyamatosan nő, és mivel az eb nem használja, így időközönként érdemes levágni, vagy ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor levágatni. (Fontos, hogy ne vágjunk bele négylábúnk köröm erébe, mert azzal nagy fájdalmat okozhatunk, ráadásul biztosan egy életre megutáltatjuk az amúgy is maceraként megélt „ceremóniát”.) A farkasok örökségével tehát ilyen módon, pár havonta el tudunk bánni. De mi van a többi körömmel?

 

Általánosságban elmondható, hogy a növekedés üteme, és a kopás mértéke abszolút eb függő, nomeg a külső tényezők is sokat számítanak. Nézzük most az utóbbit. Amennyiben kutyánkkal sokat sétálunk betonon, akkor nagyobb eséllyel kell elkerülnünk a körömvágó „giotin” szorítását. Pláne, ha ebünk kotorva szalad a flazteron – ez a hosszú köröm ősi ellensége. De a fű, föld sem rossz társ, egy gödör precíz kiásása (főleg, ha a gazdi hagyja) rendes pedikűr munkát végez kutyánk mancsain. A mozgás mennyisége, és a terep minősége tehát nagyban meghatározza a köröm kérdést. Van, akinek havonta bizony el kell vinni kedvencét a kozmetikushoz egy kis nyiszálásra, de akad olyan négylábú is, aki még hírből sem ismeri a körömvágást.

 

Legjobb móka: gödörásás! És közben a kutyaköröm is kopik.
Legjobb móka: gödörásás! És közben a kutyaköröm is kopik.
Kép: toprad.com

 

Ha az esztétikumot nézzük, akkor nem előnyös a hosszú köröm, de ezen kívül miért is ne? – Kérdezhetné bárki, de még mielőtt ez felmerülne, soroljuk az okokat…

 

Azért ügyeljünk kedvencünk karmaira, mert bizony a túlnövesztett köröm fájdalommal járhat. Eleinte csak felnyomja az ujjakat, s máshova helyezkedik a kutya testsúlya. A párnáit kezdi egészen máshol használni, s az ízületek is nyomás alá kerülnek. Ha továbbra is „miért ne” a reakciónk, akkor ne lepődjünk meg, ha körömbetöredezésig kínozzuk ebünket, ami nagy fájdalommal, és kozmetikai beavatkozással jár. A legsúlyosabb következmény a köröm visszahajlása, befertőződése, amelyen már csak az állatorvos segíthet. Arról nem is beszélve, hogy a hosszabb karom könnyen beakadhat bárhova, így komoly balesetet is szenvedhet a szabadulni akaró négylábú.

 

Ha másképp nem megy, vágjuk le a hosszú körmöket!
Ha másképp nem megy, vágjuk le a hosszú körmöket!
Kép: kittencapoodle.com

 

Mindenesetre jó, ha odafigyelünk erre a kérdésre is. Ha nagyon kopog ebünk „járása”, ha normális, álló pozícióban földig lógnak a körmei, akkor itt az idő egy kis nyári manikűr-pedikűrön elgondolkodni.

 

 

 

 

 


Indexkép forrás: bradentondog.com
Cikk első megjelenése: 2015. július 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10+1 tipp, hogy otthonodban kevesebb legyen a kutyaszőr 10+1 tipp, hogy otthonodban kevesebb legyen a kutyaszőr
Vedlés. Míg egyes ebeknél inkább időszakosan tapasztalhatjuk, addig társaik egész évben hullatják szőrüket. Kész rémálom? Nem feltétlen. Néhány egyszerű ötlettel elejét vehetjük a mindent beborító szőrnek.

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi! Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Pontosan tudja, melyik polcon hova tettük le a finomságos dobozkát. De honnan ered ez a lenyűgöző képesség?

Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában? Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában?
Nem mindennapi látvány fogadja a járókelőket egy argentin kutyaszalonnál.

Letartóztattak két férfit, akik a gyanú szerint megölhették a svájci farkast Letartóztattak két férfit, akik a gyanú szerint megölhették a svájci farkast
Elfogtak két férfit az elpusztult, jeladós svájci farkas ügyében.

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért
Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák, akik óriási távolságokat tettek meg gazdájuk viszontlátása érdekében Hírek - Címlapon
Kutyák, akik óriási távolságokat tettek meg gazdájuk viszontlátása érdekében
Már a Fórum Debrecen is kutyabarát! Hírek - Címlapon
Már a Fórum Debrecen is kutyabarát!