A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya a kánikulában – előzzük meg a baleseteket!

„rexpress” tanácsok


2016. július 26., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Bár az állatorvosok nem győzik hangsúlyozni a kutyákra nyáron leselkedő veszélyeket, sajnos időről időre történnek balesetek négylábú kedvenceinkkel.



A tragédiák 50 százaléka elkerülhető lenne, ha a gazdik tudnák, mit kell tenni a megelőzés érdekében. A Rex Kutyaotthon Alapítvány ezért - a közelgő kánikulára való tekintettel- röviden összefoglalja a legfontosabb teendőket.

 

  1. Az első és legfontosabb: soha ne hagyjuk a kutyát az autóban! Még akkor sem, ha csak „pár percre” szaladunk be a boltba. Ha a kinti hőmérséklet 20 fok, a tűző napon álló autóban nagyon hamar akár 50 fok is lehet. Így még lehúzott ablak mellett is hőgutát kap a kutya.
     
    Glória sétál - kerüljük a nyári sétákon a forró aszfaltot!
    Glória sétál - kerüljük a nyári sétákon a forró aszfaltot!
    Fotó: Rex Kutyaotthon Alapítvány
  2. Kerüljük el a forró aszfaltot! A napsütötte járda, homok, csatornafedél komoly égési sérülést okozhat a kutya érzékeny tappancsán. Időzítsük a sétát a kora reggeli vagy a késő esti órákra. Ha erre nincs lehetőségünk, sétáltassuk a kutyát füves területen, húzzunk a lábaira zoknit, vagy legalább legyen nálunk egy vizes törölköző, amire várakozás közben ráállhat.
     
  3. Ha hosszabb autóútra megyünk vele, minimum 4 óránként álljunk meg egy-egy sétára, és itassuk meg az állatot! Utazás közben gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről és szellőzésről. Fontos, hogy a pihenők védett környezetben történjenek, mert az utazástól izgatott kutya esetleg kitörhet, elszaladhat.
     
    Vadász, a vizsla: az árnyékban jól esik a hűsölés!
    Vadász, a vizsla: az árnyékban jól esik a hűsölés!
    Fotó: Rex Kutyaotthon Alapítvány
  4. Kevesen tudják, de a napégés a kutyákat is veszélyezteti, különösen a rövid vagy fehér szőrű fajtákat. A napégés és bőrrák kialakulása ellen náluk speciális naptej használata szükséges, különösen az orron, a füleken és a száj környékén.
     
  5. A kertben tartott kutyák esetében nagyon fontos, hogy biztosítsunk számukra jól szellőző, árnyékos pihenőhelyet. A kutyaház erre nem alkalmas, hiszen könnyen felmelegszik és áll benne a levegő. A legjobb, ha az árnyékos pihenőhely mellett egy egyszerű, hideg vízzel teli fürdőhelyet is biztosítunk neki.

 

 

Forrás: rex.hu
Indexkép forrás: rex.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók
A kutyás strandolás remek lehetőség arra, hogy kedvencünkkel együtt élvezzük a nyár örömeit. Azonban ahhoz, hogy a strandolás biztonságos és élvezetes legyen mindkettőtök számára, érdemes figyelembe venni néhány fontos állategészségügyi tudnivalót!

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, mit tehetsz, kihez fordulj, ha ilyen esettel találkozol?

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kinek van kedve ebben a kutya hidegben kutyagolni? Hírek - Címlapon
Kinek van kedve ebben a kutya hidegben kutyagolni?
Baj van! - Mérget evett a kutya Hírek - Címlapon
Baj van! - Mérget evett a kutya