A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya a karácsonyfa körül - erre figyelj!

2022. december 24., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Nincs karácsony karácsonyfa nélkül! A gyönyörűen feldíszített, kivilágított fa megmelengeti a szíveket, azonnal ünnepi hangulatot csempész nem csak a lakásba, de a lelkünkbe is. A kutyás lakásban azonban okozhat némi kalamajkát is...



 

Egy évben egyszer ünnepi díszbe öltözik lakásunk, és ennek középpontjában a csillogó díszekkel, gömbökkel, égőkkel feldíszített karácsonyfa áll. A díszes fa nem csak nekünk, de kutyánknak is izgalmas újdonságot jelent. Nem is beszélve a díszekről, csomagokról, ajándékokról… Még a legengedelmesebb ebek is jobbnál-jobb ötletekkel állhatnak elő a karácsonyfát illetően, természetes kíváncsiságuk azonban komoly sérülések okozója lehet! A Kutyaszeretet.hu segítségével összeszedtük, mire kell figyelni a karácsonyi időszakban: 

 

 

Fenyőtűk

A kutya nem képes megemészteni a fenyőfa tűleveleit, az elfogyasztott mennyiségtől és kutya méretétől függően enyhe mérgező hatást is kifejthetnek szervezetére. Extrém esetben elzárhatják a beleket, akár ki is lyukaszthatják azok falát. A fenyőfa olaja irritálhatja a kutya száját és gyomrát, hányást, kiszáradást okozhat. Ne hagyjuk, hogy kutyánk megrágja a fenyőfa ágait vagy lenyelje tűit!

 

 

Víz

Gyakran adnak a vízhez rovar- vagy gyomirtó szereket és egyéb mérgező összetevőket annak érdekében, hogy minél tovább maradjon friss a kivágott fa. Fedjük le a vizet, így megelőzhetjük, hogy szomjas kutyáink igyon belőle.

 

 

A gömbök hasonlítanak a labdára... ám könnyen törnek és akár sérülést is okozhatnak!
A gömbök hasonlítanak a labdára... ám könnyen törnek és akár sérülést is okozhatnak!
Fotó: dogingtonpost.com

 

 

Égők, fényfüzérek

Ne aggassunk fényfüzéreket a karácsonyfa alsó ágaira. Némely típus könnyen felforrósodhat, akár égési sérülést is okozhat a kíváncsi kutyának. A kábeleket rögzítsük a padlón vagy a falon, és ellenőrizzük rendszeresen, hogy a kutya nem rágta meg azokat. Az elektromos vezetékek rágcsálásával áramütést is szenvedhet kedvencünk, mely végzetes következményekkel járhat.

 

 

Karácsonyfadíszek

Lehetőleg kerüljük az ehető vagy üvegből készült díszek használatát. A faágakon lógó finomságok ínycsiklandóan hatnak a kutya érzékeire, megszerzésük érdekében feldöntheti vagy akár magára is boríthatja a fát. Az összetört üvegdarabok felsérthetik a kutya száját, orrát, emésztőcsatornáját, továbbá bélelzáródást is okozhatnak. Az elkészítésüknél alkalmazott anyagok és vegyszerek pedig halálosak is lehetnek a kutya számára.

 

 

A kölykök kíváncsisága határtalan
A kölykök kíváncsisága határtalan
Fotó: reikiforallcreatures.com

 

 

Ajándékok

A fa alá helyezett apróbb tárgyak, masnik, játékok mesés hatást kölcsönözhetnek az ünnepi díszletnek. A biztonság érdekében azonban jobb, ha elkerítjük, vagy úgy tesszük oda azokat, hogy kutyánk ne érje el.

 

 

Boa

A műanyagból készült színes boák gyönyörűen mutatnak a fán – ám ha kutyánk megkaparintja, és elfogyasztja e díszt, akár műtéti beavatkozás is lehet a vége.

 

 

Kampók, csipeszek

A díszek biztonságos rögzítéséhez használjunk szalagokat vagy fonalat. Ha bele is akad a kutya, nem sértik fel a bőrét, ha pedig lenyelésükkel próbálkozna, megakadnak szájában, így még időben észrevehetjük és eltávolíthatjuk azokat.

 

 

A fa alatt elhelyezett ajándékok is csábítóak lehetnek kutyánk számára
A fa alatt elhelyezett ajándékok is csábítóak lehetnek kutyánk számára
Fotó: petsafe.net

 

 

Műanyag fa

Körültekintően járjunk el, ha évről-évre ugyanazt a műanyag fenyőfát vesszük elő. Az esetleges korrózió miatt alumínium részecskéi letörhetnek, elfogyasztva elzárhatják a tápcsatornát és allergiás reakciót is kiválthatnak kedvencünkből.

 

 

A kulcs a megelőzés

Amennyiben megoldható, otthonunknak olyan pontján állítsuk fel a karácsonyfát, amely ajtóval elválasztható, hogyha magukra hagyjuk ebünket, semmiképp se kezdjen el azon morfondírozni, hogyan is tudná “átalakítani” a fát. Elkeríthetjük gyermekráccsal is, ha biztonságosabbnak tartjuk.

 

 

 

Kis odafigyeléssel elkerülhetjük a problémákat, hogy még véletlenül se járjunk úgy, mint az egyik legismertebb karácsonyi fotón látható bernipásztor családja. Bármennyire is szeretnénk hinni ártatlan tekintetének, a “nem tudom, mi történhetett vele – egyszerűen elájult” magyarázat némileg sántít, akárhonnan is nézzük. :)

 

 

Elájult a karácsonyfa...
Elájult a karácsonyfa...
Fotó: earthporm.com

 

 

 


Indexkép forrás: petcentral.chewy.com
Cikk első megjelenése: 2019. december 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Karácsonyi örökbefogadás – Örömében sírt a férfi, mikor megtudta, ideiglenes kutyája bizony marad Karácsonyi örökbefogadás – Örömében sírt a férfi, mikor megtudta, ideiglenes kutyája bizony marad
"Igyekeztem távolságot tartani. De valójában minden vágyam az volt, bárcsak velünk maradhatna Mary."- Megható történet!

„Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog „Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog
Szívéből szólt a kívánság. Megható videó!

Dalba zárt szeretet Dalba zárt szeretet
Varázslatos dalt hoztunk, amit egy lány a kutyusának énekel. Megérint a karácsony!

Karácsonyi kutyás mese az önzetlenségről Karácsonyi kutyás mese az önzetlenségről
Karácsony előtt az unalomig ismételt klisék alapján felépített reklámfilmeket felváltják a szívmelengető jelenetek, melyekben azért mégiscsak ott van a bújtatott hirdetés… mégis, egy csapásra ünnepi hangulatot varázsolnak.

Beletrollkodott a családi fotókba a kutya – így lett tökéletes a karácsonyi képeslap Beletrollkodott a családi fotókba a kutya – így lett tökéletes a karácsonyi képeslap
Ennél vidámabb karácsonyi lapot aligha kaphattak a címzettek - Penny, a kis rosszcsont ugyanis szó szerint "odatette magát" minden egyes fotóra.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Praktiker Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A MEOE nem ítéli el a kutyák tenyésztéséről szóló törvénymódosítást Hírek - Címlapon
A MEOE nem ítéli el a kutyák tenyésztéséről szóló törvénymódosítást
Védettséget kapnak a szultánok kutyái Hírek - Címlapon
Védettséget kapnak a szultánok kutyái