A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya meleg - sérülések a forró betonon!

2016. június 18., 13:00


Szerző: sklara


Kategória: Egészség
Jégakkuval hűtött ivóvíz. Árnyék. Vizes törölköző a padlón. Ventilátor. – A kánikulában a kutyák (egyébként is magas) testhőmérséklete az egekbe szökhet, ha a Gazdi nem megfelelően vigyáz rájuk. Az Állatvédők Vasi Egyesületének önkéntes tagja, Molnár Virginia számol be a tudnivalókról.- Valóban égési sérüléseket szerezhet a kutya a forróságban?

Igen, percek alatt. Vegyük le a cipőnket, rúgjuk le a szandált bátran, és lépjünk rá a betonra, az aszfaltra, ahol sétálunk! Milyen? Kibírjuk? Akkor kibírja a kutya lába is. Ha azonban a válasz gyors „nem”, akkor inkább a járda mellett, a füvön, árnyékos helyen végezzük az egészségügyi sétánkat. Az ebek talppárnái ugyan kicsit vastagabbak, edzettebbek, de mindent ők sem bírnak ki!

 

A forró beton komoly sérülést okozhat a kutyának!
A forró beton komoly sérülést okozhat a kutyának!
Kép: ferndogtraining.com

 

- Egy rövid séta is ilyen veszélyes lehet?

- Csak vigyázni kell a kutyára, körülbelül annyira, mintha a gyerekünk lenne. Vigyünk neki vizet, ha nincs a tervezett útvonalon kutyabarát hely! Lehetőleg még kora reggelre, vagy az esti órákra időzítsük a nagyobb sétákat, dél körül kíméljük négylábú barátainkat is és önmagunkat is, intenzív mozgást ne végezzünk. A rövid sétákat lehetőleg ne a napon tegyük meg, mert akár a nózija is leéghet a kedvencünknek. Túl azon, hogy ez fájdalmas számára, gyógyuláskor a pigment sem biztos, hogy visszapótlódik, így megváltozhat a kutya esztétikailag is.

 

A felhevüléssel is vigyázni kell! Hűtsd a kutyád a melegben!
A felhevüléssel is vigyázni kell! Hűtsd a kutyád a melegben!
Kép: petdominion.wordpress.com

 

- Az egészséges kutyákra is így vigyázni kell?

- A betegekre, túlsúlyosakra pedig még jobban! A hőségben a sok mozgás őket annyira kimerítheti, hogy nem bírja a szívük, a keringési rendszerük pedig egyszerűen felmondja a szolgálatot. Inkább a szokásosnál többször, kevesebbet vigyük ki őket ilyenkor.

 

- …és ha már megtörtént a baj?

Szapora szívverés, hiperventillálás (kapkodja a levegőt), fulladozás, összeesés. A hőgutának ezek a legfelismerhetőbb jelei. Ilyenkor nagyon, de nagyon gyorsan le kell hűtenünk az állatot, árnyékba vinni, vizet adni neki, minden lehetséges módon hűteni, hűteni, hűteni…

 

Jól eső pancsolás a forró időben
Jól eső pancsolás a forró időben.
Kép: doggyadvices.com

 

- Hogy tudjuk lehűteni a kutyát? Bizonyos szempontból jobb az udvaron tartott ebeknek, más szempontból meg a lakásunk hűvösebb lehet.

- A kertben, udvaron élő állatoknak gondoskodjunk árnyékról. Ha lombos fa nincs a kutya területén, akkor egy nagy vászonnal, például lepedővel úgy csinálhatunk neki árnyékot, ha kifeszítjük azt. Ilyenkor engedjük le szabadon akár a pincébe, verembe is, ha módunk van rá! A szokásosnál több folyadékot is adjunk a kutyának, mert szüksége van rá, éppúgy, mint nekünk. Ezt is hűtsük!!!! Célszerű 10-15 fokon tartani az ivóvizüket – megoldható ez jéggel, vagy jégakkuval is… A lakásban élő kutyák Gazdái már ismerik a trükköt: jöhet a vizes lepedő, vizes törölköző. Ezt elég, ha leterítjük a padlóra, és kedvencünk magától ráfekszik. A hatást ventillátorral is fokozhatjuk!

 

 

- Még mindig ott hagyják a parkolóban hagyott zárt autóban a kutyát…?

- Úgy látjuk, tudatosult az emberekben, hogy élve megfőne a hőségben a kutya, mert az autóban felforrósodik a levegő percek alatt. Ilyen eset idén még nem jutott tudomásunkra. Az emberek felelős állattartókká kezdenek válni. Tisztelet azoknak, akik ezen az úton haladnak – és azoknak, akik ebben segítik őket!

 


Indexkép forrás: wagthedoguk.com
Cikk első megjelenése: 2014. augusztus 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Döbbenetes kutyamentés Hírek - Címlapon
Döbbenetes kutyamentés
Több mint harminc kutyát mentettek meg a Yulini kutyahús fesztiválról Hírek - Címlapon
Több mint harminc kutyát mentettek meg a Yulini kutyahús fesztiválról