A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya meleg - sérülések a forró betonon!

2016. június 18., 13:00


Szerző: sklara


Kategória: Egészség




Jégakkuval hűtött ivóvíz. Árnyék. Vizes törölköző a padlón. Ventilátor. – A kánikulában a kutyák (egyébként is magas) testhőmérséklete az egekbe szökhet, ha a Gazdi nem megfelelően vigyáz rájuk. Az Állatvédők Vasi Egyesületének önkéntes tagja, Molnár Virginia számol be a tudnivalókról.



- Valóban égési sérüléseket szerezhet a kutya a forróságban?

Igen, percek alatt. Vegyük le a cipőnket, rúgjuk le a szandált bátran, és lépjünk rá a betonra, az aszfaltra, ahol sétálunk! Milyen? Kibírjuk? Akkor kibírja a kutya lába is. Ha azonban a válasz gyors „nem”, akkor inkább a járda mellett, a füvön, árnyékos helyen végezzük az egészségügyi sétánkat. Az ebek talppárnái ugyan kicsit vastagabbak, edzettebbek, de mindent ők sem bírnak ki!

 

A forró beton komoly sérülést okozhat a kutyának!
A forró beton komoly sérülést okozhat a kutyának!
Kép: ferndogtraining.com

 

- Egy rövid séta is ilyen veszélyes lehet?

- Csak vigyázni kell a kutyára, körülbelül annyira, mintha a gyerekünk lenne. Vigyünk neki vizet, ha nincs a tervezett útvonalon kutyabarát hely! Lehetőleg még kora reggelre, vagy az esti órákra időzítsük a nagyobb sétákat, dél körül kíméljük négylábú barátainkat is és önmagunkat is, intenzív mozgást ne végezzünk. A rövid sétákat lehetőleg ne a napon tegyük meg, mert akár a nózija is leéghet a kedvencünknek. Túl azon, hogy ez fájdalmas számára, gyógyuláskor a pigment sem biztos, hogy visszapótlódik, így megváltozhat a kutya esztétikailag is.

 

A felhevüléssel is vigyázni kell! Hűtsd a kutyád a melegben!
A felhevüléssel is vigyázni kell! Hűtsd a kutyád a melegben!
Kép: petdominion.wordpress.com

 

- Az egészséges kutyákra is így vigyázni kell?

- A betegekre, túlsúlyosakra pedig még jobban! A hőségben a sok mozgás őket annyira kimerítheti, hogy nem bírja a szívük, a keringési rendszerük pedig egyszerűen felmondja a szolgálatot. Inkább a szokásosnál többször, kevesebbet vigyük ki őket ilyenkor.

 

- …és ha már megtörtént a baj?

Szapora szívverés, hiperventillálás (kapkodja a levegőt), fulladozás, összeesés. A hőgutának ezek a legfelismerhetőbb jelei. Ilyenkor nagyon, de nagyon gyorsan le kell hűtenünk az állatot, árnyékba vinni, vizet adni neki, minden lehetséges módon hűteni, hűteni, hűteni…

 

Jól eső pancsolás a forró időben
Jól eső pancsolás a forró időben.
Kép: doggyadvices.com

 

- Hogy tudjuk lehűteni a kutyát? Bizonyos szempontból jobb az udvaron tartott ebeknek, más szempontból meg a lakásunk hűvösebb lehet.

- A kertben, udvaron élő állatoknak gondoskodjunk árnyékról. Ha lombos fa nincs a kutya területén, akkor egy nagy vászonnal, például lepedővel úgy csinálhatunk neki árnyékot, ha kifeszítjük azt. Ilyenkor engedjük le szabadon akár a pincébe, verembe is, ha módunk van rá! A szokásosnál több folyadékot is adjunk a kutyának, mert szüksége van rá, éppúgy, mint nekünk. Ezt is hűtsük!!!! Célszerű 10-15 fokon tartani az ivóvizüket – megoldható ez jéggel, vagy jégakkuval is… A lakásban élő kutyák Gazdái már ismerik a trükköt: jöhet a vizes lepedő, vizes törölköző. Ezt elég, ha leterítjük a padlóra, és kedvencünk magától ráfekszik. A hatást ventillátorral is fokozhatjuk!

 

 

- Még mindig ott hagyják a parkolóban hagyott zárt autóban a kutyát…?

- Úgy látjuk, tudatosult az emberekben, hogy élve megfőne a hőségben a kutya, mert az autóban felforrósodik a levegő percek alatt. Ilyen eset idén még nem jutott tudomásunkra. Az emberek felelős állattartókká kezdenek válni. Tisztelet azoknak, akik ezen az úton haladnak – és azoknak, akik ebben segítik őket!

 


Indexkép forrás: wagthedoguk.com
Cikk első megjelenése: 2014. augusztus 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Rehabportál Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Döbbenetes kutyamentés Hírek - Címlapon
Döbbenetes kutyamentés
Több mint harminc kutyát mentettek meg a Yulini kutyahús fesztiválról Hírek - Címlapon
Több mint harminc kutyát mentettek meg a Yulini kutyahús fesztiválról