A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya meleg - sérülések a forró betonon!

2016. június 18., 13:00


Szerző: sklara


Kategória: Egészség
Jégakkuval hűtött ivóvíz. Árnyék. Vizes törölköző a padlón. Ventilátor. – A kánikulában a kutyák (egyébként is magas) testhőmérséklete az egekbe szökhet, ha a Gazdi nem megfelelően vigyáz rájuk. Az Állatvédők Vasi Egyesületének önkéntes tagja, Molnár Virginia számol be a tudnivalókról.- Valóban égési sérüléseket szerezhet a kutya a forróságban?

Igen, percek alatt. Vegyük le a cipőnket, rúgjuk le a szandált bátran, és lépjünk rá a betonra, az aszfaltra, ahol sétálunk! Milyen? Kibírjuk? Akkor kibírja a kutya lába is. Ha azonban a válasz gyors „nem”, akkor inkább a járda mellett, a füvön, árnyékos helyen végezzük az egészségügyi sétánkat. Az ebek talppárnái ugyan kicsit vastagabbak, edzettebbek, de mindent ők sem bírnak ki!

 

A forró beton komoly sérülést okozhat a kutyának!
A forró beton komoly sérülést okozhat a kutyának!
Kép: ferndogtraining.com

 

- Egy rövid séta is ilyen veszélyes lehet?

- Csak vigyázni kell a kutyára, körülbelül annyira, mintha a gyerekünk lenne. Vigyünk neki vizet, ha nincs a tervezett útvonalon kutyabarát hely! Lehetőleg még kora reggelre, vagy az esti órákra időzítsük a nagyobb sétákat, dél körül kíméljük négylábú barátainkat is és önmagunkat is, intenzív mozgást ne végezzünk. A rövid sétákat lehetőleg ne a napon tegyük meg, mert akár a nózija is leéghet a kedvencünknek. Túl azon, hogy ez fájdalmas számára, gyógyuláskor a pigment sem biztos, hogy visszapótlódik, így megváltozhat a kutya esztétikailag is.

 

A felhevüléssel is vigyázni kell! Hűtsd a kutyád a melegben!
A felhevüléssel is vigyázni kell! Hűtsd a kutyád a melegben!
Kép: petdominion.wordpress.com

 

- Az egészséges kutyákra is így vigyázni kell?

- A betegekre, túlsúlyosakra pedig még jobban! A hőségben a sok mozgás őket annyira kimerítheti, hogy nem bírja a szívük, a keringési rendszerük pedig egyszerűen felmondja a szolgálatot. Inkább a szokásosnál többször, kevesebbet vigyük ki őket ilyenkor.

 

- …és ha már megtörtént a baj?

Szapora szívverés, hiperventillálás (kapkodja a levegőt), fulladozás, összeesés. A hőgutának ezek a legfelismerhetőbb jelei. Ilyenkor nagyon, de nagyon gyorsan le kell hűtenünk az állatot, árnyékba vinni, vizet adni neki, minden lehetséges módon hűteni, hűteni, hűteni…

 

Jól eső pancsolás a forró időben
Jól eső pancsolás a forró időben.
Kép: doggyadvices.com

 

- Hogy tudjuk lehűteni a kutyát? Bizonyos szempontból jobb az udvaron tartott ebeknek, más szempontból meg a lakásunk hűvösebb lehet.

- A kertben, udvaron élő állatoknak gondoskodjunk árnyékról. Ha lombos fa nincs a kutya területén, akkor egy nagy vászonnal, például lepedővel úgy csinálhatunk neki árnyékot, ha kifeszítjük azt. Ilyenkor engedjük le szabadon akár a pincébe, verembe is, ha módunk van rá! A szokásosnál több folyadékot is adjunk a kutyának, mert szüksége van rá, éppúgy, mint nekünk. Ezt is hűtsük!!!! Célszerű 10-15 fokon tartani az ivóvizüket – megoldható ez jéggel, vagy jégakkuval is… A lakásban élő kutyák Gazdái már ismerik a trükköt: jöhet a vizes lepedő, vizes törölköző. Ezt elég, ha leterítjük a padlóra, és kedvencünk magától ráfekszik. A hatást ventillátorral is fokozhatjuk!

 

 

- Még mindig ott hagyják a parkolóban hagyott zárt autóban a kutyát…?

- Úgy látjuk, tudatosult az emberekben, hogy élve megfőne a hőségben a kutya, mert az autóban felforrósodik a levegő percek alatt. Ilyen eset idén még nem jutott tudomásunkra. Az emberek felelős állattartókká kezdenek válni. Tisztelet azoknak, akik ezen az úton haladnak – és azoknak, akik ebben segítik őket!

 


Indexkép forrás: wagthedoguk.com
Cikk első megjelenése: 2014. augusztus 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Döbbenetes kutyamentés Hírek - Címlapon
Döbbenetes kutyamentés
Több mint harminc kutyát mentettek meg a Yulini kutyahús fesztiválról Hírek - Címlapon
Több mint harminc kutyát mentettek meg a Yulini kutyahús fesztiválról