A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáink egészsége: szívügyünk!

2016. november 28., 13:45


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Jó tudni!




A Magyar Kutyás Akadémia II. Kinológiai Konferenciáján jártunk. A két napos esemény első napján többek között a szívférgességről, terápiás kutyamasszázsról, kutya elsősegélyről, és a kutyarák kezeléséről volt szó. Ezekről hoztunk most egy összefoglalót!



 

Második alkalommal nyitotta meg kapuit a Magyar Kutyás Akadémia
Második alkalommal nyitotta meg kapuit a Magyar Kutyás Akadémia
Fotó: Magyar Kutyás Akadémia

 

A szívférgesség témájában Dr. Lukács Zoltán kiemelte annak fontosságát, hogy védenünk kell kutyáinkat a betegség kialakulása ellen, mégpedig egész évben! A már kialakult szívférgesség kezelése költséges és bonyolult, a betegség előre haladott állapotban végzetes lehet kedvencünkre nézve. A szívférgességet fertőzött szúnyogok terjesztik, de veszélyt jelenthetnek a csigák (aortarepedést okozható nyelőcsőférgesség), és ganajtúró típusú bogarak (bőrférgesség) is. Tehát a szúnyogok és egyéb élősködők elleni védelem egész évben nagyon fontos, rengeteg különböző betegséget megelőzhetünk vele.

 

A szívférgességről Dr.Lukács Zoltán tartott előadást
A szívférgességről Dr.Lukács Zoltán tartott előadást
Fotó: Magyar Kutyás Akadémia

 

Az Ebcsont Masszázs Odútól Schmidt Henry két csodálatos gyógyulás történetét mutatta be. Egyik páciensük, Félix, egy fiatal labrador másfél évig volt bénult mellső lábaira. A kutya csak hámok segítségével felemelve tudott mozogni, önállóan felállni sem volt képes. Félixet három hónapig kezelték, kezdetben heti három svéd-és thai masszázzsalEzeket a masszázsokat a klasszikus, embereknél alkalmazott svéd és thai masszázsokból fejlesztették ki, a nyújtásokon és hajlításokon a kutyák testfelépítésének megfelelően változtatva. Egyes, az emberi masszázsoknál használt elemeket, mint az akupresszúrás és csontkovács módszereket, vagy a krémes masszázstechnikákat, a kutyáknál is hatékonyan alkalmazzák. A hajlításokon és nyújtásokon úgy módosítottak, hogy azok megfelelőek legyenek a kutyák testfelépítéséhez, végtagjaik kezelésére.

Félix három hétig heti három svéd-és thai masszázst, majd heti egy svéd masszázst és vitaminos kezelést kapott. Három hónap után felgyógyult - önállóan áll és jár!

 

 

Az Ebcsont Masszázs Odú egy gerinc sérv utáni, teljes testbénulásból való gyógyulásáról is beszámolt. Az itthon még újdonságnak számító, külföldön azonban már intézményesen oktatott terápiás kutyamasszázs segíthet olyan eseteknél is, amikor az állatorvosok már teljesen lemondtak a kutyáról. Az Ebcsont Masszázs Odú honlapján részletesen tájékozódhatnak a kezelésekről és oktatásokról.

 

Schmidt Henry a terápiás kutyamasszázsról beszélt
Schmidt Henry a terápiás kutyamasszázsról beszélt
Fotó: Magyar Kutyás Akadémia

 

A konferencia fontos témája volt a kutyáinkra is veszélyes rákbetegség. A betegség kutyáinknál is valós probléma, és ahogy nálunk, embereknél, kedvenceink között sem válogat. A laikus gazdik számára azt fontos megjegyezni, hogy a rák a kutyák esetében is lehet gyógyítható, kezelhető. Érdemes több állatorvostól az új kezelési módszerekről és gyógyszerekről érdeklődni.

 

Dr.Sebestény Andor professzor úr a rákos megbetegedésekről beszélt
Dr.Sebestény Andor professzor úr a rákos megbetegedésekről beszélt
Fotó: Magyar Kutyás Akadémia

 

Dr. Sebestény Andor egy új gyógyszert mutatott be, a CV247 antioxidáns immunerősítőt. A készítményt azzal a céllal fejlesztették ki, hogy a rákot állatainknál, majd nálunk is súlyos mellékhatások nélkül kezelhessék. Angliában 145 kutyán tesztelték a kezelést. Az esetek háromnegyedében az életminőség javult, az esetek felében az alanyok túllépték az előre jelzett élettartamot, az esetek negyedében pedig tényleges daganatcsökkentő hatást értek el! Mindezt mellékhatások nélkül. Egy Budapesten kezelt, bőrrákos németjuhász esetében a gyógyszer mellékhatások nélkül csökkentette a rákos elváltozás méretét.

A CV247 epilepsziánál, és egy (szintén itthon kezelt) csípődiszpláziás kutyánál is hatékonynak bizonyult.

A kutya rák kezelésénél gyógyhatású gombakészítményekről is szó esett a konferencián, amik klinikai teszteken bizonyítva segítettek lovak, kutyák és cicák daganatos betegségeinek kezelésében.

 

Pillanatkép a Magyar Kutyás Akadémiáról
Pillanatkép a Magyar Kutyás Akadémiáról
Fotó: Magyar Kutyás Akadémia

 

A kutyaelsősegély szintén olyan dolog, amit sajnos sokan nem vesznek komolyan, és itthon elenyészően kevesen képesek alkalmazni. Pedig módszerei egyszerűek, könnyen elsajátíthatók és hasonlóak az embereknél alkalmazott elsősegélyhez. A kutyaelsősegély sok esetben megmentheti kedvencünk életét. Ha megtanuljuk a kutyáknak való segítségnyújtás alapjait, az hasznos lehet túlhevülés, kihűlés, roham, ájulás, mérgezés, vagy újszülött kiskutyák esetében (persze mindegyik esetben más-más kezelés szükséges).

 

A Konferencia főszervezője, Pazonyi Zsanett
A Konferencia főszervezője, Pazonyi Zsanett
Fotó: Magyar Kutyás Akadémia

 

Ilyenkor télen a kihűlés és fagyás veszélyeire, illetve a mancskárosodás megelőzésére kell odafigyelnünk. Nagyon fontos, hogy a kihűlt kutya testhőmérsékletét (ugyanez vonatkozik a túlhevült kutyákra is) nem szabad hirtelen megváltoztatni. Tehát kihűlt kutyánkat nem szabad forró vagy meleg vízbe tennünk. Kihűlésnél a kutyát meleg takaróba/törölközőbe kell bugyolálni, és meleg helyre kell vinni, majd azonnal állatorvosi segítséget kell kérni! Túlhevült kutyák esetében ugyanígy nem szabad hideg vízbe, vagy jég közé tennünk őket. A hőmérsékletet lassan, fokozatosan kell normalizálni!

 

Télen a kihűlésen kívül a mancssérülés is veszélyt jelenthet a jég és a sózott járdák miatt. Nagy hidegben, nagyobb sétánál érdemes egy kevés krémmel (pl.:körömvirág krém) bekennünk a tappancsokat. Haza érkezve langyos, meleg vízzel mossuk meg a lábakat, ne a kutya nyalogassa le a piszkot/jeget/sót. Ezután nagyon fontos, hogy alaposan megszárítsuk. A kinti hidegben az étel és ital is hamar befagy, inkább kis adagokban adjuk az ennivalót többször. Az elegendő vízről is mindig gondoskodni kell, mindig friss, langyos vizet adjunk kutyánknak a befagyott helyett. Ne hagyjuk, hogy havat egyen, hiszen az nem tiszta ivóvíz. Nagyon fontos télen, hogy a kutya mindig legyen száraz, egész télen legyen száraz, szigetelt helye.

 

Magyar Kutyás Akadémia
Fotó: Magyar Kutyás Akadémia

 

A Magyar Kutyás Akadémia konferenciája tehát nem csak az állatorvosok, hanem minden lelkiismeretes gazdi számára tartalmazott hasznos információt. Az állatgyógyászat az emberek kezeléseihez hasonlóan fejlődik, fontos, hogy kövessük ezeket a változásokat. A jövő évi konferenciát szintén nagyon várjuk, addig is kövessétek a Magyar Kutyás Akadémia honlapját és facebook oldalát! 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: huffingtonpost.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól "A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Divattal a vakvezető kutyákért - mert segíteni menő! Hírek - Címlapon
Divattal a vakvezető kutyákért - mert segíteni menő!
Önzetlen kutyáink egymást is jutalmazzák Hírek - Címlapon
Önzetlen kutyáink egymást is jutalmazzák