A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáink megbocsátanak nekünk - és más kutyáknak?

2021. augusztus 20., 14:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Megbocsátóak a kutyák? Ember-kutya viszonylatban valószínűleg egyből igennel válaszolnánk a kérdésre. Egy kutatás szerint a fajtársak közötti békekötés sem ritka, bár több szempont is befolyásolja.



Az egyik leggyakoribb jellemző, amit olyannyira nagyra becsülünk kedvenceinkben az, hogy képesek a feltétel nélküli szeretetre. Nem számít, mikor érkezünk haza, mennyire szórakozottak vagyunk néhanapján, és még azt is hajlandóak elnézni nekünk, ha figyelmünk éppen más dolgokra vagy személyekre irányul. Kutyánk mellettünk áll, szinte egy szent türelmével, szívében csordultig szeretettel és hűséggel.

 

De mi a helyzet fajtársaikkal? Egymásnak is meg tudnak bocsátani egy nézeteltérés vagy verekedés után? Ugyanolyan feltétel nélküli odaadással fordulnak más kutyák irányába, mint gazdáik felé?

 

Egy amerikai kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az emberszabásúakhoz, delfinekhez, farkasokhoz és más állatfajokhoz hasonlóan, a kutyák is képesek-e kibékülni egymással. (A „megbocsátás” helyett a „kibékülés” vagy "békekötés" szavak használatosak állatok tanulmányozásánál, mivel ez utóbbi megfigyelhető a viselkedésben, míg előbbi egy tudatos folyamat, és azt sajnos nem tudhatjuk pontosan, milyen gondolatok járnak az állatok fejében.)

 

Képesek a kutyák megbocsátani egymásnak is
Képesek a kutyák megbocsátani egymásnak is?
Fotó: huffpost.com

 

„A kibékülés egy általános fogalom arra, ahogyan az agresszor és az áldozat viselkedése megváltozik egymás irányában egy konfliktust követően. Számos fajnál – főként emberszabásúaknál – tanulmányozták már, de a kutyák esetében egy konfliktus megoldásának mögöttes okai más-más lehetőségeket is magukban hordoznak.” – magyarázta Karen London, állatviselkedési szakember.

 

Megbocsátás kutyák között – a lehetséges okok

 

A tanulmány során három békekötési elméletet vettek számításba a kutya-kutya konfliktusok vizsgálatához, hogy meghatározhassák, a háziasított kutyák változékony összetételű csoportjánál mely viselkedés a legmegjósolhatóbb. A Békéltető Hierarchia Hipotézis, a Jó Kapcsolat Hipotézis és a Bizonytalanság Csökkentése Hipotézis tanulmányozásához egy kéthektáros, bekerített kutyaparkban 177 kutya viselkedését figyelték meg 8 hónapon át, 72 órás időtartamokban.

 

  • A Békéltető Hierarchia Hipotézis lényeges eleme a társas rend helyreállítása és minden egyes kutya státuszának tisztázása. Azt sugallja, hogy az alacsonyabb státuszú kutyák tisztelettudóan viselkednek a náluk magasabb pozícióban álló társaikkal annak érdekében, hogy kibékítsék őket.
  • A Jó Kapcsolat Hipotézisének fő szempontja, hogy a kutyák közötti viszony visszakerüljön a jó szintre, mivel a falka tagjaiként a kutyáknak egymásra kell támaszkodniuk a meleg, biztonság, táplálék, védelem és egyéb előnyök érdekében.
  • A Bizonytalanság Csökkentése Hipotézis a stressz és bizonytalanság redukálását szolgálja, mely a kutyák közötti jövőbeni lehetséges problémákat övezi. A bizonytalanság csökkentésével a stressz szintje is mérséklődik.
Egyes kutyák hajlandóak békét kötni a konfliktusokat követően
Egyes kutyák hajlandóak békét kötni a konfliktusokat követően
Fotó: thedoggurus.com

 

A kutyaparkban létrejövő civakodások után békét kötnek a felek, hogy csökkentsék a bizonytalanságot

 

A tanulmány nyolchónapos időtartama alatt a kutatók 14 konfliktust figyeltek meg 21 kutya részvételével, és azt találták, hogy elsősorban a Bizonytalanság Csökkentése Hipotézis állja meg a helyét. Az adatok szerint a kutyapárok a konfliktust követően minden esetben azonnal kibékültek, és mind az áldozatok, mind az agresszorok békülésre utaló magatartást mutattak.

 

 „Mind az áldozatok, mind az agresszorok készségesebbnek mutatkoztak az egymással való szociális és érzelmi kötődés kialakítására és ápolására a konfliktust követően, mint előtte. E viselkedés pedig a területen tartózkodó más kutyák helyett egymás felé irányult. Amikor az agresszorok fokozottabb agressziót mutattak a konfliktus után, az agresszió más kutyák felé irányult, nem a kezdeti konfliktus áldozatai felé.” – írja London.

 

Arra is fény derült, hogy a konfliktusba kerülő kutyapárok több időt töltöttek egymás társaságában a konfliktust követően, mint azt megelőzően. A Jó Kapcsolat Hipotézist elvetették, mivel azok a kutyák, akik ismerték egymást, nem mutattak komolyabb békéltető viselkedést azoknál, akik idegenek voltak egymás szemében. Hasonlóan kiesett a Békéltető Hierarchia Hipotézis is annak alapján, hogy a kibékülés azon kutyáknál történt meg, akik között még nem létezett hierarchia.

 

A közös játék egy konfliktus után is oldhatja a hangulatot
A közös játék egy konfliktus után is oldhatja a hangulatot
Fotó: Twitter

 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyaparkban lezajló csetepaték esetében a békekötés fő mozgatórugója a Bizonytalanság Csökkentése Hipotézis. A kutyák több időt töltöttek egymással a konfliktust követően, hogy a jövőbeni lehetséges konfliktus bizonytalanságával összefüggő stresszt redukálják. Interakcióikkal ezt a lehetőséget szándékoztak minimálisra csökkenteni.

 

 „Bőven van még mit tanulnunk a kutyák közötti kibékülésről, például azt, hogy mennyiben különbözik azon egyedeknél, akik ismerik egymást szemben azokkal, akik nem. A tanulmány társszerzője megfigyelte, hogy egy családon belül a kutyák nem békültek ki egymással, hanem szétszéledtek minden konfliktust követően.” – írja London.

 

Egy dolog azonban bizonyos: még abban az esetben is, ha a kutyák békét kötnek egymással, „nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kibékülés az agresszió megismétlődésének kockázatát csak abban az adott helyzetben csökkenti. Nem láttatja előre, hogyan fognak a jövőben viselkedni. Nem bocsánatkérésről vagy mentegetőzésről van szó, inkább amolyan 'helyzet megoldva, lépjünk tovább...'  jellemzi.” – zárja a szerző.

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: huffpost.com
Cikk első megjelenése: 2020. október 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat Hírek - Címlapon
Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat
Kutyával a természetben - Vár az év egyik legkülönlegesebb kutyás programja! Hírek - Címlapon
Kutyával a természetben - Vár az év egyik legkülönlegesebb kutyás programja!