A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáink megbocsátanak nekünk - és más kutyáknak?

2020. október 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Megbocsátóak a kutyák? Ember-kutya viszonylatban valószínűleg egyből igennel válaszolnánk a kérdésre. Egy kutatás szerint a fajtársak közötti békekötés sem ritka, bár több szempont is befolyásolja.Az egyik leggyakoribb jellemző, amit olyannyira nagyra becsülünk kedvenceinkben az, hogy képesek a feltétel nélküli szeretetre. Nem számít, mikor érkezünk haza, mennyire szórakozottak vagyunk néhanapján, és még azt is hajlandóak elnézni nekünk, ha figyelmünk éppen más dolgokra vagy személyekre irányul. Kutyánk mellettünk áll, szinte egy szent türelmével, szívében csordultig szeretettel és hűséggel.

 

De mi a helyzet fajtársaikkal? Egymásnak is meg tudnak bocsátani egy nézeteltérés vagy verekedés után? Ugyanolyan feltétel nélküli odaadással fordulnak más kutyák irányába, mint gazdáik felé?

 

Egy amerikai kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az emberszabásúakhoz, delfinekhez, farkasokhoz és más állatfajokhoz hasonlóan, a kutyák is képesek-e kibékülni egymással. (A „megbocsátás” helyett a „kibékülés” vagy "békekötés" szavak használatosak állatok tanulmányozásánál, mivel ez utóbbi megfigyelhető a viselkedésben, míg előbbi egy tudatos folyamat, és azt sajnos nem tudhatjuk pontosan, milyen gondolatok járnak az állatok fejében.)

 

Képesek a kutyák megbocsátani egymásnak is
Képesek a kutyák megbocsátani egymásnak is?
Fotó: huffpost.com

 

„A kibékülés egy általános fogalom arra, ahogyan az agresszor és az áldozat viselkedése megváltozik egymás irányában egy konfliktust követően. Számos fajnál – főként emberszabásúaknál – tanulmányozták már, de a kutyák esetében egy konfliktus megoldásának mögöttes okai más-más lehetőségeket is magukban hordoznak.” – magyarázta Karen London, állatviselkedési szakember.

 

Megbocsátás kutyák között – a lehetséges okok

 

A tanulmány során három békekötési elméletet vettek számításba a kutya-kutya konfliktusok vizsgálatához, hogy meghatározhassák, a háziasított kutyák változékony összetételű csoportjánál mely viselkedés a legmegjósolhatóbb. A Békéltető Hierarchia Hipotézis, a Jó Kapcsolat Hipotézis és a Bizonytalanság Csökkentése Hipotézis tanulmányozásához egy kéthektáros, bekerített kutyaparkban 177 kutya viselkedését figyelték meg 8 hónapon át, 72 órás időtartamokban.

 

  • A Békéltető Hierarchia Hipotézis lényeges eleme a társas rend helyreállítása és minden egyes kutya státuszának tisztázása. Azt sugallja, hogy az alacsonyabb státuszú kutyák tisztelettudóan viselkednek a náluk magasabb pozícióban álló társaikkal annak érdekében, hogy kibékítsék őket.
  • A Jó Kapcsolat Hipotézisének fő szempontja, hogy a kutyák közötti viszony visszakerüljön a jó szintre, mivel a falka tagjaiként a kutyáknak egymásra kell támaszkodniuk a meleg, biztonság, táplálék, védelem és egyéb előnyök érdekében.
  • A Bizonytalanság Csökkentése Hipotézis a stressz és bizonytalanság redukálását szolgálja, mely a kutyák közötti jövőbeni lehetséges problémákat övezi. A bizonytalanság csökkentésével a stressz szintje is mérséklődik.
Egyes kutyák hajlandóak békét kötni a konfliktusokat követően
Egyes kutyák hajlandóak békét kötni a konfliktusokat követően
Fotó: thedoggurus.com

 

A kutyaparkban létrejövő civakodások után békét kötnek a felek, hogy csökkentsék a bizonytalanságot

 

A tanulmány nyolchónapos időtartama alatt a kutatók 14 konfliktust figyeltek meg 21 kutya részvételével, és azt találták, hogy elsősorban a Bizonytalanság Csökkentése Hipotézis állja meg a helyét. Az adatok szerint a kutyapárok a konfliktust követően minden esetben azonnal kibékültek, és mind az áldozatok, mind az agresszorok békülésre utaló magatartást mutattak.

 

 „Mind az áldozatok, mind az agresszorok készségesebbnek mutatkoztak az egymással való szociális és érzelmi kötődés kialakítására és ápolására a konfliktust követően, mint előtte. E viselkedés pedig a területen tartózkodó más kutyák helyett egymás felé irányult. Amikor az agresszorok fokozottabb agressziót mutattak a konfliktus után, az agresszió más kutyák felé irányult, nem a kezdeti konfliktus áldozatai felé.” – írja London.

 

Arra is fény derült, hogy a konfliktusba kerülő kutyapárok több időt töltöttek egymás társaságában a konfliktust követően, mint azt megelőzően. A Jó Kapcsolat Hipotézist elvetették, mivel azok a kutyák, akik ismerték egymást, nem mutattak komolyabb békéltető viselkedést azoknál, akik idegenek voltak egymás szemében. Hasonlóan kiesett a Békéltető Hierarchia Hipotézis is annak alapján, hogy a kibékülés azon kutyáknál történt meg, akik között még nem létezett hierarchia.

 

A közös játék egy konfliktus után is oldhatja a hangulatot
A közös játék egy konfliktus után is oldhatja a hangulatot
Fotó: Twitter

 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyaparkban lezajló csetepaték esetében a békekötés fő mozgatórugója a Bizonytalanság Csökkentése Hipotézis. A kutyák több időt töltöttek egymással a konfliktust követően, hogy a jövőbeni lehetséges konfliktus bizonytalanságával összefüggő stresszt redukálják. Interakcióikkal ezt a lehetőséget szándékoztak minimálisra csökkenteni.

 

 „Bőven van még mit tanulnunk a kutyák közötti kibékülésről, például azt, hogy mennyiben különbözik azon egyedeknél, akik ismerik egymást szemben azokkal, akik nem. A tanulmány társszerzője megfigyelte, hogy egy családon belül a kutyák nem békültek ki egymással, hanem szétszéledtek minden konfliktust követően.” – írja London.

 

Egy dolog azonban bizonyos: még abban az esetben is, ha a kutyák békét kötnek egymással, „nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kibékülés az agresszió megismétlődésének kockázatát csak abban az adott helyzetben csökkenti. Nem láttatja előre, hogyan fognak a jövőben viselkedni. Nem bocsánatkérésről vagy mentegetőzésről van szó, inkább amolyan 'helyzet megoldva, lépjünk tovább...'  jellemzi.” – zárja a szerző.

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: huffpost.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz? Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz?
Önfeledten játszanak egymással, összebújva alszanak. Szívmelengető látvány, ahogy két kutya úgy igazából egymásra talál, és életre szóló barátságot köt. Vajon ugyanúgy kötődnek pajtásukhoz, mint a gazdihoz?

Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat? Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat?
Lelkesen köszönt minket, mindig kapható egy kis játékra és akkor is mellettünk van, amikor vigaszt keresünk. Csillogó tekintetéből szeretet árad, megnyugtató jelenléte csodálatos támasz.

 Miért szeretik a kutyák elrejteni játékaikat, elásni táplálékukat? Miért szeretik a kutyák elrejteni játékaikat, elásni táplálékukat?
Pár falat finomság, teniszlabda, távirányító, telefon… Értékes tárgyak, melyeket előszeretettel rejt el kedvencünk otthonunk vagy kertünk titkos pontjaira. Miért teszi?

Másképpen látják egymást a kutyák és az emberek Másképpen látják egymást a kutyák és az emberek
Az ELTE etológusai felfedezték, hogy a kutya és az ember agya eltérően súlyozza a különféle vizuális információkat másokról. Míg az emberi agy különösen érzékeny az arcokra, a kutyákra ez nem jellemző. A kutatás eredményei segíthetnek jobban megérteni a társas funkciók agyi szerveződését és evolúciós fejlődését.

Egy ötletes megoldásnak hála a kőkerítésen át is köszöntheti barátait a labrador Egy ötletes megoldásnak hála a kőkerítésen át is köszöntheti barátait a labrador
Van, hogy csak egy lépés választ el a célunktól. És olyankor nagyon jól tud jönni egy kis segítség.

Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában? Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában?
"Mert szereti" - gondolhatnánk. Valóban aranyos, ahogy ragaszkodik kedvenc játékához, és még alvás közben is szereti maga mellett tudni. De szükséges-e aggódni miatta, vagy inkább hagyjuk rá?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyájával és cicájával tölti délutáni pihenőjét ez a kislány - megolvasztották az internetet! Hírek - Címlapon
Kutyájával és cicájával tölti délutáni pihenőjét ez a kislány - megolvasztották az internetet!
Másképpen látják egymást a kutyák és az emberek Hírek - Címlapon
Másképpen látják egymást a kutyák és az emberek