A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáink nem túl megbocsátóak egymással

2018. július 09., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kevesebbet veszekednek a kutyák, mint a farkasok – utóbbiak azonban békülékenyebbek egymással. Háziasított kedvenceink sokkal „haragtartóbbak” egymással.



A háziasítás során a kutyák viselkedése, szokásaik gyökeresen megváltoztak mind az emberek felé, mind fajtársaik irányába. Simona Cafazzo és Friederike Range, a WSC (Wolf Science Center ) és a Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének munkatársai egy kutatásban azt vizsgálták meg, hogyan viselkednek a kutyák és hogyan a farkasok a fajtársaikkal – ezen belül az összekülönbözésekre, és az az utáni békülés folyamatára voltak kíváncsiak.

 

A válaszok kiderítéséért négy-négy kutya- és farkasfalka viselkedését, a tagok egymás közötti interakcióit figyelték meg 500-500 órán keresztül. Ez idő alatt a farkasoknál 419, míg a kutyáknál csak 55 veszekedés robbant ki. Ezek az összekülönbözések is mások voltak a két fajnál: a farkasoknál tízből hat esetben csak fenyegetőzés, erőfitogtatás volt, ám a kutyák tízből tízszer ténylegesen egymásnak ugrottak. Kedvenceink ráadásul a veszekedések után inkább elkerülték egymást, míg a farkasok hamar kibékültek: ezt az alacsonyabb rangú falkatag kezdeményezte.

 

Kutyáink az összeveszés után nehezen bocsátanak meg egymásnak
Kutyáink az összeveszés után nehezen bocsátanak meg egymásnak
Fotó: dogtime.com

 

A szakértők szerint a természetben a farkasok sokkal inkább egymásra és a funkcionáló társas csoportra vannak utalva, mint a kutyák. A farkasok falkában vadásznak, csoportként védik meg a területüket, és közösen nevelik az utódokat – írja az Index.hu a Royal Society Open Scienceben megjelent tanulmányra hivatkozva. A kutyáknak ezzel szemben inkább az emberrel kell jól együttműködniük, nem a fajtársakkal. Még a szabadon élő kutyák is csak szükség esetén cselekednek közösen. Viselkedésüket a tudósok kötetlen szociális viselkedésnek nevezik. Ezért a farkasok számára sokkal fontosabb a békülés, mint háziasított rokonaiknak.

Egy korábbi belga kutatás szerint a kutyák is hajlamosak békülésre. Az osztrák tudósok azt akarják kideríteni, milyen körülmények között hajlandóak erre a kutyák.

 

 

 

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így vált az elhagyott pitbull büszke rendőrkutyává Hírek - Címlapon
Így vált az elhagyott pitbull büszke rendőrkutyává
Bajban vannak a szánhúzók - a segítségeteket kérik! Hírek - Címlapon
Bajban vannak a szánhúzók - a segítségeteket kérik!