A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyajó nap volt hétvégén Szombathelyen

2019. október 09., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




A csöpörgő eső ellenére is sok érdeklődő látogatott el az első Kutyajó nap Szombathelyen nevezetű rendezvényre. Előadások, bemutatók és kerekasztal beszélgetések várták az érdeklődőket a felelős állattartás jegyében.



Előkerültek a gumicsizmák, az esernyők és az esőkabátok - a gazdikra és kutyákra valók egyaránt. Az idő bár csöpörgősre fordult, mégsem szegte kedvét a kutyásoknak és kutyaszeretőknek, hogy kilátogassanak a Kutyajó napra Szombathelyen. 

 

Számtalan színes, érdekes program várta egész nap a látogatókat: munkakutya bemutatók, dogdancing előadások, agility és kutyakiképzési bemutatók… ugyanakkor a sátorban érdekes előadások zajlottak az állatvédelemről, felelős állattartásról, kutyáink egészségéről és a kutyanevelésről. 

Állandó, egész napos programként várták a helyi állatvédő szervezetek és kis gazdikereső védenceik az érdeklődőket: a Fekete István Állatvédő Egyesület, az Állatvédők Vasi Egyesülete, a Kölyökmentők és a Kutyamenhely Alapítvány voltak jelen. Mészáros Zsolt jóvoltából őszi hangulatú kutya-gazdi fotózásra is beülhettek a látogatók. A Nárcisz kutya-cica kozmetika is bemutatkozott, a Rádió 1 Szombathely pedig a helyszínről jelentkezett be élő adással. A Kutyabarathelyek.hu sátránál pedig a felelős állattartásról és természetesen a kutyás, kutyabarát életmódról folyt beszélgetés. 

 

 

Az állatvédő szervezetek sátrainál folyamatos volt az érdeklődés
Az állatvédő szervezetek sátrainál folyamatos volt az érdeklődés
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

Több mint ezren látogattak ki az egész napos Kutyajó napra
Több mint ezren látogattak ki az egész napos Kutyajó napra
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

A délelőtt a megnyitóval, majd Simkó Szilárd, “A Kutyafotós” kiállításának megnyitójával kezdődött - szemet gyönyörködtető kutyás képei egész nap megtekinthetők voltak. 

A nap a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság rendőrkutya bemutatójával folytatódott, amin fantasztikus ügyességű kutyákat tekinthettek meg munka közben az érdeklődők. Engedelmességi feladatok után egy robbanószer-kereső kutya mutatta meg tehetségét. Kábítószer kereső kutya is bemutatkozott, végül pedig őrző-védő bemutatóra került sor. 

 

 

Drogkereső kutya munkában
Drogkereső kutya munkában
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

A délelőtt folyamán Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is köszöntőt mondott, majd következett az első kerekasztal beszélgetés. A beszélgetésen a felelős állattartás volt fókuszban, személyes történetekkel tűzdelve. A beszélgetésen Csizmazia Tamás, a Vas Megyei Rendőr Főkapitányságtól, Leczki Sarolta, Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapattól, Lehoczki László, a Miskolci Spider Mentőcsoport vezetője, Kunhegyesi Tibor, az Univerzum Kutyakiképző Iskola vezetője, Dr. Bognár Judit, a  Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatóhelyettese, valamint az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Szervezetétől Varga Aladár vett részt. 

 

 

Dr. Puskás Tivadar köszöntőjét egy kerekasztal beszélgetés követte a felelős állattartásról
Dr. Puskás Tivadar köszöntőjét egy kerekasztal beszélgetés követte a felelős állattartásról
Fotó: nyugat.hu

 

 

Eközben a gyerekek és szüleik figyelmét a Zalai Kutyasuli terápiás kutyái kötötték le - a kedves négylábúak mindenkit azonnal levettek a lábukról, és rengeteg simogatást gyűjtöttek be. Utánuk egy egészen más területen tevékenykedő munkakutyák mutatkoztak be: a vadászkutyák következtek. Az agarászatról Szeifer Diána beszélt, majd agarával adott elő egy dog dancing kűrt. A bajor hegyi vérebet pedig Horváth Attila mutatta be. 

 

 

Nagy sikere volt a terápiás kutyáknak
Nagy sikere volt a terápiás kutyáknak
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

Korom Gábor előadására megtelt a sátor
Korom Gábor előadására megtelt a sátor
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

A nap közepén közös kutyás séta indult Szombathely belvárosába az állatok világnapja alkalmából, majd  Korom Gábor előadása kezdődött meg a sátorban, ami meg is telt az érdeklődőkkel. 

Nagy sikert aratott a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat mentőkutyás bemutatója, amin a kutyák tanításába, képzésbe is bepillantást nyerhettünk. Mi több, világbajnok kutyát is láthattunk munka közben, hiszen a bemutatón Zen és gazdája, Belényi Beatrix is szerepelt, akik a közelmúltban rendezett 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon világbajnoki címet szereztek a romkutatás területén.

 

 

A világbajnok páros: Belényi Beatrix és Zen

 

 

A legkisebb mentőkutya-növendék

 

 

Zen, amint megtalálja a bajba jutott áldozatot

 

 

A következő bemutatót a Spider Mentőcsoport vezetője, Lehoczki László és az Univerzum Kutyakiképző iskola vezetője, Kunhegyesi Tibor tartotta, akik Kántor nyomába vezették az érdeklődőket. 

A sátorban a gyerekek a Mesebolt Bábszínház Történetek a Kutyusról meg a Cicusról című előadását élvezhették.

 

 

Lehoczki László és a Spider mentőcsoport bemutatója alatt a gyerekek is mentősökké válhattak
Lehoczki László és a Spider mentőcsoport bemutatója alatt a gyerekek is mentősökké válhattak
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

A délután második fele is látványos bemutatókat tartogatott: láthatták az érdeklődők Varga Katalin és Imre Vanda dog dancing bemutatóját, majd a Kutyatanoda Szombathely tanítványai mutatták be engedelmesség és agility területeken szerzett tudásukat, ügyességüket. 

 

A sátorban Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház kórházvezető állatorvosa tartott előadást kutyáink egészségéről, és arról, hogy mi, gazdik mit tehetünk kedvenceinkért. 

 

 

Varga Katalin dog dancing bemutatója
Imre Vanda dog dancing bemutatója
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

A Kutyatanoda tanítványai is bemutatták tudásukat
A Kutyatanoda tanítványai is bemutatták tudásukat
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

Ezt követően ismét egy látványos bemutató következett az Alpok-Alfa Kutyaiskola jóvoltából, majd ismét a sátorba szólította az érdeklődőket a második kerekasztal beszélgetés. Ennek témája a “hogyan legyek jó gazda?” volt. A témát Horváth László, a Kutyatanoda vezetője, Csizmazia Tamás, az Alpok-Alfa kutyaiskola vezetője, Kunhegyesi Tibor, az Univerzum Kutyakiképző Iskola vezetője, Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület vezetője, Jancsó Enikő, a Kölyökmentők Egyesület Alapítója, Dienes Szandra  az Állatvédők Vasi Egyesülete alelnöke, valamint Németh Tamás, a Kutyamenhely Alapítvány  FEB elnöke járta körül. 

 

 

Látványos bemutatók kísérték az egész Kutyajó napot
Látványos bemutatók kísérték az egész Kutyajó napot
Fotó: Simkó Szilárd

 

 

A Kutyajó nap a kutya-gazda hasonmás verseny, a rajzpályázat és a novellapályázat eredményhirdetésével és tombolasorsolással zárult. A kutyások kitartottak, az este is a Kutyajó napon érte őket. 

 

“Nagyon pozitív fogadtatása volt a rendezvénynek mind a látogatók, mind a résztvevő szervezetek, előadók részéről. - mondta a Kutyajó napról Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője, a program főszervezője. - Egyértelmű igény fogalmazódott meg a folytatásra is, hiszen a felelős állattartás és az állatvédelem területén mindig lesznek megoldandó feladatok, kérdések, tanulnivalók. E területeken fontos a közös gondolkodás. Örülünk a kutyások nyitottságának is, hogy ilyen nagy érdeklődéssel fogadták az eseményt. A felelős állattartás területén kiemelkedően fontosnak tartjuk a szemléletformálást, úgy gondolom, a Kutyajó nappal egy nagyonjó út nyílt meg, amit mindenképp folytatnunk kell majd.”

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik
Az évben több nap is négylábú kedvenceinkről szól, ezek közül pedig az egyik legfontosabb október 4-e. A kisállatok világnapja Assisi Szent Ferenchez, az állatok és a természet védőszentjéhez kötődik, és a 20. század eleje óta ünnepeljük. A háziállatok rendkívül pozitív hatással vannak mind a mentális, mind a fizikai egészségünkre, amit az ilyen alkalmakon igyekszünk némi plusz törődéssel meghálálni. A gondoskodás azonban a kevésbé szerencsés, utcára került háziállatoknak is jár. A Mars éppen ezért hat olyan módszert javasol, amelyekkel mindannyian részt vállalhatunk az elhagyott háziállatok helyzetének javításában és csökkenthetjük az otthontalan kiskedvencek számát.

Minden Kutyás Egyeteme – ingyenes előadások és izgalmas programok a Rex Állatszigeten Minden Kutyás Egyeteme – ingyenes előadások és izgalmas programok a Rex Állatszigeten
Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

Háromnapos fesztivállal ünnepli a fővárosi állatkert az állatok világnapját Háromnapos fesztivállal ünnepli a fővárosi állatkert az állatok világnapját
Háromnapos Állat- és Növényszeretet Fesztivállal ünnepli szombattól hétfőig az állatok világnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Tiszafüreden mutatták be először a gazdijogsit Tiszafüreden mutatták be először a gazdijogsit
A Bajba Jutott Állatokért Alapítvány negyedik alkalommal rendezte meg Dogs ‘n Nature - kutyával a természetben elnevezésű jótékonysági eseményét. A rendezvény célja, hogy az eseményből befolyt összeggel a tiszafüredi Gyepmesteri Telep kutyáit támogassák. Az idei összeg, melyet a résztvevők segítségével gyűjtött az alapítvány, 150.000 Ft volt.

A Nagy Találkozás - Hosszú kihagyás után újra tacskóktól volt hangos Gödöllő A Nagy Találkozás - Hosszú kihagyás után újra tacskóktól volt hangos Gödöllő
Óriási számú tacskó-gazdit, és állatbarát érdeklődőt vonzott a VII. Hivatalos Tacskó Találkozó a hétvégén Gödöllőre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megújult kutyafuttatót adtak át Zuglóban Hírek - Címlapon
Megújult kutyafuttatót adtak át Zuglóban
Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Hírek - Címlapon
Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!