A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák és a demencia

2022. február 11., 12:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




A kutyusok körében a demencia egyre gyakoribbá válik most, hogy legjobb barátaink tovább élnek.
Ha van egy idősebb kutyád, aki egy kicsit szokatlanul viselkedik, talán azt gondolod, hogy ez csak öregkor. Gondold át újra!



 

 

Ha beszorul a bútorok mögé, nem alszik egész éjjel, egyre nyugtalanabbá válik – ezek mind lehetnek a demenciára utaló jelek. A 14. életév betöltése után 40% lesz az esélye, hogy kifejlődjön nála a CCD (canine cognitive dysfunction), a kutyák kognitív zavara. A kutatók két évtizede fedezték fel a jelenséget, azóta pedig számos kutatás folyt a témában. A gazdik nagy része azonban mégsem hallott erről soha és meglepődik, amikor a kutyájánál bekövetkezik. A jelenség elterjedtsége a szeretett állataink hosszú élettartamára vezethető vissza – állítja Tom Duncan, a Sydney-i Egyetem, Agy és Elme Központjának kutatója. A mai kutyák várható élettartama messze hosszabb, mint a vad kutyáké volt – dr Duncan szerint. Nagyszerű állatorvosi lehetőségek állnak ma rendelkezésre, ezért olyan állapotok is sikeresen kezelhetőek, amik korábban befolyásolták volna az élet hosszát. A kutyák is öregszenek, hasonlóan az emberhez. És ahogy nő az idősödő kutya populáció, ezzel arányosan fokozódik ennek a kórképnek az előfordulása is.

 

Cameron Fay állatorvos Sydney-ben legalább heti egy kis pácienssel találkozik a rendelőjében, aki érintett. Véleménye szerint, mivel sokan tisztában vannak a demencia létezésével az emberek között, ez jelentősen megkönnyíti az időben történő felismerést, ha a szeretett négylábú az érintett. „Kutyák és macskák esetében minden olyan gyorsan történik. Épphogy bekerül a családba a kölyök, pikk-pakk azt vesszük észre, hogy felnőtt. Majd szenior. Végül aggastyán. És ez relatív rövid idő alatt történik. Olykor csupán néhány hónap kérdése, hogy elkezd látszódni rajtuk a mentális leépülés.” – Állítja dr Fay.

 

 

„Ez a betegség sokkoló”

 

- Cynthia Forshaw a kutyák szenvedélyes támogatója. Amióta 15 éve nyugdíjba ment önkéntesként tevékenykedik a Doggie Rescue-nál, Sydney egyik állatmenhelyén. A hölgy nemrég vesztette el 18 éves Bichon-Terrier keverék kutyusát demencia miatt. Molly kutyus nem sokkal a 16. születésnapja után kezdte a betegség jeleit mutatni. Nem volt hivatalos diagnózis, de a gazdi észrevette kedvence személyiségének változásait. Beragadt a nyitott ajtó vagy a kanapé mögé és visított, hogy nem tud kijönni.

„Volt egy alkalom, amikor gyakorlatilag átpréselte magát a kapun. Kidugta a fejét, de visszafelé már nem tudta húzni, ezért aztán az egész testét áterőltette rajta. A másik alkalommal a visítására rohantam ki megkeresni. A szomszéd kertjében találtam rá, a feje beszorult valamilyen drótkerítés szerűségbe az előkertjükben.”- Emlékszik vissza a gazdi, akit nagyon megráztak a kedvencében végbement változások.

 

 

A társállatok demencia-kutatása az embereknek is hasznos.

 

Kaylene Jones állatorvos tapasztalata szerint a kutyák időskori elbutulása az embereket is érinti. A gazda és állatkája közötti mély kötődés miatt elengedhetetlenül fontos mielőbb új gyógykezelési módok felfedezése, dr Jones szerint. Éppen ezért dr Duncan-nal közösen jelenleg az őssejtterápia lehetőségeit kutatják az Agy és Elme Kutatóközpontban.
2015-ben Timmy-t, a 14 éves Cocker Spánielt kezelték a kutya bőréből származó őssejtekkel. A gazda beszámolói szerint kedvence viselkedése lenyugodott a kezelés hatására. A kutatók hasonló eredményre jutottak a második kutyussal, Leóval is.
Noha a vizsgálatok még csak a korai szakaszban vannak, a kutatók bizakodóak az előzetes eredmények alapján.
Ezen terápia emberekre való kutatása is nagyon hasznos lehet.
„Úgy gondoljuk, ha kutyáknál hatásos az őssejttrápia, akkor az embereknél is működhet, mivel az agyuk felépítése nagyon hasonló”- állítja dr Duncan.

 

 

A kutyák között is egyre gyakoribb a demencia
A kutyák között is egyre gyakoribb a demencia
Fotó: abc.net.au

 

 

 

Fenekestül forgatja fel az életet.

 

Alex Williams élete radikálisan megváltozott, amikor idős kutyáját Murphy-t diagnosztizálták demenciával. Az Arizonában élő 29 éves nőt és élettársát annyira lesújtotta kedvencük állapota, hogy egyikük sem tudott aludni és állandóan betegek voltak. „A Murphy miatti folyamatos aggódás okán csupán két órákat tudtunk aludni.”- nyilatkozta a gazdi. „Állandóan azon pörgött az agyunk, hogy mi jobb neki, ha elaltattatjuk vagy, ha életben tartjuk. Minőségi életet élhet ebben az állapotban egyáltalán? Ez egy nagyon traumatizáló betegség.”
Williams kisasszony 10 éve ment kutyákat. Két kutyájukat, Maxot és Ellát az út mellett találta, amikor épp a fővárosba, Phoenix-be tartott autóval.
Nem tudott róla, hogy kutyákat is érinthet a demencia. Nagyon megrázta őt, amikor látta Murphy kutyáját leépülni. „Az köztudott, hogy kutyák is lehetnek rákosak vagy cukorbetegek. Látható, amikor fizikai betegségük van. Úgy gondolom, hogy azzal egyszerűbb megbirkózni. Az én kutyámnak a teste nem volt beteg, de az elméje igen. Ezt nagyon nehezen tudtam megemészteni. Olyan volt, mintha rendben lett volna. De közben tudtam, hogy mégsem.”
Murphy-t a demencia éjszakánként ébren tartotta. Amikor a nyugtalanság és a zavarodottság nőtt benne, egész éjjel járkált. „Amikor járkált, néha elesett közben, vagy nekiment a sarokban a falnak, vagy az ajtó belső felének.”- Emlékszik vissza a gazdi. „Kínlódott, hogy fel tudjon állni, segíteni kellett neki benne, hogy el tudjon indulni. De szinte azonnal vissza is jött és lefeküdt, hogy aztán még ugyanabban a pillanatban megint fel akarjon állni, hogy elinduljon. Nagyon kimerítő volt ez számára a végén már. Olyannyira, hogy egy idő után csak vonszolta a hátsó felét a fölön. Ezt nagyon rossz volt végignézni.”

 

 

Az elengedés.

 

Cynthia Forshaw egy percet sem aludt azon az éjszakán, amikor másnap vitte Molly-t az állatorvoshoz. „Valami összetört bennem.” Molly rótta a köröket egész éjjel és a ő nem volt képes megnyugtatni. „Többé már meg sem ismert, amikor próbáltam lenyugtatni teli tüdejéből visított. Ezért mondom azt, hogy nem mi hozzuk meg a döntést. A kutya egyértelműen tudatja, amikor itt az idő.”

„A szőrös-gyerekeimmel az az egyezség közöttünk, hogy az én hangom az utolsó, amit hallani fognak, az én látványom az utolsó, amit látnak és az utolsó érintés az enyém, amit éreznek az életük végén. Azért a végtelen szeretetért és örömért, amit adnak, ez a legkevesebb.”

Williams kisasszony és párja Glenn sosem fogják elfelejteni azt a napot, amikor Murphy-től elbúcsúztak. A kutyus csak esett, kelt járkálás közben. Amikor kivitték, hogy a dolgát elvégezze már a szél is felborította. Ezt látva megértették, hogy már csak az ő kedvükért van életben. De addigra szeméből már teljesen kiveszett a csillogás. „Nagyon könnyen búcsúzott. Adott egy puszit a párom orrára és átsétált a szivárvány hídon.” „Egyáltalán nem harcolt, nem rángatózott, nem sírt. Nem csinált semmit. Az állatorvos azt mondta, hogy azok a kutyák, akik ilyen gyorsan mennek el testben már rég feladták.”

 

 

Tartsuk őket energetizáltan, stimuláltan!

 

A kutyák demenciájára jelenleg nincs ismert gyógymód. Dr. Fay tanácsa, hogy tartsuk őket annyira elfoglaltan, amennyire csak lehetséges. „Tartsuk őket stimuláltan, vigyük ki és játszunk játékokat, legyünk interaktívak velük.”
Akárcsak emberek esetén az Alzheimer kórnál, a kutyusok demencia kezelése is a tünetek enyhítéséről szól. Úgy mint a járkálás vagy a szorongás, zavarodottság csökkentése. „A gyógyszerek, sajnos, tapasztalatom szerint, nem csodaszerek.”- mondja dr Fay. „A gazdiknak mindig elmondom, hogy mennyire fontos, hogy a kutya olyan aktív maradjon, amennyire csak lehetséges.”
„Ahogy az embereknek fontos, hogy frissen, aktívan tartsák az elméjüket pl. Sudoku-val meg Puzzle-lal, úgy a kutyáknak is fontos, hogy energetizáltak, stimuláltak legyenek.”

 

 

 

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz - Egészség - Kutyabarát helyek

Szerző: M.Lilla Kategória: Egészség - Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

 

 

 

 

 

 

Forrás: abc.net.au
Fordította: Kris Baumann

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Kutyáinkat is érintheti az időskori demencia Kutyáinkat is érintheti az időskori demencia
Idős kutyád sokáig ül a semmibe révedbe? Vagy órákon át fel-alá járkál éjszakánként? Hirtelen megijed a régóta ismert emberektől, otthonában lévő tárgyaktól? Netán a szobatisztaság is gondokba ütközik? Lehet, hogy a demencia tüneteit mutatja.

Mini pacemakert kapott a 12 éves szívbeteg kutya, hogy megmentsék életét Mini pacemakert kapott a 12 éves szívbeteg kutya, hogy megmentsék életét
Tara, a miniatűr schnauzer egy orvosi műszereket gyártó cég adományának köszönhetően szinte olyan, mint fénykorában: jókedve visszatért, boldogan szaladgál és hempereg a puha fűben.

Minden idők legidősebb kutyája Minden idők legidősebb kutyája
Méghozzá egy sokkal öregebb négylábúról kaptak bejelentést. Bobi, aki 1992. május 11-én látta meg a napvilágot nem csupán a legöregebb élő kutya, hanem a valaha élt legöregebb kutya.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet? Hírek - Címlapon
A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet?
"Egyre csak nézte, és csóvált" - Megható módon reagált a kis beagle elhunyt barátja fényképére Hírek - Címlapon
"Egyre csak nézte, és csóvált" - Megható módon reagált a kis beagle elhunyt barátja fényképére