A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák segítenek a Mórahalom közelében történt madármérgezés felderítésében

2023. április 25., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Védett ragadozómadarakat, egerészölyveket (Buteo buteo) és barna rétihéjákat (Circus aeruginosus) mérgeztek meg a Csongrád-Csanád vármegyei Mórahalom közelében, az ügyben büntetőeljárás indult - közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.



 

Egy gazdálkodótól érkezett bejelentés a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálathoz csütörtökön, hogy a területén járva elhullott ragadozómadarakat talált. A természetvédelmi őr két egerészölyv, két barna rétihéja és egy szarka tetemét azonosította. Az elpusztult madarak elhelyezkedése - eltérő fajú egyedek közel egymáshoz - és testhelyzete - görcsösen összeszorított lábak, hátravetett fej - arra utaltak, hogy mérgezés áldozatai lettek.

 

Másnap a nemzetipark-igazgatóság kutyás keresőegysége négy újabb barna rétihéja és egy egerészölyv tetemére bukkant. A kilenc védett ragadozó pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 375 ezer forint. A nyomok alapján a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen.

 

 

Falco
Falco, Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája, aki a közelmúltban már nyugdíjba vonult. 
A kép illusztráció
Fotó:  parlagisas.hu / Morvai Szilárd

 

 

Az ügyben a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrkapitányság természetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

 

A mérgezéses esetek többségében az Európai Unióban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák az állatok pusztulást. A karbofurán felhasználása szándékos mérgezésre védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években.

 

 

A mérgezett csalétkek nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvadakra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra és az emberre is. Ezért aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez, és azonnal értesítse a hatóságokat - kéri a nemzeti park igazgatósága.

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Rehabportál JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ha rossz a kutya, a gazda a hibás? Tényleg így van ez? Hírek - Címlapon
Ha rossz a kutya, a gazda a hibás? Tényleg így van ez?
Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására Hírek - Címlapon
Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására