A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ha rossz a kutya, a gazda a hibás? Tényleg így van ez?

2023. április 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy holland kutatás szerint a szélsőségesen agresszív viselkedést mutató kutyák esetében a gazda személyisége és viselkedése is fontos szerepet játszik. Úgy tűnik, egyeseket az sem zavar, ha kutyájuk megharap valakit... 

„Nincsen rossz kutya, csak rossz gazdi” - ugye mindnyájan hallottuk már ezt a mondást? Egy holland tanulmány szerint van benne némi igazság, legalábbis ami azokat az ebeket illeti, akikről váltig állítják gazdáik, hogy „rettenetesen rosszak”.

 

A kutatást az utrechti egyetem állatorvosi karán végezték, méghozzá olyan négylábú résztvevőkkel, akiknél a szélsőséges agresszió jelent meg viselkedési problémaként. Ide sorolták azokat, akik bizonyíthatóan haraptak már meg embert vagy más állatot, súlyos sérülést okozva, következésképp a hatóságok veszélyesnek nyilvánították ki ezeket a kutyákat, és elkobozták őket tulajdonosuktól.

 

 

Agresszió emberrel szemben - Több oka is lehet
Agresszió emberrel szemben - Több oka is lehet
Fotó: unionlakepetservices.com

 

 

Összesen 374 kutya vett részt a kutatásban: 159 ebet 2008 és 2010 között foglaltak le, míg a második csoportnál (215 eb) 2020 és 2022 között terelődött hivatalos útra a dolog. A holland kutatást megelőzően a legtöbb tanulmány a kutyafajták szemszögéből vizsgálta az agresszív viselkedést.

 

Azt, hogy mennyire befolyásolja a fajta a probléma megjelenését, az utrechti tudósok is alátámasztották: az extrém agresszivitást mutató kutyák 58 százaléka az úgynevezett „pitbull type”, vagyis pitbull típusú kutya, illetve keverék volt. Ugyanakkor egyedi nézőpontból tekintettek a témára: arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen hatással van a gazda személyisége a kutya viselkedésére, ezen belül is az agresszív mintázatra.

 

 

A kutya fajtája kihatással lehet arra, mennyire jelenik meg nála az agresszió
A kutya fajtája kihatással lehet arra, mennyire jelenik meg nála az agresszió
Fotó: thestatesman.com

 

 

Milyen viselkedés jellemző az agresszív kutyák gazdáira?

 

Kényes kérdés, és ezen a ponton sokan felkaphatják a fejüket, éppen ezért szeretnénk megjegyezni, hogy az utrechti egyetem tanulmányáról szóló cikk fordítását olvashatják, mellőzve mindenféle személyeskedést. Íme az eredmények:
 

 • az ellenséges viselkedést mutató kutyák gazdáinak 61%-a férfi volt
   
 • a vizsgált kutyák nagy része már korábban is mutatott szélsőségesen agresszív viselkedést: 64% esetében egynél több alkalommal jelentették a hatóságoknak a harapással járó incidenst, míg 22%-uk már négy vagy még ennél is több esetben okozott súlyos sérülést másoknak
   
 • az áldozatok eloszlása korcsoportok szerint: 51% felnőtt, 13% gyermek, 30% másik kutya, 6% másik állat (macskák, juhok, lovak).

 

Kié lesz a labda - Játék bevédéséből is lehet harapás
Kié lesz a labda - Játék bevédéséből is lehet harapás
Fotó: zooplus.de

 

 

A gazdik jelleméről is érdekes gondolatok merülhetnek fel az emberben, ha pusztán azt nézzük, hogyan reagáltak a kutyájuk által ejtett harapást követően:
 

 • legtöbbjük (63%) semmilyen segítséget nem ajánlott fel a harapást elszenvedő félnek, például meg sem próbálták leállítani saját kutyájukat támadás közben,
   
 • mi több, az agresszív kutyák gazdáinak 20%-a saját maga is agresszívan viselkedett az áldozatok irányában: fenyegetően lépett fel vagy megpróbálta megfélemlíteni az áldozatot,
   
 • az agresszív kutyák gazdái minimális empátiát, de leginkább szemernyi együttérzést sem mutattak azok felé, akiket kutyájuk megharapott – 13% tagadta a helyzet komolyságát annak ellenére, hogy a harapások súlyosságát később elegendőnek ítélték ahhoz a hatóságok, hogy lefoglalják a kutyát,
   
 • a gazdák 9%-a pedig az áldozatot hibáztatta.

 

Mindössze 14% volt azon gazdák aránya, akiknek a viselkedését a „kooperatív” jelzővel lehetett illetni, vagyis a harapást követően hajlandóak voltak együttműködni az áldozattal a helyzet megoldása érdekében.

 

 

Nem minden játék, ami annak látszik - Reagálhat agresszívan a kutya, ha megijed vagy túl sok neki
Nem minden játék, ami annak látszik - Reagálhat agresszívan a kutya, ha megijed vagy túl sok neki
Fotó: Pinterest

 

 

Most akkor tényleg igaz, hogy a rossz kutyáknak rossz gazdáik vannak?

 

A hollandiai kutatás során rengeteg információ gyűjtöttek össze az agresszív kutyák gazdáiról: 30 különböző tesztet kellett elvégezniük, melyben személyiségüket és viselkedésüket mérték fel, továbbá állattartással kapcsolatos tényezőket is figyelembe vettek. Mindennek eredményeként számtalan elemzés született, melyeket lehetetlen megvitatni egy rövid cikkben, ugyanakkor a fő irányvonalakat könnyen ki lehet szűrni a tanulmányból.

 

A kutatók globális kategóriákba csoportosították elemzéseiket, melyekből kettő kategória különös jelentőséggel bír:
 

 • a tulajdonos részéről mutatott antiszociális viselkedés,
   
 • valamint az állatokkal való bánásmód (vagy az, ahogy saját kutyájukkal bántak).

 

Egy kicsi és aranyos kutya is lehet morcos
Egy kicsi és aranyos kutya is lehet morcos
Fotó: harpethhillsvet.com

 

 

A kutatók által feljegyzett antiszociális viselkedések közé alábbiak tartoztak:
 

 • kábítószerrel való visszaélés
 • a gazdák nyilvános helyeken kiabáltak másokkal, vagy megfélemlítettek embereket
 • bűncselekmények elkövetése
 • zavargás vagy csendháborítása elkövetése
 • családon belüli erőszak
 • gyermekbántalmazás és elhanyagolás
 • a kutya fegyverként történő használata mások megrémítésére, elriasztására.

 

Kiderült, hogy a gazdák 29%-ánál a fent felsoroltak közül kettő vagy kettőnél több probléma is fennállt, vagyis beleillettek az antiszociális viselkedést mutatók csoportjába.

 

 

Agresszió kutyáknál - A gazda személyisége és viselkedése is hat rá
Agresszió kutyáknál - A gazda személyisége és viselkedése is hat rá
Fotó: wagwalking.com

 

 

Az állatokkal való bánásmód kategória megannyi negatív tényezőt foglalt magában, úgymint:
 

 • állatbántalmazás
 • arra kényszerítették a kutyák, hogy elszigetelten éljen
 • vagy ennek az ellenkezője, bármit megengedtek neki: szabadon mozoghatott, megszökhetett, felügyelet nélkül kóborolhatott.

Ebben a mintában a gazdák 22%-ánál jegyeztek fel kettő vagy kettőnél több olyan viselkedést, melynek értelmében az állattal történő rossz bánásmód helyzete állt fent.

 

 

 

Tényleg egyre rosszabbak lesznek a kutyatulajdonosok?

 

Mivel a lefoglalt kutyákból álló két minta között legalább 10 év telt el, a kutatók arról is kaphattak információt, hogy az agresszív gazdák jellemvonásaiban szisztematikus változások következtek-e be az idők során. Azt találták, hogy az idő múlásával három tényező esetében volt jelentős változás, sajnálatos módon, nem a jó irányba... A legfrissebb adatok ugyanis rámutattak arra, hogy az agresszív viselkedésért elkobzott kutyák gazdái között egyre nagyobb számban volt gyanítható vagy bizonyítható a kábítószerrel való visszaélés.

 

 

Nincsen rossz kutya, csak rossz gazdi - Vagy ez mégsem így van?
Nincsen rossz kutya, csak rossz gazdi - Vagy ez mégsem így van?
Fotó: melaniceronephd.com

 

 

A frissebb mintában nagyobb arányban fordultak elő olyan feljegyzések, miszerint az agresszív kutya gazdája kiabált a lakókörnyezetében élő emberekkel vagy megfélemlítette őket. Ehhez jön még hozzá, hogy a két vizsgálat között eltelt évtizedben úgy tűnik, a kutyák által elkövetett harapásos incidensek száma is megnőtt. Bizonyítékul szolgál erre, hogy emelkedést mutat azon esetek száma, ahol a hatóságok igyekeztek arra kötelezni egyes gazdákat, hogy gyakoroljanak nagyobb kontrollt a kutyájuk felett, például tartsák rövid pórázon vagy tegyenek rá szájkosarat nyilvános helyeken.

 

Mondanunk sem kell, hogy a biztonságra vonatkozó szabályokat már a kritikus incidensek előtt is megpróbálták bevezetni. Tisztán látszik az is, hogy ezeket az ellenőrző intézkedéseket figyelmen kívül hagyták a szóban forgó kutyatulajdonosok, amikor bekövetkezett az a sajnálatos esemény, melynek eredményeként a kutya elkobzásra került agresszív viselkedése miatt.

 

A holland tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a „rossz kutyák” szerencsétlenségükre „rossz gazdával” lettek megáldva, zárásul pedig így fogalmaznak: „a lefoglalt kutyák gazdáinak bizonyos hányada sajnos aligha lesz hajlandó és/vagy képes a társadalom biztonságát garantálni”.

 

 


 

Írásunk a Psychology Today magazin cikke alapján készült.

Szerző: Stanley Coren, kanadai kutató, kutyaszakértő, a pszichológia professzora

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: melaniceronephd.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”? Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?
Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?

A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet? A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet?
A szem a lélek tükre, hiszen megannyi érzelmet közvetít. Kutyánk hangulata is leolvasható róla egy kis odafigyeléssel, és ki ne szeretné jobban megérteni kedvencét? Ehhez kínálunk most egy kis segítséget.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban Hírek - Címlapon
Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban
Kutyák segítenek a Mórahalom közelében történt madármérgezés felderítésében Hírek - Címlapon
Kutyák segítenek a Mórahalom közelében történt madármérgezés felderítésében