A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ha rossz a kutya, a gazda a hibás? Tényleg így van ez?

2023. április 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy holland kutatás szerint a szélsőségesen agresszív viselkedést mutató kutyák esetében a gazda személyisége és viselkedése is fontos szerepet játszik. Úgy tűnik, egyeseket az sem zavar, ha kutyájuk megharap valakit...



 

„Nincsen rossz kutya, csak rossz gazdi” - ugye mindnyájan hallottuk már ezt a mondást? Egy holland tanulmány szerint van benne némi igazság, legalábbis ami azokat az ebeket illeti, akikről váltig állítják gazdáik, hogy „rettenetesen rosszak”.

 

A kutatást az utrechti egyetem állatorvosi karán végezték, méghozzá olyan négylábú résztvevőkkel, akiknél a szélsőséges agresszió jelent meg viselkedési problémaként. Ide sorolták azokat, akik bizonyíthatóan haraptak már meg embert vagy más állatot, súlyos sérülést okozva, következésképp a hatóságok veszélyesnek nyilvánították ki ezeket a kutyákat, és elkobozták őket tulajdonosuktól.

 

 

Agresszió emberrel szemben - Több oka is lehet
Agresszió emberrel szemben - Több oka is lehet
Fotó: unionlakepetservices.com

 

 

Összesen 374 kutya vett részt a kutatásban: 159 ebet 2008 és 2010 között foglaltak le, míg a második csoportnál (215 eb) 2020 és 2022 között terelődött hivatalos útra a dolog. A holland kutatást megelőzően a legtöbb tanulmány a kutyafajták szemszögéből vizsgálta az agresszív viselkedést.

 

Azt, hogy mennyire befolyásolja a fajta a probléma megjelenését, az utrechti tudósok is alátámasztották: az extrém agresszivitást mutató kutyák 58 százaléka az úgynevezett „pitbull type”, vagyis pitbull típusú kutya, illetve keverék volt. Ugyanakkor egyedi nézőpontból tekintettek a témára: arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen hatással van a gazda személyisége a kutya viselkedésére, ezen belül is az agresszív mintázatra.

 

 

A kutya fajtája kihatással lehet arra, mennyire jelenik meg nála az agresszió
A kutya fajtája kihatással lehet arra, mennyire jelenik meg nála az agresszió
Fotó: thestatesman.com

 

 

Milyen viselkedés jellemző az agresszív kutyák gazdáira?

 

Kényes kérdés, és ezen a ponton sokan felkaphatják a fejüket, éppen ezért szeretnénk megjegyezni, hogy az utrechti egyetem tanulmányáról szóló cikk fordítását olvashatják, mellőzve mindenféle személyeskedést. Íme az eredmények:
 

  • az ellenséges viselkedést mutató kutyák gazdáinak 61%-a férfi volt
     
  • a vizsgált kutyák nagy része már korábban is mutatott szélsőségesen agresszív viselkedést: 64% esetében egynél több alkalommal jelentették a hatóságoknak a harapással járó incidenst, míg 22%-uk már négy vagy még ennél is több esetben okozott súlyos sérülést másoknak
     
  • az áldozatok eloszlása korcsoportok szerint: 51% felnőtt, 13% gyermek, 30% másik kutya, 6% másik állat (macskák, juhok, lovak).

 

Kié lesz a labda - Játék bevédéséből is lehet harapás
Kié lesz a labda - Játék bevédéséből is lehet harapás
Fotó: zooplus.de

 

 

A gazdik jelleméről is érdekes gondolatok merülhetnek fel az emberben, ha pusztán azt nézzük, hogyan reagáltak a kutyájuk által ejtett harapást követően:
 

  • legtöbbjük (63%) semmilyen segítséget nem ajánlott fel a harapást elszenvedő félnek, például meg sem próbálták leállítani saját kutyájukat támadás közben,
     
  • mi több, az agresszív kutyák gazdáinak 20%-a saját maga is agresszívan viselkedett az áldozatok irányában: fenyegetően lépett fel vagy megpróbálta megfélemlíteni az áldozatot,
     
  • az agresszív kutyák gazdái minimális empátiát, de leginkább szemernyi együttérzést sem mutattak azok felé, akiket kutyájuk megharapott – 13% tagadta a helyzet komolyságát annak ellenére, hogy a harapások súlyosságát később elegendőnek ítélték ahhoz a hatóságok, hogy lefoglalják a kutyát,
     
  • a gazdák 9%-a pedig az áldozatot hibáztatta.

 

Mindössze 14% volt azon gazdák aránya, akiknek a viselkedését a „kooperatív” jelzővel lehetett illetni, vagyis a harapást követően hajlandóak voltak együttműködni az áldozattal a helyzet megoldása érdekében.

 

 

Nem minden játék, ami annak látszik - Reagálhat agresszívan a kutya, ha megijed vagy túl sok neki
Nem minden játék, ami annak látszik - Reagálhat agresszívan a kutya, ha megijed vagy túl sok neki
Fotó: Pinterest

 

 

Most akkor tényleg igaz, hogy a rossz kutyáknak rossz gazdáik vannak?

 

A hollandiai kutatás során rengeteg információ gyűjtöttek össze az agresszív kutyák gazdáiról: 30 különböző tesztet kellett elvégezniük, melyben személyiségüket és viselkedésüket mérték fel, továbbá állattartással kapcsolatos tényezőket is figyelembe vettek. Mindennek eredményeként számtalan elemzés született, melyeket lehetetlen megvitatni egy rövid cikkben, ugyanakkor a fő irányvonalakat könnyen ki lehet szűrni a tanulmányból.

 

A kutatók globális kategóriákba csoportosították elemzéseiket, melyekből kettő kategória különös jelentőséggel bír:
 

  • a tulajdonos részéről mutatott antiszociális viselkedés,
     
  • valamint az állatokkal való bánásmód (vagy az, ahogy saját kutyájukkal bántak).

 

Egy kicsi és aranyos kutya is lehet morcos
Egy kicsi és aranyos kutya is lehet morcos
Fotó: harpethhillsvet.com

 

 

A kutatók által feljegyzett antiszociális viselkedések közé alábbiak tartoztak:
 

  • kábítószerrel való visszaélés
  • a gazdák nyilvános helyeken kiabáltak másokkal, vagy megfélemlítettek embereket
  • bűncselekmények elkövetése
  • zavargás vagy csendháborítása elkövetése
  • családon belüli erőszak
  • gyermekbántalmazás és elhanyagolás
  • a kutya fegyverként történő használata mások megrémítésére, elriasztására.

 

Kiderült, hogy a gazdák 29%-ánál a fent felsoroltak közül kettő vagy kettőnél több probléma is fennállt, vagyis beleillettek az antiszociális viselkedést mutatók csoportjába.

 

 

Agresszió kutyáknál - A gazda személyisége és viselkedése is hat rá
Agresszió kutyáknál - A gazda személyisége és viselkedése is hat rá
Fotó: wagwalking.com

 

 

Az állatokkal való bánásmód kategória megannyi negatív tényezőt foglalt magában, úgymint:
 

  • állatbántalmazás
  • arra kényszerítették a kutyák, hogy elszigetelten éljen
  • vagy ennek az ellenkezője, bármit megengedtek neki: szabadon mozoghatott, megszökhetett, felügyelet nélkül kóborolhatott.

Ebben a mintában a gazdák 22%-ánál jegyeztek fel kettő vagy kettőnél több olyan viselkedést, melynek értelmében az állattal történő rossz bánásmód helyzete állt fent.

 

 

 

Tényleg egyre rosszabbak lesznek a kutyatulajdonosok?

 

Mivel a lefoglalt kutyákból álló két minta között legalább 10 év telt el, a kutatók arról is kaphattak információt, hogy az agresszív gazdák jellemvonásaiban szisztematikus változások következtek-e be az idők során. Azt találták, hogy az idő múlásával három tényező esetében volt jelentős változás, sajnálatos módon, nem a jó irányba... A legfrissebb adatok ugyanis rámutattak arra, hogy az agresszív viselkedésért elkobzott kutyák gazdái között egyre nagyobb számban volt gyanítható vagy bizonyítható a kábítószerrel való visszaélés.

 

 

Nincsen rossz kutya, csak rossz gazdi - Vagy ez mégsem így van?
Nincsen rossz kutya, csak rossz gazdi - Vagy ez mégsem így van?
Fotó: melaniceronephd.com

 

 

A frissebb mintában nagyobb arányban fordultak elő olyan feljegyzések, miszerint az agresszív kutya gazdája kiabált a lakókörnyezetében élő emberekkel vagy megfélemlítette őket. Ehhez jön még hozzá, hogy a két vizsgálat között eltelt évtizedben úgy tűnik, a kutyák által elkövetett harapásos incidensek száma is megnőtt. Bizonyítékul szolgál erre, hogy emelkedést mutat azon esetek száma, ahol a hatóságok igyekeztek arra kötelezni egyes gazdákat, hogy gyakoroljanak nagyobb kontrollt a kutyájuk felett, például tartsák rövid pórázon vagy tegyenek rá szájkosarat nyilvános helyeken.

 

Mondanunk sem kell, hogy a biztonságra vonatkozó szabályokat már a kritikus incidensek előtt is megpróbálták bevezetni. Tisztán látszik az is, hogy ezeket az ellenőrző intézkedéseket figyelmen kívül hagyták a szóban forgó kutyatulajdonosok, amikor bekövetkezett az a sajnálatos esemény, melynek eredményeként a kutya elkobzásra került agresszív viselkedése miatt.

 

A holland tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a „rossz kutyák” szerencsétlenségükre „rossz gazdával” lettek megáldva, zárásul pedig így fogalmaznak: „a lefoglalt kutyák gazdáinak bizonyos hányada sajnos aligha lesz hajlandó és/vagy képes a társadalom biztonságát garantálni”.

 

 


 

Írásunk a Psychology Today magazin cikke alapján készült.

Szerző: Stanley Coren, kanadai kutató, kutyaszakértő, a pszichológia professzora

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: melaniceronephd.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban Hírek - Címlapon
Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban
Kutyák segítenek a Mórahalom közelében történt madármérgezés felderítésében Hírek - Címlapon
Kutyák segítenek a Mórahalom közelében történt madármérgezés felderítésében