A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák segítségével sikeresebb az olvasástanulás!

Olvasókutyákkal az olvasás tanulásért!


2016. december 03., 13:00


Szerző: kiberov


Kategória: Könnyű




A kutya nem nevet a bizonytalankodó felolvasáson, nem csoda, hogy a kutyaközönség előtti olvasásgyakorlás nagy sikert aratott a kisiskolások körében, akik részt vettek egy amerikai kutyakiképző szervezet és egy kaliforniai könyvtár közös rendezvényén.



A San José-i Willow Glen könyvtárban hosszú sorok kígyóztak nemrég, még a jóval távolabb fekvő Los Angeles környékéről érkezett gyerekek is vártak a sorukra, hogy különleges vendégek, három labrador retriever kutya előtt olvashassanak fel.

 

"Szinte túl jó volt ahhoz, hogy igaz lehessen" - lelkendezett egy nyolcéves kislány édesanyja, akinek Emma lánya a 13 hónapos labrador, Raella előtt próbálta ki a felolvasást. Emma nem jár iskolába, otthon tanul, és ez a lehetőség - mint édesanyja elmondta - több szempontból is nagy segítség volt számára.

 

A "Felolvasás kutyáknak" a Kutyatársak az Önállóságért (CCI) szervezet rendezésében zajlott. A sérült emberek számára kutyákat kiképző egyesület kezdeményezése nemcsak a gyerekeknek nyújtott kivételes élményt, hanem a fiatal kutyáknak is jó alkalom volt arra, hogy türelmet és figyelmet tanuljanakA kutyáknak való felolvasás hosszú múltra tekinthet vissza, nem a CCI nevéhez fűződik a program kifejlesztése - mondta el Pat Wilcox, a szervezet South Bay-i egyesületének alapítója. Mint hozzátette: már több hasonló rendezvényük volt és azok sikere inspirálta őket a folytatásra.

 

Olvasókutyával a sikeres olvasás tanulásért!
Fotó: todaysparent.com

 

"Az ötlet kitűnő. Felszabadítja a gyerekeket, és a szülők is nyugodtak, mert kiképzett kutyákról van szó" - magyarázta Joanne Romberg, akinek ötéves lánya vett részt a programban. Az is tetszett neki - említette meg -, hogy a szülőknek a háttérben kellett várakoznia, mert így nem estek kísértésbe, hogy ösztönösen kijavítgassák a felolvasót.

 

Az olvasókutyák intézménye már Finnországban is létezik.

Felolvasásokat tartanak számos állami könyvtárban Helsinkiben, Kotkában és Turkuban. Ezek során a gyerekek csupán egy, a nyugodt figyelemre kiképzett kutya társaságában gyakorolják a hangos felolvasást, hogy legyőzzék félénkségüket.

 

Egy kicsi, nyugodt, a környezet iránt érdeklődő állat jelenléte nem hat olyan fenyegetően a félénk gyerekekre, mint a diákok és a tanárok előtti felolvasás révén kiváltott stressz. A rendszeres gyakorlás segít a félelmek és gátlások lebontásában a későbbiekben is.

 

Pekka Niemi, a Turkui Egyetem pszichológusa szerint a kutyás olvasás eddigi vizsgálatai a beavatottak szubjektív értékelésein alapultak. A intézmény először vizsgálja a jelenséget szigorúan tudományos alapon. A kutatás egyelőre előkészületi stádiumban van. Elméletileg az olvasási készség megfigyelt javulása placebóhatáson is alapulhat.

 

Forrás: planetdogfoundation.org
Cikk első megjelenése: 2015. március 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya
Megérkezésük után nem sokkal mind a két kutyus nagyon rosszul lett. Az állatorvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy a két eb alkoholfüggőségben szenved.

Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk” Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk”
Ruby azonnal segítséget hívott, mikor gazdija eszméletét vesztette, és beleesett az árokba. Nélküle "ki tudja, mennyi ideig lettem volna odalent anélkül, hogy bárki a keresésemre indult volna."

"Mindig boldoggá tett, és mosolyt csalt az arcomra" – hős labrador volt a leukémiás kislány támasza a legnehezebb időszakban "Mindig boldoggá tett, és mosolyt csalt az arcomra" – hős labrador volt a leukémiás kislány támasza a legnehezebb időszakban
Hosszú ideig tartó kezelés, kemoterápia, rengeteg gyógyszer, rosszullétek és bizonytalanság – egy felnőtt ember is nehezen viselné a betegséggel járó megpróbáltatásokat. Na de egy 11 éves kislány? Szerencsére egy hatalmas szívű barát állt mellette még a legnehezebb időszakban is: egy kedves fekete labrador.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Propagandával a vakvezető kutyákért Hírek - Címlapon
Propagandával a vakvezető kutyákért
80 kóbor kutyát etet a férfi, 5 éve minden nap Hírek - Címlapon
80 kóbor kutyát etet a férfi, 5 éve minden nap