A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyákat képezhetnek ki a koronavírus kiszagolására

2020. március 31., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kutyákat is megpróbálnak kiképezni brit kutatók a koronavírussal fertőzött emberek kiszagolására Nagy-Britanniában.



A Medical Detection Dogs karitatív szervezet intenzív, hathetes kurzusokon akar felkészíteni kutyákat beteg vagy fertőzött emberek felkutatására a szaguk alapján, ezért együttműködik a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetével (LSHTM) és a Durhami Egyetemmel.

 

A kormányt is tájékoztatták arról, hogy "az ember legjobb barátja" elképzeléseik szerint miként lehet "értékes szövetséges" a pandémia elleni küzdelemben.

 

Az egyesület már képzett ki kutyákat más betegségek - rák, Parkinson-kór, cukorbetegség, bakteriális fertőzések - kiszaglására. Az új koronavírus okozta Covid-19 betegség felismerésére hasonló módszerrel készítenék fel az ebeket a "gyors és kíméletes" diagnózis céljából.

 

 

Kiváló szaglásuk segítségével a kutyák képesek különböző betegségek jelenlétének kiszagolására
Kiváló szaglásuk segítségével a kutyák képesek különböző betegségek jelenlétének kiszagolására
Fotó: medicaldetectiondogs.org.uk

 

 

A rendkívül kifinomult szaglószervű kutyákkal megismertetik a betegség (ember által nem észlelhető) sajátos szagát, majd megtanítják őket arra, hogy jelezzék a fertőzötteket vagy betegeket.

A kutyák emellett képesek érzékelni a hőmérséklet legcsekélyebb változását is, így alkalmasak lehetnek a lázas, hőemelkedéses emberek kiszűrésére is.

 

Claire Guest, az orvosi kutyák kiképzésére specializálódott egyesület vezetője szerint elméletben biztosak abban, hogy a kutyák kiszagolhatják a Covid-19-et, de egyelőre azt keresik, miként vehetnének megbízható módon szagmintát a koronavírusos páciensektől.

Szeretnék, ha a kutyák detektálnák a tünetmentes vírushordozókat is, akiket aztán hagyományos módszerrel tesztelnének.

 

Steve Lindsay, a Durhami Egyetem professzora szerint a kiképzés sikere esetén a kutyákat a repülőtereken lehetne bevetni a vírushordozók kiszűrésére a járvány lecsengésével, hogy a már legyőzött járvány ne törhessen ki újra.

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Baj, ha sokat tüsszög a kutya? Baj, ha sokat tüsszög a kutya?
Időnként mindenki szokott hapcizni, így négylábú barátaink is. Mi van akkor, ha alig bírja abbahagyni? Honnan tudhatjuk, hogy mennyi „tüssz” számít soknak?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ebzárlat 2020 tavaszán – az érintett települések listája Hírek - Címlapon
Ebzárlat 2020 tavaszán – az érintett települések listája
Terápiás kutya segíti a járvány ellen küzdő orvosokat és ápolókat egy kórházban Hírek - Címlapon
Terápiás kutya segíti a járvány ellen küzdő orvosokat és ápolókat egy kórházban