A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre

2022. november 30., 15:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Nemsoká útjára indul a karácsonyi készülődés és láz, ami számos bevásárlással, utazással, programgazdag hétköznapokkal jár. Egy pici többletenergiával fűszereződnek az esték munka után: tervezni a meglepetéseket, beszerezni a hozzávalókat, barátokkal beülni a közeli vegán éttermekbe levezetésképp. Mindebben részt venni kutyatársadnak hol kihívás, hol vakkantásra ingerlő élménykavalkád, mi tagadás. 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Sorra vettem néhány szituációt, amiben részetek lehet az ünnepek közeledtekor és terveztem hozzájuk pár apró, egy-két perc alatt kivitelezhető mini-gyakorlatot is, melyek segítségével egyszerűbb lehet számotokra ezen időszak.

 

 

Legyen gondtalan az ünnepi időszak a kutyáknak is
Legyen gondtalan az ünnepi időszak a kutyáknak is
Unsplash - Laura Beth Snipes

 

 

1. Utazó-boxhoz szoktatás.

 

Képzeld el, milyen lenne már, ha a nagyihoz útban kiskedvenced telitorokból végigsüvöltené az utat és alig tudnál tőle a vezetésre figyelni? Kész idegroncs lenne az ember, mire kikászálódik a kormány mögül. Szóval mit tudsz ellene tenni?

 

Ötlet: beelőzni hozzászoktatással, egy kis habituációval! A habituáció lényege, hogy alacsony és maximum közepes ingererősségű ingerekhez lehet a kutyusod kényelmesen és eredményesen hozzászoktatni. Ezek ismétlődésekor ugyanis a rájuk adott válaszreakció egy idő után enyhül. Mit jelent ez a gyakorlatban? Tedd be a boxot a nyitott ajtajú autóba, kérd meg kutyusod, hogy ugorjon be. Ha megtette, ne csukd be a kocsi ajtaját, ne indulj még semerre. Áll az autó, nem jár a motor sem. Zárd a boxot és mialatt folyamatosan dicséred a kutyusod, szórj be pár falat finomságot neki. Ha megette, nyisd a boxot, hívd ki kutyusod, játsszatok egy nagyot, miután megsimizted őt a nyugodt, csendes boxban tartózkodásért.

Ezt ismételd néhányszor; de úgy, hogy a sokadik ismétlésre már jár a motor, a sokadik járó motorú ismétléskor már gurultok pár méter és így tovább… Ergo mindig többet és többet tartózkodik kutyusod az autóban, egyre növekszik a közösen megtett méterek száma.

Ha az ünnepi utazás előtt számos alkalommal juttatod ily módon sikerélményhez, dicsérethez kedvenced, stabil önbizalommal fog kitekintgetni a kocsi ablakán és alig várja, hogy megérkezzetek, kezdetét vegye az ő karácsonya is a szeretett nagyinál vidéken.

 

 

Kuyabarát étterembe, kávézóba lefárasztott kutyával érkezzünk
Kuyabarát étterembe, kávézóba lefárasztott kutyával érkezzünk
Fotó: Unsplash - Mateusz Zatorski

 

 

2. Békés éttermi tartózkodás.

 

Lelki szemeid előtt feldereng a kép: kutyusod legutóbb csak a három asztallal arrébb ülő csivava után húzta a széked a lábhoz rögzített pórázzal, meg persze a párod székével együtt. A baj mindössze annyi volt, hogy néhány másik vendégen és az arra közlekedő pincéren keresztül történt mindez. Akinek nyilván repült a kezéből a felszolgálni tervezett vacsora az italokkal együtt. Sebaj, kutyatársad lelkesen felnyalta a bundájára fröccsenő husi-szaftot. Ő elégedett volt teljesítményével… Kreatív kutyához méltón szerzett magának élelmet. Te azonban – érthető módon – rettegsz az ismétlődéstől…

 

Ötlet: minden kutyus szeret rágcsálni, tedd hát élvezetesebbé számára az éttermi tartózkodást! Legyen saját programja! Egy kiadós séta után érkezzetek kedvenc wok-bárotokba, ahová magaddal viszed a plédjét is. Helyezd el a széked mellett. Varázsolj rá neki egy méretes nyuszifület vagy bikacsök-darabot, amivel kedvére szórakozhat, míg körötte emberek jönnek-mennek. Ne feledkezz meg a vizes táljáról sem! A rágcsálás fáraszt, jóleső utána pár korty friss víz. A kutyabarát pincér kezébe pedig – miután felszolgált – bátran nyomhatsz néhányat a juti-tartódban lapuló kutyakeksz-darabok közül, hogy szemed fényének pottyantsa ajándékképp. Ezzel igazán megkedvelteti magát.

Mondd kutyusodnak, hogy „Ül!” vagy „Marad!”, miközben tálalnak, vagy épp arra bóklászik egy másik kutya-gazdi páros! Ne rögtön „éles helyzetben” várd el, hogy működjön a kutyus, ugorjatok be hetente egy-egy új helyre, kipróbálni mondjuk egy sütit a karácsonyi menüből. Minél többször találkozik kutyusod egy helyzettel, annál kevéssé jelent számára a jövőben kihívást, nem lesznek markáns reakciói.

 

 

Minden nap pár perc gyakorlás, és pikk-pakk profi lesz kutyánk a helyben maradás gyakorlatban
Minden nap pár perc gyakorlás, és pikk-pakk profi lesz kutyánk a helyben maradás gyakorlatban
Fotó: Unsplash - Destiny Wiens

 

 

3. Helyben maradás.

 

Ami igazán jól jöhet egy próbafülkében a kutyás shoppingolás során vagy mikor átveszed a barátnődnek rendelt beauty-csomagot a futártól. Előny: villoghatsz azzal, milyen menő gazdi vagy, mert nem mássza és nem hágja meg kutyatársad a felbukkanó kézbesítő lábszárát. Továbbá nem rántja meg karod a kézben tartott bankkártyával, pénztárcával és mobillal, mikor épp fizetsz a sorban. Elég ciki tud lenni szedegetni a szétszóródott aprót vagy mások csizmája körül kutatni a messzire szállt Mastercard után... Felhővel egyszer olyat is láttunk, egy lány szoknyájával ugrott ki kutyája a próbafülkéből. Amit még meg sem vett, ellenben csupa nyál és gyűrődés lett. Ergo megvette a végén, függetlenül attól, telitalálat volt-e vagy sem…

 

Ötlet: napi gyakorlás két percben! Több nem kell, ennyi pont elég lesz, ha rendszeresen végzitek. Jelölj ki mancsos barátodnak egy helyet, ott ültesd le őt. Kérd meg, hogy maradjon. Amikor ezt mondod neki, tartsd elé összezárt ujjakkal a tenyered, mintegy nyomatékot adva a szavadnak. Hátrálj egy lépést lassan, arccal végig felé fordulva. Lépj vissza, halkan és mosolyogva dicsérd meg, majd nyújts neki egy jutalomfalatot. Mikor lenyelte, gyorsan mutasd újra a „Marad!” kézjelet és szólítsd őt fel újra a helyben maradásra! Ezúttal azonban pár lépéssel többet hátrálj. Amíg szépen ül, menj vissza hozzá, újra dicsérd, jutalmazd. Légy találékony! Kedved szerint növelheted az időt, amíg neki egy ponton kell maradnia. Vagy játszhatsz a helyszínekkel: ülhet egy ponton kocsiban, étteremben, a forgalmas utca egy fatörzsénél. Utóbbi esetben persze a póráz legyen a kezedben, hiszen közterületen vagytok, ahol kötelező és egyébként is, összekötöttségetekkel segítheted kutyusod a feladat sikeres végrehajtásában. Legyen része napi foglalkozási rutinotoknak ez a parányi lépés és meglátod, hányan fognak mosolyogni kutyusod jólneveltsége láttán.

 

 

 

Kellemes adventi tervezgetést kívánok!

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Laura Beth Snipes

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
„Égi ajándék” - Életmentők és tűzoltók fogadták örökbe a kutyákat, miután az őket szállító repülőgép lezuhant Hírek - Címlapon
„Égi ajándék” - Életmentők és tűzoltók fogadták örökbe a kutyákat, miután az őket szállító repülőgép lezuhant
Te becsomagolod a kutyusod karácsonyi ajándékát? Hírek - Címlapon
Te becsomagolod a kutyusod karácsonyi ajándékát?