A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások: a Csókakői vár kutyával

...vissza a középkorba!


2021. március 04., 14:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Kezdetben könnyű, később több kihívást rejtő kutyás túra Csókakő várában és környékén. Pazar látvány nyílik a várfalak közül a lábunk előtt elterülő környékre. 

Közvetlenül a vár melletti füves területen lehet parkolni. Fizetős parkolóként találtuk meg az interneten, de sem jegyautomata, sem parkolóőr nem volt. Népszerű hely, de bőven volt parkolóhely. Erős szél volt, amit egy látogató ki is használt sárkányeregetésre. Innen egyből látható a vár. Nem ez az egyetlen látványosság: már az oldalt magasodó vöröses sziklák is igen szépek. Elhaladtunk egy nyitva tartó kürtöskalácsos bódé mellett, amit meg is jegyeztem magamnak. (Nyitva volt délután is és finom!)

 

 

Tövis a parkolóban
Tövis a parkolóban
Fotó: Szénási Szabolcs

 


A Vár-völgyben haladtunk tovább és rögtön a várat vettük célba. Baloldalon a meredek domboldalba fadarabokat ástak be, hogy kicsit könnyebb legyen az ostrom a turistáknak. Az úton tovább haladva könnyebb terepen lehet megközelíteni a főkaput. Mi a kalandosabbat választottuk.

 

 

Vár-völgy
Vár-völgy
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Tövis a Vár-völgyben
Tövis a Vár-völgyben
Fotó: Dala Orsolya

 


Nagyon sok kutyával találkoztunk, elég sokan póráz nélkül voltak. Akár csak ők, Tövis is jól boldogult négy lábon az embert próbáló lépcsősoron. Könnyedén szökkent előttünk egyre magasabbra, időnként hátrapillantott a válla felett ránk. Két pulival is találkoztunk, ők mintha egy nyelvet beszéltek volna a mudinkkal, megvolt az azonos hullámhossz. Azért elképzeltem a jelenetet nagyobb és hevesebb kutyákkal, akik belementek volna a játékba, az emberek valószínűleg kuglibábuként dőltek volna jobbra-balra az ösvényen. Tövis lemondott a randiról a pulival és követett minket. Kikerülte az embereket, mintha csak mozgó bokrok lettek volna, fürgén suhant el a lábuk mellett, majd újra bevárt minket. Még néhány kutyával találkoztunk, míg a várhoz értünk. Lefelé menet egy kis boston terriernek feladta a leckét az egyik „lépcsőfok”, de a gazdája egy könnyed mozdulattal segített rajta. Felvette és az ösvényre tette le, ahol már könnyedén mozgott a kis kutya. Mellettük is elhaladtunk.

 

 

Lépcsősor a kihívást kedvelőknek
Lépcsősor a kihívást kedvelőknek
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Ide vezet a lépcsősor, a sziklákon átmászva lehet a várhoz jutni
Ide vezet a lépcsősor, a sziklákon átmászva lehet a várhoz jutni
Fotó: Dala Orsolya

 


A figyelmeztető táblának és a tériszonyomnak engedelmeskedve pórázt tettem Tövisre. A vár ugyan romos, felújítás alatt van, de látogatható.

A belépés ingyenes.

Kellemes sétát tettünk és megcsodáltuk a panorámát. Nagyon szép kilátás nyílik a környékre, a távolban a Bakony vonulatai láthatóak. A legtöbb ember kedvesen nézett Tövis felé és miután szimatolásra kezet nyújtottak, megsimogatták. Jó állapotú falépcsőkön haladtunk szintről szintre, egyre feljebb.

 

 

Vár részlet
Vár részlet
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Tövissel a várban
Tövissel a várban
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A nem túl magas várfalak közelében rövidre fogtam a pórázt. Aggodalmam feleslegesnek bizonyult, mert közelebbről megnézve kellően szélesek voltak, nem volt csúszós, a kiálló darabok biztos kapaszkodót nyújtanak. De a túloldalon mégis csak ott a mélység, úgyhogy nem engedtem felugrani Tövist.

 

 

Kilátás a Csókakői várból
Kilátás a Csókakői várból
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Kilátás a várból a parkoló fele
Kilátás a várból a parkoló fele
Fotó: Szénási Szabolcs

 


A várlátogatás után a kék jelzést követve folytattuk a túrát. Kevés idő állt már csak rendelkezésünkre, ezért kétszer vágtuk le jelöletlen úton, GPS segítségével. Ezek az ösvények is ki voltak taposva, viszont vaddisznótúrások tarkították. Tövist pórázra vettem és magam mellett vezettem. Nem hiányzott, hogy egy kiszagolás miatt félreértésbe keveredjen a susnyásban csíkos kismalacaival pihengető vaddisznóval.

 

 

A póráz Tövis biztonságát is szolgálta
A póráz Tövis biztonságát is szolgálta
Fotó: Dala Orsolya

 


Sikeresen visszatértünk a jelzett útra és követtük a piros L-t. A Csóka-hegy oldalában haladtunk tovább, a gerinc közelében. Az izgalmas, keskeny ösvény alacsony fák között kanyargott, időnként kisebb sziklákon másztunk át, kidőlt fák alatt bujkáltunk. Többször elfogytak mellettünk a fák és bokrok, ezáltal zavartalan kilátás nyílt a völgyre.

 

 

Ösvény a hegygerincen
Ösvény a hegygerincen
Fotó: Dala Orsolya

 


Az ösvény mellett egy kis nyúlvány csalogatott minket. Előttünk már más is felfedezte, tábortűz nyomait láttuk. Ritkásan álltak a kis fák, úgyhogy innen is szép kilátás nyílt.


Tovább haladtunk, és amikor már azt hittük, hogy lefelé fogunk ereszkedni, az ösvény újabb kanyart vett és kicsit feljebb vezetett minket. Végül egy szélesebb ösvényre érkeztünk és már lefelé vezetett az utunk. Határozottan örültem, hogy mindketten túrázásra tervezett lábbeliben vágtunk neki. Tövis miatt nem kellett aggódni, magabiztosan mozgott a terepen.

 

 

Szabi és Tövis
Szabi és Tövis
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Tövis és én
Tövis és én
Fotó: Szénási Szabolcs

 


Nemsokára ismét a Vár-völgyben találtuk magunkat. A túra végére hagytuk a Vár-völgyi Kő-lyuk barlangot. A várhoz vezető falépcsősorral szemben található egy széles ösvény. Ezen kell felfelé haladni, amíg bal kéz felé meg nem pillantjuk a barlangot jelző táblát. Meredek az út felfelé. Kiálló gyökerekbe kapaszkodva jutottunk fel hozzá. Tövis pillanatok alatt fent termett és érdeklődve pislogott ránk, hogy mi tart ilyen sokáig. A bejárat egy kis termecskébe vezet, ahova csak lehajolva tudunk beljebb merészkedni. Még beljebb jutni már csak guggolva vagy négykézláb lett volna mód. A barlangban a tábla szerint denevérek is élnek, úgyhogy nem mentünk be mélyebbre, nem szerettük volna zavarni őket.

 

 

Tövis és a Kő-lyuk
Tövis és a Kő-lyuk
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Szuper túra volt, szép a környék, sok a lehetőség, elég jól lehet variálni, mekkora távolságot szeretnénk megtenni. Közel van Csákberény, ahol a Vértesi Panoráma Tanösvényt jártuk be. Ahogy egyre tovább van világos, egyre jobb az idő, egyre hosszabb túrákat lehet tervezni. Mi körülbelül 10 km-t tettünk meg ezen a túrán, beleszámolva a várlátogatást is.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez
Ha úgy döntöttünk, szeretnénk kedvencünkre hátizsákot adni, felmerülhet a kérdés, hogyan szoktassuk hozzá? Mi kerüljön bele? És mi ne? Ebben szeretnének most segíteni.

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az állatorvosi rendelők nem zárnak be a szigorítások alatt sem Hírek - Címlapon
Az állatorvosi rendelők nem zárnak be a szigorítások alatt sem
24 kutyát mentettek a rendőrök a pokolból - újabb állatviadal szervezőkön ütöttek rajta Hírek - Címlapon
24 kutyát mentettek a rendőrök a pokolból - újabb állatviadal szervezőkön ütöttek rajta