A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang

2021. április 09., 14:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Népszerű kirándulóhely Bakonybél közelében, sokan keresik fel kutyával együtt. Mi is kutyás túra céljából látogattuk. Könnyű terep, misztikus látvány: a Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó. Felkapaszkodtunk az Odvaskő-barlanghoz is. 

Hubertlaki-tó az igazi neve, de nagyon hasonlít az erdélyi nagytestvérére. A leégett Hubertlaki vadászkastély helyén épült kulcsos vadászház közelében található, elárasztással alakították ki vaditatónak. (Bár nem csupán szívjóságból tettek így a grófok: vadászatokat tartottak a környéken). Napjainkban a turisták gyönyörködnek benne, partján családok sütögetnek, a kacsák pedig távolságtartóan lebegnek a felszínén. Különleges hangulata van a tiszta, sima víztükröt megtörő kiálló facsonkoknak.

 

 

Tövis a Huberlaki-tó előtt
Tövis a Huberlaki-tó előtt
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Túra a Huberlaki-tónál
Túra a Huberlaki-tónál
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A tóban úszni vagy csónakázni nem lehet, de a szélében a kutyák simán meg tudnak mártózni.

 

Ha megjött a kedvetek hozzá, a GPS-be érdemes az Odvaskő Panzió és Étterem célpontot beütni. Több helyen lehet látni parkoló autókat, bőven kínálkozik parkolóhely. A parkolóból visszafele indultunk és a Gerence-patak felett átnyúló hídon keltünk át. Innen a kék keresztet követtük.

 

 

Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó
Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Úton a Hubertlaki-tóhoz
Úton a Hubertlaki-tóhoz
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A széles ösvény mindkét oldalán fák magasodtak felénk a dombokon. Tövisnek botokat dobáltunk és ő lelkesen visszahozta. Jól belátható hely volt, a kanyarok előtt visszahívtam mellénk. Nagyon sokan voltak rajtunk kívül is kutyával. Tövis bizalmatlan a legtöbb idegen kutyával, ezért magamra vontam a figyelmét és békésen el tudtunk haladni a keskenyebb ösvényeken is a többiek mellett, még idegesen ugató kutya mellett is. Az emberekre ügyet sem vetett. A dombokon néhányan cserélni akartak vele, a saját két lábukat az ő négymancs meghajtására. Tövis csak a fülét billentette, de nem foglalkozott az ajánlattal.

 

 

A Hubertlaki-tó és az Odvaskő-barlang izgalmas túrahelyszín
A Hubertlaki-tó és az Odvaskő-barlang izgalmas túrahelyszín
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Játék az erdőben, a Hubertlaki-tó felé
Játék az erdőben, a Hubertlaki-tó felé
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A Hubertlaki vagy bakonyi Gyilkos-tó partján többnyire nagy a nyüzsgés. Körbe lehet sétálni, egy darabig keskeny kis ösvény visz, majd egy mocsarasabb területen kell átvágni. Itt korábbi átkelők hagytak több vastag ágat a földön, amiken lépdelve viszonylag száraz lábbal meg lehet úszni. Utána folytatódott a kényelmesebb ösvény. Nem babakocsi barát, de gyalogosan és kutyával járható, illetve sokan kisgyerekekkel is körbejárták. Láthatóan nagyon kalandos volt nekik is.

 

 

Hubertlaki-tó, átkelés
Hubertlaki-tó, átkelés
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Visszafelé ugyanarra mentünk, de így sem volt unalmas. Még mindig lelkesen figyeltük meg a homokos domboldalból kiálló fák gyökereit vagy épp a medvehagymákkal borított, zöldellő erdei sáncokat.

 

Visszaérkeztünk a parkoló mellé, de még várt ránk az Odvaskő-barlang. Mielőtt az autókhoz értünk volna, balra fordultunk az út túloldalán. A piros jelzést követtük fel a lépcsőn. Fadeszkákat vertek a domboldalba, ami segítette a feljutást, de így is elég meredek. Erdei ösvényen haladtunk tovább és bár a fák még kopaszok voltak, a medvehagymáktól zöldellt a föld. A barlang jelölést követve kiértünk egy sziklás területre.

 

 

Ereszkedés a barlanghoz
Ereszkedés a barlanghoz
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Nem éppen könnyű terepen egyensúlyoztunk lefelé. Túrabot esetenként hasznos lehet, de mi is boldogultunk nélküle. Túracipő mindenképp ajánlott, így is meg-meg csúszott a lábunk. A sziklákon leereszkedve jobbra kellett fordulnunk és még csúszósabb, poros ösvényen haladtunk mélyebbre. Már láthattuk a barlang előtt gyülekező embereket. Várható volt, ez az egyik legnépszerűbb barlang a Bakonyban. Annyira sokan azért nem voltak, meg lehetett tartani egymástól a biztonságos távolságot.

 

 

Az Odvaskő-barlang szájában
Az Odvaskő-barlang szájában
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Szabadon látogatható barlang, egy nagy terme van és több kisebb nyúlványa. 1935-ben Betyárbarlangként is említették, mert a bakonyi betyárok kedvelt búvóhelye volt fosztogatás után. I. István magyar király 1037-ből származó alapító oklevelében Odvaskő néven említik a barlangot. A bakonybéli apátság birtokainak egyik határpontja volt. 10 féle védett és veszélyeztetett denevérfaj él a barlangban. A denevérek hasznos állatok, pusztítják a szúnyogokat, nem szabad őket bántani! Denevéreket végül nem láttunk, de érdekességképp félkörben több ember állt a barlangban. Kíváncsian beálltam közéjük és próbáltam megfejteni, hogy mit figyelnek. Középen nem állt senki, se mi, se más nem is állt be oda. Végül elindultunk kifelé, halk éneklést hallottunk hátulról. Azóta sem tudjuk, hogy minek voltunk szemtanúi…

 

 

Lefelé az Odvaskő-barlangtól
Lefelé az Odvaskő-barlangtól
Fotó: Szénási Szabolcs

 


Szerencsére nem ugyanarra kellett visszamenni, a csúszós sziklás útra, hanem egy sokkal meredekebb úton lefelé, lépcsőfokok nélkül ... Egy idősekből álló csoport kapaszkodott fel szemből. Elengedtük őket és utána nekivágtunk a csúszós, meredek útnak. Leérve jobbra fordultunk és már nem volt messze a parkoló.

 

 

Úton vissza a Hubertlaki-tó felől
Úton vissza a Hubertlaki-tó felől
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Körülbelül 8 km-t túráztunk ezúttal, talán egy kicsit többet. Viszonylag könnyű túrának mondanám, de Odvaskő-barlanghoz azért kellett a jó egyensúlyérzék. Szép kilátás nyílik a sziklák tetejéről, de erről személyesen nem győződtünk meg. Nekünk a Hubertlaki-tó és az Odvaskő-barlang is teljes értékűvé tette a kirándulást.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül? Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül?
A Rám-szakadék társaságtól, évszaktól és időjárástól függően is megosztó útvonal, nem beszélve arról, ha kutyával mennénk. Egy kedves barátnőm invitált meg a kutyás túrára, amit bevallom, kételyekkel fogadtam. Számos cikk, útleírás elolvasása, tucatnyi létrás kép átnézése után arra jutottam, hogy a kutyáim felkészültek, nekivághatunk. Mégsem ajánlanám mindenkinek a helyszínt.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok hazai terjedését.

Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény
Kutyás túra a fenyvesen át, a rómaik nyomában. Könnyű túra, szép és kalandos. Mi kell még?

Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra? Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra?
Mindennek a kulcsa a felelősség, az egymásra való odafigyelés, a kommunikáció. Ezek nélkül nem megy. De mégis, hogyan legyünk felelősek, hogyan figyeljünk oda egymásra, mit tegyünk találkozáskor? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe szakértői segítséggel.

Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elfogulttá válok, ha a Naszály-hegy merül fel hétvégi túránk útvonalaként. Hossza ellenére sem tudom elképzelni, hányszor kellene még megtennem az útvonalat, hogy végül ráunjak. A panoráma, a táj ezer arca, a terület sokszínűsége újabb és újabb csodákat rejt, ahányszor csak arra járunk. Mindenkinek ajánlani tudom a Cserhát ezen területét, aki a kedvenc túráinak listájára új belépőt keres.

Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta
Terepfutásaim kedvelt helyszíne az útvonal, mert a kezdeti szintemelkedést követően kellemesen lankás a terület, nem beszélve arról, hogy Törökmezőig még elvétve sem akadnak kirándulók. Délutáni sétánk helyszínéül is ezért választottuk, mi nem fáradunk el különösebben, ellenben a kutyák le lesznek mozgatva.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor Rehabportál JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Hírek - Címlapon
Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya Hírek - Címlapon
Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya
fb-text