A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz?

2020. October 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Önfeledten játszanak egymással, összebújva alszanak. Szívmelengető látvány, ahogy két kutya úgy igazából egymásra talál, és életre szóló barátságot köt. Vajon ugyanúgy kötődnek pajtásukhoz, mint a gazdihoz?Egy kutyánál csak egy dolog lehet jobb: két (vagy több) kutya. Hallhattunk már hasonló varázsmondatokat többkutyás ismerőseinktől, így nem csoda, ha megfordult a fejünkben, hogy meglévő kincsünk mellé befogadjunk egy másik ebet. Vagy a kettő mellé egy harmadikat. Az idilli elképzelés viszont nem mindig felel meg a valóságnak, és idő kell ahhoz, hogy megbarátkozzanak egymással.

 

Hogyan kötődnek a kutyák az emberekhez?

 

Minden kutya egyedi, egyéni jellemzőkkel, ezért másként kötődnek gazdájukhoz, családjukhoz. Legtöbbjükön megfigyelhetőek olyan viselkedési jegyek, melyek a kötődést fejezik ki, például az, amikor a kutya belenéz imádott kétlábúja szemébe. Előmozdíthatja a szemkontaktust, ha a kutya megnyugtatásra, figyelemre vagy szeretetre vágyik, vagy éppen előbbieket szeretné nyújtani gazdájának.

 

Tekintetünk egybefonódása az egymáshoz való kapcsolódás és ragaszkodás kifejezése mellett a kommunikáció egy bensőségesebb formája, hiszen olyan, mintha egyenesen belelátnánk a másik lelkébe. Megtörténhet séta alatt, egy új helyzetben, új emberek, ebek közelében, új élmények megtapasztalásakor, és természetesen otthon is, amikor játszunk vagy békésen pihenünk egymás társaságában. Egy pillantás egymás szemébe ezernyi érzelmet tárhat fel, és a jelek szerint kedvenceink is értik, hogy a szeretet, kötődés megnyilvánulásának megható formája ez.

 

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Egy szeretetteljes érintés
Fotó: Pinterest

 

A kutya és gazdi közötti jó viszony egyik jellegzetessége, hogy az eb láthatóan biztonságban érzi magát az ember mellett, boldogsággal tölti el, hogy azzal lehet, akihez kötődik. Kifejezheti érzéseit úgy, hogy gyengéden a lábunknak dől, megnyalja kezünket, nyugodtan fogadja az érintést, simogatást, és ne feledjük azt sem, milyen kitörő örömmel vár minket, ahányszor csak belépünk az ajtón.

 

Hogyan kötődnek a kutyák más kutyákhoz?

 

A kutyák eredendően társas lények, falkaállatként lettek „megalkotva”, ebből kiindulva azt gondolhatnánk, hogy az ismerkedés természetes dolog számukra és más kutyákkal is könnyen alakítanak ki barátságot. A gyakorlatban azonban bőven láthatunk ennek ellentmondó eseteket. Némelyek meglehetősen válogatósak, jól megnézik, kiket hajlandóak beengedni életükbe, míg mások úton-útfélen szinte bárkivel lepacsiznának, oldottabban viselkednek idegen ebek társaságában is, és bármikor kaphatóak egy kis játékra, bolondozásra.

 

Még a tartózkodóbb, mondhatni introvertált kutyák is képesek azonban életre szóló kötelékeket kialakítani egy-egy általuk kedvelt pajtással. Náluk is megfigyelhetőek a kötődés egyértelmű jelei, akkor is, ha osztoznak otthonukon családjukkal vagy csupán a séták, programok során futnak össze: láthatóan kellemesen érzik magukat együtt, garantált a közös szaglászás, vidám szaladgálás, játék.

 

Kötődés kutyáknál - A jó barátok még a botot is megosztják egymással
Kötődés kutyáknál - A jó barátok még a botot is megosztják egymással
Fotó: Pinterest

 

Ha egy kutya biztonságban érzi magát egy másik kutya társaságában, alábbi jeleket vehetjük észre viselkedésén: játékos, könnyed, közvetlen; testtartása laza, nem mutat feszültséget, pihenés vagy játék közben a hátára is hemperedhet, amely a bizalmat mutatja, ha testtartása továbbra is laza, barátságos. Játék közben megfigyelhető, ahogy változtatják testhelyzetüket, hol egyikük gyűri maga alá a másikat, aki hirtelen felülkerekedik birkózás közben, felváltva kergetik egymást, majd kimerülten ledobják magukat a földre. Vannak, akik előszeretettel alszanak együtt, még akkor is, ha alig férnek el együtt a fekhelyen vagy a fotelban; azt sem bánják, ha társuk egyenesen rájuk telepedik, csak hogy érezhessék egymás közelségét. Megosztják „kincseiket”, játékaikat, és még ha időnként civakodnak is egy kicsit, hamar békét kötnek, és az élet megy tovább a megszokott módon.

 

A gazdájához kötődő kutya tehát más kutyához is kötődhet, ennek egyik fő jele, hogy nyugodtak egymás közelében, és örülnek, hogy együtt lehetnek. Ha éppen azt fontolgatjuk, hogy új négylábút fogadjunk otthonunkba meglévő kedvencünk mellé, fontos, hogy szánjunk időt az ismerkedésre, és a két kutya számára is megteremtsük ennek lehetőségét. Érdemes semleges területen bemutatni őket egymásnak, így remélhetőleg egyiküknél sem ütközik ki a „hazai pálya” előnye. Hagyjuk, hadd szimatolják meg egymást, és tegyünk egy kellemes sétát. A jutalomfalatok és a sűrű dicséret hozzájárulhat, hogy pozitív érzéseket társítsanak a helyzethez.

 

Vannak, akik könnyen fogadják az új jövevényt, sőt, egyenesen örülnek, hogy „végre kapnak egy saját pajtit”. Mások lassabban oldódnak, főleg, ha éveken át a gazdi/család egyetlen szeme fényeként élvezhették a mindennapokat. Ilyen esetben érdemes kikérni kutyakiképző, kutyaviselkedési szakértő tanácsát.

 

Kötődés kutyáknál - Szívesen alszanak együtt
Kötődés kutyáknál - Szívesen alszanak együtt
Fotó: Twitter

 

Kötődés - vadon élő kutyák vs. háziasított kutyák

 

A farkasok és a vadkutyafélék között a falkán belül is megfigyelhető a kötődés, habár ez a viselkedés nem egyenlő azzal a mindent felülmúló, feltételek nélküli bizalommal, hűséggel és szeretettel, melyet belelátunk kedvenceinkbe. Léteznek szeretetteljes kötelékek közöttük is, ám fokozott hangsúlyt kap a falka túlélését biztosító célok elérése, így a táplálékszerzés és a szaporodás. A játék már kölyökkortól felkészíti őket a vadászatra, s a rend fenntartásában is fontos szerepe van. Erőteljes szövetséget alkotnak egy falkán belül, mely biztonságot és védelmet nyújt a tagok számára.

 

A velünk élő kutya számára az emberhez és életmódunkhoz való alkalmazkodás kulcsfontosságú a mindennapokban, mondhatni számukra az életben maradást segíti elő. Ódákat zenghetnénk a közöttünk lévő kapocsról, nem véletlen nyerték el a kutyák az ember legjobb barátja címet. Több ezer éves együttélésünknek és rendkívüli megfigyelőképességüknek hála nemcsak a mi viselkedésünket ismerték ki jól, hanem arra is odafigyelnek, ami számunkra fontos. Ha pedig egy új négylábú érkezésére kerül a sor, legtöbben elfogadóbbnak mutatkoznak az új helyzet kapcsán is.

 

Husky puszi - A kutyák is kifejezik egymás iránti szeretetüket, kötődésüket
Husky puszi - A kutyák is kifejezik egymás iránti szeretetüket, kötődésüket
Fotó: boredpanda.com

 

Egy megfelelően szocializált kutya általában véve is barátságosabbnak, nyitottabbnak mutatkozik, különösen akkor, ha pozitív élményeket szerzett mások társaságában. Felelősséggel tartozunk kedvencünk iránt, legyen szó egészségéről, jókedvéről és arról, hogy boldog kutyaként élhesse mindennapjait. Ha a változás érzékenyebben érinti, segítsünk neki alkalmazkodni hozzá!

Forrás: cuteness.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat? Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat?
Lelkesen köszönt minket, mindig kapható egy kis játékra és akkor is mellettünk van, amikor vigaszt keresünk. Csillogó tekintetéből szeretet árad, megnyugtató jelenléte csodálatos támasz.

Így mondd el kutyádnak, hogy szereted Így mondd el kutyádnak, hogy szereted
Kutyánk őszinte szeretete, barátsága óriási kincs. Biztosan tudják, érzik, hogy mi is szeretjük őket - mégis, néha talán eszünkbe jut, hogy is mutassuk ki ezt feléjük úgy, hogy biztosan megértsék, különleges helyük van a szívünkben.

 Miért szeretik a kutyák elrejteni játékaikat, elásni táplálékukat? Miért szeretik a kutyák elrejteni játékaikat, elásni táplálékukat?
Pár falat finomság, teniszlabda, távirányító, telefon… Értékes tárgyak, melyeket előszeretettel rejt el kedvencünk otthonunk vagy kertünk titkos pontjaira. Miért teszi?

Kutyáink megbocsátanak nekünk - és más kutyáknak? Kutyáink megbocsátanak nekünk - és más kutyáknak?
Megbocsátóak a kutyák? Ember-kutya viszonylatban valószínűleg egyből igennel válaszolnánk a kérdésre. Egy kutatás szerint a fajtársak közötti békekötés sem ritka, bár több szempont is befolyásolja.

12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden 12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden
Hűséges barát, szeretetteljes társ, lelkünk gyógyítója ő, a kutya. A maga módján pedig ő is tisztán tudtunkra adja, hogy számára mi vagyunk a legfontosabbak a világon.

Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában? Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában?
"Mert szereti" - gondolhatnánk. Valóban aranyos, ahogy ragaszkodik kedvenc játékához, és még alvás közben is szereti maga mellett tudni. De szükséges-e aggódni miatta, vagy inkább hagyjuk rá?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Így változik a kutyák személyisége az életük folyamán Hírek - Címlapon
Így változik a kutyák személyisége az életük folyamán
“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok Hírek - Címlapon
“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok