A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások - Izgalmas kalandok a Tisza-tónál

2022. február 22., 07:00


Szerző: Bokori-Rohony Eszter


Kategória: Utazás




A Tisza-tó és környéke nyári szezonban is kutyabarát, de szezon előtt vízimádó kutyákkal maga a paradicsom. A nyári forgatag előtti nyugodt, tömegtől mentes időszakot szeretjük itt a legjobban, amikor igazán élvezhetjük ennek a csodavidéknek a szépségeit.



 

 

Miért foglaltunk idén is szezon előtt a Tisza-tóhoz? Mert tavaly a szerelmesei lettünk. Egy végtelenül kedves szálláshely, nyugalom, boldog, vigyorgó kutyák, tökéletes pihenés, hatalmas séták, amelyeket idén is szeretnénk újra átélni.

 

 

Vízimádó kutyákkal szezon előtt is élmény a Tisza-tó
Vízimádó kutyákkal szezon előtt is élmény a Tisza-tó
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Sarudon szálltunk meg a Szívünk Csücske Vendégházban. Ez a szálláshely tényleg a szívünk csücske lett, ezért nem volt kérdés idén is ide foglalunk. Egy régi parasztház autentikusan felújítva, minden szegletében ízlésesen berendezve mégis mindennel felszerelve, ami a kényelmünket szolgálja. Nagy kert, csodás virágokkal, fűszernövényekkel, egy kemencével, amelyben sütni felejthetetlen élmény. Innen fedeztük fel a Tisza-tó szebbnél szebb szegleteit, utána pedig minden adott volt a pihenéshez a házban és annak udvarán.  

Vendéglátóink, akik a vendégház mögött laknak tőlünk elszeparáltan, nagyszüleim kedvességét és gondoskodását juttatták eszembe. Vendégszeretetük, közvetlenségük példaértékű nem csak irántunk, de kutyáink iránt is. Úgy voltak jelen, ha szükségünk volt bármire, hogy közben észre sem vettük, hogy ott vannak a közelünkben.

 

 

A tartalmas napok után jóleső pihenés a vendégházban
A tartalmas napok után jóleső pihenés a vendégházban
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Első nap Sarudon voltunk a strandon, ami még "zárva" volt szezon előtt, alig találkoztunk másokkal, csak néhány munkáskéz dolgozott a parton, készülve a szezonra. Nem volt lekerítve, nem volt elzárva. Élveztük a napsütést, közben a kutyák fürödtek, úsztak, játszottak a vízben, hintáztunk, élveztük a nyugalmat. Szezonban is van ezen a részen kijelölt Ebstrand. Most az egész az volt. Majd órákon keresztül sétáltunk a gáton. Mi is és a kutyák is kellemesen elfáradtunk. Délután a vendégház udvarán feküdtünk a fűben, a vacsorát a kemencében sütöttük, amikor a négylábúak kipihenték magukat kergetőztek még egy jót a nagy udvaron.

 

 

Sarud strand
Sarud strand
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Hosszú sétákat lehet tenni kutyával a Tisza-tó környékén
Hosszú sétákat lehet tenni kutyával a Tisza-tó környékén
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Másnap Tiszafüredre a Szabics kikötőhöz mentünk. A kikötőből csónakkal lehet átkelni a Tisza fő ágán, a Tiszavirág Ártéri Sétaútra. A kikötőben vehetünk jegyet, a kutyákat barátsággal fogadták, természetesen a csónakra is felengedték őket, amivel átkeltünk. A csónakot egy ottani dolgozó vezeti át, visszafelé a túlpartról csak inteni kell neki, és jön is értünk, ha bejártuk a sétautat. Menetrend nincs, a révészek akkor kelnek át, ha igény van rá. A jegyvásárlásnál még arra is figyeltek, hogy használjuk a szúnyogriasztót, fújjuk be magunkat, amiért nagyon hálásak voltunk: az árnyékos helyeken voltak már bőven vérszívók május végén is. A csónakkal pikkpakk átértünk, a mi kutyáink ismerik, és nagyon szeretik a csónakázást, de a kevésbé rutinos négylábúaknak sem lesz gond, mert a ladik széles és stabil, van helyük nyugodtan és biztonságosan ülni, feküdni benne. 

 

 

Tiszavirág Ártéri Sétaút mentén is volt alkalma a kutyáknak a pancsolásra
Tiszavirág Ártéri Sétaút mentén is volt alkalma a kutyáknak a pancsolásra
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

A Sétaút kb. 4 km hosszú, egy kis kitérővel kicsivel több mint 5 km, rajtunk kívül senki sem volt. Vízimádó kutyáink számára és számunkra is egy paradicsom. Szinte mindenhol tudtak úszni, rohangálni, a madárlesekről a kilátás csodaszép, a színek, a növények, az élővilág meseszép, igazi kis dzsungel. Végig információs táblákkal mutatják be a területre jellemző fafajtákat, az élővilágot. Több helyen átfolyások vannak, amelyeken vagy hidakon, vagy csónakokkal lehet átkelni.

 

 

Kötél-csónakázás a Tiszavirág Ártéri Sétaúton
Kötél-csónakázás a Tiszavirág Ártéri Sétaúton
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

 

A sétaútról néhány állomás után elérkezünk a különálló Pákász tanösvényhez. Az ösvényre csónakkal tudunk átjutni, kézi erővel kell áthúznunk magunkat a túlpartra, ezek a csónakok feszített kötelekkel vannak biztosítva. A Pákász tanösvény egy vadregényes ingovány, a kiindulópontnál póznákon sorakozó kikészített gumicsizmák is figyelmeztetnek a nem könnyű terepre. Ez a rész nem is mindig járható, nagy esőzések után nem ajánlják. A 12 állomásos ösvény bemutatja a pákászok életét és tárgyaikat, végül egy madármegfigyelő toronyhoz ér, ahonnan az út visszakanyarodik az Ártéri Sétaúthoz.

 

 

A kihelyezett csizmák jól jelzik: a Pákász tanösvény egy vadregényes ingovány
A kihelyezett csizmák jól jelzik: a Pákász tanösvény egy vadregényes ingovány 
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Az út elvezet minket még a Tisza-tó leggyönyörűbb belső tavához, a Göbe tóhoz, melynek partján mindig sorakozik pár ladik, amelyeket szabadon lehet használni. A tanösvényen visszafordulva térhetünk vissza a kiindulóponthoz. Élveztünk minden pillanatot, majdnem 3 órát töltöttünk itt. 

A séta végén a fiatalember első integetésünkre jött is értünk, és vitt vissza bennünket a kikötőbe.

 

 

Madárlesen a Tiszavirág Ártéri Sétaúton
Madárlesen a Tiszavirág Ártéri Sétaúton
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Tiszavirág Ártéri Sétaút - Göbe belső tó
Tiszavirág Ártéri Sétaút - Göbe belső tó
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

A Szabics kikötőből lehet saját vezetéssel is csónakot bérelni 1, vagy 4 órára, de akár egész napra is, természetesen kutyával is. Számtalan lehetőség van még itt, napokat el lehet barangolni, akár innen is meg lehet közelíteni a Tisza-tavi Tanösvényt is.

A kikötő közelében, a gát túloldalán a Hello Hal büfében nagyon finomat ettünk, a kutyákat is örömmel fogadták.

 

 

Csónakázás a Tisza-tavon
Csónakázás a Tisza-tavon
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Másnap Poroszlón, a Csicsman kikötőben béreltünk csónakot. Az úr, aki a csónakokat kiadja nagyon vicces és segítőkész, mindenben segítségünkre volt. Türelmesen elmagyarázta a csónak irányítását és használatát, tekintettel a kutyákra olyan ladikot ajánlott, ami számukra is kényelmes, a ki és beszállásnál is. Órára és egész napos használatra is lehet bérelni. Nagyot barangoltunk a vízen, csodáltuk a tájat, több helyen kikötöttünk a part mentén, ahol tudtak a kutyák úszni, szaladgálni, mi pedig piknikezni. Több ilyen kis öböl részt is találtunk így kisebb nagyobb megállásokkal színesítve a csónakázást, órákat el lehet tölteni itt.

 

 

Tisza-tavi csónakázás - saját vezetéssel is lehet csónakot bérelni
Tisza-tavi csónakázás - saját vezetéssel is lehet csónakot bérelni
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Természetesen a Tisza-tó SUP-pal is remek választás, érdemes azzal is felfedezni a tavat, illetve lehetőség van szervezett csónakos túrákon is részt venni kutyával, ezekre előre be kell jelentkezni, neten több elérhetőséget is találunk. 

 

Miután a kutyákat lefárasztottuk, és kidőltek a vendégházban, a házhoz tartozó ingyenes biciklikkel gyorsan elértük a Tisza-tó körül kiépített bicikli utat és a koraesti kellemes időben tekertünk még egy nagyot kettesben.

 

 

Árnyas fák alatt vezet az út az Ártéri Sétaúton
Árnyas fák alatt vezet az út az Ártéri Sétaúton
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

A Tiszavirág Ártéri Sétaúton
A Tiszavirág Ártéri Sétaúton
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Az itt töltött napok tényleg az aktív pihenésről, a nyugalomról, a hosszú sétákról és az igazán kutyabarát helyekről szóltak. Előnyben részesítjük azokat az időszakokat, amikor kevesen vannak, amikor nincs nyári forróság, hiszen két fekete kutyával figyelnünk kell arra, hogy ne hevüljenek túl, még víz mellett is. Az április, májusi időszakban tudjuk ezt igazán megvalósítani, a tavasz végi, nyár eleji hetek a kedvenceink. Ez az időszak pedig a Tisza-tó mellett igazán lélekemelő. Mi már nagyon várjuk, hogy újra ott legyünk és újabb csodákat fedezzünk fel.




 


Indexkép forrás: Bokori-Rohony Eszter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Praktiker Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Hazavihetem?" - Egy kölyökre bukkant az erdőben a dalmata, és úgy döntött, megtartja Hírek - Címlapon
"Hazavihetem?" - Egy kölyökre bukkant az erdőben a dalmata, és úgy döntött, megtartja
Kizárólag a hangjuk alapján is felismerik a gazdájukat a kutyák Hírek - Címlapon
Kizárólag a hangjuk alapján is felismerik a gazdájukat a kutyák