A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások – Kétnapos őszi kirándulás a Mátrában kutyával

2023. október 20., 11:00


Szerző: Böjte Csenge


Kategória: Utazás




Vadregényes ösvények, csodás panorámák, kilátók, lélegzetelállító természeti környezet – beszámoló egy kétnapos őszi kirándulásról!



Budapesttől 1,20 perc autóút után érkeztünk a Mátraházai Parkolóba, onnan 11 órakor indultunk neki a túrának. Azért itt parkoltunk, mert tudtam, hogy utána nagyon jó lesz enni a helyi büfében, de a Kékestető sípálya aljánál is van egy nagyobb parkoló, innen is indulhat a túra.

 

 

Kékestető csúcs
Kékestető csúcs
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

A sípályán mentünk fel a Kékestetőre, ami kellemes emelkedő a csúcsig, maximum 40 perces sétamenet. Fotózkodás után haladtunk tovább a Sas-kő felé, ahol az I. világháborúban elesett turisták emlékoszlopa található. A kilátás káprázatos, de tovább haladva útközben megnyílik a táj a sziklatörésről, innen is szuper képeket lehet készíteni.

 

 

Az I. világháborúban elesett turisták emlékoszlopa
Az I. világháborúban elesett turisták emlékoszlopa 
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

A Sas-kő
A Sas-kő
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

A hangulatos kanyargós ösvény után a Disznó-kőt érintettük, majd hosszas erdős, köves részeken értük el az Erdőrezervátumot. A rezervátum kiemelten védett terület, így ezen a területen fakitermelés természetes módon nem végezhető, ezért a turistaútra dőlt fákat sem távolítják el az útból. Ezért kalandos az átkelés ezen a szakaszon, a kutyák persze élvezik ezt is. Visszafelé egy régi síugrósáncot érintünk még, majd a jól megérdemelt lángos és palacsinta vár a parkolóban (személyes kedvencem a Mátraházi lángos és palacsinta büfé).

 

 

Az erdőrezervátum kiemelten védett terület, a  turistaútra dőlt fákat sem távolítják el az útból
Az erdőrezervátum kiemelten védett terület, a  turistaútra dőlt fákat sem távolítják el az útból
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

A túra után a kutyabarát szálláshelyünkre mentünk, ami a 4 Évszak Völgyhotel*** volt Mátrafüreden. Éjszaka még a vadállatokat is lehetett hallani az erdőben.

A túra hossza 15 km. Kényelmes tempóban 4 óra menetidő, pihenőkkel együtt inkább 5 órás program. 542 m szintkülönbség.

 

 

A legbátrabb kutyák a megpróbálhatnak felmenni gazdájukkal a Sástói kiálátóba is
A legbátrabb kutyák a megpróbálhatnak felmenni gazdájukkal a Sástói kiálátóba is
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Gyönyörű kilátás tárul a szem elé
Gyönyörű kilátás tárul a szem elé
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Délelőtt egy rövidebb kirándulást terveztünk, hogy hazaérkezés előtt még átmozgassuk a kutyát. A szállásnál hagytuk az autót, majd elindultunk a Tarma-tetőn keresztül a Sástó felé. A Sástó mellet érintettük a Sástói kilátót, ami 53 méter magas. A fizetős kilátóba megéri felmenni, mert 360 fokos panoráma tárul elénk a tetején. Érdekesség, hogy a kilátó közepén egy csőszerű üreg fut végig, ez nem véletlen, ugyanis olajfúró toronynak szánták, majd némi átalakítással kilátó lett belőle.

 

 

A romantikus kis Muzsla-kilátó
A romantikus kis Muzsla-kilátó
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Tovább haladva a Rákóczi-forráshoz mentünk, a Mátra legegészségesebbnek tartott forrásvizéből ihattunk. Majd ismét egy kilátót vettünk célba, a Muzsla-kilátót, ami sokkal kisebb és régiesebb az előzőnél. A túra vége előtt egy réten megpihentünk, majd mentünk a kocsihoz.

 

 

A gyöngyösi Portékába is megéri betérni
A gyöngyösi Portékába is megéri betérni
Fotó: Kutyabarathelyek.hu - Böjte Csenge

 

 

Hazafelé Gyöngyösön megálltunk a Portékában, ami delikát, kávézó és borbár is egyben. Egy frissítő kávé és limonádé után indultunk haza.

 

A túra hossza 5,5 km. Menetidő 1:30 perc, pihenőkkel együtt 2 órás program. Minimális szintkülönbség.

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Legyen a kutyának is élmény a kempingezés! - Tippek és fontos tudnivalók Legyen a kutyának is élmény a kempingezés! - Tippek és fontos tudnivalók
A kutyabarát turizmus népszerűsége növekszik, és egyre több kutyatartó ismeri fel, hogy a kempingezés ideális lehetőséget kínál a háziállatokkal történő közös nyaralásra. Az Aranypart Camping & Apartments példája rávilágít a balatoni kutyás kempingezés aktuális lehetőségeire. Ha kutyával utazunk fontos a megfelelő szálláshely és szállástípus kiválasztása, valamint az alapfelszerelés hiánytalan összeállítása és az állattartás szabályainak ismerete a kutya kényelme érdekében. A cikk hasznos információkat kínál egy állatbarát nyaralás megszervezéséhez.

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutyám joghurtot? Hírek - Címlapon
Ehet a kutyám joghurtot?
Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet! Hírek - Címlapon
Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet!