A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Utazás

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások: Könnyű, vadregényes túra a Vértesben

Vértesi Panoráma tanösvény, Csákberény


2021. február 18., 12:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Kutyás túra a Vértesi Panoráma tanösvényen, Csákberényen. Minimális szintemelkedés mellett csodálatos kilátás. Könnyű túra, ideális kezdőknek is. Kutyabarát hely, emberbarát kutyáknak! 

A gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum új épületénél parkoltunk, innen indult a nagyjából 5 kilométeres túránk. A kissé zord, szeles időjárás miatt az általában forgalmas kirándulóhelyen csak elvétve találkoztunk más túrázókkal. A szintkülönbség az út során nem túl nagy, a kilátás mégis mesés volt a völgyek fölé emelkedő sziklaszirtről. Balról jobbra, a Kőkapu-, a Disznócsapás-, a Csuka- és a Meszes-völgy látható.

 

 

Faszénégető boksa
Faszénégető boksa
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A tanösvény 8 állomásból áll. A múzeum a járványügyi intézkedések miatt zárva volt. Kutyával nem látogatható, a teraszon van lehetőségük megvárni a gazdit. A faszénégető boksa rekonstrukciója mellett elhaladva az ösvény szélén találjuk az indító táblát, a pihenőpad mellett. Pihenőpadból több is található az út során. A túra jól járható, zöld színű, ötágú levél jelzi, hogy merre folytassuk az utat. Az elágazásoknál néhol tábla is segít abban, hogy ne térjünk le a kijelölt útról. Külön felhívják a figyelmet, hogy pórázon sétáljanak a kutyák. Tövist még a vadak sem tudják kergetőzésre csábítani, de igazodtunk a szabályokhoz és kattant a karabiner.

 

 

Séta a tanösvényen - az első állomás előtt járunk még
Séta a tanösvényen - az első állomás előtt járunk még
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Tövis helyben marad a kérésemre
Tövis helyben marad a kérésemre
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Hűvös, szürke, őszies napon is nagyon kellemes kirándulás volt kutyával, még ha itt-ott csúszósabb is volt kicsit az ösvény a sziklaszirteknél. Nagyon felkapott, nagyon népszerű hely. Délelőtt vágtunk neki a vadregényes túrának, ezalatt néhány túrázni vágyóval futottunk szembe, párokkal és páratlanokkal.

 

 

Kilátás a Pénzverő völgyre
Kilátás a Pénzverő völgyre
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A Kőkapuhoz vezető út
A Kőkapuhoz vezető út
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A fő csapásról letértünk jobbra és a Kőkapu nevű sziklaszirteknél lyukadtunk ki. Mindenképp megéri megejteni ezt a kitérőt, mert igazán szemkápráztató a látvány. Ha a fák még nem növesztettek lombot, zavartalan a kilátás az örökzöld erdőkre és a fehéres sziklával tűzdelt hegygerincekre.

 

 

Kőkapu, információs tábla
Kőkapu, információs tábla
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Mesés kilátás
Mesés kilátás
Fotó: Dala Orsolya

 

 

 Lombok nélkül többet látunk a panorámából
 Lombok nélkül többet látunk a panorámából
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Folytattuk az utat előbb ugyanarra, amerről jöttünk, majd az elágazásnál jobbra fordultunk. Elértük a túra legtávolabbi pontját, innentől a parkoló irányába tartottunk. A Pénzverő-völgybe ereszkedtünk le, tölgyes, bükkös és kőrises vegyeserdőben találtuk magunkat. Terepfutók kocogtak el mellettünk, egy nordic walkingot elszántan űző idősebb hölgy fürgén kapaszkodott fel az ösvényen. Amikor a jól belátható völgy kiürült, elengedtem Tövist. Kirobbanó energiával lőtt ki és szanaszét repültek a megbarnult falevelek a nyomában. Ide-oda cikázva szaglászott és élvezte a mozgást. Pacsirtákkal ébredő kutyakollégák már hagyhattak üzenetet az út szélén, amit olvashatott. Amikor a távolban közeledő embert észleltem, szóltam neki. Megtorpant, azzal a lendülettel felénk fordult és szélvészként száguldott hozzánk. „Nembánt, nemharap, nemmegyoda”, de a póráz újra rákerült. Megnyugtatja a szembejövő embereket.

 

 

Ezüstös sziklák törik meg a mező uralmát
Ezüstös sziklák törik meg a mező uralmát
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Hatalmas sziklatömbök a Pénzverő völgyben
Hatalmas sziklatömbök a Pénzverő völgyben
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Gyönyörű hely. A cserkelő út táblát követve vadmegfigyelő leshelyre bukkantunk. A táblán olvasható figyelmeztetéseket érdemes betartani és csendesen közelíteni. Talán kora reggel vagy alkonyatkor lehet esély vadak megfigyelésére. Főleg ha ebben a kutya is partner és nem csap indokolatlanul nagy zajt. Tövis fegyelmezetten lépkedett a nyomomban a keskeny ösvényen. Közeledett az ebédidő, amit a vadak valahol máshol töltöttek. A látványosság így végül az lett, hogy Tövis felmászott a létrán utánunk. Ezt a produkciót már egy vadlesnél is bemutatta. A gond lefelé kezdődött, mert aggódó gazdi vagyok. Előtte voltam és lefelé tolatva haladtam a nyakörvét fogva. Ennek egy szép karmolás lett a vége az arcomon, amikor megcsúszott. Korábbi élményünkből okulva inkább ölbe vettem és learaszoltam vele.

 

 

Cserkelő út
Cserkelő út
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Vadmegfigyelő
Vadmegfigyelő
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Összefoglalva, remek kutyás túra helyszín, de érdemes korán érkezni. Számunkra nagyon pihentető volt és igazi kikapcsolódás azáltal, hogy kevesen voltunk az erdőben. A behívható kutyákat és a hosszú pórázon futtatható kutyákat is jól át lehet mozgatni. Könnyen járható, de azért ajánlott a túracipő. A hegygerincen sétálva varázslatos képeket lehet készíteni, amiket jól esik együtt visszanézni otthon, forró tea társaságában.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Balesetveszélyesek az erdők a fagyos időjárás miatt - több területet is lezártak Balesetveszélyesek az erdők a fagyos időjárás miatt - több területet is lezártak
Balesetveszély miatt több kedvelt kirándulóhelyet lezártak, arra kérik a természetjárókat, most ne induljanak útnak.

Kutyasétáltatók, kirándulók figyelmébe: Több erdőben is látogatási korlátozás, vagy tilalom lesz! Kutyasétáltatók, kirándulók figyelmébe: Több erdőben is látogatási korlátozás, vagy tilalom lesz!
A kutyaséták, kutyás kirándulás, természetjárás tervezésekor vegyük figyelembe, hogy több helyen is erdőlátogatási tilalom lép érvénybe!

Megválasztották az év kilátóját: a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó megér egy kirándulást! Megválasztották az év kilátóját: a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó megér egy kirándulást!
Első ízben került megrendezésre az Év Kilátója pályázat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezésében. A szavazás a nagyközönség bevonásával zajlott, több ezer szavazat érkezett a pályázaton résztvevő kilátókra.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Ebzárlat 2020 őszén: az alábbi településeken lesznek korlátozások Ebzárlat 2020 őszén: az alábbi településeken lesznek korlátozások
Ősz közepén ismét megkezdődik a rókák veszettség elleni immunizálása, amivel ebzárlat és legeltetési tilalom is kezdetét veszi. A korlátozások idén kilenc megyét és azok településeit érinti.

Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is
Felhívást adott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, melyben figyelmezteti a lakosságot és a kirándulókat, túrázókat a medvék jelenlétére.

200 ezer nyári utazástervezéskor kerestek kutyabarát helyet 200 ezer nyári utazástervezéskor kerestek kutyabarát helyet
Egyre nagyobb az igény az ellenőrzött kutyabarát szálláshelyek iránt – derül ki a Szallas.hu és a Kutyabarathelyek.hu közös felméréséből. A kutyabarát keresés a 13. legnépszerűbb szűrő a Szallas.hu oldalán, idén május-augusztus időszakban közel kétszázezer alkalommal használták. A gazdik zöme kutyájával utazik, így az úti célt, a szálláshely kiválasztását befolyásolják az állatbarát lehetőségek.

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

Egy kutyatréner történetei -  Kicsi tacsi és az utazási stressz Egy kutyatréner történetei - Kicsi tacsi és az utazási stressz
Hogyan utazzon a kutya autóban? Hordozóban? Kell a kutyának biztonsági öv? És ha hányni fog? Mit lehet tenni, ha folyton ugat, nyüszít, kapar? Mi az, hogy autóhoz szoktatás? Ennek is vannak lépései? Bizony! A jelenségnek pedig, amikor fenti tünetek jelentkeznek, külön neve is van a szakirodalomban: utazási stressz. Ez a hányingertől az erős ugatáson át a romboló magatartásig sok formában megmutatkozhat. Nem egyszer órákon át.

Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán
Selmecbánya az egykori Magyar Királyság legjelentősebb bányavárosa volt. Macskaköves utcái és műemlék épületei miatt úgy érezhetnénk, hogy visszacsöppentünk a 18. századba. Az illúziót a rengeteg parkoló autó oszlatja el.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Varázslatot hozott a 104 éves bácsi életébe az árva fekete kutya Hírek - Címlapon
Varázslatot hozott a 104 éves bácsi életébe az árva fekete kutya
Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hírek - Címlapon
Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
fb-text