A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magyar fajták a világ legjobb őrző - védői között

Szakértői vélemények a fajtákról


2015. április 24., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A farkas háziasításának egyik fő célja a a gazda védelme volt a nem kívánatos személyekkel és állatokkal szemben. Amíg jelenleg is sok kutya őrzi a házat ösztönösen, ismeretes néhány speciális fajta, akik különleges érzékkel rendelkeznek a védelmet illetően.



A statisztika elkészítéséhez oktatókat kértek fel, hogy  temperamentum, fizikum, bátorság, lojalitás és fájdalomtűrő képesség alapján állítsák össze a legjobb tíz őrző - védő fajtát.

 

Bullmasztiff: A fajta az erejéről, védelmező képességéről, bátorságáról és családszeretetéről ismert. Ha betolakodó lép a területére ő az, aki az erejét alkalmazva védi meg territóriumát. A bullmasztiff nagyon tanulékony, így előszeretettel tartják házikedvencként is.

 

Doberman: Ha egy nagy területet kell megvédeni érdemes ezt a fajtát választani. A doberman hihetetlenül gyors, és nagyon jó képessége van ahhoz, hogy rövid idő alatt észrevegye a betolakodót. Az ötödik legokosabb fajtaként ismeretes, megfélemlíthetetlen, éber és családszerető.

 

Rottweiler: Eredetileg szarvasmarhák védelmére lett kitenyésztve, de megfélemlíthetetlensége és esze miatt közkedvelt lett a kertek őrzése terén is. A rottweiler könnyen tanul, gazdájával alázatos, az idegenekkel szemben viszont tartózkodó, mindaddig, míg meg nem ismeri őket.

 

Komondor: Hagyományosan birkanyájak őrzésére használták. A fajta aktív, bátor és egyben kedves, méltóságteljességével mindenkit levesz a lábáról. Könnyen szocializálható és képezhető, valamint kiváló házikedvenc, családi kutya.

 

komondor
Komondor
Forrás: animalplanet.com

 

Puli: A pulik gyanakvó természetükről ismeretesek. Mindig éberek, és azonnal jelzik gazdájuknak, ha valami eltér a szokásostól (kimondottan ugatós fajta). Nagyon értelmesek, viszont igénylik az állandó foglalkozást, társaságot. Azoknak a családoknak ajánlanánk, akik amúgy is aktív életmódot folytatnak, szeretnek hegyet mászni, futni, és van idejük kutyaiskolába járni.

 

Óriás schnauzer: Kimondottan erőteljes, domináns kutyák, akik csak szigorú tréninggel tarthatóak kordában. Rendkívüli igényük van mind a mentális, mind a fizikai foglalkoztatásra, és az állandó figyelemre. Erejük és megfélemlíthetetlenségük, valamint családjukkal szembeni lojalitásuk tökéletes őrző kutyává teszi őket.

 

Német juhász: A fajta bátor, magabiztos és nem ismeri a félelmet. Kiemelkedő intelligenciával rendelkezik, ezért előszeretettel alkalmazzák a kommandónál, rendőrségnél és az airforce-nál egyaránt. A német juhászok családi környezetben nyugodtak, de azonnal reagálnak, ha veszély leselkedik.

 

Rhodesiai Ridgeback: Eredetileg oroszlán vadászatra tenyésztették, kiváló zsákmányszerző, de hajlamos függetlenedni a természetben. A fajta családkedvelő, kifejezetten csendes, tehát ha ő ugat arra érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Megfelelő képzést igényel, hiszen nem kifejezetten engedelmes fajta. Mérete ellenére szereti ha ölben lehet, meglepő, de előfordul, hogy ölebnek tetteti magát.

 

Kuvasz: A fajta erős territoriális viselkedést mutat, és határozottan védelmezi családját, otthonát. Idegenekkel szemben tartózkodó, de gazdáinál örökké szeretetért sóvárog.

 

kuvasz
Kuvasz
Forrás: animalplanet.com

 

Staffordshire terrier: Gyakran összetévesztik az amerikai pit bull terrierrel, habár ez a fajta medve és bika elleni harcokra lett kitenyésztve. Az őrző kutyák közül az egyik legagresszívebb és legvédelmezőbb természetű, ezért szocializációját és engedelmességre nevelését korán meg kell kezdeni. Manapság közkedvelt házikedvencek, agressziót kizárólag akkor mutatnak, ha valamelyik családtag védelméről van szó.

 

Őrző - védő kutyát tartani sokkal nagyobb felelősséggel jár, mint átlagos társaikat. Habár minden fajta kiváló házikedvencként ismeretes, a gazdának tisztában kell lennie vele, hogy egy nagyon erős, mindenre elszánt kutyát tart. Annak érdekében, hogy biztosítsa családtagjai, szomszédai és vendégei biztonságát, a gazdának igazi falkavezérré kell válnia. Az ilyen ebeket muszáj már egészen fiatal korban emberek és kutyák társaságába vinni, valamint tanítani, hogy a későbbiekben zökkenőmentesek legyenek a séták, összejövetelek.

 

Annak, aki önmaga, vagy kertje védelmére szeretne kutyát, de nem tud megbírkózni egy őrző - védő ebbel járó felelősséggel, a jelzőkutyákat ajánljuk. Ezek a fajták ugatással jelzik a gazdájuknak, ha valami nincs rendben, és kiválóak a betolakodók elriasztására is.


Nicole Pajer cikke nyomán

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://www.cesarsway.com/

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vakvezető kutyák világnapja 2015 Hírek - Címlapon
Vakvezető kutyák világnapja 2015
1%-ot a Futrinka Egyesületnek Hírek - Címlapon
1%-ot a Futrinka Egyesületnek