A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk

2019. március 15., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Munkakutyák és magas teljesítmény. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni a magyar fajtákat. A magyar nép már ősidőktől kezdve olyan kutyafajtákat preferált, melyekkel jól lehet dolgozni, és az együttélés is gondtalan lehet. Nemzeti ünnepünk alkalmából ezekről a fajtákról ejtünk pár szót.Habár egyre többen térnek vissza a gyökerekhez, arra használva az adott fajtát, amire az eredetileg ki lett tenyésztve, ezek a kutyák ugyanolyan jól képesek alkalmazkodni a modern kor elvárásaihoz, hobbikutyaként is kiválóan megállják helyüket.

 

Lássuk hát a magyar fajtákat, amelyekre méltán büszkék lehetünk!

 

 

Drótszőrű magyar vizsla

 

1930-ban kezdődött meg a fajta tenyésztése. Szükség volt a vadászok körében egy olyan fajtára, mely a  magyar vizsláéhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, viszont ellenállóbb a mostoha időjárási körülményekkel szemben. 1966-ban lett hivatalosan az FCI által is elismert fajta. A drótszőrű változat kedvelőinek jelentős hányada aktívan vadászik kutyájával. Vadászati versenyeken ez a fajta az egyik legeredményesebb. Lelkes, ellenálló és erős, ugyanakkor kedves, hűséges társ a mindennapokban.

 

További információ a Drótszőrű magyar vizsláról ITT

 

Díjnyertes drótszőrű magyar vizsla
Díjnyertes drótszőrű magyar vizsla
Fotó: Standi Ferenc
Drótszőrű magyar vizsla munka közben
Drótszőrű magyar vizsla munka közben
Fotó: Standi Ferenc

 

Erdélyi kopó

 

Az erdélyi kopó az egyik legveszélyeztetettebb magyar kutyafajtánk. A második világháborút követően számuk megcsappant, olyannyira, hogy tenyésztésükhöz Erdélyből kellett kopókat importálni. Szerencsére ez a tendencia mára már megfordult, és az állomány lassan, de biztosan gyarapodik.

Egy humoros, de annál találóbb leírás így szól az erdélyi kopók jelleméről:

“Ha Te, kedves Látogató, sportos, természetbarát, hideg és esőtűrő vagy, van időd és kedved menni mindenfelé, általában arra, amerre a jövendő kopód majd lelép, akkor jó helyen jársz, itt vidám élethez való kutyatársat találsz. Mert egy kopógazdi sose unatkozik, kedvence új és új feladatok elé állítja, s ha elég edzetté vált, már ő talál ki programot kutyájának, megelőzendő, hogy a kopó adjon helyrehozni és elsimítanivalót neki.” (neveletleneb.hu)

A fajta jellegzetessége, hogy kitartó futó, hosszú távok megtételére is alkalmas. Ezt a tulajdonságot kihasználva 2006-ban az Erdélyi Kopó Klub a Bécs-Budapest távon különleges csapatot indított: a Supermarathonon erdélyi kopókkal vettek részt a hosszútávfutók! Kiváló társa lehet a Canicross szerelmeseinek is. Természetesen a vadászatokon betöltött szerepéről sem feledkezhetünk meg. 

 

További információ az Erdélyi kopóról ITT

 

Erdélyi kopó
Erdélyi kopók
Fotó: www.erdelyikopo.net

 

 

Komondor

 

A “klasszikus farkasölő” feladata már a kezdetektől az ember és értékeinek védelme volt. A fajta feltehetően már a honfoglaló őseinkkel tartott hosszú útjukon. Genetikájának köszönhetően ma is az egyik legegészségesebb, legellenállóbb a nagytestű pásztorkutyák között.

Szeretereméltók, jólelkűek, de jellemző lehet rájuk a dominancia is. Megfelelő foglalkozás mellett kedves családtaggá válhatnak. Hihetetlen mértékű intelligenciájukat az is bizonyítja, hogy már vakvezető kiképzésen is részt vesz egy fiatal komondor, Gréti!

 

További információ a Komondorról ITT

 

A komondor gazdájának hűséges védelmezője
A komondor gazdájának hűséges védelmezője
Fotó: www.index.hu

 

Kuvasz

 

A kuvasz már kétszer is a kihalás szélére került - csak a sporttenyésztés tudta megmenteni a fajtát. Alaptermészete egységes volt, azonban az “életmentő beavatkozás” a tenyésztésbe ezt felborította, egyedenként eltérő jellemvonások jelenhetnek meg. Tévhit, hogy a kuvaszokkal csak a gond van! Megfelelő nevelés, és stabil kutya-gazda kapcsolat mellett nem fordulhatnak elő a kuvaszokkal olyan problémák, mint akkor, ha hagyjuk a kutyát azt csinálni, amit akar.

Napjainkban is találhatunk nem egy olyan kuvaszt, mely őrkutyaként dolgozik tanyákon, birtokokon. Emellett azonban nagyon jó hobbi és sportkutyát is lehet nevelni belőle! A Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program keretében Erdélyben és Felvidéken helyeznek ki többek közt az alábbi céllal: "A kuvasz belső értékmérő tulajdonságainak, képességeinek fenntartása és megőrzése eredeti munkavégzési körülményei között (legeltetett állatállományok őrzése)." (kuvaszokesnagyragadozok.hu)

 

További információ a Kuvaszról ITT

 

Kuvasz a múltban
Kuvasz a múltban
A Kuvasz jelene
A Kuvasz jelene

 

Magyar agár

 

Elegáns, erős, kedves. Ez a magyar agár.

Az agarak is a honfoglaló őseinkkel együtt érkeztek a Kárpát-medencébe. Az agarászat hosszú évszázadokon keresztül kedvelt vadászati módszere volt a főuraknak. A világháború az agarak számát is megtizedelte, gyakorlatilag eltűntek. Azonban a tenyésztőknek hála sikerült visszaállítani a fajta stabilitását. 2004-ben nyilvánították nemzeti kincsünknek a magyar agarat.

A közhiedelemmel ellentétben a magyar agaraknak nem olyan nagy a mozgásigénye, mint hinnénk. Egy kiadós futás után képesek egész nap egy kényelmes fotelben heverészni, szunyókálni. A fajta ellenálló, a ridegtartást is jól viseli.

Az agárversenyek ma reneszánszukat élik: nemcsak Alsónémedin és Rábapatonán láthatunk száguldó agarakat, hanem a fővárosban, a Kincsem parkban is, a kéthetente megrendezett "Lóverseny az éjszakában" nevű programsorozaton.

Bár az agarakkal való vadászat jelenleg tiltott, a hamarosan elkészülő Vadásztörvény várhatóan újra lehetővé fogja ezt tenni.

 

További információ a Magyar agárról ITT

 

Magyar agár csapat
Magyar agár csapat
Fotó: Imrei Ferenc

 

Mudi

 

Játékosság, kivételes intelligencia, figyelmesség és tanulékonyság. Ezek mind jellemzőek a mudira. Mindig éberek, de csendesek - csak akkor ugat, ha arra tényleg szükség van, tehát kiváló házőrző. Eredeti mestersége ennek a fajtának a terelés, “szakmájukban” kimagaslóan eredményesek a mai napig.

A mudi helyzete ma: Ezek a közepes méretű kutyák könnyedén beilleszkednek a család életébe, a gyerekeknek szinte mindent megengednek. Tartása elsősorban aktív gazdik számára ajánlott, akik le tudják kötni a fizikai és mentális energiáikat. Rendkívüli sporttársak lehetnek, legyen szó agilityről, frizbee-ről, engedelmességi feladatokról, vagy akár a treibballról.

 

További információ a Mudiról ITT

 

A mudi agility versenyen is remekel
A mudi agility versenyen is remekel
Fotó: www.kimseiterdogagility.com
Terelő mudi
Terelő mudi
Fotó: netboard.hu

 

Puli

 

A puli az egyik legősibb fajtánk: vándorló eleinkkel érkezett a Kárpát-medencébe. Ez a pásztorkutya a legszélsőségesebb időjárásnak is ellenáll - ezért is maradhatott fenn több, mint ezer év távlatában.

Suk Dezső így ír a puliról: "Ez a kis kutya zseni, mint nyájőrző, egyszerűen mesével határos mint juhterelő, a szó szoros értelmében nélkülözhetetlen. Sok esetben emberrel egyáltalán nem pótolható. Tanulékonyabb, intelligensebb ebfajta a világon nincs még egy. [...] Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud. Érteni mindent! Nemcsak gazdája szavait, de intését, sőt szemeivel kifejezett akaratát is parancsnak veszi és feltétlen teljesíti." (puli.hu)

Híres magyar költők, színészek, írók kedvelt társa volt a puli (Áprily Lajos, Ruttkai Éva) Országhatárainkon kívül is egyre népszerűbbé válik a fajta. A puli ma már “sztár”. Ma az egyik leghíresebb külföldi puli a Facebook atyjának, Mark Zuckerberg kócos “fenevada”: Beast.

 

Mark Zuckerberg feleségével és pulijával
Mark Zuckerberg feleségével és pulijával
Fotó: www.facebook.com

 

Pumi

 

Árkosi József így ír a pumiról: “A kutyák bohóca néven is emlegetett magyar terelő pásztorkutya az alkalmazkodás egyik legjobb példája. A pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig hosszú út vezetett, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.” (pumiklub.eu)

A népvándorlás után ősi terelőkutyáink és idegen fajták keveredésével jöhetett létre. Ezek a viszonylag kistestű kutyák fáradhatatlanok - szinte már munkamániásnak nevezhetők, így igen népszerűek voltak pásztorok segítőiként.

A mudihoz hasonlóan aktív, kiváló sportkutya: örömét leli a közös munkában és játékban egyaránt. Hobbi és versenycélokra is megfelelő választás.

 

További információ a Pumiról ITT

 

A pumi figyelmes munkakutya
A pumi figyelmes munkakutya
Fotó: www.doghouses.tk
Terelő Pumi
Terelő pumi
Fotó: www.kondacsipkedo.hu

 

Rövidszőrű magyar vizsla

 

Az egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb magyar vadászkutyafajta! Elegáns, aktív, és hihetetlenül intelligens!

A vizslák ősei már a népvándorlás idején is a magyarok társai voltak. Mozgásigénye nagy, legnagyobb boldogsága az, ha minél többet a gazdája mellett lehet. Nagyon ragaszkodó, szeretett gazdája kedvéért bármit megtenne.

Igen sokoldalú fajta: nemcsak a vadászatban sikeres, de kitűnő sporttárs és családi kutya is egyben. Az egyik leghíresebb magyar fajta, világszerte kedvelik, a nemzetközi versenyeken pedig a hazai tenyészetekből származó kutyák sorra hozzák el a nevesebbnél nevesebb díjakat. Legutóbbi siker a Milánói Világkiállításon született: Magasparti Rutinos Adu világgyöztes és Fajtagyöztes lett. A VII. fajtacsoport legszebb tíz kutyája között is szerepelt.

 

További információ a Rövidszőrű magyar vizsláról ITT

 

Magasparti Rutinos Adu
Magasparti Rutinos Adu (balra). Tenyésztő: Mármarosi Anna (jobbra)
Fotó: Jancsó Jeromos (tulajdonos)

 

Mivel ezek a fajták mind munkára lettek tenyésztve, büntetés számukra a tétlenség, a bezártság. Megfelelő foglalkozás mellett azonban a legjobb társak lehetnek - akár egy kisebb lakásban is.

 

Kutyatárunkban minden magyar fajta pontos és részletes leírását elolvashatjátok!

 

 

 


Indexkép forrás: www.dogs-wallpapers.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megjelent a Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv Megjelent a Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv
Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn sajtótájékoztatón.

Kutyák kontra Karácsony Kutyák kontra Karácsony
Ezek a fotók igazán jól mutatják, milyen veszélyekkel teli a karácsony és a kutyák találkozása.

Dalba zárt szeretet Dalba zárt szeretet
Varázslatos dalt hoztunk, amit egy lány a kutyusának énekel. Megérint a karácsony!

Kutya a karácsonyfa körül - erre figyelj! Kutya a karácsonyfa körül - erre figyelj!
Nincs karácsony karácsonyfa nélkül! A gyönyörűen feldíszített, kivilágított fa megmelengeti a szíveket, azonnal ünnepi hangulatot csempész nem csak a lakásba, de a lelkünkbe is. A kutyás lakásban azonban okozhat némi kalamajkát.

Karácsonyi gaztettek – Így "szépítik meg" kedvenceink az ünnepet Karácsonyi gaztettek – Így "szépítik meg" kedvenceink az ünnepet
Még legjobb barátaink is képesek olykor-olykor felborítani a karácsony rendjét.

Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése
A hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az Agrárminisztérium (AM) támogatása, amelynek köszönhetően a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása; a tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához - közölte az AM hétfőn az MTI-vel.

Te is úgy várod a karácsonyt, ahogy ez a kutya? Te is úgy várod a karácsonyt, ahogy ez a kutya?
Az egyik legkedvesebb karácsonyi videót hoztuk el Nektek. A főszereplő természetesen egy kutya!

Újabb kutyás emlékérme jelenik meg: a vizsla után újabb magyar kutyafajtával bővül a sor Újabb kutyás emlékérme jelenik meg: a vizsla után újabb magyar kutyafajtával bővül a sor
Október elején jelenik meg a következő darabja a "Magyar pásztor- és vadászkutya fajták" emlékérme sorozatnak. Ezúttal egyik pásztorkutyánk képe díszíti majd az érmét.

Így ünnepelte 20. születésnapját a világ legidősebb Golden Retrievere Így ünnepelte 20. születésnapját a világ legidősebb Golden Retrievere
Kutyabarát tortával és barátaival ünnepelte a nagy napot August, akit 14 éves korában fogadott örökbe családja. Most pedig rekordot is döntött: ő lett fajtájának legidősebb képviselője. Ismerjétek meg a tündéri kisöreget!

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Rangos díjjal ismerték el a Julius-K9 alapítójának munkáját Hírek - Címlapon
Rangos díjjal ismerték el a Julius-K9 alapítójának munkáját
Közös erővel az állatok védelméért: összefogtak a zalai állatvédők a rendőrséggel Hírek - Címlapon
Közös erővel az állatok védelméért: összefogtak a zalai állatvédők a rendőrséggel