A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Medve jelenlétére figyelmeztetnek a kedvelt kirándulóhelyeken

2023. április 01., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás




Legyünk figyelmesek, ha kirándulni, túrázni indulunk kutyánkkal: kedvelt kirándulóhelyek környékén is találtak medve jelenlétére utaló nyomokat.



 

Márciusban több helyen is találtak arra utaló jeleket, hogy medvék cammognak erdeinkben. A nyomok kedvelt kirándulóhelyeken és környékükön is előfordulnak, így érdemes ébernek lenni a túrán, kiránduláson és betartani a javasolt szabályokat, magatartást (lásd lentebb).

 

Nógrád megyei medve figyelő március közepén tette közzé, hogy a Karancsságban, a Hagymás erdőben találtak kirándulók medvenyomokat. Március végén pedig a Salgó erdeiben talált nyomokról írtak posztjukban: szintén egy túrázó tapasztalatát idézik, aki a Salgó erdeiben, a Salgó kapu régióból egészen fel a várig, és a piros jelzésű túraútvonalon haladt. Az említet útvonalon többször is medve nyomokra bukkant. Az oldal fokozott éberségre int és javasolja, hogy ne egyedül, hanem csoportosan induljunk túrára, kirándulásra!

 

 

 

 

 

Március elején a WWF Magyarország Facebook posztja figyelmeztetett arra, hogy az Aggteleki Nemzeti Park területén is észleltek medvét: az állat a Sajó folyó mentén tűnt fel. Mint írják, az állat mozgásának irányáról nincs információ, ezért érdemes ébernek lenni az érintett terület környékén.

 

 

 

 

 

 

Érdemes tehát az északi erdőkbe tervezett túrákon ébernek lenni, és fejben tartani a legfontosabb szabályokat és magatartási formákat:

  • A medvét kerüljük el mindig – akkor is, ha egészen fiatal! A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anyjuk is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
  • Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
  • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
  • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.
  • Ha kutyánk is kiszúrná a medvét, azonnal hívjuk oda magunkhoz, tegyük pórázra, hogy véletlenül se érezze a medve a közeledő kutya által fenyegetve magát. Ne engedjük ugatni, csitítsuk, és a fentieket betartva kezdjünk el távolodni a mackótól.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Muffin Glóriája – egy vak kutyus hagyatéka Hírek - Címlapon
Muffin Glóriája – egy vak kutyus hagyatéka
„Még emlékszem az ugatására” – Látogatás a török földrengést túlélő, a magyarok által kimentett kisfiúnál Hírek - Címlapon
„Még emlékszem az ugatására” – Látogatás a török földrengést túlélő, a magyarok által kimentett kisfiúnál