A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megkezdődött a kutyáját erkélyre kizáró kecskeméti nő büntetőpere

2017. június 16., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Nyáron, kánikulában zárta ki a kecskeméti nő a barátja kutyáját a napos erkélyre. A magára hagyott kutya nem tudott menekülni: a tűző nap, és a hőség a halálát jelentette. Megkezdődött a büntetőper.



Az eddig ismert tények mellett a bíróságon újabb részletek derültek ki a 2015-ben történt esetről. Az akkor 18 éves nő ellen nyomozás indult állatkínzás gyanúja miatt, miután az egyik szomszéd bejelentése után (miszerint egy kutya hosszú ideje szenved az erkélyen a forróságban) a kiérkező ebrendész holtan találta Lanát, a staffordshire terriert. A boncolás után kiderült: a kutya halálát kiszáradás okozta.

 

A nyomozás lezárta után a fiatal nő ellen vádat emelt az ügyészség, különös szenvedést okozó állatkínzás bűntette miatt. A vádhatóság  felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

 

A szerdán kezdődött büntetőperen Dr. Dóka István ügyész a vádismertetéskor elmondta: P. Mariann reggel csukta ki a betonerkélyre élettársa szuka staffordshire terrierjét – barátja tudta és beleegyezése nélkül –, majd ivóvíz és árnyék biztosítása nélkül, a 35 °C fokos hőségben magára hagyta és elment otthonról. Az ebnek nem volt lehetősége visszamenni a lakásba. A vádhatóság képviselője hozzátette: a nő a végzetes esetet megelőzően is több alkalommal hagyta az erkélyen egész napra a kutyát - írja a Baon.hu.

P. Mariann meghallgatása elején kijelentette dr. Vétek János bíró előtt: nem ismeri el büntetőjogi felelősségét. Vallomásában arról beszélt, hogy a Lana nevű staffordshire régebben barátja szüleinél volt, de megbetegedett – sebes volt a háta, kihullott a szőre –, megsajnálta, ezért magukhoz vették. Csakhogy sem élettársa, sem ő nem vitte el állatorvoshoz az ebet, P. Mariann pedig nem szerette, ha a nagytestű kutya egy légtérben van az ő kistermetű ebével; félt attól, hogy az ő kedvence elkapja a betegséget. Ezért ha máskor egyedül hagyták a lakásban a két állatot, a staffordshire-t valóban kitették az erkélyre, bár P. Mariann szerint csak negyedórákról volt szó. Viszont azon a két évvel ezelőtti meleg nyári napon sokkal hosszabb időt töltött Lana a tűző napon. A vádlott Szabadszállásra ment, a lakásba eredeti tervei szerint is csak délután tért volna vissza, de azzal számolt, hogy barátja nála korábban hazaér a munkából (más kérdés, hogy még üzenetet sem küldött neki, hogy siessen, mert ő nincs otthon). Ebből az következik, hogy úgy volt vele: az árnyék nélküli katlanban, fél liter vízzel Lana majd csak kibírja négy órán keresztül. Ám a szűk helyen, az üvegfal mögött az átlagosnál is forróbb lehetett a levegő, hiszen a nap gyakorlatilag egész délelőtt és kora délután besütött ide.

Ráadásul a nyomozás során az is kiderült, hogy P. Mariann az erkélyen hagyott egy felmosóvödröt, benne hipós vízzel, amelyből a szomjas kutya ivott is, mert a helyszínre érkező ebrendész habos hányást is látott a kövön, a rengeteg megszáradt kutyaürülék mellett. A vádlott enni csak reggel adott Lanának, viszont pokróc volt a kutya alatt (ezt az ebrendész cáfolta) – ez is elhangzott a tárgyaláson. P Mariann többször hangsúlyozta: úgy érzi, amennyire tudott, megfelelően gondoskodott a kutyáról (a nő párja egyébként az eset után elköltözött a lakásból, azaz Lana halála a párkapcsolat végét is jelentette).

A tanúként beidézett ebrendész ugyanakkor úgy emlékezett, hogy Lana szép volt, jól tápláltnak tűnt, egyáltalán nem látszott betegnek. A 30 éve kutyákkal foglalkozó férfi a haláltusa nyomai mellett az erkélyen vért is látott, így rögtön arra gondolt, hogy az eb vérzett, és hogy talán emiatt csukhatták ki. Szanaszét volt dobálva minden, egy szék feldőlt, valószínűleg erre felkapaszkodva akart a staffordshire beugrani a nyitott ablakon, de nem sikerült neki. Az ebrendész úgy vélte, az asztal és az üvegfal által vetett csekély árnyék semmi védelmet nem jelentett az állatnak.

 

A bíróságra vár még az a feladat is, hogy tisztázza: mennyi időt is töltött kint pontosan Lana az erkélyen. A bejelentő szerint a kutya ugyanis több napja szenvedett kint az erkély forróságában.

 

 

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker MTI AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idősek otthona Japánban - kutyáknak! Hírek - Címlapon
Idősek otthona Japánban - kutyáknak!
Megvárta a mamakutya, míg biztonságba kerül, hogy életet adhasson kölykeinek Hírek - Címlapon
Megvárta a mamakutya, míg biztonságba kerül, hogy életet adhasson kölykeinek