A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Komondor

Komondor

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkut...

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Pumi

Pumi

A XVII - XVIII. Században Magyarorszá...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

További fajták
Instagram

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Megkezdődött a kutyáját erkélyre kizáró kecskeméti nő büntetőpere

2017. június 16., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: ÁllatvédelemNyáron, kánikulában zárta ki a kecskeméti nő a barátja kutyáját a napos erkélyre. A magára hagyott kutya nem tudott menekülni: a tűző nap, és a hőség a halálát jelentette. Megkezdődött a büntetőper.

Az eddig ismert tények mellett a bíróságon újabb részletek derültek ki a 2015-ben történt esetről. Az akkor 18 éves nő ellen nyomozás indult állatkínzás gyanúja miatt, miután az egyik szomszéd bejelentése után (miszerint egy kutya hosszú ideje szenved az erkélyen a forróságban) a kiérkező ebrendész holtan találta Lanát, a staffordshire terriert. A boncolás után kiderült: a kutya halálát kiszáradás okozta.

 

A nyomozás lezárta után a fiatal nő ellen vádat emelt az ügyészség, különös szenvedést okozó állatkínzás bűntette miatt. A vádhatóság  felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

 

A szerdán kezdődött büntetőperen Dr. Dóka István ügyész a vádismertetéskor elmondta: P. Mariann reggel csukta ki a betonerkélyre élettársa szuka staffordshire terrierjét – barátja tudta és beleegyezése nélkül –, majd ivóvíz és árnyék biztosítása nélkül, a 35 °C fokos hőségben magára hagyta és elment otthonról. Az ebnek nem volt lehetősége visszamenni a lakásba. A vádhatóság képviselője hozzátette: a nő a végzetes esetet megelőzően is több alkalommal hagyta az erkélyen egész napra a kutyát - írja a Baon.hu.

P. Mariann meghallgatása elején kijelentette dr. Vétek János bíró előtt: nem ismeri el büntetőjogi felelősségét. Vallomásában arról beszélt, hogy a Lana nevű staffordshire régebben barátja szüleinél volt, de megbetegedett – sebes volt a háta, kihullott a szőre –, megsajnálta, ezért magukhoz vették. Csakhogy sem élettársa, sem ő nem vitte el állatorvoshoz az ebet, P. Mariann pedig nem szerette, ha a nagytestű kutya egy légtérben van az ő kistermetű ebével; félt attól, hogy az ő kedvence elkapja a betegséget. Ezért ha máskor egyedül hagyták a lakásban a két állatot, a staffordshire-t valóban kitették az erkélyre, bár P. Mariann szerint csak negyedórákról volt szó. Viszont azon a két évvel ezelőtti meleg nyári napon sokkal hosszabb időt töltött Lana a tűző napon. A vádlott Szabadszállásra ment, a lakásba eredeti tervei szerint is csak délután tért volna vissza, de azzal számolt, hogy barátja nála korábban hazaér a munkából (más kérdés, hogy még üzenetet sem küldött neki, hogy siessen, mert ő nincs otthon). Ebből az következik, hogy úgy volt vele: az árnyék nélküli katlanban, fél liter vízzel Lana majd csak kibírja négy órán keresztül. Ám a szűk helyen, az üvegfal mögött az átlagosnál is forróbb lehetett a levegő, hiszen a nap gyakorlatilag egész délelőtt és kora délután besütött ide.

Ráadásul a nyomozás során az is kiderült, hogy P. Mariann az erkélyen hagyott egy felmosóvödröt, benne hipós vízzel, amelyből a szomjas kutya ivott is, mert a helyszínre érkező ebrendész habos hányást is látott a kövön, a rengeteg megszáradt kutyaürülék mellett. A vádlott enni csak reggel adott Lanának, viszont pokróc volt a kutya alatt (ezt az ebrendész cáfolta) – ez is elhangzott a tárgyaláson. P Mariann többször hangsúlyozta: úgy érzi, amennyire tudott, megfelelően gondoskodott a kutyáról (a nő párja egyébként az eset után elköltözött a lakásból, azaz Lana halála a párkapcsolat végét is jelentette).

A tanúként beidézett ebrendész ugyanakkor úgy emlékezett, hogy Lana szép volt, jól tápláltnak tűnt, egyáltalán nem látszott betegnek. A 30 éve kutyákkal foglalkozó férfi a haláltusa nyomai mellett az erkélyen vért is látott, így rögtön arra gondolt, hogy az eb vérzett, és hogy talán emiatt csukhatták ki. Szanaszét volt dobálva minden, egy szék feldőlt, valószínűleg erre felkapaszkodva akart a staffordshire beugrani a nyitott ablakon, de nem sikerült neki. Az ebrendész úgy vélte, az asztal és az üvegfal által vetett csekély árnyék semmi védelmet nem jelentett az állatnak.

 

A bíróságra vár még az a feladat is, hogy tisztázza: mennyi időt is töltött kint pontosan Lana az erkélyen. A bejelentő szerint a kutya ugyanis több napja szenvedett kint az erkély forróságában.

 

 

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Komondor

Komondor

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkut...

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Pumi

Pumi

A XVII - XVIII. Században Magyarorszá...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

További fajták
Instagram

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Idősek otthona Japánban - kutyáknak! Hírek - Címlapon
Idősek otthona Japánban - kutyáknak!
Megvárta a mamakutya, míg biztonságba kerül, hogy életet adhasson kölykeinek Hírek - Címlapon
Megvárta a mamakutya, míg biztonságba kerül, hogy életet adhasson kölykeinek